Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vegyi fegyvereket vetett be Moszkva Bahmutnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Moszkva polgármestere azt nyilatkozta, hogy Ukrajna újabb támadást kísérelt meg ellenük, miután az állami média azt közölte, hogy kedd reggel legalább három drónt lőttek le az orosz főváros felé vezető úton. 

    Eddig a légvédelmi erők visszaverték a támadásokat, és minden észlelt drónt megsemmisítettek

     – mondta Szergej Szobjanyin a Telegramon, amit a Sky News vett észre.

    Szobjanyin elmondta, hogy a támadásban senki sem sérült meg, és a vnukovói repülőtérre érkező járatokra reggel 8 órától (brit idő szerint hat óra) már nem vonatkoznak korlátozások, miután néhányat korábban biztonsági okokból átirányítottak.

  • Több olyan járatot, amelynek a moszkvai Vnukovo repülőtéren kellett volna leszállnia, más repülőterekre irányítottak át – jelentették orosz hírügynökségek.

    Ez azután történt, hogy három drónt elfogtak, miközben azok állítólag Moszkva felé tartottak – írja a Sky News.

    Mindeközben Oroszország növeli a halálos Lancet öngyilkos drón használatát a háborúban, hogy megakadályozza az ukrán ellentámadás kibontakozását, írja a The Telegraph.

    Az olcsó, pilóta nélküli repülőgép, amely képes a nálánál sokkal nagyobb járműveket megsemmisíteni, problémává vált az ukrán csapatok számára a frontvonalak mentén.

  • Marcin Ochepa, a lengyel védelmi miniszter helyettese aRzeczpospolita című lapnak adott interjúban azt mondta: nem tudják kizárni, de nem is tartanak valószínűnek egy olyan forgatókönyvet, miszerint Oroszország atomfegyvert vetne be. A tisztviselő arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai hibát követett el Ukrajna megtámadásával, és ezzel a lépéssel kezdődhet meg a bukása. Reagált arra is, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök nemrég azt mondta: Lengyelország azt szeretné, ha a NATO nukleáris fegyvereket helyezne el a területén.

    Mindenkit megnyugtatok. Nem szabad elfelejteni, hogy mi már a NATO tagjai vagyunk. A szövetség nukleáris hatalom, és ha szükséges, akkor be fog vetni minden eszközt ahhoz, hogy megvédje a tagjait

    – mondta, hozzátéve: sok minden múlik azon is, hogy Oroszország és Belarusz milyen lépéseket tesz ezen a téren. 

      

  • 2023. július 3-án 0 óra és 24 óra között Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon összesen 6990 fő lépett be – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

    A románmagyar határszakaszon belépők közül 5187 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A rendőrség 83 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az igazolás 30 napra szól, ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. július 3-án 20 ember, köztük 13 gyermek menekült vonattal Budapestre.

     

  • Három, Moszkva felé tartó drónt fogtak el kedden Oroszországban – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a katasztrófavédelemre hivatkozva.

    A beszámoló szerint két drónt Novaja Moszkva közelében, míg egyet a szomszédos Kaluga régióban lőttek le.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt mondta: Törökország csak akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha a stockholmi kormány nem ad menedéket többé olyan csoportoknak, amelyekre Törökország terroristaként tekint.

    Mindenkinek el kell ismernie, hogy nem lehetnek Törökország barátai, ha megengedik, hogy terroristák demonstráljanak a városaik főterén. Az álláspontunk, az elvárásaink és ígéreteink egyértelműek. Most is ugyanazokat az elveket képviseljük, mint az előző évben

    – mondta. 

    A Reuters szerint a török elnök arra utalt, hogy a svéd városokban több alkalommal is a PKK nevű kurd milíciát éltették. Őket Törökország nyugati szövetségesei, köztük Svédország is terrorszervezetnek tekinti.

    Törökországon kívül egyelőre Magyarország sem hagyta jóvá a svédek csatlakozását, de ez az akadály valószínűleg hamarabb elhárulhat – bár a jelek szerint az Országgyűlés is már csak ősszel ratifikálhatja ezt. 

  • Fotókat készítettek azokról a belorusz táborokról, ahol a feltételezések szerint a Wagner zsoldosait „szállásolják el” – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A fotókat állítólag egy helyi lakos készítette Mogilev régió délnyugati részén. Ezeken M–30-as sátrak láthatók, belül fából készült priccsek is felfedezhetők. Egy sátorban akár 60 ember is elfér, és egy-egy sátor felállítása pedig 30 percnél többet nem vesz igénybe.

    Az Associated Press által szombaton elemzett műholdfelvételek egy újonnan épített katonai jellegű tábort mutattak be Belaruszban, ami a gyanú szerint a Wagner-zsoldoscsoport harcosainak elhelyezésére szolgálhat – írja a The Telegraph.

    A Planet Labs PLC által rendelkezésre bocsátott képek azt sugallják, hogy sátrak tucatjait állították fel az elmúlt két hétben egy korábbi katonai bázison. Egy június 15-én készült műholdas felvételen nyoma sincs a fehér és zöld színű építmények sorainak, amelyek egy későbbi, június 30-i felvételen már jól láthatók.

    A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin és harcosai a múlt héten Belaruszban kaptak menedéket, miután véget ért az általuk kirobbantott fegyveres felkelés Oroszországban.

  • Az ukrán vádhatóság vádat emelt Oleh Kulinics ellen, aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) krími részlegének vezetője volt – írja a Reuters.

    A hírügynökség szerint Kulinics egyike lehetett azoknak az orosz ügynököknek, akikből ~ a híresztelések szerint – nem kevesen voltak az SZBU berkein belül. A krími hírszerzőt tavaly júliusban vették őrizetbe, és azzal gyanúsították meg, hogy több oroszbarát ügynököt is beszervezett Moszkva parancsára.

    A nyomozók szerint Kulinics az orosz titkosszolgálatnak (FSZB) dolgozott, valamint más egykori ukrán tisztviselőknek, akik átálltak Moszkva oldalára. Vaszil Maljuk, az SZBU jelenlegi vezetője azt mondta: ez az ügy egyértelmű jelzés az SZBU-n belüli árulóknak, hogy megtalálják és felelősségre vonják őket. 

    A Reuters szerint Kulinics 15 év börtönbüntetést kaphat, ha bűnösnek találják. Az SZBU korábbi vezetőjét, Ivan Bakanovot tavaly nyáron váltották le amiatt, hogy nem tett eleget az árulók felkutatásáért.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik épületét érte támadás Szumi városában hétfő hajnalban – közölte az ukrán elnök hétfő esti videós bejelentkezésében. 

    Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajnának nincs elegendő légvédelmi eszköze ahhoz, hogy minden területet megvédjenek, és ezt használták ki az oroszok. Elmondása szerint a támadásban az SZBU épülete mellett több lakóépületben is károk keletkeztek.

    A legfrissebb adatok szerint az iráni kamikazedrónokkal végrehajtott támadásnak 2 halálos áldozata és 19 sérültje volt.

  • Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda korábbi tanácsadója irreálisnak nevezte, hogy egy ellentámadás során szabadítsák fel Ukrajna összes területét – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    Hozzátette, hogy legalább kettő, de inkább három ellentámadásra lenne szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy az összes területet felszabadíthassák. Mint mondta, a háború hossza a fegyverkészlettől függ”. Véleménye szerint ez akár még két évig is eltarthat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!