új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői élő hírfolyama a Magyarországon és a környező országokban tapasztalható árvízről.

    Köszönjük egész napos figyelmüket! Kedden ismét percről percre közvetítéssel jelentkezünk az árvízzel kapcsolatban, tartsanak velünk ismét. Addig is jó pihenést kívánunk!

  • Ami sok, az sok, elég a kisstílű hazudozásból! Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit, ezáltal azokat a katonákat, akik a gáton állják a sarat – írta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta: „Szégyenletes, hogy amikor egy egész ország összekapaszkodik és helytáll a gátakon, az ellenzék Facebook-vitéze a Magyar Honvédség ellen hergel. Több száz katona számtalan eszközzel, az ország több településén dolgozik azért, hogy elkerüljük a bajt, és minden magyar biztonságban hajthassa álomra a fejét.”

    Kiemelte: hétfőn ezrek mozgósítását készítették elő, hogy mindenhol ott lehessenek, ahol szükség lesz rájuk. Az árhullám ideje alatt az országot járják, támogatják az árvízvédelmi munkát, mert a magyar emberek védelménél nincs fontosabb. „Politizálni nem a gátakon kell, arra ott a parlament” – írta.

  • A Győr-Moson-Sopron vármegyei Vének üdülőtelepének két utcájába vezető utat már teljesen elárasztotta a víz. A Rózsa és az Ibolya utcában található hatvan-hetven nyaralóból mindenkinek ki kellett költöznie, és a polgármester engedélye nélkül senki sem mehet be a településrészre – derült ki a Kisalföld.hu riportjából.

    A lap szerint a nyaralók többsége már vízben áll. Az egyik nyaraló tulajdonosa viszont elmondta, hogy már mindent felvittek az épület felsőbb szintjeire, amit pedig lehetett, azt utánfutóval elszállították.

    „Érték már nincs a házban.  Arra számítunk, hogy a nyaralóban egyméteres lesz a víz. Most azt mondják, a 2002-es árhullámhoz hasonló lesz a helyzet, de a 2013-asnál alacsonyabb tetőzésénél. Mi 850 centiméteres maximálási vízállásra számítunk” – közölte a lappal.

  • A kormány minden segítséget megad a fővárosi védekezéshez is – közölte Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja hétfőn a Facebook-oldalán.

    Sára Botond tájékoztatása szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága (BFVB) délutáni ülésén áttekintették a fővárosi árvízi helyzetet a védekezésben részt vevő szervekkel és hatóságokkal.

    Megállapodtak, hogy a katasztrófavédelem napi 200, a kormányhivatal 100 kiképzett önkéntessel segíti a védekezést. A rendőrség a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal megteszi az élet- és vagyonbiztonság megóvásához szükséges intézkedéseket, folyamatban van az árterületen tartózkodó hajléktalanok felkutatása és szociális ellátórendszerbe terelése – ismertette. Amennyiben további emberre van szükség, 200 rendőr, a Magyar Honvédség és a kormányhivatal árvízvédelmi kiképzést kapott további állománya is készenlétben áll. Az érintett helyi védelmi bizottságok is folyamatosan üléseznek és tájékoztatást adnak a kerületek aktuális helyzetéről – közölte.

    Jelezte, hogy amennyiben a főváros segítséget kér, a 24 órás készültségben álló BFVB összehangolja a védekezés területi szintű feladatait, így biztosítani tudja a szükséges eszközöket és élőerőt a védekezéshez.

    A bizottság meghallgatta a budapesti védekezésért felelős főpolgármestert is. Karácsony Gergely beszámolója szerint a Fővárosi Önkormányzat védekezése ütemszerűen halad, és a szükséges védművek szerda estére elkészülnek – írta bejegyzésében Sára Botond.

  • Karácsony Gergely főpolgármester korábbi bejelentésének megfelelően hétfő este 8 órakor lezárták a pesti és a budai alsó rakpartokat az árvízveszély miatt. A városvezető a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. Kedden reggel pedig a Margit-szigetet is lezárják.

  • Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

    Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak tulajdonítható, ami még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

    A szóvivő ugyanakkor azt is kiemelte: a vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

    Siklós Gabriella közlése szerint az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

    Jelenleg minden bevethető munkatárs a Lajtánál és a Dunánál van – hangsúlyozta a szóvivő, megerősítve, hogy mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

    Hozzátette, hogy a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

    Siklós Gabriella a védekezéssel kapcsolatban beszámolt az úgynevezett szükségtározó esetleges megnyitásáról is.

    Ismertetése szerint ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják – ahogy fogalmazott – „megskalpolni”, a vizet egy jó pillanatban kieresztik egy nagyobb területre.

    Ezzel az eljárással adott esetben például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható – mondta Siklós Gabriella.

  • Az Időkép kérdésére válaszolva a váci kompot üzemeltető társaság közölte: előreláthatólag csak szerdáig–csütörtökig fog üzemelni a Vác–Tahitófalu között közlekedő komp, utána egy időre leállnak.

    Mint elmondták, ők elméletileg utána is meg tudnák oldani a komp üzemeltetését,

    de az autósok nem fogják tudni megközelíteni őket, mivel az alsó úton állni fog a víz. ezért fogják szüneteltetni a szolgáltatást.

    A hivatalos mérések szerint hétfőn reggel 385 centin állt a víz Vácnál, a tetőzés pedig – a legfrissebb előrejelzések szerint – csak  szombaton várható. Az Országos Vízjelző Szolgálat 772 centire becsüli a várható legmagasabb vízállást.

    A településen már zajlik az árvíz elleni védelem előkészítése, erről itt írtunk nemrég.

  • Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolságibusz-közlekedés az országban – jelentette ki hétfőn Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója Budapesten.

    Hozzátette, hogy az egyetlen kivétel ez alól az Esztergom–Komárom vonal, amit átadtak a katasztrófavédelemnek, mert az része a védműveknek. A szakaszon vonatpótló buszok közlekednek – fűzte hozzá Hegyi Zsolt, majd beszélt arról is, hogy a következő napokban több helyszínen lesz szükség műszaki beavatkozásra az infrastruktúra védelme érdekében.

    A sajtótájékoztatón elhangzott többi információról – többek közt arról, hogy a hétvégi leállás után mikor indulhat újra a vasúti közlekedés Bécs irányába – ebben a cikkünkben írtunk már.

  • Előreláthatólag hétfő éjjelig tart a jelentős esőzés Szlovákia területén, és ezzel összefüggésben a Duna vízszintjének tetőzése kedd délelőtt várható Pozsonynál – közölték a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársai pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

    A SHMÚ előrejelzése szerint a Duna vízszintje Pozsonynál 950 centiméteren tetőzhet, ami ugyan magas, de csaknem fél méterrel elmarad a legutóbbi – 2002 augusztusi – nagy árvízkor mérttől. Akkor a város egy sor rendkívüli intézkedésre kényszerült a komolyabb károk elkerülése érdekében.

    A folyó Pozsonyál már részben elárasztotta a rakpartot, ezért több utat és parkot ideiglenesen lezártak a hatóságok, valamint Pozsony Dévényújfalu városrészéből – amely fekvése miatt általában a leginkább veszélyeztetett – elővigyázatosságból mintegy száz embert kitelepítettek, másutt a fővárosban a tömegközlekedés egyes járatait elterelik. Az óváros védelmére rendelkezésre állnak mobil árvízvédelmi gátak, de várhatóan olyan mértékű beavatkozásra nem lesz szükség, mint két évtizeddel ezelőtt.

    A közelgő tetőzésre készülve hétfő délután lezárták a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél lévő hidat. Hétfőn Révkomáromnál felállították a mobil árvízvédelmi gátakat, mert ott a várható 840 centiméteres tetőzés miatt már szükség van erre. Noha ez is magas vízszint, szintén csaknem fél méterrel marad el a 2013-as rekordtól.

