új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrajnában már több mint 1500 háztartást öntött el az ár a folyók emelkedő vízszintje miatt – számolt be a helyi katasztrófavédelem, amelyet az ukrán média idézett szerdán.

    A sztrana.ua internetes oldal beszámolója szerint a legtöbb érintett háztartás (474) Csernyihiv régióban van. Súlyos a helyzet a Cserkaszi, a Dnyipropetrovszki, a Kijevi, a Kirovohradi és a Poltavai területen. A víz 9138 hektár mezőgazdasági területet öntött el, 30 településsel megszakadt a közlekedési kapcsolat. Naponta 228 embert mentenek ki, a mentések kezdete óta 1799 embert evakuáltak. Az áradások várhatóan április 22-én tetőznek.

    A kijevi katonai közigazgatás mindazonáltal arról biztosította a lakosságot, hogy az árvíz nem jelent veszélyt a főváros ipari létesítményeire és lakónegyedeire. A körzetben ugyanakkor több üdülőhelyet és kiskertet elöntött az ár.

    A Sztrana cikke szerint az idei tavaszi áradások a legnagyobbak közé tartoznak az elmúlt évtizedekben. A mentők videófelvételt közöltek a Csernyihiv környéki elárasztott településekről. Korábban az interneten felvételek jelentek meg arról, hogy Kijevben, a Truhanov-szigeten a víz elöntötte a vidámparkot, a helybeliek pedig tutajokon közlekednek.

  • Az Egyesült Államoknak és NATO-szövetségeseinek továbbra is ébernek kell lenniük, mert Vlagyimir Putyin taktikai nukleáris fegyvert vethet be az ukrajnai háború „irányított” eszkalációja során – mondta egy vezető amerikai diplomata.

    A taktikai atomfegyvereket harctéri használatra tervezték, a nagyobb tank- és csapatformációkra jelentenek komoly veszélyt.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök tagadja, hogy szándékában állna atomfegyvereket bevetni Ukrajnában – írja a Sky News.

  • A nyugati szankciók által tiltott technológiák szivárognak be az Orosz Föderációba. Harmadik országok már több millió dollár értékben szállítottak Moszkvának tiltott technológiát – számolt be a The New York Times.

    A beszámoló szerint magas rangú tisztviselők észlelték a chipek és más elektronikus alkatrészek Oroszországba irányuló értékesítésének megugrását Örményországon, Kazahsztánon és más országokon keresztül. Az Egyesült Államok és szövetségesei azért küzdenek, hogy a fegyverrendszerekhez, drónokhoz és tankokhoz szükséges chipek ne kerüljenek Oroszország kezébe.

    Bár Oroszország fegyvergyártási képességét a több mint egy évvel ezelőtt bevezetett nyugati szankciókkal korlátozták, az ország még mindig számos elektronikus alkatrészhez juthat hozzá. 

    Amerikai tisztviselők szerint az átfogó szankciók, amelyeket 38 másik ország kormányával közösen vezettek be, súlyosan károsították Oroszország katonai képességeit, és megnövelték a Kreml számára a szükséges alkatrészek beszerzésének költségeit.

  • Ingyenes kávézót nyitott Harkivban egy japán önkéntes. A 75 éves Cucsiko Fuminori még 2022 júniusában lepte meg az ukránokat, amikor a harkivi metróba költözött, hogy támogassa az orosz ágyúzás elől bujkáló polgárokat.

    A férfi most úgy döntött, hogy ingyenebéddel is ellátja a harkivi lakosokat. A TSN tudósítója szerint Fuminori 9 hónapig élt a metróban, amikor az oroszok könyörtelenül lőtték Harkivot.

    Az ázsiai önkéntes angolul, a harkoviak pedig japánul nem beszélnek, de szavak nélkül is megtalálják a közös nyelvet – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország Tobol elektronikus hadviselési rendszerekkel kísérletezik a Starlink műholdas internet zavarására. Úgy tűnik, hogy ezek a kísérletek előrehaladottabbak, mint korábban gondolták – számolt be a The Washington Post egy titkos amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva.

