Megdöbbentő felfedezést tettek az izraeli katonák egy vidámparkban

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hírösszefoglalója.

Index
2023.11.05. 21:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index mai élő hírfolyama a Gázában és Izraelben zajló eseményekről. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • A Hamász vezetője, Jahija Szinvár nem foglalkozik a gázai lakosokkal, és „mini-Hitlerként bujkál a bunkerében” – mondta vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. 

    A kormányfő szerint Szinvárt egyáltalán nem érdekli a népe, a palesztin nemzet. 

    Annyira törődik az embereivel, mint egy porszemmel

    mondta.

  • Az izraeli hadsereg egyik tartalékos katonája belehalt a sérüléseibe vasárnap – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint a katona még október 29-én sérült meg egy harckocsibalesetben Izrael északi részén. Ugyanebben a balesetben egy másik katona is meghalt korábban, egy harmadik katona pedig megsérült. 

    Korábbi cikkük szerint a harckocsi felborulhatott. Arról, hogy ez miképp történhetett meg, az izraeli hadsereg nem adott tájékoztatást.

  • Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az esti órákban közölte, hogy Izrael széles körben hajtott végre csapásokat a Gázai övezeten belül.

    Állítása szerint a Hamász infrastruktúráját vették célba „a föld alatt és felett” egyaránt.

    Ezzel egy időben a Hamász azt jelentette, hogy Izrael intenzív bombázást kezdett több kórház közelében is az után, hogy megszakadt a kommunikációs kapcsolat. A NEXTA hírcsatorna szerint

    a helyi sajtó azt írta, hogy ez lehet az eddigi legdurvább izraeli bombázás.

    A támadásról legalább egy videó is készült. 

    Izrael szerint a Hamász szándékosan a kórházak, civil célpontok közelébe telepíti a katonai létesítményeit. 

  • Tel-Avivban és más városokban is riadót rendeltek el, miután a Hamász számos rakétát lőtt ki a Gázai övezetből – írja a The Times of Israel. 

    Ezzel közel egy időben a Hezbollah is közölte, hogy rakétákat lőttek ki Izraelre egy korábbi csapásra válaszolva, amelyben állítások szerint meghalt egy nő és három gyermek. Az izraeli hadsereg az utóbbi vádra egyelőre nem reagált. 

    Károkról és sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. 

  • A köztársasági elnök látogatásáról korábban már írtunk. Ezzel kapcsolatban most az MTI osztott meg újabb részleteket.

    Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalint. Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet „felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg.

    Hercog felidézte a Gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

    Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

    Hercog ezután nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamász megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.

    Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később az elrabolt, magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy háromgyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként

    annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.

    Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához.

    Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nem csupán értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

  • Ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben – közölte vasárnap este a PalTel palesztin távközlési vállalat az MTI szerint. 

    Sajnálattal közöljük, hogy minden internet- és kommunikációs szolgáltatás megszakadt a Gázai övezettel

    ismertette a ciszjordániai székhelyű vállalat. A tájékoztatás szerint ennek oka, hogy az izraeli oldalon lekapcsolták a fővezetékeket.

    Az MTI azt is hozzátette, hogy egyes beszámolók szerint

    az izraeli hadsereg vasárnap este fokozta légitámadásait a sűrűn lakott palesztin térségben. 

    Izrael egyelőre nem erősítette meg egyik értesülést sem. Ez már a harmadik alkalom lehet, hogy megszakadtak a távközlési szolgáltatások a gázai övezeti háború október 7-i kirobbanása óta.

    A palesztin Vörös Félhold az X-en arról írt, hogy elvesztették az összeköttetést a Gázai övezetben működő mentőegységeikkel. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) vasárnap este közölte, hogy 79-re emelkedett a gázai övezeti harccselekmények miatt elhunyt munkatársaik száma.

  • Mahmúd Abbász, a ciszjordániai Palesztin Hatóság elnöke közölte: hajlandóak átvenni a jövőben az uralmat a Gázai övezetben – írja a Háárec című lap. 

    A palesztin elnök Antony Blinken külügyminiszterrel közös találkozóján mondta azt, hogy Gáza „elválaszthatatlan része a palesztin államnak”, és hogy egy átfogó politikai megoldás keretében hajlandóak átvenni az irányítást Ciszjordánia teljes területe, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem felett egyaránt.

    Abbász azt is megjegyezte, hogy „az izraeli megszállás tehet mindenről, ami történik”, és hogy „a katonai megoldás nem fogja garantálni Izrael biztonságát”. Felszólította Izraelt, hogy fejezzék be a háborút Gázában, és azt is szorgalmazta, hogy engedjék be a humanitárius segélyeket az övezetbe. 

    Nem lehet szavakkal leírni azt a pusztító, megsemmisítő háborút, amelynek a palesztin népet teszi ki Gázában az izraeli hadigépezet, a nemzetközi jogra való tekintet nélkül

    – írta, hozzátéve, hogy Jeruzsálemben és Ciszjordániában is hasonlóan súlyos a helyzet, mivel az izraeli fegyveres erők és telepesek napról napra támadnak és ölnek meg palesztinokat. Abbász felszólította Antony Blinkent is, hogy segítsen e „bűncselekmények” megállításában. 

  • A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter. Kijelentésétől vasárnap Benjamin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott – írja az MTI. 

    A The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta:

    ez is egy lehetőség.

    Erre reagálva Benjamin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy „Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz”. „Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz” – írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

    Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését.

    Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága

    – írta a politikus szintén az X-en.

    A miniszter szavait Jaír Lapid ellenzéki vezető is elítélte, és „egy felelőtlen miniszter elborzasztó, őrült megjegyzésének” nevezte. Lapid egyúttal felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a kormányból Elijáhut, mert szerinte a „szélsőségesek jelenléte a kormányban veszélyt jelent ránk és a háború sikerére”.

    Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

  • Ismét tömegek vonultak utcára világszerte a palesztinok iránti szolidaritásuk jeleként vasárnap a gázai konfliktussal összefüggésben – számolt be az MTI. 

    A pakisztáni fővárosban tízezrek vonultak az utcákra. A tüntetésre a radikális iszlamista Tehrik-e-Labaik Pakisztán (TLP) párt szólított fel. A megmozdulás résztvevői fegyverszünetet követeltek, és elítélték az izraeli csapásokat. A tömegtüntetések szervezéséről ismert, korábban egy időre betiltott csoport által közzétett felvételeken a párt híveit lehetett látni, ahogy Iszlámábád kormányzati negyede előtt tüntetnek.

    Indonézia fővárosában, Jakartában százezrek tüntettek a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadását követő izraeli válaszcsapások ellen. A fehérbe öltözött tüntetők szolidaritásuk jeléül palesztin mintázatú fejkendőt viseltek az elnöki palota előtti főtéren tartott megmozduláson. Az indonéziai tüntetésen magas rangú kormányzati tisztségviselők, köztük a házelnök, a külügyminiszter és a vallási ügyek minisztere, valamint Anies Baswedan elnökjelölt is jelen volt.

    Az indonéz kormány nevében meg szeretnénk erősíteni Indonézia támogatását a palesztin nép ügye iránt

    – jelentette ki Retno Marsudi külügyi tárcavezető. Szombaton Joko Widodo elnök 51,5 tonna humanitárius segélyt küldött a Gázai övezetbe. „A gázai övezeti humanitárius tragédia elfogadhatatlan, és a lehető leghamarabb meg kell állítani” – mondta akkor Joko Widodo.

    A török rendőrség szombaton könnygázzal és vízágyúval volt kénytelen oszlatni az amerikai csapatok állomáshelyéül is szolgáló Incirlik légi támaszpont előtt gyülekező tüntetőket. A megmozdulásra a Humanitarian Relief Foundation (IHH) nevű török civil szervezet szólított fel. A tiltakozó akción több százan vettek részt.

    A törökországi tüntetést Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapi látogatása előttre időzítették.

    Blinken várhatóan török hivatali partnerével, Hakan Fidannal a Gázai övezetben kialakult helyzetről fog egyeztetni.

    Párizsban szombaton szintén ezrek vonultak fel tűzszünetet követelve a közel-keleti konfliktusban, egyes transzparenseken az „Állítsátok meg az erőszak ciklusát” felirat volt olvasható. Ez volt az első nagyobb – hatósági engedéllyel tartott – megmozdulás Párizsban a Hamász október 7-i támadása óta.

  • Törökország és Egyiptom megállapodott abban, hogy mintegy 1000 rákos beteget és más, sürgős ellátásra szoruló gázai sérült civilt Törökországba küldenek kezelésre – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter.

