új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Augusztus 23-án éjjel az orosz csapatok kamikaze drónokkal támadták meg Odessza régiót, ahol termelési és átrakodási komplexumokat találtak el, a gabonatárolókat pedig megrongálták – adta hírül az Ukrajinszka Pravda.

    A támadásról Oleg Kiper, az odesszai regionális katonai igazgatás vezetője adott tájékoztatást: „szerda éjjel az oroszok három órán át támadták Odessza régió déli részét, a célpontjuk a térség polgári infrastruktúrája. A légvédelmi erők egy orosz drónt semmisítettek meg.

    Emellett találatok érték a termelő és átrakodó komplexumokat is, ahol tűz ütött ki és károk keletkeztek a magtárakban. A tüzet sikerült eloltani.”

    A közlés szerint a támadásnak nincs civil áldozata.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „új politikai támogatással és megállapodásokkal” tér haza európai körútjáról – számolt be róla a CNN.

    Az ukrán elnök kedd esti beszédében arról számolt be, hogy országa repülőket és páncélozott járműveket fog kapni a Nyugattól, Ukrajna területi integritását pedig minden fél megerősítette. Külön kiemelte a Görögországgal kötött megállapodást, amely értelmében a hellének segítenek Odessza helyreállításában.

    Zelenszkij szerint a tárgyalások által Ukrajna megerősödött az elmúlt napokban.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) közlése szerint az orosz hadsereg előretört a Kupjanszk–Szvatovo–Kremennaja vonalon – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Ugyanekkor az ukránok Bahmut térségében előre tudtak haladni. Az elemzés szerint az oroszok nem értek el sikert, de erősítés érkezhet Orekhovszkoje környékén.

    Az intézet közlése szerint az ukrán hadsereg bevonult a zaporizzsjai Rabotinóba, ami az ellentámadás része lehet. Az ukránok továbbra is visszaverik az orosz támadásokat többek között Avdiivka közelében és Marjinka térségében.

  • Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök tanácsadója nem ért egyet azzal az állítással, hogy az ukrajnai háború patthelyzetbe került – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Sullivan szerint az Egyesült Államok a kezdetektől fogva tisztában volt azzal, hogy az ukrajnai harctér nagyon dinamikus, és hogy mindkét oldalon sok helyen támadások és védekezés zajlik egy nagyon hosszú frontvonal mentén.

    Látjuk, hogy Ukrajna továbbra is módszeresen, szisztematikusan foglal vissza területeket

    – mondta Sullivan.

  • Szerdán kora reggel egy drón csapódott be egy épületbe Moszkva központjában. Ezt Szergej Szobjanyin, a város polgármestere közölte.

    Moszkvai idő szerint 3 óra körül hangos robbanás hallatszott, nem sokkal később füst szállt fel az ugyanezen a területen lévő épületekből

    – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

    A moszkvai repülőtéren szerdán kora reggel felfüggesztették a járatokat, majd később újraindították azokat.

    Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi erők megállították a drónt, valamint arról is beszámoltak, hogy áldozatok nem voltak.

  • Magyarország területére 2023. augusztus 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6734 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9090 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 144 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Egy ember meghalt Donyeckben, miután Oroszország egy nap alatt 12 támadást indított a régió ellen, közölte az ukrán nemzeti rendőrség még kedden – írja a Sky News.

    Mint fogalmaztak, az előző napon tíz települést vettek tűz alá, a civileket Sztrela–10-es légvédelmi rendszerek, Grad rakétavetők, valamint a tüzérség által indított támadások találták el.

    A CSAPÁSOKBAN ÖSSZESEN NYOLC LAKÓÉPÜLET ÉS EGY GÁZVEZETÉK SÉRÜLT MEG.

    A kelet-ukrajnai város a Moszkva és a kijevi erők közötti heves harcok gyújtópontjává vált.

    Az ukrán erők a múlt héten visszafoglalták a térségben lévő Urozhaine falut, de a terület nagy része még mindig orosz ellenőrzés alatt áll.

  • Oroszország kompok elsüllyesztéséhez folyamodik a Kercsi-szorosban, hogy megvédje a krími hidat a támadásoktól – közölte az ukrán katonai hírszerzés alapján a The Kyiv Independent.

    A hírszerzés szerint az orosz erők úgy vélik, hogy az elsüllyesztett hajók védősávot biztosítanak a híd előtti vízben. Egy kompot már elsüllyesztettek, és Oroszország összesen legalább hatot tervez elsüllyeszteni – tették hozzá.

    A híd az Oroszország által megszállt Krím félszigetet köti össze az oroszországi Krasznodari területtel, és illegálisan épült, miután Oroszország 2014-ben elfoglalta és annektálta a Krímet.

    A Krímben és Dél-Ukrajnában lévő orosz megszálló erők kulcsfontosságú katonai ellátási útvonalaként „legitim katonai célpont” az ukrán hadsereg számára – közölte az ukrán hírszerzés.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Athénban megbeszélést folytatott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel az Ukrajna és a balkáni országok közti csúcstalálkozó keretében.

    A felek megállapították, hogy a területi integritás és szuverenitás kölcsönös támogatása fontos része az Ukrajna és Szerbia közötti partnerségnek

    – áll Zelenszkij hivatalának közleményében. 

    Vucsics elmondta, hogy jó és nyílt beszélgetést folytatott Zelenszkijjel a két ország előtt álló fontos kérdésekről – közölte a CNN.

    Érintettük az ukrajnai, valamint a koszovói és metohijai eseményeket, és ismét rámutattam, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, amit a konfliktus kezdete óta világosan és egyértelműen hangoztatunk

    – írta Vucsics az Instagramon közzétett bejegyzésében.

  • Az orosz erők augusztus 22-én a donyecki területhez tartozó Liman körzetét lőtték, amelynek következtében öt ember meghalt, három pedig megsebesült – jelentette Pavlo Kiriljenko kormányzó.

    Három lakos meghalt, egy pedig megsebesült Torszke faluban, egy másik pedig Zakitnyében sebesült meg

    – írta Kiriljenko a Telegramon.

    Korábban ugyanezen a napon az országos televízióban azt mondta, hogy orosz lövések két civilt megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek Jampilban.

    Oroszország állítólag légicsapást mért a donyecki területen lévő New York falura is, egyenként 250 kilogrammos légibombákat vetve be. A kormányzó szerint nem voltak áldozatok – írja a Kyiv Independent.

  • A Pentagon szóvivője, Pat Ryder dandártábornok kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok „kész támogatni az ukrán pilóták F–16-os kiképzését az Egyesült Államok kontinentális részén, ha szükséges – közölte a CNN.

    Készen állunk arra, hogy támogassuk a kiképzést itt az Egyesült Államok kontinentális részén, ha Európában elérjük a kapacitást

    – mondta Ryder.

    „Jelenleg nem tudok konkrétumokkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy mely bázisokon történhetne ez a kiképzés, de természetesen, ha erre vonatkozó döntés születik, és továbblépünk, mindenképpen tájékoztatni fogjuk Önöket az ezzel kapcsolatos friss információkról” – tette hozzá.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A keddi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!