új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Szuverén, független, demokratikus, szociális, törvényes” – ezekkel a szavakkal jellemezte Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök Ukrajnát.

    A parancsnok az ukrán alkotmány napja alkalmából tett közzé egy posztot a Telegramján. Hozzátette azt is, hogy Ukrajna a fentiek mellett erős, bátor, és kész ellenállni a „hívatlan vendégeknek”.

    Ma Ukrajna az alkotmány sarokköveit az ellenségtől kell megvédje. Minden percben, amikor a fegyveres erők az orosz megszállóknak ellenállnak, a szuverenitást, a területi integritást és az Anyaföldünk sérthetetlenségét védik

    – írta a parancsnok, aki akár Orbán Viktornak is üzenhetett volna ezzel a poszttal. A miniszterelnök ugyanis az előző nap arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Ukrajna már nem szuverén állam.

  • Volodimir Zelenszkij felmentette Jurij Huszjevet, az Ukroboronprom ukrán védelmi ipari vállalat vezérigazgatóját – közölte az Ekonomicsna Pravda.

    A vállalat új vezetője Herman Szmetanin lett, aki korábban a harkivi Malisev gyárat vezette. A lap úgy tudja, hogy Huszjevet a sikertelen rakétaprogram miatt menesztették.

  • Dél-Afrika kedden bejelentette, hogy folytatja az ukrajnai békekezdeményezéssel kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseit.

    Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter német hivatali partnerével, Annalena Baerbockkal a fővárosban, Pretoriában tartott megbeszélését követően közölte:

    Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is hozzájárult egy további találkozóhoz a konfliktusban közvetíteni próbáló afrikai vezetőkkel.

    Pandor úgy fogalmazott, hogy Putyin és Zelenszkij is nyitottnak mutatkozott az afrikai küldöttség felvetései iránt, mikor júniusban Kijevben, illetve Szentpéterváron tett látogatást.

  • Litvánia és Lettország után Lengyelország is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Wagner-csoport és főnöke, Jevgenyij Prigozsin Belaruszba helyezi át székhelyét. Az aggodalom fő oka, hogy Lengyelország közvetlen szomszédja Belarusznak – írja a Sky News.

    Ez nagyon negatív jel számunkra, amit határozottan említeni fogunk a szövetségeseinknek is

    – reagált Andrzej Duda, utalva ezzel a Hollandiában tartott NATO-ülésre.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóban terrortámadásnak nevezte azt a csapást, amely Kramatorszkban történt, és amelynek legalább 8 halálos áldozata volt, köztük kiskorúak is.

    Az államfő részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak, és közölte, hogy a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

    Hozzátette azt is: minden ilyen terrorcselekmény bizonyítja, hogy Oroszország csakis „vereséget és haditörvényszéket érdemel, és azt, hogy igazságosan, jogosan elszámoltassák az összes orosz gyilkost és terroristát”.

  • A legfrissebb adatok szerint 8 halálos áldozata és 56 sérültje van a Kramatorszkban történt csapásnak – írja az Ukrajinszka Pravda. 

    A lap szerint a 8 halálos áldozat közt három kiskorú is volt.

    Azt is közölték, hogy a három közül egyikük 2008-ban, a másik pedig 2011-ben született.

    A harmadik fiatalkorú áldozat egy 17 éves lány lehet a korábbi beszámolók alapján.

    Az esetről videó is készült, a rakétát egy éttermekkel teli utcára lőtték ki.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni jogtalan háborúja elmélyítette a megosztottságot Oroszországban – jelentette ki a NATO főtitkára kedden Hágában, a július közepére Vilniusba tervezett NATO-csúcs előkészítését szolgáló megbeszéléseket követően.

    Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján azt mondta: a Wagner orosz katonai magánvállalat június 24-i lázadásának elfojtása megmutatta, hogy Ukrajna szövetségesei továbbra sem becsülhetik alá Oroszországot, továbbra is támogatniuk kell Kijevet.

    Szavai szerint korai lenne megmondani, hogy az oroszországi események milyen hatással lesznek a NATO-ra, azonban – mint fogalmazott:

    Erősítenünk kell védelmi és növelni kell az elrettentési képességünket.