    Folytatjuk erőfeszítéseinket, hogy közel 1000 beteget, különösen a rákos betegeket, akiket a Törökország–Palesztina Barátság Kórházban (az enklávé egyetlen rákgyógyító kórházában) kezeltek, amely kénytelen volt leállítani működését, valamint sebesülteket, akikről korábban értesítettek minket, és akik sürgős ellátásra szorulnak, a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba szállítsanak

    – írta Koca az X-en.

    „A rákos betegeket és a sürgősségi állapotban lévőket mentőrepülőgépeken és kórházhajókon szállítják hazánkba” – tette hozzá a Haaretz szerint.

  • Daniel Hagari, az IDF szóvivője angol nyelvű televíziós beszédében elmondta, hogy a hadsereg 1,5 millió szórólapot dobott le, 20 ezer telefonhívást intézett, és 6 millió rögzített üzenetet küldött a Gázai övezet északi részén élő civileknek, amelyben a déli evakuálásra szólította fel őket, és mindegyikről bizonyítékokat mutatott be – írja a Haaretz.

    Hagari lejátszott egy hangfelvételt egy gázai lakosról, aki azt mondta nekik, hogy visszaküldték őt északra.

    Tudjátok, ki küldött vissza minket

    – mondta a lakos, utalva ezzel a Hamászra. 

    Hagari azt is megjegyezte, hogy a civileknek az övezet déli részébe történő mozgására szolgáló folyosót le kellett zárni, miután a Hamász megtámadta a folyosó megnyitását működtető izraeli erőket.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint október 7. óta 102 támadást dokumentáltak az egészségügyi intézmények ellen Gázában.

    A WHO szerint a támadások összesen 504 halálos áldozatot követeltek, 459-en megsérültek, 39 létesítményben és 31 mentőautóban keletkezett kár – írja a Sky News.

    Gáza város kórházainak több mint a fele tűz alá került, 10 pedig nem működik – közölte a WHO megszállt palesztin területen működő irodája.

    Az egészségügy nem célpont. A WHO a civilek és az egészségügyi ellátás aktív védelmére szólít fel

    – közölte a szervezet.

  • Előzőleg írtunk arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök szolidaritási látogatásra utazott Izraelbe vasárnap.

    Az államfő ezzel kapcsolatban osztott meg egy bejegyzést déltájt, amelyben azt írta:

    Ami Izraelben történik, az sosem lehet közömbös Magyarországnak. Személyesen is biztosítottam Jichák Hercog izraeli elnököt arról, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett. Izraelnek joga van az önvédelemre.

    „Azt is kértem az izraeli elnöktől, a válaszlépések kerüljék el a civil célpontokat, a humanitárius segítségnyújtást pedig tegyék lehetővé Gázában” – tette hozzá a köztársasági elnök. 

    „Hercog elnök megköszönte a magyarok barátságát és kiállását, valamint biztosított arról, hogy odafigyelnek a civilek életére. Abban is teljes az egyetértés, hogy a Hamásznak azonnal szabadon kell bocsátania a túszokat” – írta Novák Katalin.

  • Az izraeli védelmi erők rakétakilövőket fedeztek fel egy gyermekmedence közelében és egy régi vidámparkban Gázában – számolt be Izrael állam a hivatalos X-fiókján.

    Ez egy a sok példa közül, amely arra utal, hogy a Hamász emberi pajzsokat használ Gázában

    – írták. Hozzátették azt is, hogy a Hamász ártatlanok millióit veszélyezteti Izraelben és Gázában egyaránt.

  • Nemrégiben egy pilóta nélküli légi járművet észleltek, amely Libanon területéről közeledett Izrael állam területe felé – számolt be az izraeli légierő.

    A drónt az észlelő- és irányítórendszerek figyelték, és a légvédelmi rendszer vadászgépei sikeresen elfogták még Libanonban.

  • Legalább 36 újságíró és médiamunkás halt meg az izraeli–palesztin konfliktus október 7-i kezdete óta – írja a Sky News.

    Sherif Mansour, a csoport közel-keleti és észak-afrikai programjának koordinátora szerint az újságírók nagy áldozatokat hoznak azért, hogy tudósíthassanak erről a szívszorító konfliktusról.

