2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az ukrán fronton harcoló csapatokat – írja a CNN.

    A Központ katonai csoport parancsnokai tájékoztatták a védelmi minisztert, aki megköszönte a csapatoknak, hogy sikeres támadó műveleteket hajtottak végre Liman irányába.

    Sojgu a harctéri taktikák fontosságát emelte ki. A védelmi miniszter azt követően látogatta meg a fronton harcoló csapatokat, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a zaporizzsjai régióba utazott. 

  • Nemkívánatosnak nyilvánította a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának oroszországi tevékenységét csütörtökön az orosz főügyészség. Az elemzőközpontot, az Európai Néppárt hivatalos „agytrösztjét” Wilfried Martens volt belga miniszterelnök hozta létre 2007-ben – adta hírül az MTI.

    Az orosz főügyészség közleménye szerint a központ 2014 óta tartott rendezvényei „kizárólag az Oroszországi Föderációról alkotott negatív kép kialakítására”, valamint az Oroszországgal való katonai-politikai és információs konfrontáció szükségességének igazolására és a szankciós nyomás erősítésére összpontosít.

    A meghívott, orosz állampolgársággal rendelkező, külföldről szponzorált külföldi álszakértők az Oroszországi Föderációban végrehajtandó hatalomváltáshoz állítólag szükséges gazdasági és alkotmányos reformokról szóló téziseket népszerűsítik

    – állította a hivatal.

    A főügyészség kifogásolta, hogy az Ukrajna elleni háború kezdete után a szervezet Oroszországgal szemben további szankciókat, valamint segítségnyújtást sürgetett Ukrajnának.

  • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök félelmét fejezte ki a beloruszban állomásozó Wagner-zsoldosokkal kapcsolatban, mivel szerinte azok a NATO keleti szárnyának destabilizálására készülnek – írja a The Independent.

    A miniszterelnök szerint tisztában kell lenni azzal, hogy a provokációk száma csak növekedni fog.

    A Wagner-csoport rendkívül veszélyes, és a keleti szárnyra költöztetik őket, hogy destabilizálják azt

    – tette hozzá Morawiecki.

  • India a hétvégén részt vesz az ukrajnai háború befejezését célzó béketárgyalásokon Szaúd-Arábiában – írta meg a Sky News.

    Arindam Bagchi, az indiai külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ország Szaúd-Arábia meghívására képviselteti magát a kétnapos csúcstalálkozón.

    Az ország részvétele összhangban van azzal a régóta fennálló álláspontunkkal, hogy a párbeszéd és a diplomácia jelenti az előre vezető utat

    – Mondta Bagchi.

    Várhatóan az Egyesült Államok, Brazília, Dél-Afrika és számos más ország is részt vesz az ukrán szervezésű békecsúcson.

  • Egy moszkvai békebíró, Tyimur Varhamejev 3 millió rubeles (11,4 millió forintos) közigazgatási bírságot szabott ki a Wikimedia Alapítványra, azzal az indoklással, hogy nem távolította el a Wikipédiáról a „különleges hadműveletről” szóló, nem hiteles információkat tartalmazó tartalmakat, beleértve azokat, amelyek nukleáris fegyverek Moszkva általi bevetésének lehetőségéről és az állítólagos ukrajnai szűrőtáborokról szóltak.

    Ez volt a tizenkettedik büntetés, amelyet a Wikimédiára idén kiszabtak információk eltávolításának elmulasztása miatt. A bírságok teljes összege 20,4 millió rubel (csaknem 78 millió forint).

    Hasonló okokból az elmúlt években több vezető internetes szolgáltató – a Google, a Telegram, a Facebook (amelyet Oroszországban betiltottak), a Twitter és a TikTok – került bíróság elé Moszkvában – számolt be az MTI.

  • Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 6655 fő lépett be.

    A román–magyar határszakaszon belépők közül 7366 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a rendőrség közleményében.

  • Robbanásokat jelentettek az éjjel a Fekete-tengeren lévő Novorosszijszk orosz kikötő közelében − közölte a BBC.

    A közösségi médiában pénteken megosztott felvételeken robbanások látszottak a kikötőben, amely az orosz export egyik fő csomópontja.

    Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy két tengeri drónnal visszavertek egy ukrán támadást az ottani haditengerészeti támaszpontjuk ellen.

    A drónokat a haditengerészeti támaszpont külső kikötőjét őrző orosz hajók észlelték és semmisítették meg.

    A kikötő a támadást követően ideiglenesen felfüggesztette a hajók közlekedését − közölte a Kaszpi-tengeri csővezeték-konzorcium, amely a kikötőben rakja fel az olajat a tartályhajókra.

    A tengeri drónok olyan kis méretű, pilóta nélküli hajók, amelyek a víz felszínén vagy a vízfelszín alatt tevékenykednek.

  • Oroszország az év eleje óta több mint 230 ezer új katonát sorozott be a hadseregbe –közölte csütörtökön Dmitrij Medvegyev, a moszkvai biztonsági tanács elnökhelyettese, írja a The Guardian.

    Moszkva idén agresszív katonai toborzási kampányt folytatott, mivel igyekszik elhárítani a folyamatban lévő ukrán ellentámadást és megtartani a konfliktus során elfoglalt területeket – jelentette az AFP.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán diplomáciai képviseletek vezetőivel folytatott csütörtöki megbeszélésen elmondta, hogy ősszel nemzetközi védelmi ipari fórumot terveznek az országban, melyre minél több külföldi fegyvergyártó céget akarnak elhívni – számolt be az mk.ru.

    Zelenszkij csütörtökön Ihor Klimenko belügyminiszterrel is tárgyalt, többek között a nukleáris létesítmények védelméről, illetve a Nemzeti Gárda és a Belügyminisztérium más egységeinek kiképzéséről, valamint a lőszerek és felszerelések biztosításáról.

  • Az orosz csapatok több száz kilométeres ukrán fronton aknákat és csapdákat helyeztek el. Ez a taktika a kijevi parancsnokok szerint az elsődleges oka annak, hogy a régóta várt nyári ellentámadásuk lassan halad  írja a Sky News.

    Az ellentámadás első hónapjában, júniusban a taposóaknák kolosszális áldozatokat szedtek a 128-as dandár aneszteziológusa szerint, aki egy frontkórházban kezeli a harctéri sérüléseket.

    Mióta az aknák miatt a parancsnokok kénytelenek lassítani az előrenyomulást, a kórházába érkező sebesültek száma is jelentősen csökkent. 

    Egy aknamentesítéssel foglalkozó katona elmondta, hogy a csapata orosz katonák holttestére bukkant egy elhagyatott állásban.

    Két ember egymáson feküdt, ami gyanús volt. Jól tettük, hogy nem nyúltunk hozzájuk, mert amikor elértük őket, láttuk, hogy alattuk egy akna van

    – mondta a katona, aki azt is hozzátette, rendkívül veszélyes munka az övék, minden nap megsérül vagy meghal valaki közülük.

    Az oroszok mindent aláaknáznak. Ajtókat, dobozokat és ládákat, még játékokat is. Még a saját halottjaikat is. Tudják, hogy a mentőcsapataink kiemelik a sebesülteket és a halottakat, amelyek alatt aztán megtalálják ezeket a robbanóanyagokat

    – jegyezte meg a 47 éves férfi.

  • Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!