2024. július 5. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália
Franciaország

Megerősítette a Kreml a Putyinról szóló híreket

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1610635336

A legfontosabbak

Index
2023.09.01. 09:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A moszkvai repülőtereket kiszolgáló járatokat pénteken ismét korlátozták, miután az orosz főváros polgármestere újabb ukrán dróntámadásról számolt be.

    Ma reggel a Vnukovo, a Domogyedovo és a Zsukovszkij repülőterekről induló járatokat ideiglenesen korlátozták a polgári légi járművek biztonsága érdekében. A légtérhasználat korlátozása miatt 14 repülőgép indult el alternatív repülőterekre

    – állt a Roszaviatszija, az orosz szövetségi légügyi ügynökség pénteki közleményében.

    Az ideiglenes korlátozások konkrét okát nem közölte. Korábban pénteken Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy a légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, amely a főváros felé tartott – írja a CNN.

    Mindez azt követően történt, hogy szerdán mind a négy moszkvai repülőtér ideiglenesen felfüggesztette a repülési tevékenységet, mivel Oroszország a legnagyobb dróntámadással szembesült a területén azóta, hogy tavaly megkezdte ukrajnai invázióját.

  • Ma délután újabb hírek láttak napvilágot a fekete-tengeri gabonaüzlettel kapcsolatban: az ENSZ főtitkára konkrét javaslatokat küldött Oroszországnak annak újjáélesztésére – írja a Sky News.

    Úgy vélem, olyan javaslatot terjesztettünk elő, amely a megújítás alapja lehet, de a megújításnak stabilnak kell lennie

    – mondta António Guterres az ENSZ főtitkára.

    Hozzátette, nem lehet olyan fekete-tengeri kezdeményezésük, amely válságról válságra, felfüggesztésről felfüggesztésre halad, olyanra van szükségük, ami működik, és ami mindenki javára válik.

    Egy névtelenséget kérő orosz diplomata azonban azt mondta, hogy nincsenek újdonságok Guterres levelében, és az csak összefoglalja a korábbi ENSZ-ötleteket, amelyek nem működtek.

    Oroszország júliusban lépett ki az egyezményből, arra panaszkodva, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja a nyugati szankciók miatt akadályokba ütközik.

  • Az amerikai Abrams harckocsik első szállítmánya szeptemberben érkezik Ukrajnába, írja a Politico a saját forrásaira hivatkozva.

    Az ígért 31 amerikai harckocsiból tíz várhatóan szeptember közepén már elérhető lesz az ukrán hadsereg számára.

    A tankok használatára már májusban elkezdték kiképezni az ukrán katonákat.

     

  • Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön kijelentette, hogy minden olyan megfontolás, amely az orosz gabonaexport támogatását fontolgatja a Fekete-tengeren anélkül, hogy az ukrán kikötőkből történő kivitel újraindulna, Moszkva „büntetlenségének érzését” erősítené, és „súlyos csapást mérne a nemzetközi kötelezettségekre és a nemzetközi jogra” − írta meg a CNN

    Ebben az összefüggésben elvárjuk, hogy Törökország, amely ismételten megerősítette sérthetetlen álláspontját a nemzetközi jog megőrzése és szigorú betartása tekintetében, más érintett felekkel együtt, használja tekintélyét, hogy meghiúsítsa Oroszország azon kísérleteit, hogy megszegje a nemzetközi kötelezettségeket és újabb élelmiszerválságokkal zsarolja a világot

    − áll a minisztérium közleményében. 

    A nyilatkozatra akkor került sor, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Hakan Fidan török külügyminiszter Moszkvában folytat tárgyalásokat a gabonaszállításokról.

  • Az orosz erők saját katonáikat éheztetik egy gödörben, mert megtagadták a harcot – írja a Sky News.

    Körülbelül 50 katona napi egyszer kapott csak enni, akkor is csekély adagot a Zaporizzsjai területen fekvő Pokrovszke közelében  mondta Hanna Maliar, a védelmi miniszter helyettese.

    Hasonlóan sivár képet festett a donyecki orosz katonák életéről.

    A volt szovjet köztársaságokból származó migránsokat erőszakkal ukrán területre telepítették, és házi őrizetben tartják őket

     tette hozzá Mailar.

    Azt is elmondta, hogy a mozgósítottak által kapott szárazadagkészlet gyakorlatilag elfogyott, és semmilyen más élelmiszer-ellátás nem biztosított számukra, amíg meg nem érkeznek a harci egységekhez.

  • Az orosz légvédelem lelőtt egy Moszkva felé repülő drónt – jelentette Szergej Szobjanyin polgármester a Telegramon pénteken, írja a The Kyiv Independent.

    Szobjanyin korábban azt állította, hogy az orosz légvédelem augusztus 31-én, a kora reggeli órákban megsemmisített egy, a város felé tartó drónt.