    Ezek szerint Moszkva hónapok óta kísérletezhet a Tobol elektronikus hadviselési rendszerrel, hogy megpróbálja zavarni a Starlink jelét Ukrajnában.

    A Tobol program, amelyet állítólag a Kreml műholdjainak védelmére terveztek, alkalmas lehet az ellenfelek által használt műholdak megtámadására.

    Az idézett dokumentumból nem derül ki, hogy az oroszok kísérletei sikerrel jártak-e – írja az Unian.

  • Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter megerősítette, hogy a Varsóval folytatott tárgyalásokon elért megállapodást követően újraindul az ukrán gabona és élelmiszeripari termékek tranzitja Lengyelországon keresztül – írja a The Telegraph.

    A tárcavezető ugyanakkor aggodalmának adott hangot a Moszkvával kötött, az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből gabonát szállító hajók biztonságos áthaladásáról szóló megállapodással összefüggésben, mondván, hogy lehetetlen megjósolni, hány hajót enged át Moszkva.

  • Az amerikai Energiaügyi Minisztérium márciusban figyelmeztette a Roszatomot, hogy a zaporizzsjai atomerőmű „az Egyesült Államokból származó, nukleáris vonatkozású műszaki információkat tartalmaz, amelyek az Egyesült Államok kormánya által végzett exportellenőrzés hatálya alá tartoznak” – számolt be kedden a CNN.

    Az amerikai Energiaügyi Minisztérium most megerősítette a levél hitelességét, amelyet március 17-én küldtek el. Ebben az áll, hogy az exportellenőrzés hatálya alá tartozó technológiához és adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés az amerikai törvények megsértését jelenti – írja a TASZSZ.

    Az amerikai energiaügyi minisztérium nem közölte, kapott-e választ a Roszatomtól, vagy hogy miért csak most küldték el a levelet.

  • Az oroszok április 19-én éjjel ismételt támadást indítottak az Odesszai terület ellen. Az orosz csapatok Shahed–136 típusú drónokkal egy infrastrukturális létesítményt találtak el – közölte Jurij Kruk, az Odesszai területi katonai közigazgatás vezetője.

    A légvédelmi rakétabrigád katonái a tizenkét drónból tízet megsemmisítettek – idézi  az Ukrán Fegyveres Erők légierejének közleményét az Unian ukrán hírügynökség.

  • Oroszország titkos fegyvert használ a Starlink műholdas internetszolgáltatás megzavarására Ukrajnában – írja a The Washington Post egy titkos amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva.

    A lap szerint az Orosz Föderáció hónapok óta kísérletezik a Tobol nevű elektronikus hadviselési rendszerrel, amellyel megpróbálja ellehetetleníteni a kommunikációt az ukrán fegyveres erők között.

    A Starlink műholdak elég alacsonyan haladnak el a Föld felett ahhoz, hogy a Tobol képes legyen zavaró jeleket sugározni az irányukba – jegyezte meg az ügyre rálátó amatőr kutató.

  • Április 19-én éjjel az orosz megszálló csapatok Shahed–136 típusú drónokkal támadták az Odesszai területet, és eltaláltak egy infrastrukturális létesítményt – közölte Jurij Kruk, az Odesszai területi katonai közigazgatás vezetője.

    Védelmi erőink sikeres munkájának köszönhetően az ellenséges UAV-k nagy részét megsemmisítettük, de sajnos találat érte az egyik közinfrastruktúra-létesítményt

    – jelentette.

    Az előzetes adatok szerint a csapás következtében senki nem sérült meg. Az épületben tűz ütött ki – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • A Dicsőség Ukrajnának, Észtország legnagyobb, Ukrajna megsegítésére összpontosító segélyszervezete ellenőrzést jelentett be, miután ukrán partnereik állítólag elsikkasztották az adományokat.

    A Kyiv Independent és a Delfi Estonia azonosította a két kedvezményezettet, melyek nyilvánosan beszámoltak arról, hogy mire költik az adományozott pénzeket – amit az ukrán jótékonysági szervezetek rend szerint meg szoktak tenni.

