Halálos fertőzés terjed Ukrajnában, többen kórházba kerültek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.10.28. 21:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk máskor is. Jó pihenést kívánunk!

  • Egy ukrán drón az oroszországi kurszki atomerőmű nukleárishulladék-tárolójába zuhant csütörtökön, és megrongálta annak falait – közölte a The Guardian az orosz külügyminisztérium közleményét. 

    A tárca közleménye szerint Kijevnek tudnia kellett, hogy tettei teljes körű nukleáris katasztrófát okozhatnak. 

    Moszkva pénteken közölte, hogy meghiúsított egy dróntámadást az ország déli részén, ahol a robbanásban megsérült egy nukleárishulladék-tároló raktár homlokzata.

  • Magyarország készen áll, hogy közvetítőként lépjen fel, helyszínt biztosítva az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásoknak – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

    Mindkettőjüknek felajánlottam Magyarországot helyszínnek – egy elfogulatlan, pártatlan, biztonságos helyet –, amely egyenlő feltételeket és biztonságos környezetet garantál mindannyiuknak. Ez az ajánlatunk továbbra is fennáll

    – idézte a hírügynökség Szijjártó Pétert.

  • Folyamatosan növekszik a fertőző májgyulladás (hepatitis A) áldozatainak száma a nyugat-ukrajnai Vinnicjai területen – írja a Life Pravda.

    A lap szerint három nappal ezelőtt 81 megbetegedést regisztráltak. Október 27-én 141 májgyulladásos beteget szállítottak kórházba. 

    Az ukrán egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az összes szükséges járványügyi vizsgálat folyamatban van. A piacok és a víz ellenőrzése is zajlik. A fertőzés forrását még nem azonosították. 

  • Mint írtuk, ukrán drón rongált meg egy nukleárishulladék-tárolót az oroszországi kurszki atomerőműnél. 

    Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a támadó drón alkatrészeit a nyugati országok szállították. Mint mondta, ez az ok-okozati összefüggés különösen nyugtalanító a számára. Úgy véli, hogy közvetlen utasításra történhetett a támadás – számolt be az Unian ukrán hírügynökség. 

    Hozzátette, hogy Kijev a kurszki atomerőmű „bombázásával” egy szinten van a terroristákkal. Hangsúlyozta, hogy Oroszországban egy teljes körű nukleáris katasztrófa is történhetett volna, érintve számos ország területét.

  • Hatalmas vihar pusztított Kijevben, több fa is kidőlt a rossz idő miatt – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Az ukrán belügyminisztérium szerint többen megsérültek, két ember pedig meghalt a szélsőséges időjárásban. 

    Egy férfi egy kidőlt fa miatt hunyt el, míg egy másik nő a lehulló ágaktól szenvedett súlyos gerincsérülést, őt kórházba szállították. 

  • Légitámadást indított az orosz hadsereg a Herszon régióban található Kozacke falu ellen, egy ember megsérült – írja a Korrespondent. 

    A Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) vezetője szerint az oroszok tegnap este óta 24 irányított légibombát dobtak le a térség lakott területeire. A támadásban az elektromos vezetékek is megsérültek, több település áram nélkül maradt. 

  • „A Nyugat önző irányvonala odavezetett, hogy Oroszországnak elfogyott a türelme” mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BelTa belorusz állami hírügynökség adott interjújában.

    Megjegyezte, hogy sok éven át javasolták  2010-ben és 2021-ben is – olyan megállapodásoknak a megkötését, hogy senki ne bővíthesse a katonai tömböket, de a nyugati országok nem volt hajlandóak beszélni erről. 

    Lavrov szerint emellett minden orosz dologba beleavatkoztak. Már most azzal vádolnak minket, hogy a második világháború kirobbantásában szinte bűnösebbek voltunk, mint Hitler” – idézte a ria.ru.

  • Az Ukrán Állami Határszolgálat katonái drónelhárító löveg segítségével hatástalanítottak két, az állásukat támadó FPV drónt – jelentette az Ukrinform

    A hatástalanítás következtében az egyik FPV drón leszállás közben felrobbant, a másik pedig irányíthatatlanná vált, és a lövedéket szétszórta a levegőben, majd sértetlenül landolt, a halálos veszélyt sikerült elhárítani.

    Kisebb karbantartás után pedig a gyilkos drón a jót fogja szolgálni

    – közölték. 

    Az Ukrinform beszámolója szerint az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erőinek katonái egy hét alatt 25 millió dollár értékű orosz felszerelést semmisítettek meg Zaporizzsja régióban.

  • Az orosz hadsereg katonái csapdába ejtették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonáit a Donyecki Népköztársaságban. Erről Scott Ritter, az amerikai hadsereg egykori tengerészgyalogos felderítője számolt be a Gegenpol YouTube-csatornának.

    Szerinte Kijev számára ebben a helyzetben a legjobb megoldás a visszavonulás lesz, hogy megmentse a katonák életét. Szerinte ha az AFU-nak nem sikerül új védelmet kiépítenie, fontos területeket veszíthetnek el.

    Ritter úgy gondolja, egyelőre az ukrán csapatoknak lehetőségük van arra, hogy visszavonuljanak a veszélyes állásokból.

    Ehelyett azonban az ukránok csak tartalékokat vetnek be, és még több embert veszítenek. Nem lesznek képesek feltartóztatni az oroszokat

    – mondta a szakértő.

    Az exhírszerző szerint Kijev mindent feláldoz azért, hogy megpróbálja tartani az állásait – írja az MK.ru.

  • Egy önkéntes rohamhadtest, a Skif zászlóalj Bars–35 aknavető ütegének katonái Szoledar térségében legyőzték az ukrán fegyveres erők öt járműből álló konvoját – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    A „Kurgan” hívójelű ütegparancsnok elmondta, hogy harcosainak sikerült eltalálniuk négy ellenséges lőszerraktárat és az Ukrán Fegyveres Erők egyik szakaszának fellegvárát is.

    Korábban arról számoltak be, hogy az orosz fegyveres erők az ukránok négy támadását verték vissza Krasznolimán irányában.

  • „Kemény válaszokra számíthatnak az oroszok” – mondta Oleh Zsdanov, ukrán katonai szakértő egy online interjúban, amelyet az Unian tett közzé. 

    Nem maradunk csendben (...) hadd tapasztalják meg ők is, milyen egy áramszünet 

    – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Ukrajnának az oroszokkal szemben már jócskán van gyakorlati tapasztalata az áramkimaradások kezelésében. 

    Zsdanov hangsúlyozta, hogy az energiarendszerünket ért minden támadásra keményen fognak reagálni. 

    A szakértő korábban arról beszélt, hogy a saját hadiiparuk által gyártott fegyvereket be fogják vetni az Orosz Föderáció ellen, szemben azokkal a fegyverekkel, amelyeket a partnereikkel kötött megállapodások tiltanak, nehogy az Oroszország elleni háborúban való részvétellel vádolják őket. 

  • Bemutatták Ukrajnában, a harkivi régióban az első olyan gépet, amely a talaj aknamentesítésre szolgál – közölte az Ukrinform

    Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat (SES) Facebook-oldalán közölte, hogy október 27-én átvették a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóságtól a gépet, amely a talaj előkészítését végzi az aknamentesítéshez. 

    Az automata vezérlőpanellel ellátott gépet harkivi gyártók fejlesztették ki, könnyen gyártható, karbantartható és javítható, valamint biztosítja a tűzszerészek testi épségét a munkavégzés során. 

    A Harkivi területen több mint 1 256 000 hektárnyi terület tekinthető robbanóanyaggal potenciálisan szennyezettnek.

  • Az Egyesült Államok 90 napra leállította a legtöbb polgári lőfegyver és lőszer kiviteli engedélyének kiadását minden nem kormányzati felhasználó számára – közölte pénteken a kereskedelmi minisztérium nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekekre hivatkozva.

    A tárca nem közölt további részleteket a szüneteltetésről, amely a sörétes puskákra és az optikai célzókészülékekre is vonatkozik, de azt mondta, egy sürgős felülvizsgálat keretében értékelik annak „kockázatát, hogy a lőfegyvereket olyan szervezetekhez vagy tevékenységekhez irányítják át, amelyek elősegítik a regionális instabilitást, megsértik az emberi jogokat vagy bűnözői tevékenységeket táplálnak”.

    A minisztérium a honlapján közzétett bejegyzésen túlmenően nem kívánt nyilatkozni.

    Az Ukrajnának és Izraelnek, valamint néhány más közeli szövetségesnek kiadott kiviteli engedélyek mentesülnek az export ideiglenes leállítása alól.

    AZ EXPORTŐRÖK TOVÁBBRA IS BENYÚJTHATJÁK AZ ENGEDÉLYKÉRELMEKET A SZÜNET ALATT, DE AZOKAT „INTÉZKEDÉS NÉLKÜL” FOGJÁK VISSZATARTANI, AMÍG A SZÜNET FEL NEM OLDÓDIK.

    A szünet nem érinti a korábban kiadott kiviteli engedélyeket, közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

    A kormányzati ügyfeleknek történő szállítások esetében az exportőröknek konkrét végfelhasználókat kell megnevezniük, míg a meg nem nevezett kormányzati, katonai és rendőrségi felhasználókat tartalmazó kérelmeket „intézkedés nélkül visszaküldik” – írja az MTI.

  • Az éjszaka folyamán Ukrajna légvédelmi erői 4 orosz Iszkander rakétából 3-at megsemmisítettek Dnyipropetrovszk régió felett – írja az Ukrajinszka Pravda

    A rakétákat a Krím félszigeten fekvő Dzsankojból indították. 

    Ezen kívül az oroszok kétszer is nehéztüzérségi támadással sújtották a Nikopol körzetben lévő Marganets várost, fél tucat lövedéket lőve a környékre.

    „Halál és sérülés nem történt” – közölte Szerhij Liszak, a légierő vezetője.

  • A NATO-országok elismerik, hogy Ukrajna egyelőre nem csatlakozhat a szövetséghez – mondta Jessica Cox, a szervezet nukleáris politikai igazgatóságának vezetője a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott előadásán.

    A szövetségesek támogatásukról biztosították Ukrajna közeledését a NATO-hoz ebben az átmeneti időszakban és elismerték, még nem tartanak ott, hogy Ukrajna csatlakozhasson a szövetséghez

    – mondta.

    Cox szerint Kijevnek és Brüsszelnek még sok tennivalója van, de a vilniusi csúcstalálkozón már fontos lépéseket tettek ebbe az irányba. Mint mondta, most egy olyan folyamat zajlik, amelyben „megduplázzák az erőfeszítéseket”, hogy Ukrajnát közelebb hozzák a NATO-hoz.

    Tavaly szeptemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, gyorsított eljárásban kérelmezi az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO) való csatlakozást. Júliusban a vilniusi csúcstalálkozón a blokk országai egy többéves támogatási csomagot hagytak jóvá Ukrajna számára, amely három pontból áll:

    • egy segítségnyújtási terv az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) NATO-szabványokkal való összeegyeztethetőségének eléréséhez,
    • egy UkrajnaNATO-tanács létrehozása,
    • valamint annak megerősítése, hogy Ukrajnának joga van csatlakozni anélkül, hogy előbb végrehajtaná a tagság elérését célzó cselekvési tervet.

    A blokk azonban nem vázolta fel a csatlakozás időkeretét, amihez Kijev ragaszkodott és nem határozta meg azokat a feltételeket sem, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy hivatalos meghívást kapjanak – írja a TASZSZ.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 5664-an léptek be Magyarországra pénteken, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 6087-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

    A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

    Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írja az MTI.

  • Az ukrán védők továbbra is előrenyomulnak a Dnyeper bal partján, Herszon régióban – ez derült ki az Institute for the Study of War (ISW) szakértői által gyűjtött adatokból – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az október 27-én közzétett földrajzi helymeghatározási adatok szerint 

    az ukrán erők továbbnyomultak délre az Oleshoktól északra lévő Antonivszkij híd alatt (herszontól 7 kilométerre délre és a Dnyeper folyótól 4 kilométerre).

    Elemzők korábban arról számoltak be, hogy egy ukrán felderítőcsoport Pidsztepnij közelében szállt partra, és elfoglalta a Poima, Cossack Lager és Krinka falvakat összekötő út egy szakaszát. Az ukrán csapatok ezután előrenyomultak Herszon régió keleti partján, és folytatták az offenzív műveleteket Bahmut közelében és a Zaporizzsja régió nyugati részén.