    Az elmúlt időszakban több dróncsapás is történt ukrán, illetve orosz területen, kiéleződött a pilóta nélküli repülőgépekkel folytatott hadviselés a fegyveres konfliktusban.

    A londoni Chatham House orosz hadviseléssel foglalkozó szakértője, Mathieu Boulègue ugyanakkor úgy gondolja, kicsi az esély arra, hogy a drónok idővel megváltoztatják a háború menetét – írja a BBC.

    A szakértő „szúnyogháborúnak” nevezi a drónok használatát; szerinte az nem több, mint pszichológiai hadviselés, amivel a hátországban élők morálját, harci kedvét lehet rombolni.

  • Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke felszólította a szlovák kormányt, hogy Lengyelországgal és Magyarországgal együtt hosszabbítsa meg az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának tilalmát – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Kollar megjegyezte, hogy szeptember 15-én lejár az Ukrajnából származó gabonaimport tilalma, és szerinte vannak olyan információk, hogy Lengyelország és Magyarország egyoldalúan lezárja határait az ukrán termékek előtt. Tranzittilalomról azonban nincs szó. 

    Kollár hangsúlyozta, hogy egy ilyen tilalom elmaradása számos gazdaság összeomlásához vezethet, és figyelmeztetett egy esetleges vidéki zavargási hullámra, amely átterjedhet a városokra.

    Megjegyezte azt is, hogy bár ő nagy támogatója Ukrajna megsegítésének, bölcs döntésekkel is lehet segíteni.

    Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy a tilalom egyoldalú kiterjesztése sérti a közös piac szabályait és az EU–Ukrajna társulási megállapodást.

  • Vizsgálatot indítottak, miután két helikopter lezuhant, és hat ukrán katona meghalt − írta meg a Sky News

    A Mi8-as helikopterek egy harci bevetés alatt zuhantak le kedden a Donyecki területen − jelentette az RBC-Ukraina Ilja Jevlash regionális katonai szóvivőre hivatkozva.

    Egy orosz vadászgép szállt fel, amikor a helikopterek megpróbáltak leszállni − mondta, és „légi katasztrófának” nevezte a balesetet.

    Kevés egyéb részlet ismert, de a nyomozásban vizsgálni fogják a helikopterek műszaki állapotát, azt, hogy betartották-e a repülési és felkészülési szabályokat, valamint az esetleges szabotázst − közölte az Állami Nyomozóiroda.

  • A brit külügyminisztérium csütörtökön megerősítette a 22 éves Samuel Newey halálát a kelet-ukrajnai harcokban, ahol az ukrán hadsereg oldalán harcolt – írja a Telegraph.

    Samuel Newey haláláról először testvére, Daniel számolt be a közösségi oldalakon, megjegyezve, hogy a fiatal azért ment Ukrajnába, hogy visszavágjon az orosz imperializmusnak.

    Sam, az életedet adtad olyan emberekért, akiket soha nem ismertél, és bátran, erkölcsösen és becsülettel cselekedtél. Nemcsak a kisöcsém vagy, hanem egy kivételes emberi lény, egy jó katona és az egyik legbátrabb ember, akit valaha is volt szerencsém ismerni

    – tette hozzá Daniel.

    A Telegraph szerint Newey-nak nem volt korábbi katonai tapasztalata; a Dark Angels egységben szolgált, amelyet az ejtőernyős ezred egykori brit tagja, Daniel Burke hozott létre.

    Ez az egység az orosz invázió első napjaitól kezdve heves harcokban vett részt a frontvonalon.

    Samuel Newey és apja 2020-ban brit önkéntesként harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány választékos szót intézett azokhoz, akik az elmúlt hetekben bírálták az ország ellentámadásának ütemét – írja a Sky News.

    Az ellentámadás lassú ütemét bírálni egyenlő az ukrán katonák arcba köpésével, akik mindennap az életüket kockáztatják

    – mondta Kuleba az EU külügyminisztereinek spanyolországi találkozóján.

    Azt ajánlom minden kritikusnak, hogy fogja be a száját, jöjjön Ukrajnába, és próbáljon meg egy négyzetcentimétert saját maga felszabadítani

    – mondta.

  • Börtönbe zártak egy, az egyházból kizárt orosz papot, aki felszólalt Moszkva inváziója ellen, miután egy bíróság bűnösnek mondta ki a hadseregről szóló „álhírek” terjesztésében − írja a The Guardian

    A Putyin szövetségese, Kirill pátriárka által vezetett orosz ortodox egyház támogatta a háborút. Néhány pap azonban ellene emelte fel szavát. Ioann Kurmojarovot, aki az Ortodox Virtuális Egyházközség nevű YouTube-csatornát vezette, megvádolták, miután állítólag „több, az orosz hadsereg bevetéséről szóló hamis információkat tartalmazó videót” tett közzé.

  • Kedves olvasóink!

    Kezdődik az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak: