új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index hétfői percről percre tudósítása a Közel-Keleten zajló történésekről. A nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk holnap is!

  • Emily Handról, a 9 éves izraeli–ír kislányról készítettek egy dokumentumfilmet, amelyben részletesen elmesélte elrablásának körülményeit – írta meg a The Telegraph.

    Mint elmondta, Gázába egy autó csomagtartójában vitték el a Hamász tagjai. Ezután 50 napig tartózkodott túszként a szervezetnél, mielőtt egy fogolycsere keretében kiszabadult. 

    A kislány volt a Hamász által vezetett támadások legfiatalabb elrabolt túlélője.

    Egy kis izraeli közösségből rabolták el, de a pszichiáterek azt javasolták édesapjának, hogy ne kérdezgesse Emilyt tapasztalatairól. Ennek ellenére a kislány elárulta többek közt azt is, hogy több holttestet is látott az október 7-ei támadás után. 

    Édesapja elmondta, hogy csak akkor térnek vissza otthonukba, ha Emily már nem fél attól, hogy vissza kell térnie elrablásának helyszínére.

  • Az izraeli hadsereg közlése szerint mintegy 100 izraeli vadászgép hajtott végre légicsapást több mint 120 Hezbollah-célpont ellen Dél-Libanonban. Az egy órán át tartó légi támadás a libanoni szervezet déli frontját és a Radwan elit alakulatot sújtotta − írta a Times of Israel.

    Az izraeli légierő ezenkívül azt is közölte, hogy az elmúlt két hétben több mint 100 Hezbollah-telephelyre csaptak le egyedül Bejrútban. Az izraeli hadsereg szerint fegyverraktárakat, fegyvergyártó üzemeket és parancsnoki központokat is ért támadás a városában. 

    Emellett a zsidó állam hadereje az elmúlt hónapokban azonosította, hogy a Hezbollah fegyvereket és gyártóberendezéseket szállít Dél-Libanonból és a Bekaa-völgyből Bejrút déli külvárosába, a Hezbollah Dahíjje néven ismert fellegvárába − számolt be ugyancsak a The Times of Israel.

  • Az Egyesült Államok szankciókat szab ki egy nemzetközi Hamász adománygyűjtő hálózatra, azzal vádolva, hogy szerepet játszik a palesztin terrorcsoport külső pénzgyűjtésében − írta a The Times of Israel.

    Az amerikai pénzügyminisztérium azt közölte, három férfit vádolnak azzal, hogy a Hamásznak pénzt gyűjtenek.Egyikük egy Törökországban élő jemeni állampolgár, de amerikai állítások szerint a gázai Al-Intadzs Bank is ennek a csoportnak az ellenőrzése alatt áll.

    Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy továbbra is figyelemmel fogja kísérni a Hamászt finanszírozó személyeket. „ A Pénzügyminisztérium minden rendelkezésünkre álló eszközt fel fog használni, hogy felelősségre vonja a Hamászt és annak támogatóit, beleértve azokat is, akik további bevételi források biztosítása érdekében igyekeznek kihasználni a helyzetet” − fogalmazott Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

  • Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Jemenből Izraelre kilőtt ballisztikus rakétát a légvédelem sikeresen elfogta. Emiatt szirénák hallatszottak Izrael középső részén. A rakétát az Arrow nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerrel lőtték le − írta meg a The Times of Israel.

    Később azt is írták, hogy tűz ütött ki Beit Semesben, és annak tulajdonították, hogy a szétlőtt rakéta darabjai a település közelében csapódtak be – bár utóbb ezt az izraeli hatóságok cáfolták, melyet szintén a Times of Israel közölt.

  • Irán megismételte az elmúlt napok figyelmeztetéseit, miszerint határozottan reagál minden izraeli támadásra a földjén, egyben kijelentve azt is, hogy nem akar háborút a régióban − írta a The Times of Israel.

    Irán kedden mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre, ami szerinte megtorlás volt a Teheránhoz kötődő Hezbollah-vezetők és az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokának meggyilkolása miatt. Izrael válaszcsapást ígért.

    Abbász Aragcsi iráni diplomata szerint az Iszlám Köztársaság „nem fél a háborútól, határozott és megfelelő választ fog adni a cionista rezsim bármilyen akciójára”. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán „nagy hibát” követett el a rakétatámadással. Az Egyesült Államok közölte, hogy közös válaszlépésről tárgyal Izraellel, ezt követően az iráni vezérkari főnök figyelmeztetett, hogy Teherán megtámadja a zsidó államot, ha Iránt is támadás éri.

  • Olaf Scholz német kancellár tűzszünetet és politikai rendezést sürgetett hétfőn a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásának az évfordulóján. „Kedves barátaink Izraelben, együttérzünk veletek […], a ti oldalatokon állunk” − jelentette ki a német kancellár egy hamburgi konferencia megnyitóján.

    A szociáldemokrata politikus mindemellett szóvá tette a palesztin lakosság szenvedését is a Gázai övezetben egy éve dúló háború kapcsán. „Az erőszak és éhség napi szintű magtapasztalása nem olyan alap, amelyből valami jó fakadhatna” − figyelmeztetett Scholz. Hangsúlyozta: az embereknek reményre, illetve jövőképre van szükségük.