    A SHMÚ szerint az ár viszonylag gyorsan levonul, Párkány és Esztergom között csütörtökre virradóan tetőzik majd.

    Továbbra is összetett a helyzet a Morva vízgyűjtő területén, mert a Kis-Kárpátokból érkező mellékfolyói továbbra is duzzasztják.

    Az árvízhelyzet miatt hétfőn rendkívüli ülést tartott a pozsonyi kormány, és ezen Robert Fico miniszterelnök pénzügyi támogatásokat jelentett be az árvízkárok helyrehozatalára.

  • Matkovich Ilona, Vác polgármestere a közösségi oldalán tett közzé egy videót, amelyben megmutatta, hogyan töltik az önkéntesek a homokzsákokat.

    Egyre többen segítenek a homok zsákolásában, de rengeteg még a munka. Aki tud, csatlakozzon! Hozzanak lapátot, kesztyűt! Minden segítő kéz elkél. Együtt védekezünk Vácon az árvíz ellen. A homokzsákokat a Tanpályánál és a Szérűskertben töltjük

    – írta a városvezető a Facebook-oldalán.

  • Védjük meg Budapestet, védjük meg a Római-partot! – közölte a Fidesz budapesti elnöke a Facebookra hétfőn feltöltött videónyilatkozatában.

    Szentkirályi Alexandra azt mondta, azért mentek a helyszínre a képviselőtársaival, „mert amikor a természet ereje az embereket próbára teszi, akkor fontos, hogy itt legyünk, és közösen küzdjünk ellene”.

    A katasztrófavédelem, a vízügy és a honvédség emberei már országszerte dolgoznak a gátakon, de egy ilyen helyzetben minden segítő kéz elkél – tette hozzá.

    Az országban több kritikus pont is van, Budapesten ilyen az óbudai rész, „úgyhogy nyilván oda jövünk, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre” – mondta videónyilatkozatában a homokzsákok töltésében segédkező politikus.

  • A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárják a Margit-szigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a Margit-szigeti megállóban – írta közleményében a BKK, amely további intézkedések szükségessége esetén időben tájékoztatja a fővárosban közlekedőket.

    Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

    2024. szeptember 17-én, kedden reggel lezárják a Margit-sziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margit-szigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, és onnan is kizárólag gyalogosan.

    A Duna magas vízszintje miatti további forgalomkorlátozások:

    Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

    Szeptember 16-án, hétfőn 20 órától lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.

    Szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.

    Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket, de addig is érdemes figyelemmel kísérni a bkk.hu/arviz oldalt.

  • Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.

    Azt írták, kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé.

    Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban

    – tették hozzá.

    Megjegyezték: Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve több napon keresztül csapadékmentes idő várható.

  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfő délután bejelentette, hogy „Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként ma aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust a Közép-Európában tapasztalható árvízhelyzet miatt”.

    A mechanizmus lehetővé teszi, hogy a térségben a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat, és meghatározzák, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni ezeknek a feladatoknak az ellátásában. 

    A Koordinációs Központ már kedd reggel ülésezik. Munkájuk lehetővé teszi a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését, a támogatások meghatározását, és általában véve a koordinációt az európai uniós intézményekkel. Amennyiben a tagállamok részéről ilyen igény érkezik, a magyar elnökség kész az uniós polgári válságkezelési mechanizmus aktiválására is. 

    Mint írták, az áradásokkal sújtott tagállamok száma tovább nőtt: Németország és Szlovénia is bejelentette érintettségét.

  • Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak, hogy a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal együtt nyújthassanak segítséget a veszélyhelyzetben – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

    Hétfőn, a reggeli órákban a parkerdő terepjárói és erdészeti szállítógépei megjelentek Pilismarót határában, hogy segítséget nyújtsanak az árvízvédelmi munkálatokban részt vevő szervezeteknek és a lakosságnak

    – közölték. A felkészülés érdekében az erdészek már az elmúlt hétvégén közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki Visegrád és Dömös településekkel, rövidesen pedig minden, az erdészeti társaság működési területén található vízparti településen kijelölik az ügyeletes kapcsolattartókat.

