21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Holland védelmi miniszter: Ez a mi háborúnk is

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.08.22. 08:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7113-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9240-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Görögországot, hogy légvédelmi rendszerekkel segítsen megvédeni a Fekete-tengert – írja az Interfax.

    Görögország történelmi jelentőségű hozzájárulást tehetne Európa biztonságához, ha légvédelmi rendszerekkel segítené a Fekete-tenger védelmét

    – jelentette ki az ukrán elnök hétfőn Athénban, miután megbeszélést folytatott Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnökkel.

    Mindent megteszünk azért, hogy helyreállítsuk a biztonságot a Fekete-tenger partvidékén. Ukrajna alternatív gabonafolyosót hozott létre. Ez működhet, de ahhoz, hogy stabil legyen a működése, meg kell erősítenünk a légpajzsot

    – mondta az elnök.

    Az elnök szerint nagyon fontos, hogy a görög vállalatok készek részt venni az ukrán gabona szállításában.

    Hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy Görögország csatlakozzon a G-7-ek Ukrajna számára nyújtott biztosítékokról szóló nyilatkozatához.

  • Orosz ejtőernyősök visszaverték az ukrán egységek offenzíváját Bahmut nyugati külterületén – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A légideszant csapatok UAV operátorai észlelték az ukrán gyalogság több csoportjának előrenyomulását egységeink állásai felé. Miután az ellenséget egy bizonyos pontig hagyták, és lehetővé tették számára, hogy több erdős területet elfoglaljon, az ejtőernyősök kézi páncéltörő gránátvetőkből leadott masszív tűzzel fedezték az előrenyomuló ukrán egységeket

    – áll a katonai minisztérium Telegram-csatornájának közleményében.

    A védelmi minisztérium megjegyezte, hogy a túlélő fegyvereseket AGS–17 Plamja automata gránátvetőből és 12,7 milliméteres Kord nagy kaliberű gépágyúból lőtték. Az ukrán alakulat támadását visszaverték, és az ellenséges személyi állomány nagy részét megsemmisítették – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Az oroszok offenzívát folytatnak a donyecki régió Kliscsijivka, Marjinka és Novomjkhailivka térségében – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Hétfőn az oroszok 2 rakéta- és több mint 30 légicsapást mértek, 35 alkalommal lőttek többszörös rakétarendszerekből az ukránok állásaira és lakott területekre.

    TÖBB MINT 20 HARCI ÖSSZECSAPÁSRA KERÜLT SOR.

    Az ukrán védelmi erők légiereje hat csapást mért az oroszok területeire.

  • A katonai szolgálatra kötelezettek illegális határátlépésének megakadályozása érdekében az ukrán határőrök hozzáférést kapnak a sorköteles emberek nyilvántartásához – jelentette be Andrij Demcsenko, az ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője.

    „Ellenőreink mindent megtesznek azért, hogy ellenőrizzék ezen okmányok érvényességét. Hogy megkönnyítsük a dolgukat, az Állami Határőrszolgálat és a Védelmi Minisztérium aktívan dolgozik rajta, hogy megfelelő információcserét biztosítsunk adatbázisunk és a sorkötelesek és a katonai szolgálatra kötelezettek nyilvántartása között” – mondta a szóvivő.

    Demcsenko elmondása szerint jelenleg technikai kérdéseket dolgoznak ki, hogy mindez lehetővé váljon, valamint megvitatják az adatbázishoz és az állami nyilvántartáshoz való hozzáférés feltételeit – írja a Mukacsevo.

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője videóüzenetet rögzített állítólag Afrikából, ahol az afrikai népek „igazságáért és boldogságáért” harcol – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A videóüzenetben Prigozsin megjegyezte, hogy a levegő hőmérséklete, ahol ő van, több mint 50 fok.

    Oroszországot még nagyobbá tesszük, minden kontinensen. És Afrikát még szabadabbá. Igazságot és boldogságot az afrikai népeknek

    – mondta Prigozsin.

  • Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy sürgősen döntést kell hozni Ukrajna nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal való ellátásáról – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Azt, hogy minden nap számít, szerintem már az elmúlt másfél évben éreznünk kellett volna

    – mondta Baerbock arra a kérdésre, hogy támogatná-e a rakéták mielőbbi eljuttatását Ukrajnába.

    A külügyminiszter hozzátette, hogy Hollandia és Dánia helyesen cselekedett, amikor garanciákat adott Ukrajnának arra, hogy meghatározott időn belül és meghatározott mennyiségben kap F–16-os vadászgépeket.

    Szép nap Ukrajna számára, és ennek megfelelően szép nap Európa számára

    – mondta Baerbock. Hangsúlyozta, hogy mindennap eszébe jut az oroszok véres háborúja Ukrajna ellen.

  • Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint augusztus 22-én éjjel ismét dróntámadás érte az orosz fővárost, a moszkvai régióban lévő Krasznohorszkban egy többemeletes épületben és az autókban keletkezett kár.

    A robbanás után a házak ablakai kitörtek, az egyik udvar ablakán pedig egy drón roncsait találták meg.

    A Shot csatorna azt állítja, hogy a drónt Krasznohorszk felett lőtték le, a moszkvai régió kormányépületének közelében. A robbanások után füst szállt fel az ég felé.

    A TASZSZ arról ír, hogy a főváros összes repülőterét lezárták az eset miatt. Később frissítették cikküket, ekkor már arról írtak, hogy Sheremetyevo és a Domodedovo repülőterek az ideiglenes lezárás után megkezdték a járatok fogadását.

  • Kezdődik az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!