    „A német szövetségi kormány ezért szorgalmazza a tűzszünetet, a túszok elengedését, valamint a politikai folyamatot, amely ma messzebb került, mint valaha” − mondta Scholz. Kiemelte, hogy számára e folyamat végén csakis egy kétállami megoldás állhat, aminek keretében „izraeliek és palesztinok tartósan békében élhetnek egymás mellett”.

    Ez azonban csakis akkor működhet, ha sikerül elejét venni a teljes térség lángba borulásának − tette hozzá Scholz, és követelte, hogy Irán és szövetségesei, köztük a libanoni Hezbollah milícia hagyjanak fel az Izrael elleni támadásokkal − tájékoztatott az MTI.

  • Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris annak egyéves évfordulóján hétfőn felidézte a Hamász palesztin terrorszervezet tavalyi összehangolt támadásának „kimondhatatlan brutalitását” Izrael ellen, s megemlékeztek a történtek nyomán kirobbant Gázai övezeti háború áldozatairól − tájékoztatott az MTI.

    Biden kijelentette, hogy október 7. a Hamász kirobbantotta háború miatt a palesztin nép „fekete napjaként” fog bevonulni a történelembe. „Túlontúl sok civil túlontúl sok szenvedést élt meg az egy éve tartó konfliktus során” − hangsúlyozta az amerikai elnök.

    „Egy évvel később én és Harris alelnök is teljesen elkötelezettek maradtunk a zsidó nép és Izrael biztonsága, valamint a zsidó állam létjogosultsága mellett” − tette hozzá Biden. Kamala Harris úgy fogalmazott, hogy az, amit a Hamász október 7-én csinált, „az maga a gonosz, brutális és megvetendő volt”. Egyben arról is szólt, hogy „végtelenül szomorú az utóbbi egy évben a Gázai övezetben történt halálozások és pusztítás miatt”.

    Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy szankciókkal sújtja a Hamász egyik nemzetközi adománygyűjtő hálózatát, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szélsőségesek finanszírozásában. A mostani intézkedés keretében szankciós listára került több magánszemély és a gázai al-Intadzs bank.

    A pénzügyminisztérium szerint „a Hamász kihasználta a szenvedést a Gázai övezetben, hogy forrásokhoz jusson olyan csalárd, megtévesztő jótékonysági szervezeteken keresztül, amelyek hamisan azt állítják, hogy segítenek a gázai lakosságnak”. A tárca közölte, hogy az idei év elejéig bezárólag a terrorszervezet havonta 10 millió dollár adományhoz jutott ilyen módon. Hozzátette, hogy a Hamász számára Európát tekinti ilyen szempontból bevételei fő forrásának.

    Világszerte hétfőn emlékeztek meg a radikális iszlamisták tavaly október 7-ei összehangolt támadásáról Izrael déli területei ellen. Izraeli adatok szerint akkor 1205 embert gyilkoltak meg a szélsőségesek és 251 embert hurcoltak el, akik közül még mintegy százat túszul tartanak fogva a Gázai övezetben. A terrortámadás nyomán Izrael háborút indított a Gázai övezetben a Hamász felszámolására, a szélsőségesek irányította egészségügyi hatóságok szerint több mint 41 900 palesztin vesztette életét.

  • A Hezbollah libanoni síita szervezet ellen indított izraeli háborút bírálta Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hétfőn a Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. A miniszter kijelentette: a háború a „teljes körű regionális háború szakadékába” taszítja a Közel-Keletet − írta meg az MTI.

    Katasztrófával és az egész régiót fenyegető eszkalációval állunk szemben – mondta a jordániai diplomácia vezetője. Szafadi hozzátette, hogy „Izrael viseli a felelősséget ezért az agresszióért, a régióban bekövetkező eszkalációért, és minden újabb eszkalációért, amely a régiót fenyegeti”.

    Kijelentette, hogy Jordánia támogatja a libanoni kormány kezdeményezését új elnök választására, valamint azon ENSZ BT-határozat végrehajtását, amely 2006-ban véget vetett Izrael és a Hezbollah közötti legutóbbi háborúnak. A határozat Dél-Libanont kizárólag a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók ellenőrzése alatt tartaná.

    A külügyminiszter hozzátette, hogy Jordánia Libanonhoz hasonlóan támogatja az Egyesült Államok és Franciaország kezdeményezését a háromhetes libanoni tűzszünetre. Jordánia nem engedi meg sem Iránnak, sem Izraelnek, hogy használja légterét az egymás elleni ellenségeskedés során – mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy a térségben az iráni rakétatámadás izraeli megtorlására számítanak. „Nem leszünk csatatér senki számára. Ezt az üzenetet világossá tettük Irán és Izrael számára is” − jelentette ki Szafadi.

  • Ferenc pápa hétfőn bírálta a nemzetközi közösséget, és „szégyenletes tehetetlenségnek” nevezte a Gázai övezet katolikusaihoz intézett nyílt levélben, hogy egy évvel a közeli-keleti háború kirobbanása után sem sikerült megoldást találni annak befejezésére – adta hírül az MTI. 