    A Pilisi Parkerdő felkészült továbbá arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járműveknek járhatóvá tegye. A 2013-as nagy árvíz tapasztalatai alapján a Pilismarótot a Két-bükkfa-nyereggel (Esztergom–Dobogókő–Pilisszentkereszt-elágazás) összekötő erdészeti úton a kerékpárosbarát sorompókat szükség szerint kinyitja, valamint irányjelző táblákat helyez ki a vészhelyzetben szolgálatot teljesítő járműveknek. A várható forgalomnövekedés miatt az erdőgazdaság arra kéri a gyalogos és a kerékpáros erdőlátogatókat, hogy a veszélyhelyzet idején kerüljék el az útszakaszt.

    Közölték: szükség esetén a parkerdő készen áll további erdészeti utak megnyitására is, valamint a hét közepéig lezárul a társaság teljes, árvízi védekezésre fordítható képességének felmérése. A turistáktól fokozott figyelmet kérnek az erdészek: lehetőség szerint kerüljék el a vízpartok közelében található erdőket, és legyenek tekintettel a vészhelyzetben segítséget nyújtó, erdőben közlekedő gépjárművekre.

  • A Közép- és Kelet-Európát sújtó áradásoknak már legalább 16 halálos áldozata van, és sok embert eltűntként keresnek. A hatóságok halálesetekről számoltak be a Romániában, Csehországban, Lengyelországban és Ausztriában is – írta a The Guardian.

    A lap szerint sok helyen arra figyelmeztettek, hogy a legrosszabb még hátravan. Mint közölték: 

    • Lengyelországban a halálos áldozatok száma ötre emelkedett, miután egy munkából hazatérő sebész megfulladt a délnyugati Nysa városában. A településen a kórházat kiürítették, és a betegeket csónakkal mentették ki. A tűzoltók szerint további négy ember halt meg a déli Bielsko-Biala és Ladek-Zdrój városokban.
    • Ausztriában a helyi média arról számolt be, hogy két 70 és 80 éves férfi megfulladt, miután az áradó víz csapdába ejtette őket otthonukban Böheimkirchen és Sierndorf városokban (mindkét település az árvíz által súlyosan érintett Alsó-Ausztriában található). Az országban már a hétvégén is beszámoltak egy tűzoltó haláláról, vagyis összesen 3 halottról tudnak eddig. 
    • A cseh rendőrfőnök, Martin Vondrásek a helyi rádiónak elmondta, hogy egy nő belefulladt egy patakba, amely az ország északkeleti részén fekvő, mintegy 15 000 lakosú Bruntál közelében tetőzött, és további hét embert eltűntként keresnek. 
    • A legtöbb halálos áldozatot Romániában jelentették, ahol összesen hét ember haláláról számoltak be a hétvégén.

    Mint a The Guardian írta, a régió országaiban több százezer embert evakuáltak otthonaikból. Az esőzés hétfőre várhatóan sok helyen enyhülni fog, de mivel egyes folyók vízszintje még napokig nem éri el a csúcspontot, ezért több nagyvárosban katasztrofális árvizeket várnak a következő napokban. 

  • „A világ ezer dolgában nem értünk egyet a Mi Hazánkkal, és ők sem velünk. De ilyenkor ez sem számít, nincs pártpolitika vészhelyzetben, mert most mindenkire szükség van. Vigyázzunk a hazánkra, vigyázzunk egymásra” – írta Gyurcsány Ferenc, aki egy videót is megosztott erről.

    Mint korábban írtuk, a DK vezetője Óbudán veszi ki a részét a védekezésből, többek közt egy elakadt teherautónak is nekiestek.