    Világossá kell tenni minden eszközzel Moszkva és Minszk számára egyaránt, hogy a NATO kész megvédeni tagországainak minden négyzetméterét bármilyen fenyegetéssel szemben – jelentette ki a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Ukrajna folytatódó támogatása és a tagállamok védelmi kiadásainak további emelése befektetés az európai biztonságba.

    Oroszország ukrajnai háborúja azt mutatja, hogy nem vehetjük magától értetődőnek a békét, és többet kell befektetnünk a védelmünkbe

    – fogalmazott.

    Az MTI beszámolója szerint a főtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a csúcstalálkozó egyértelmű üzenetet küld majd a szövetség Ukrajna iránti elkötelezettségéről, a tagállami vezetők megerősítik a szövetség politikai kapcsolatait Kijevvel, ami közelebb fogja hozni Ukrajnát a NATO-hoz.

  • Orosz rakétacsapás érte kedden a kelet-ukrajnai Kramatorszk várost. Több ember meghalt, és rengeteg a sebesült.

    Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter arról számolt be a Telegram-oldalán, hogy két rakéta csapódott be a város területén. Nem sokkal korábban Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója az ukrán televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két rakéta Kramatorszk belvárosának egy éttermekkel teli, forgalmas részét találta el a késő délutáni órákban.

    Az UNIAN hírügynökség által közölt legfrissebb adatok szerint

    a támadásnak 4 halálos áldozata van, és 42-en megsérültek.

    A támadás után egy videó is készült a helyszínen. Arnauld de Decker holland újságíró a helyszínről azt jelentette a csapás után, hogy rengeteg a sérült, többen a romok alól kiáltoztak segítségért, és hosszú időbe telhet, mire kimentik őket. Az újságíró azt is közölte, hogy ő maga alig 20 perccel a csapás előtt még az egyik étteremben evett.

    Tavaly áprilisban egy rakétatámadás 63 ember életét követelte a kramatorszki pályaudvaron.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére június 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6319 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4814 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 27-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Oroszország és Kína külügyminisztériumai kedden konzultációs fordulót tartottak a rakétavédelmi rendszer fontosságáról – közölte az orosz külügyminisztérium, írja a The Guardian.

    „Alapos eszmecserére került sor a kérdés különböző aspektusairól, beleértve annak globális és regionális dimenzióit is” – áll a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

    Megerősítették azt a szándékot, hogy a jövőben rendszeresen tartsanak ilyen konzultációkat

    – tették hozzá.

    Mióta 2022 februárjában megszállta Ukrajnát egy általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció keretében, Oroszország egyre inkább szorosabbra fűzi a gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat Kínával – jelentette a Reuters.

    Kína nem ítélte el az inváziót, és Washington és más nyugati szövetségesek az év elején azt mondták, Kína fontolgatja, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, amit Peking tagad.

  • Az Egyesült Államok újabb 500 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Ez többek között 30 darab Bradley harcjárművet és 25 Stryker páncélozott személyszállító járművet tartalmaz – közölte a Pentagon.

    Az ukrán nép kitartó bátorsága és szolidaritása továbbra is inspirálja a világot. Oroszország kezdte ezt a provokálatlan háborút Ukrajna ellen. Oroszország bármikor véget vethetne neki, ha kivonná erőit Ukrajnából, és abbahagyná az ukrán városok és emberek elleni brutális támadásait. Amíg Oroszország ezt nem teszi meg, az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink egységesen kiállnak Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges

    közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    • Lukasenka nem közvetítő, hanem postás volt a Kreml és a Wagner-csoport közötti alkuban,
    • Kárpátaljai alakulat elleni csapást jelentett be az orosz katonai szóvivő,
    • A Wagner 24 óra alatt elért egy olyan dolgot, amely Ukrajnának a háború eleje óta nem sikerült,
    • Már a belorusz elnök is attól tart, hogy lázadás törhet ki az országában,
    • Vlagyimir Putyin: Polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban,
    • Előkerült a Wagner-vezér,
    • Ukrajna megrovásban részesítette Vitalij Klicskót.

    Tartsanak velünk ezúttal is!