    Sokan elvesztették kollégáikat, családtagjaikat, és biztonságot keresve menekültek el, amikor nincs biztonságos menedék vagy kiút

    – mondta.

  • „Margot Friedländer ismeri a barbár nemzetiszocialista rendszer kezdeteit és azt, ami utána következett. Nagy szerencse, hogy most újra Németországban él. Gratulálunk neki 102. születésnapja alkalmából!” – írta az X-en (korábbi nevén Twitter) Olaf Scholz német kancellár.

    A zsidó családba született Margot Friedländer 21 évesen Berlinben bujkált, miután édesanyját és testvérét Auschwitzba deportálták. Néhány hónappal később elfogták, és a theresienstadti koncentrációs táborba hurcolták őt a nácik.

    Ott találkozott újra Adolf Friedländerrel, egykori berlini ismerősével, aki később a férje lett. Együtt élték a táborban, amit 1945 májusában szabadítottak fel a szovjet csapatok. Ezt követően az Egyesült Államokba emigráltak.

  • Orosz állampolgárok, akik még mindig nem tudnak kijutni a Gázai övezetből, levelet írtak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – írja a MK.

    A Gázai övezetben közel egy hónapja folynak a katonai műveletek. A külföldi állampolgárok evakuálása lassan halad. Még mindig nem tudni, hogy az orosz állampolgárokat mikor engedik ki, mivel még nem hagyták jóvá a rafahi ellenőrző ponton keresztül távozó oroszok listáját.

    Jelenleg szinte az összes orosz állampolgár az enklávé déli részén tartózkodik. Az emberek üzenetküldőkön keresztül tartják egymással a kapcsolatot, amennyire csak lehetséges. Most úgy döntöttek, hogy az orosz elnökhöz fordulnak.

    Tisztelt elnökünknek, V. V. Putyinnak.

    Önhöz fordulunk, mint az Orosz Föderáció azon állampolgárai, akik jelenleg a Gázai övezet területén tartózkodnak.

    Ezzel a felhívással arról a nehéz és kétségbeejtő helyzetről szeretnénk tájékoztatni Önt, amelyben találjuk magunkat. A Hamász és az izraeli fegyveres erők közötti ellenségeskedések kitörésével ennek a helyzetnek a túszaivá váltunk. Az egyetlen átkelő a Gázai övezet és Egyiptom között le van zárva, az átkelő kapacitása nagyon kicsi. Az oroszokról (akik között sok a gyerek) már régóta készülnek listák, de az egyiptomi hatóságok megakadályozzák, hogy elhagyjuk az országot.

    Naponta veszélynek vagyunk kitéve. A lakónegyedeket ért támadások folyamatosak. A humanitárius helyzet nagyon nehéz: házaink lerombolva, sátrakban élünk, áram, víz és élelmiszer nélkül.

    Kérjük, hogy segítsenek nekünk abban, hogy minél hamarabb hazautazhassunk.

    A késedelem végzetes. Mi és gyermekeink veszélyben vagyunk.

    Tisztelettel, az Orosz Föderáció polgárai.

    A levelet mintegy 500-an írták alá.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyon csalódott amiatt, hogy kiszivárgott az izraeli útjáról szóló terve. Erről aThe Times of Israel izraeli napilap számolt be egy ukrán diplomatára hivatkozva.

    Az elnök azt akarta, hogy a diplomáciai vizitről csak akkor értesüljenek az emberek, amikor megérkezik Izraelbe – idézte a lap a diplomatát, hozzátéve, hogy Zelenszkij „bosszús” volt a kiszivárogtatás miatt.

    Az izraeli televízió november 3-án jelentette be, hogy Zelenszkij november 6-án és 7-én Izraelbe utazik. A Sztrana című ukrán napilap november 3-án az ukrán miniszteri kabinet egyik forrását idézve már azt írta, hogy Zelenszkij mégsem repül Izraelbe a jövő héten.

    Mintegy két héttel ezelőtt az ukrán elnök azt mondta, hogy az izraeli–palesztin konfliktus újabb eszkalálódása miatt a zsidó állam iránti szolidaritás jeleként Izraelbe kíván utazni. Akkor az izraeli hatóságok világossá tették Ukrajna számára, hogy egy ilyen látogatást nem tartanak időszerűnek.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég azt mondta az izraeli vezetőknek, hogy többet kell tenniük annak érdekében, hogy a Gázában élő civilek ne sérüljenek meg az Izrael és a Hamász közötti harcokban – írja a The Times of Israel.