  • Romániában készenléti állapotot hirdet a kormány a moldvai Galac és Vaslui megye árvíz által sújtott térségében, és gyorssegélyben részesíti a károsultakat – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a hétfői kormányülésen.

    A bukaresti kormány hétfői rendkívüli ülésén döntött a hétvégi áradások által érintett két moldvai megye lakosságának nyújtandó támogatásról. Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hétfői közlése szerint a térségben immár hétre nőtt a halálos áldozatok száma, a hetedik áldozatot is Galac megyében, Grivita település térségében találták meg a mentőegységek – jelentette az Agerpres hírügynökség.

    Ciolacu bejelentette, hogy az áradások által megrongált házak és infrastruktúra mielőbbi helyreállítása érdekében a térségben készenléti állapotot hirdetnek. Mint mondta, ezzel két megye prefektusa kérésének tesznek eleget, hogy rövid idő alatt meghirdethessék a közbeszerzéseket a helyreállítási munkálatokra. A térségben több út továbbra is járhatatlan.

    A kormány hétfői ülésén 100 millió lej (7,9 milliárd forint) gyorssegélyt hagyott jóvá az árvízkárosultak megsegítésére. Minden érintett család maximum tízezer lejben (791 ezer forint) részesül, míg a halálos áldozatok családjai újabb tízezer lejes gyorssegélyt kapnak.

    A térségben konténeriskolákat állítanak fel, ahova a gyerekek ideiglenes jelleggel járhatnak. Az oktatási minisztérium közlése szerint Galac megyében 41 tanintézetben kellett felfüggeszteni az oktatást az áradások nyomán.

    Sebastian Burduja energiaügyi miniszter közölte: több tízezer háztartás maradt áram nélkül, és több mint kétezer háztartásban még mindig szünetel a szolgáltatás.

    Az IGSU hétfői jelentése szerint hétfőre virradóra is négy Galac megyei településen folyt a mentés, a tűzoltók több moldvai megyében segítettek kiszivattyúzni a vizet az elárasztott házakból.

    A román Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn is harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el két moldvai folyóra, a vörös riasztás kedd délig érvényes.

  • A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) újabb 28 munkatársa indult útnak hétfőn, hogy az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-Dunántúlon segítse az állami védvonalakon szolgálatot teljesítők munkáját – közölte a Kövizig az MTI-vel.

    Azt írták, a szakemberek a győr–árpási árvízvédelmi szakaszon teljesítenek majd szolgálatot.

    Vasárnap 116 gyulai vízügyes indult a tát–esztergomi és a komárom–almásfüzitői árvízvédelmi szakaszra, ahol hétfőn már munkába is álltak.

    Hétfőn és kedden 400 ezer homokzsákot szállítanak át a Kövizig területéről a védekezési helyszínekre – tudatták.

  • A rendkívüli időjárási helyzet és a Magyarországot sújtó árvíz miatt minden nemzetközi útját lemondta a miniszterelnök – írtuk korábban. Orbán Viktor sajtófőnöke azóta konkretizálta, hogy mely utak maradnak el biztosan.

     Havasi Bertalan, az MTI megkeresésére elmondta:

    • Orbán Viktor az árvízi védekezés miatt elhalasztotta az Európai Parlamentben esedékes felszólalását.
    • Ezenkívül szintén elhalasztott egy, a hét második felére tervezett látogatást a Vatikánban.
    • Továbbá lemondta részvételét az ENSZ közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot.
  • Jól halad a fővárosi árvízi védekezés, a védvonalakat minden ponton a várható vízszint felettinél magasabb szintre készítik fel – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn az MTI-vel.

    A budapesti operatív védekezést ellátó társaság a tájékoztatás szerint szakmailag felkészült, a dolgozói létszámát fokozatosan átcsoportosítja, hogy Budapestet megvédje a közelgő árvízzel szemben.