    Az egyik ilyen jótékonysági szervezet a volt lvivi alpolgármester által működtetett All For Victory, míg a másik az IC Construction, amelyet az alpolgármester korábbi munkatársa vezet. 

    A cég állítólag 1,5 millió eurót kapott, ami a Dicsőség Ukrajnának összes adományának negyede – írja a Kyiv Independent.

    Panasiuk, az IC Construction igazgatója tagadta, hogy visszaéltek volna a megkapott pénzzel.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 5280-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5934-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott Kevin McCarthyval, az Egyesült Államok kongresszusának képviselőházi elnökével, és megnevezte azt a konkrét fegyvert, amelyre az ukránoknak sürgősen szükségük van Oroszországgal szemben a fronton.

    Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőknek nagy hatótávolságú tüzérségre és repülőgépekre van szükségük.

    „Beszéltünk arról, hogy Ukrajnának sürgős védelmi szükségletei vannak páncélozott járművek, nagy hatótávolságú tüzérség, légvédelem és repülőgépek terén. Biztosítottam arról, hogy Ukrajna kész beszámolni az amerikai segítség minden egyes dollárjáról” – mondta Zelenszkij.

    Megvitatták továbbá az Oroszország elleni szankciók szigorítása és az orosz kőolaj és gáz árplafonja csökkentésének szükségességét.

    Szintén a beszélgetés során Zelenszkij megköszönte a kongresszus kétpárti támogatását Ukrajnának, és meghívta McCarthyt, hogy személyesen látogasson el Ukrajnába – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

  • Meghalt Oleh Barna, Petro Porosenko pártjának korábbi parlamenti képviselője – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A volt törvényhozó halálhírét a Facebookon jelentették be egy korábbi videóval, amelyen az egykori politikus látható. A bejegyzés szerint Barna – aki 2014 és 2019 között volt a Ternopili terület képviselője – hétfőn halt meg. 

  • Az orosz erők tovább próbálkoznak Bahmut elfoglalásával, ennek keretében az orosz Wagner-zsoldoscsapat tagjai a város északnyugati részén nyomultak előre – írja friss jelentésében a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    Az elemzők megjegyezték, hogy a zsoldosok valószínűleg három városrészt foglaltak el, de még nem világos, pontosan melyek ezek. Emellett folytatódnak a véres harcok a vasútállomás környékén.

    Közben a TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Wagner gyakorlatilag teljes ellenőrzése alá vonta a várost, állítólag a település 90 százaléka már orosz kézen van – írja a Newsweek.

  • Az ukrán elnök kedd este Poltavában tartott haditanácsot katonai vezetőkkel. 

    Volodimir Zelenszkij azt írta, hogy a találkozón átbeszélték a régió hadműveleti helyzetét, és más kérdésekről is szót ejtettek. Az ukrán elnök kedd délután még a fronton, Avdijivka közelében volt.

  • Li Sang-fu kínai védelmi miniszter gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a világbéke érdekében tett erőfeszítéseihez.

    A Bloomberg szerint mindez egy olyan videón látható, amely a kínai nyelvű közösségi médiában jelent meg. A felvételen a védelmi miniszter – aki vasárnap Moszkvába utazott – egy előre megírt szöveg szerint „kivételes képességű államfőnek” nevezte Putyint, és azt mondta:

    az orosz elnök „rendkívüli mértékben járult hozzá a világ békéjéhez és fejlesztéséhez”.

    A Bloomberg megjegyezte: nem egyértelmű, hogy a videó pontosan milyen forrásból származik, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a kínai állami média tudósításában ezek a mondatok nem szerepeltek. A hírügynökség kérdéseket intézett a kínai védelmi minisztériumhoz ezzel kapcsolatban, de nem kaptak választ.

  • Patriot légvédelmi rendszereket és más eszközöket adtak át Ukrajnának – számolt be honlapján a német kormány.

    A tájékoztatás szerint a rakétákkal együtt adtak át Patriotokat (hogy hányat, azt nem közölték), valamint néhány teherautót és a határvédelem által használt járművet is. A honlapon szereplő lista azt is tartalmazza, hogy korábban mi mindent adtak át Ukrajnának.