új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Japán Denis Smihal ukrán miniszterelnököt fogadta hétfőn Tokióban, hogy megvitassák Ukrajna újjáépítését, új kétoldalú adóegyezményt és más, japán vállalkozásoknak szóló támogatásokat jelentettek be – számolt be róla a Reuters.

    Japán kiállt és továbbra is kitart Ukrajna mellett

    – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök a tárgyalásokat megnyitó beszédében, amelyen a részletek ismertetése nélkül bejelentette az új kétoldalú adóegyezményt és a tárgyalások megkezdését egy befektetési szerződésről.

    Japán több mint 10 milliárd dollár értékű pénzügyi támogatást ígért, hogy szolidaritást mutasson Kijev háborús erőfeszítéseivel. Közvetlen katonai támogatást nem nyújthat, mert tilos a halálos fegyverek kivitele.

    Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy találkozni szeretne nagy autógyártókkal, köztük a Toyotával, annak érdekében, hogy termelési létesítményeket hozzon létre Ukrajnában.

    Elég jól gazdálkodtunk annak ellenére, hogy az egyetlen partnerünk, aki velünk volt, Japán volt

    – mondta a sajtótájékoztatón Szerhij Marcsenko, Ukrajna pénzügyminisztere az ország jelenlegi költségvetési helyzetére utalva.

    Az újjáépítési értekezleten Kisida kijelentette, hogy Japán támogatja a kockázatitőke-társaságokat Ukrajnában, ígéretet tett a vízumellenőrzés enyhítésére, és közölte, a JETRO kormányügynökség új irodát nyit Kijevben.

  • Magyarország területére február 18-án az ukrán–magyar határszakaszon 4488 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5606 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az MTI. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap Ukrajnáról, Gázáról, a Vörös-tengerről és Alekszej Navalnij haláláról tárgyalt – közölte a Downing Street szóvivője.

    „A miniszterelnök és von der Leyen elnök felháborodását fejezte ki Alekszej Navalnij halála miatt, és hangsúlyozta annak rendkívüli fontosságát, hogy az orosz rendszeren belül felelősségre vonják a felelősöket” – áll a szóvivő közleményében.

    Sunak és von der Leyen elítélték a Vörös-tengeren elkövetett húszi támadásokat is – áll a közleményben, amely szerint a miniszterelnök tájékoztatta az uniós bizottság vezetőjét az izraeli miniszterelnökkel és a jordániai királlyal az izraeli és gázai helyzetről folytatott legutóbbi megbeszéléseiről – számolt be a The Independent.

  • Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este elmondta, hogy nagyon nehéz hetet tudhat maga mögött a nép, és mindenki az ukrán hősökért és Avgyijivkáért aggódott.

    Először is, szeretnék köszönetet mondani minden katonánknak, mindazoknak, akik védik Ukrajnát, mindazoknak, akik segítenek. Ezen a héten minden gondoskodó szív – és nem csak Ukrajnában – aggódott hőseinkért, Avgyijivkáért, minden egyes védőjéért, népünk sorsáért, az egész országért

    – fogalmazott Zelenszkij, majd így folytatta: 

    A harc folytatódik, és a lényeg az, hogy ebben a harcban mindent megteszünk, ami lehetséges és lehetetlen, hogy legyőzzük Oroszországot és megvédjünk minél több ukrán életet. Nem ez volt az első alkalom, hogy az ukránok hősiesen harcoltak, de ez volt az első alkalom a történelemben, hogy Ukrajna ennyi támogatást kapott. 

    Hozzátette, „mindent megteszünk azért, hogy a világ velünk, Ukrajnával legyen”.

  • A donyecki regionális ügyészség nyomozásba kezdett, mivel a gyanú szerint ukrán hadifoglyokat végezhettek ki az oroszok Avgyijivka közelében a Zenit elnevezésű katonai állásban – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Az ukránok szerint a katonák súlyosan megsebesültek, és evakuálásra vártak. Az oroszok ekkor fegyvert fogtak és kivégezték őket. A donyecki ügyészség beszámolója szerint február 18-án egy drón is rögzítette, hogy egymás után gyilkolták meg az ukrán hadifoglyokat. A vizsgálatot a háborús törvények megsértése miatt folytatják.

    Mint írtuk, az ukrán csapatok szombat reggel kezdték meg csapataik kivonását  Avgyijivka területéről. Indoklásuk szerint ennek fő oka az akut lőszerhiány, amit Kijev az amerikai kongresszus felelősségének tart. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok úgy látja, hogy tavaly május óta nem volt ilyen nagy változás a frontvonalon, amikor az oroszok elfoglalták Bahmutot.

  • A U2 a Las Vegas-i Sphere-ben adott koncertet szombaton, ahol rendhagyó módon emlékeztek meg Alekszej Navalnijról.

    Ahogy az Index beszámolt róla, február 16-án meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be. A hivatalos közlés szerint Navalnij sétája után rosszul lett, és már nem tudták megmenteni az életét.

    A U2 szombaton a Las Vegas-i Sphere-ben adott koncertet, ahol Alekszej Navalnijról is megemlékeztek.

    Putyin sosem mondta ki a nevét, ezért azok, akik a szabadságban hisznek, ki kell hogy mondják. Nem csak emlékezni kell rá – kimondani

    – hangsúlyozta a koncerten Bono, a U2 frontembere, aki a közönséggel együtt skandálta Navalnij nevét.

  • A CNN újságírói megnevezték az ukrán hadsereg négy legfőbb problémáját – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    A lap elsőként Avgyijivka ukrán elvesztését említette meg. Az újságírók szerint az elfoglalt területen az oroszok szabadon indíthatnak légicsapásokat az ukrán védők ellen. A légvédelem után a tüzérségi lövedékek és egyéb lőszerek krónikus hiányát nevezték meg.

    A harmadik problémaként említik, hogy az ukrán hadsereg legjobb egységei szinte folyamatosan harcolnak, miközben Oroszország további 300 ezer katonát mozgósított a számbeli fölényének növelésére.

    Emellett arra is kitértek, hogy az Ukrajna által várt F–16-os repülőgépek késlekedése is gondot jelenthet. Mint írták, Ukrajnának égetően nagy szüksége lenne a nagy hatótávolságú rakétákra.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!