    A cég 400 munkatársa dolgozik a védvonalakon, a felszínen eddig két árvízvédelmi kaput torlaszoltak el, kilenc végponti és tíz automata átemelőtelepet állítottak át árvízvédelmi üzemmódra, továbbá harminc árvízvédelmi zsilipet zártak le – sorolták a részleteket. Kiemelték, hogy hétfőn három helyszínen ipari búvárok is lemerültek, hogy ellenőrizzék a zsilipek tökéletes zárását. Ha hordalék akadályozza a tökéletes zárást, akkor a Duna vize visszaáramolhat a csatornarendszerbe.

    Arról is tájékoztatást adtak, hogy délelőtt megkezdődött a védekezés a Margit-szigeten, ahol az eszközök kiszállítása, homokzsákok töltése és a mobilgát építése folyik.

    A III. kerületben a Nánási úton és a Királyok útján a védvonali átjárók zárását végzik, eddig 9 helyen zárták el a víz útját, és a hétfői napon még további 3-4 helyen építik meg az ideiglenes gátat. Az FCSM megerősítette a figyelőszolgálatát is; a szakaszmérnökök és a gátőrök éjjel-nappali szolgálatot látnak el, hogy a fenyegető árvízi jelenségeket azonnal megfékezhessék.

  • A cseh vasút tájékoztatása szerint a heves esőzések és árvizek miatt több vonalon is fennakadások vannak a vasúti forgalomban, ezért azt javasolják az utasoknak, hogy ne utazzanak vonattal Csehországba vagy azon túlra az országon át – közölte a Mávinform hétfő délután az MTI-vel.

    A vasúttársaság honlapján is elérhető közlemény szerint a Magyarország–Csehország, Lengyelország, Németország között közlekedő nemzetközi vonatok közlekedésében több korlátozás is életbe lépett.

    A Báthory EuroCity mindkét járata csak Budapest és Hranice na Morave között közlekedik, hétfőn és kedden éjszaka a Metropol EuroNight csak Budapest és Breclav között jár, a Varsó–Budapest és Berlin–Budapest közvetlen kocsik csütörtökig nem közlekednek, viszont a Hungária EuroCity járatai Budapest és Berlin között mindkét irányban korlátozás nélkül járnak.

    A hétfőig megvásárolt és erre a hétre szóló jegyek jövő hétfőig használhatók fel, a későbbi utazást tervezők számára pedig a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítik vissza vagy cserélik ki a vasúttársaságok. A cseh vasút a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít, így a fenti időszakban bármelyik Csehországot érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel, járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állítanak ki.

    Az aktuális helyzetről információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is – áll a vasúttársaság közleményében.

  • A vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható – mondta a honvédelmi miniszter hétfőn Neszmélyen, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, ezt a számot a területvédelmi tartalékosok bevonásával folyamatosan emelni tudják. A Magyar Honvédség készen áll, és segít a vízügynek, hogy megóvják az emberek életét, az otthonokat.

    A Magyar Honvédség helikopterei az árvízi gócpontok felmérésében segítenek, illetve a lánctalpas kétéltű járművek is rendelkezésre állnak – ismertette a miniszter.

    Miután 2013-ban sikerült, ez most is sikerülni fog. Össze kell fognunk, mindent meg kell tennünk

    – jelentette ki, majd megköszönte a civilek munkáját, akik ahogy Neszmélyen, úgy a többi helyszínen is segítenek a homokzsákok töltésében.

    Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az itteni települések a múlt csütörtöki védelmi bizottsági ülés után kezdték meg a felkészülést, ütemtervet készítve a védekezési módokra. A Vízimolnár utca Neszmély egyik legnehezebben védhető része, itt reggel 8 órától építik a nyúlgátat a katonák.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítására Ukrajna felajánlotta segítségét a szomszéd országoknak az árvíz miatt. Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter azt mondta, „Ukrajna szolidaritást vállal szomszédaival, akik pusztító áradásoktól szenvednek”.

    Moldova, Lengyelország, Románia, Szlovákia és a Cseh Köztársaság mellett Magyarországnak is segítenének az árvíz elleni védekezésben.