    Állítólag erre Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke válaszul azt mondta Blinkennek, hogy még több áldozat lenne, ha az izraeli  hadsereg megfogadná a Fehér Ház tanácsait.

  • Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke megbeszélést tartott a Gázai övezeten belül tartózkodó izraeli fegyveres erőkkel – jelentette be az izraeli hadsereg.

    Az IDF által közzétett videón látható, amint Halevi a 162. hadosztály parancsnokával, Icik Kohen dandártábornokkal és más tisztekkel találkozik.

  • Késsel megsebesítettek egy fiatal zsidó nőt az otthonában Lyonban, Franciaország harmadik legnagyobb városában – közölte szombaton az ügyészség, amely nem zárta ki az antiszemita indítékot.

    Franciaország több városában tüntettek szombat este a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

    A lyoni ügyészség a megtámadott fiatal nő ügyében emberölési kísérlet miatt indított eljárást. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe, a nő állapota nem életveszélyes.

    A nő elmondása szerint az otthonába becsengettek, és amikor ajtót nyitott, egy sötét ruhás, részben eltakart arcú támadó kétszer megszúrta, majd elmenekült. Az ajtóra horogkeresztet festettek, de egyelőre nem tudni, mikor.

    A párizsi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint szombaton körülbelül 19 ezren vonultak fel számos palesztin zászló alatt Párizsban, egyesek „Szabadítsátok fel Palesztinát!” transzparensekkel. Más táblákon a „Bojkottáljuk Izraelt”, „Izrael terrorista állam” feliratok voltak olvashatók. A rendőrség közölte: nem tiltja be a tüntetéseket, de nem tűr semmilyen rendbontást.

    Országszerte mintegy negyven megmozdulást jelentettek be.

    Lyonban mintegy ötezren tüntettek a rendőrség szerint, a dél-franciaországi Montpellier-ben 1750-en tüntettek, a „gázai mártír gyermekek temetőjét” szimbolizálva. A kelet-franciaországi Strasbourgban ezerötszázan vonultak az utcára, „Izrael terrorista, Macron cinkos” jelszót skandálva.

  • Robert Habeck német alkancellár, a Zöld Párt Rajna-vidék–pfalzi gyűlésén készült videófelvételen kijelentette, hogy „a Hamászt meg kell semmisíteni, mert megsemmisíti a közel-keleti békefolyamatot”.

    A palesztinoknak joguk van a saját államukhoz

    – mondta Robert Habeck, aki szerint a kétállami megoldás a politikai válasz a konfliktusra, a Hamásznak azonban soha nem állt érdekében egy ilyen megoldás.

    A német politikus szerint a palesztin iszlamista szervezet nem azért harcol, hogy a palesztin lakosságnak saját állama legyen, hanem magáért a háborúért. „A háborút akarja fokozni, és el akarja pusztítani Izraelt, ami természetesen sosem fog bekövetkezni, de mérhetetlen szenvedéseket okoz a saját lakosságának” – mondta.

    Habeck szerint Izraelnek joga van fellépni a Hamásszal szemben, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, és minimálisra kell csökkentenie a polgári veszteségeket.

  • Ezrek tüntettek a palesztinok mellett Németországban, elsősorban a nyugati városokban és a fővárosban, Berlinben. Düsseldorfban megközelítőleg 17 ezren vettek részt a palesztinokkal való szolidaritás jegyében szervezett tüntetésen.

    A rendőrség szerint a rendvédelmi erőknek csak szórványos esetekben kellett beavatkozniuk. Egy rendőrségi szóvivő a megmozdulást később általában békésnek minősítette.

    Münsterben négyszázan vonultak fel az utcákon a palesztinok jogait támogatva, a rendőrség szerint a menet többnyire békés volt. Két tüntetőt őrizetbe vettek.

    A rendőrség tíz megmozdulást betiltott, mert a tüntetések résztvevői Izrael-ellenes poszterekkel vonultak fel, és gyűlöletkeltésre alkalmas röplapokat osztogattak.

    Berlinben a rendőrség közlése szerint 8500-an vettek részt egy nagygyűlésen szombat este. Tüntetők „Állítsátok meg a gázai népirtást!” feliratú transzparensekkel vonultak az Alexanderplatzra. A rendőrség több tüntetőt előállított, mert tilosak az antiszemita, Izrael-ellenes, valamint az erőszakot és a terrort dicsőítő megnyilvánulások.

