Bejelentették: megkezdődött a Gáza elleni hadművelet legújabb fázisa

Háború Izrael és a Hamász között – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.10.31. 09:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ellenséges repülőgép-behatolásra figyelmeztettek az Izraeli Védelmi Erők a vörös-tengeri Eilat városának közelében – írja a Sky News az IDF Telegram-bejegyzése alapján.

    Egyelőre nem közöltek további információkat a körülményekről, ugyanakkor az Izrael Rádió korábban azt jelentette, hogy az ország légvédelme lelőtt egy drónt a Vörös-tenger felett.

    A Haaretz úgy tudja, hogy a kedd reggel megszólaló légvédelmi szirénák egy Izraelhez közeledő drón miatt aktiválódtak, amit végül az izraeli hadsereg elfogott. A lapnak nyilatkozó biztonsági források közölték: a drónt vélhetően Jemenből indították, a nyomozás már folyamatban van.

  • Az Izrael és a Hamász közötti háború átterjed Szíriára, amit a növekvő instabilitás, az erőszak és a 12 éve tartó konfliktus politikai megoldása felé tett előrelépés hiánya táplál – mondta hétfőn az ENSZ különleges megbízottja az országban – írja a The Independent.

    Geir Pedersen elmondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy a szíriai konfliktusból eredő erőszakon felül a szíriai népnek most „egy esetleges szélesebb körű eszkaláció rémisztő kilátásával” kell szembenéznie a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait és a folyamatban lévő izraeli katonai akciókat követően.

    A Szíriára való átterjedés nemcsak kockázat, hanem már meg is kezdődött 

    – mondta az ENSZ szíriai megbízottja.

  • Az IDF szóvivője kedd reggeli nyilatkozatában közölte, hogy az izraeli hadsereg erői számos Hamász-terroristával végeztek a hadsereg Gázába történő, folyamatban lévő szárazföldi behatolása során.

    A közlemény szerint továbbá az izraeli erők hétfőn mintegy 300 Hamász-célpontot támadtak, köztük páncéltörő és rakétakilövő állásokat, alagutakat és más terrorkomplexumokat – írja a Haaretz.

    A hadműveletben az izraeli erők több terrorista osztaggal is összecsaptak, amelyek páncéltörő rakétákkal és gépfegyverekkel lőtték őket. Egyelőre nem tudni, hányan sérültek meg egyik vagy másik oldalon. Ahogyan civil áldozatokról sem esett szó.

  • Linda Thomas-Greenfield, az ENSZ állandó képviselője szerint az ENSZ Segélyszervezetének (UNRWA) 64 munkatársa halt meg a konfliktusban az elmúlt három hétben.

    A háborúban a legtöbben nem tudtak elmenekülni. A humanitárius dolgozók életét meg kell védeni. Az újságírók életét is meg kell védeni. Meg kell védeni minden civil, ártatlan ember, izraeli és palesztin, férfi és nő, gyermek és idős ember életét

    – fogalmazott.

    Szerinte nincs hierarchia, amikor a civil életek védelméről van szó – írja a Sky News.

  • Az IDF kedd reggel lerombolta Szaleh Arouri magas rangú Hamász-tisztviselő ciszjordániai otthonát – közölte a Haaretz.

    A Rámalláhhoz közeli Arurában lévő épület évek óta üresen állt.

    Arouri, a Hamász helyettes vezetője és fegyveres szárnyának alapító tagja a múlt héten találkozott a Hezbollah vezetőjével, Haszan Naszrallahhal és a palesztin Iszlám Dzsihád Ziad Nahleh vezetőjével a Hezbollah al-Manar TV jelentése szerint.

  • Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyetért annak fontosságában, hogy eltántorítsanak bármilyen állami és nem állami szereplőt a Közel-Keleten kirobbant konfliktus kiszélesítésétől – hangzott el az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és a szaúdi védelmi miniszter hétfői tárgyalásán.

    Az MTI szerint Jake Sullivan és Háled bin-Szalmán Ál Szaúd felhívta a figyelmet a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítség sürgető szükségességére, és egy fenntartható béke érdekében tett további lépések fontosságát is hangsúlyozták az izraeliek és palesztinok között.

    A Fehér Házban tartott amerikai–szaúdi találkozó témái között szerepelt a két ország közötti védelmi partnerség erősítése, amely – a Fehér Ház közleményének szavai szerint – évtizedeken keresztül sarokköve volt a regionális stabilitásnak és elrettentésnek.

    Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén hétfőn telefonon egyeztetett a gázai övezeti helyzetről Muhammad bin Abdul Rahman Ál Szánival, Katar miniszterelnökével, aki egyben az arab állam külügyminisztere is.

    A két politikus kulcsfontosságúnak nevezte a civilek életének védelmét, valamint a palesztin embereknek szánt humanitárius segítséget. Antony Blinken egyben köszönetet mondott a katari erőfeszítésekért a Gázában rekedt amerikaiak és más külföldiek kijutásának érdekében, valamint az iszlamista Hamász fegyveresei által foglyul ejtett emberek elengedésében, aminek eredményeként két amerikai is kiszabadult.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott, és meghallgatta az UNRWA – az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségének – vezetőjét. A BBC szerint Philippe Lazzarini szerint a kibontakozó humanitárius tragédia elviselhetetlen. Meglátása szerint Gázában sehol nem lehet biztonságban az ember.

    A szervezet rendkívüli ülésén elmondta, mindössze három hét alatt 3200 gyermeket öltek meg Gázában, ami a konfliktus sújtotta övezetekben az éves számot szokta jelenteni.

    Arról is beszélt, a gázaiak úgy érzik, hogy a világ mindannyiukat a Hamásszal teszi egyenlővé, és veszélyes, hogy egy egész lakosságot dehumanizálnak. Lazzarini szerint a Hamász atrocitásai nem mentesítik Izraelt a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségei alól.

  • Az Unicef szerint naponta több mint 420 gyermek hal vagy sérül meg Gázában.

    Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének (Unicef) vezetője szerint a Gázai övezetben tapasztalható eszkaláció ára a gyermekek életében mérhető.

    Catherine Russell, az Unicef ügyvezető igazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén azt mondta, hogy 

    ez a szám mindannyiunkat mélyen meg kellene hogy rázzon.

     A terület egészségügyi minisztériuma szerint október 7. óta több mint 3400 palesztin gyermek halt meg Gázában, és több mint 6300 gyermek sérült meg.

  • Az Egyesült Államok nem hisz abban, hogy az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet jelenleg „a helyes megoldás” – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

    Az Egyesült Államok tűzszünettel kapcsolatos álláspontjáról kérdezték, miután országa leszavazta azt az indítványt, amely az ellenségeskedések beszüntetéséhez vezető tartós humanitárius tűzszünetet követeli.

    Úgy véljük, hogy a tűzszünet jelenleg a Hamásznak kedvez, és jelenleg a Hamász az egyetlen, aki ebből profitálna

    – mondta John Kirby.

    Minderről a The Guardian tudósítója posztolt X-en.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ezzel a poszttal indul az Index keddi élő hírfolyama az izraeli eseményekről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!