    A hvg.hu beszámolója szerint az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat egységei érkeznének Magyarországra, ami a magyar katasztrófavédelmi szolgálatnak megfelelő, speciális mentőszolgálatot jelenti.

  • „Európában nálunk a LEGNAGYOBB az árvízveszély!” – adta hírül egy biztosítós szakmai klub, a Biztosítási Elemző Központ, amely az utóbbi évtizedek adatai hozta fel ennek bizonyságaként.

    Mint írták: „Bécs már elesett, miközben a Duna vízszintje tovább emelkedik. Ez semmi jót nem jelent a magyarországi folyószakaszra nézve, különösen azért, mivel a magyarországi árvízi kitettség jóval nagyobb, mint nyugati szomszédunké. Európában ugyanis hazánk árvízi kitettsége a legnagyobb. Ehhez évtizedes árvízvédelmi problémák is társulnak, melyek a mostani árhullám esetében is visszaüthetnek.”

    Hozzátették, hogy Magyarország vízkár-veszélyeztetettségét alapvetően meghatározza az, hogy „a Kárpát-medence legmélyebb részén fekszik, és így a környező hegyvidékek vízgyűjtőhelye”.

    Kevesen tudják azonban, hogy mekkora valójában a veszély. Hazánk több mint 30 százalékos árvízi kitettséggel rendelkezik, mely érték messze a legmagasabb Európában

    – fogalmaztak, hozzátéve, hogy „az ország területének csaknem 23 százalékát folyói-, míg 10 százalékát kisvízfolyásai mentén fekvő árterületei teszik ki(!). Ezen a közel egyharmadnyi területen 700 település található, 2 millió ember él, és itt húzódik a közutak 15, illetve a vasutak 32 százaléka”.

    Megjegyezték azt is, hogy „a védekezés és a károk kezelésének mikéntje, Magyarország esetében – mindezek ellenére – még ma is csak esetleges. Folyamatosan visszatérő probléma a védművek karbantartása, a vízelvezető árkok és átereszek tisztításának elmulasztása, ezek mezőgazdasági céllal történő hasznosítása (beszántása), mely további ár- és belvízkárokat okoz. Szintén probléma, hogy sok (jelenleg biztosítatlan, árvíznek és villámárvíznek kitett) lakóingatlan fekszik a folyók árterületén belül, melyekre a hazai biztosítóintézetek – értelemszerűen – nem vállalnak biztosítási fedezetet” – írták. 

    Végül azt is megjegyezték, hogy a hazai kockázatkezelési rendszer sem a legjobb, és most ismét előtérbe kerülhet a kérdés, „ehhez azonban kormányzati koordinációra lenne szükség, mert a piac önszabályozása itt nem tud megfelelő eredménnyel működni”.

    Mivel a Duna tetőzése csak szeptember 20-a körül várható, és addig folyamatos vízszintemelkedéssel lehet számolni, könnyen elképzelhető, hogy a korábbi legmagasabb Duna-vízállás értéke (891 centiméter – Budapestnél) is megdőlhet, és ismét a 2010-es árvízhez hasonló nagy méretű katasztrófával kell szembenéznünk

    – zárták posztjukat, amelyben ismertették a korábbi magyarországi árvizeknél keletkezett károkat is.

    Szinte semmit sem fizetnek a biztosítók a károk után, mégis veszteségekre készülhetnek

    Mindeközben a Portfolio szintén arról írt egy cikkben, hogy a piaci elemzők szerint a mostani árvíz a biztosítók számára tízmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat, 

    ugyanakkor ennél is nagyobb baj lehet, hogy az esetleges árvízkárok közül szinte semmi sincs biztosítva.

    Mint írták, egy természetes piaci kudarc az, hogy „a biztosítók nem vállalnak kockázatot olyan károkra, amelyekre aktuáriusi számításaik szerint ügyfeleiknek csak megfizethetetlen díjszabás mellett tudnának fedezetet nyújtani, vagy amelyre ők maguk nem tudnak megfizethető áron viszontbiztosítást igénybe venni”.