    A Bild am Sonntag lap értesülései szerint a berlini tüntetéseken 59 embert állítottak elő a tüntetés szabályainak megsértése miatt. Egy rendőrségi szóvivő szerint az egyik palesztinpárti tüntetésen Berlinben feltehetően fizikailag bántalmaztak egy újságírót. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

    Essenben a rendőrség nyomozást indított, miután egy péntek esti felvonuláson a résztvevők arab nyelvű iszlamista jelszavakkal díszített fekete zászlókkal vonultak fel, az egyik ilyen jelszó kalifátus létrehozására szólított fel. A megmozduláson becslések szerint háromezren vettek részt.

  • Libanon azonnali elhagyására kérte az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton. A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat.

    A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

    Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától. Ugyanis

    arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat

    – hívják fel a figyelmet. A dokumentum megfogalmazása szerint „a civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka”.

    Irakra vonatkozóan arra kérik az ott élő amerikaiakat, hogy folyamatosan kövessék a helyi média jelentéseit, valamint kerüljék a tiltakozó megmozdulásokat és gyűléseket.

    A közlemény szerint a világ több pontján megnövekedett feszültségek, terrortámadások, tüntetések és az amerikaiakkal szembeni erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt a külügyminisztérium világszerte fokozott figyelemre kér minden állampolgárt.

    A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy a washingtoni kormány felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.

  • Az izraeli hadsereg vasárnapra időkeretet szabott meg a Gázai övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez, az izraeli erők helyi idő szerint 10 és 14 óra között (közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között) engedélyeznék a forgalmat egy kijelölt útvonalon – írta az izraeli hadsereg szóvivője az X platformon (korábban Twitter) szombat este.

    A hadsereg egy térképet is közzétett a kijelölt útvonalról. A szóvivő felszólította az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében használják ki az alkalmat, és induljanak dél felé.

    Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre. A sűrűn lakott Gázai övezet 2,2 millió lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak – az ENSZ szerint mintegy kétszer annyian, 1,4 millióan.

    Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület „nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában”.

  • Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának közlése szerint a Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group a regionális készültség fokozásának részeként megérkezett a Közel-Keletre – közölte az al-Dzsazíra.

    Az Eisenhower a Földközi-tengerre hajózott, miközben az amerikai erők bővítik jelenlétüket a Közel-Keleten, mivel az Izrael és a Hamász közötti háború terjedésétől való félelem egyre nő.

    A USS Dwight D Eisenhower repülőgép-hordozó a hét elején áthaladt a Gibraltári-szoroson, így két amerikai repülőgép-hordozó került a Földközi-tengerre, ami az utóbbi években ritka látvány.

    A USS Gerald R Ford már a Földközi-tenger keleti részén tartózkodik.

  • Az izraeli erők szombat éjjel és vasárnap reggel összecsaptak palesztinokkal a megszállt Ciszjordániában – jelentette a Jerusalem Post. A harcok helyszínei között volt Dzsenín, Náblusz és Tulkarm is.

    Nábluszban három palesztin megsebesült egy izraeli rajtaütés során – áll a jelentésben. Dzsenínben egy palesztin megsebesült, míg egy másikat letartóztattak egy rajtaütés során.

  • Négy rendőr megsérült, akik szombaton Londonban egy palesztinbarát tüntetésen biztosították a rendet, miután a tüntetők tűzijátékkal támadtak rájuk.

    A Metropolitan Police közlése szerint 29 embert tartóztattak le, miután a nagyrészt békés tüntetések csúnya összetűzésekbe torkollottak.

    A rendőrök szerint a demonstrálók egy része „kiábrándítóan” viselkedett, miközben országszerte tüntetések zajlottak, miután Izrael az október 7-i támadásokat követően megkezdte a Hamász elleni ellentámadást.

    Londonban több ezer tüntető gyűlt össze a Trafalgar téren, akik ülősztrájkkal ideiglenesen megbénították a forgalmat a londoni Oxford Streeten.

    Később a Met jelentése szerint a Trafalgar téren a tömegbe és a rendőrök irányába tűzijátékokat lőttek ki, aminek következtében négy rendőr megsérült, írja a BBC.