Kiderült, hogyan kerülik meg az ukránok az orosz blokádot

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.09.07. 08:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A francia Delair dróngyártó cég 150 drónt ad át Ukrajnának. Erről Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter számolt be a Twitteren – írja a Ukrajinszka Pravda.

    A Delair vállalat és annak vezérigazgatója konkrét példája Franciaország elkötelezettségének Ukrajna támogatása mellett, több mint 150 drónt választott ki Ukrajna, amelyeket Franciaország finanszírozott és már át is szállított

    – írta.

    A miniszter ugyanakkor nem pontosította, hogy Ukrajna milyen dróntípusokat kap.

    Szeptember 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt az Ukrajna számára nyújtandó következő védelmi csomagokról.

  • A NATO szövetségesei kiállnak Románia mellett, miután a jelentések szerint egy orosz drón zuhanhatott le az ország területén – írja a Sky News.

    Hétfőn Kijev azt állította, hogy orosz drónok robbantak román területen, amit Bukarest akkor tagadott. Szerdán azonban  a román védelmi miniszter elismerte, hogy az egyik drón néhány darabja valóban román területre zuhant. 

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére szeptember 6-án az ukrán–magyar határszakaszon 6576 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • Az ENSZ ellenzi a szegényített uránt tartalmazó lövedékek használatát – közölte a főtitkár hivatala.

    A Fehér Ház viszont azt közölte, hogy az Ukrajnának átadott lövedékek nem jelentenek radioaktív veszélyt, írja a Korrespondent.

    Kaiser Ferenc a szegényítetturán-tartalmú lövedékekről lapunk kérdésére kifejtette: a szegényített uránt az urándúsítás során állítják elő vagy a reaktorokban lévő kiégett fűtőelemek megtisztítása/újrafeldolgozása közben keletkezik.

    Kaiser Ferenc kitért arra is, hogy a lőszert szárnystabilizált nyíllövedék formájában juttatják célba, „ez gyakorlatilag egy nagy sűrűségű, nehéz dárda, kifejezetten az ellenséges harckocsik leküzdésére. A többi célpontnak a harcmezőn nincs olyan páncélvédettsége, amit a 120 milliméteres repeszromboló gránát ne lenne képes megsemmisíteni.”

    „A szegényített uránt a lövedékekben egyáltalán nem a radioaktivitása miatt alkalmazzák, és a fegyver alkalmazása során maghasadásos láncreakció sem következik be. A szegényített urán enyhén radioaktív, de aktivitása még a természetes uránénál is kisebb” – írta a lövedékről blogoldalán Aszódi Attila, leszögezve: nem nukleáris fegyverről van szó.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijevi látogatásakor nagyon biztatónak nevezte az ukrán ellenoffenzíva terén elért eredményeket – írja a Sky News.

    Biden elnök úr kért meg, hogy jöjjek el, hogy biztosítsuk az általunk és más országok által tett erőfeszítéseket az ellentámadás azonnali kihívására, valamint a hosszabb távú erőfeszítésekre, hogy segítsük Ukrajnát egy olyan jövőbeli haderő kiépítésében, amely elrettenthet bármilyen jövőbeli agressziót

    – mondta Blinken egy sajtótájékoztatón.

  • Az oroszok által megszállt Mariupolban továbbra is tűnnek el emberek. A város megszállói több mint tízezer civil mariupoli polgárt tartóztattak le – jelentette ki a város polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko egy tévécsatorna műsorában.

    Andrjuscsenko hozzátette, hogy a megszállók által Mariupolban felállított kínzókamrákban eltűnt emberek hozzátartozóinak nem sikerül megtalálniuk őket.

    Andrjuscsenko szerint egy évvel ezelőtt az eltűnt mariupoli lakosok különösen Elenovka területén, Donyeckben és Makejevkában, a megszállt területek különböző volt kolóniáin tartózkodtak. Most azonban nem a hadifoglyokkal együtt tartják őket fogva.

    „Valahol az Orosz Föderáció területén tartják őket fogva, ami megnehezíti a felkutatásukat” – idézi a tanácsadót az Unian.

  • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Kijevben járt, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt. 

    Blinken később újra az ukrán kollégájával találkozott, akivel elmentek a helyi McDonald'sba.

    A McDonald'sos barátaink nagyon várták, hogy újra Ukrajnában, újra Kijevben legyenek, és mondogattuk egymásnak, hogy ha már visszajöttek, legközelebb, amikor Kijevben járok, legyen alkalmunk beugrani hozzájuk

    – mondta az amerikai külügyminiszter.

  • Robbanások hallatszottak az oroszországi Rosztov–na–Donu városában, a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy az orosz légvédelmi erők állítólag több drónt lőttek le – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Vaszilij Golubev, a rosztovi régió kormányzója szerint hajnali 3 óra körül aktiválódott a légvédelmi rendszer Rosztov–na–Donuban. Elmondása szerint az orosz légvédelem két drónt lőtt le.

    Az egyik állítólag a városon kívül, Rosztov nyugati részén, a másik pedig a központban, a Puskinszka utca 42. szám közelében zuhant le. Elmondása szerint több autó megrongálódott. Egy személy megsérült, de elutasította a kórházi kezelést.

    Az utóbbi robbanás mindössze néhány utcára van az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzetének főhadiszállásától.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre tudósításunk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!