    Ezzel kapcsolatban példaként hozták fel két korábbi nagy árvíz tapasztalatait is:

    • 2010-ben a keletkezett gazdasági károk 3,6 százalékát,
    • 2013-ban pedig a 2,2 százalékát térítették meg a biztosítók. 
  • További áldozatokat követeltek a közép-európai árvizek, négyen vesztették életüket Lengyelországban, egy ember pedig Csehországban. Az áradások miatt Donald Tusk lengyel miniszterelnök természeti katasztrófa miatti válsághelyzetet rendelt el, valamint egy milliárd zlotyt, azaz 92 milliárd forintot tettek félre a károk kifizetésre és az áldozatok pénzügyi támogatására.

    Az árvíz által sújtott területeket emellett lezárták, az érintetteknek pedig teherautókkal szállítanak ételt és vizet. Több nagyváros, köztük Varsó is ételadományokat kér a túlélők számára.

    A 130 ezer lakosú Opole városában számítanak a következő nagy áradásra, ugyanis az Oder folyó elkezdett kifutni a medréből. Emellett a 640 ezer lakosú Wroclawban is számítanak árvízekre – írja az AP.

  • Hétfő délután a koppánymonostori szabadstrandot is elárasztotta a víz. Az Index egyik olvasója örökítette meg a Duna vízállásának növekedését.

  • A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), a Csepel SC és a Csepel Torna Club is felajánlotta segítségét az árvízi védekezéshez – közölte Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, a KIMBA alapítója hétfőn a Facebookon.

    Németh Szilárd bejegyzésében megosztotta a csepeli helyi védelmi bizottság vezetőjének írt levelet, amelyet Süle László, a Csepel Sport Club Alapítvány elnöke, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója, Jenőfi Zoltán, a Csepel Torna Club elnöke és Vatai László, a Csepel Torna Club birkózó szakosztályának vezetője írt alá.

    Ebben úgy fogalmaznak: Magyarországot, Budapestet és Csepelt is az elmúlt tíz év legsúlyosabb árvize fenyegeti.

    Amikor baj van, akkor az összefogás és a cselekvés idejét éljük, ezért szeretnénk önkéntes, ingyenes felajánlást tenni az árvízi védekezési feladatok minél sikeresebb elvégzése érdekében a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, a Csepel Sport Club Alapítvány és a Csepel Torna Club nevében

    – írták.

    Hozzátették: „sportolóink, edzőink, munkatársaink szívesen vesznek részt élőmunkával a védekezésben, ingatlanainkban pedig lehetőségeinkhez mérten szívesen segítünk az otthonukat elhagyni kényszerülőknek az ideiglenes elszállásolásában. Ha bármiben tudunk segíteni a védekezési munkákban, állunk a csepeli védelmi bizottság rendelkezésére”.

  • Ahogy a Duna szinte teljes magyarországi szakaszán, úgy Szentendrén is élesbe fordult az árvízi védekezés. Fotóriporterünk hétfő délután járt a városban és örökítette meg a gátépítés pillanatait. A képeket ide kattintva tekintheti meg.

  • Orbán Viktor Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben a visegrádi mobilgát-rendszerről és a város védelméről beszélt. A miniszterelnök szerint a vízszint a 2013-as dunai árvízhez képest alacsonyabb lesz, így a kiépített rendszerek elegendők lesznek ahhoz, hogy megvédjék a lakókat és az épületeket.

    A helyzet ma könnyebb, mint akkor volt. Úgy tűnik, hogy a legmagasabb vízszint alacsonyabb lesz, mint 2013-ban. Ráadásul időközben mobilgát-rendszert építettünk föl. Több százezer homokzsákot váltunk ki a mobilgáttal

    – mondta Orbán Viktor. Szerinte a látványos és biztos építmény biztonságot ad a helyieknek, valamint elmondta, hogy Visegrád árvízvédelme ki fog tartani.