  • Ukrajnában folytatódik az Oroszország elleni háború, pénteken több irányban 60 katonai összecsapás volt és az oroszok egyre foghíjasabbak – írja az Unian ukrán híroldal.

    Az orosz erők Avgyijivka, Bahmut, Marjinka, Sáhterszk és Zaporizzsja területén szenvedtek vereséget – közölte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) vezérkara október 28-án szombaton, reggeli összefoglalójában.

    Az ukrán vezérkar szerint Zaporizzsja irányában az oroszok hiába próbálták visszaállítani elvesztett pozícióikat Verbovojétól északnyugatra, míg a Donyecki területen lévő Sztaromajorszkoje, Zolotoj Niva és Vodjanojé közelében a sahtarszki irányban támadásokat hajtottak végre, amelyeket az ukrán katonák visszavertek.

    Marjinka irányában az oroszok 20 támadást akartak végrehajtani Novomihajlovka és Marjinka közelében, de az ukránok mindet visszaverték. Bahmut irányában pedig másik 5 támadást hárítottak el sikeresen az ukrán erők.

    Sikertelenek voltak az oroszok támadó akciói a Donyecki terület sztyeppai, Avgyijivka, Pervomajszkoje területein, ahol az Ukrán Védelmi Erők 15 orosz támadást vertek vissza

    – jegyezte meg az AFU.

    A vezérkar hozzátette, hogy az Ukrán Védelmi Erők folytatják az előrenyomulást Melitopol irányában és nem hagyják abba a Donyecki területen található Bahmut várostól délre irányuló támadásokat. Kiemelték, elsődleges céljuk, hogy  veszteségeket okozzanak Oroszországnak.

  • Hamarosan a hrivnya és Ukrajna bankrendszere is összeomolhat, ha a harcok nem szűnnek meg – mondta YouTube-csatornáján Oleh Szoskin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója. 

    A közgazdász szerint, ha folytatódnak a harcok, akkor már decemberben összeomlik az ukrán bankrendszer – írja a ria.ru.

    Mint mondta, Ukrajnában fel kell oldani a hadiállapotot, befejezve a harcokat. Hangsúlyozta, hogy el kell távolítani Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, különben elpusztítja az országot és annak lakóit is.

  • Az orosz légvédelmi rendszerek egy drónt semmisítettek meg péntek este a kurszki régió felett– közölte a TASZSZ az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján.

    „Október 27-én 19 óra körül az orosz erők leállították Ukrajna azon kísérletét, hogy drónnal támadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen. A légvédelmi erők szolgálata megsemmisítette a pilóta nélküli légi járművet Kurszk régió felett” – írták.

  • Kétszer is rálőttek Oleh Carjov oroszbarát ukrán politikusra – írja a Sky News.

    Carjovot súlyos sérülésekkel szállították kórházba. „Amikor a mentő megérkezett, a férfi eszméletlen volt, és sok vért vesztett” – tette hozzá a családja.

    Egy dél-ukrajnai orosz tisztviselő korábban azt mondta, hogy Carjovot az intenzív osztályon kezelik. A lap szerint egyelőre nem tudni, hogy ki állhat a támadás hátterében.

    Az orosz legfelsőbb nyomozó testület bűnügyi vizsgálatot indított az eset miatt.

  • Illegális úton érkeznek fegyverek Oroszországba Ukrajnából – idézte a TASZSZ Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentését.

    „El kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan jutnak fegyverek és lőszerek illegálisan Oroszország területére. Egyébként Ukrajna területéről is” – mondta államfő.

    Putyin hozzátette: „Meg kell vizsgálnunk ezeket a csatornákat, meg kell vizsgálnunk, hogy mit kell még tenni a szabályozási keret megerősítése érdekében.”

    Az elnök javasolta, hogy a Biztonsági Tanács indítson tárgyalásokat az Oroszország területén folyó fegyverkereskedelemről. „Ez a kérdés mindig fontos, most nem megyek bele a részletekbe, hogy miért, de ma különösen [fontos], szem előtt tartva, milyen körülmények között élünk” – magyarázta az orosz elnök.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!