    „Látszólag kevesen törődnek azzal, amire a legnagyobb szükség van, és amire a legjobban vágynak: a párbeszéddel és a békével” – írta. „Bár a történelem bizonyítja, hogy az erőszak soha nem hoz békét, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az évek alatt kialakult konfliktusok semmit nem tanítottak nekünk.”

    A pápa szerint „egy éve megnyújtották a gyűlölet kanócát, amely ahelyett, hogy kialudt volna, az erőszak spiráljában robbant fel”.

    Ferenc pápa – aki az október 7-ére, a béke megvalósulásáért a világ katolikusai számára böjti- és imanapot hirdetett meg – az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszélt a Hamász palesztin terroristaszervezet és az Izrael közötti konfliktusról, és egyre élesebben bírálta Izrael katonai kampányát.

    Ferenc pára szeptemberben „elfogadhatatlannak” nevezte Izrael tetteit Libanonban, és arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent a jelenleg is dúló támadások leállítása érdekében.

    Hétfői levelében a pápa közvetlenül a Gázai övezetben élőkhöz szólt: „Veletek vagyok, Gáza régóta szorongatott és szörnyű helyzetben lévő népe, mindennap a gondolataimban és imáimban hordozlak titeket. Veletek vagyok, azokkal, akik a bombázások elől menekülve arra kényszerültetek, hogy elhagyjátok otthonaitokat, felhagyjatok az iskolával és a munkával. Veletek vagyok, veletek, akik féltek felnézni, mert féltek az égből lezúduló tűztől” – írta.

  • Izrael előbb-utóbb megfizeti az árát annak a „népirtásnak”, amelyet a palesztin nép ellen visz véghez egy éve − üzente hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő az X-en, a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen elkövetett támadásának első évfordulóján.

    „Pontosan 365 napja 50 ezer testvérünket mészárolták le, többségében nőket és gyerekeket” − írta Erdogan, hozzátéve: „ahogyan Hitlert megállította az emberiség szövetsége, úgy fogják hasonló módon feltartóztatni Netanjahut és az ő gyilkos hálózatát is.”

    A terrortámadás első évfordulóján Erdogan azt emelte ki, hogy „egy éve a világ szeme láttára élő, egyenes adásban követnek el merényletet az egész emberiség ellen” − írta meg az MTI.

  • Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter szerint a libanoni harcok befejezését célzó francia–amerikai tűzszüneti javaslat folyamatosan napirenden van, a felek továbbra is dolgoznak rajta. Szerinte Izrael biztonságát nem lehet pusztán katonai erővel garantálni, ezért diplomáciai megoldásra van szükség − írta a The Times of Israel.

    „A katonai siker nem helyettesítheti a politikai perspektívát” − mondta izraeli látogatásakor Barrot. „Ahhoz, hogy a túszok hazatérhessenek szeretteikhez, hogy a kitelepítettek hazatérhessenek északra, egy év háború után eljött a diplomácia ideje.”

  • A libanoni média újabb izraeli légicsapásokról számolt be Bejrút déli elővárosában, Dahíjjében, amelyet a Hezbollah egyik fellegvárának tartanak − írta a The Times of Israel.

    A támadást az izraeli hadsereg megerősítette, majd hozzátette, hogy célzott csapásról van szó, amiről hamarosan további részleteket közölnek − számolt be róla a The Times of Israel.

  • Egy dél-libanoni tisztviselő szerint a múlt éjszaka nyolc tűzoltó is életét vesztette az izraeli csapásban – írja a Times of Israel

    „Egy izraeli csapás az éjszaka egy helyi tűzoltóközpontot vett célba Baraasheetben, ahol 10 polgári védelmi tag tartózkodott. Közülük nyolcnak a holttestét most találták meg” – mondta Reda Ashour önkormányzati tisztviselő.

  • A szavazásra jogosult hollandok mintegy fele kritikusabb megközelítést, keményebb fellépést várna a hágai kormányzattól Izraellel szemben – írta hétfőn az MTI. A kutatást a De Volkskrant című holland napilap megbízásából az Ipsos I&O holland közvélemény-kutató intézet végezte.

    A közvéleménykutatás eredménye szerint a megkérdezettek 47 százaléka vélekedett úgy, hogy Hollandiának kritikusabbnak kellene lennie Izraellel szemben.

    A válaszadók 9 százaléka szerint a hágai kormány támogatóbb lehetne Izraellel, míg 16 százalékuk elfogadja a jelenlegi politikai irányvonalat. A megkérdezettek több mint egynegyede nem akart véleményt nyilvánítani az Izraellel kapcsolatos holland kormányzati politikával kapcsolatban.

    A kutatást a legutóbbi, libanoni területen indított izraeli offenzíva előtt végezték, noha a közvélemény-kutató intézet munkatársa, Peter Kanne szerint ez a támadássorozat nem változtatott volna lényegesen a kérdőív eredményén. Kanne közölte, a kritikusabb megközelítést követelők aránya változatlan maradt azóta, hogy Izrael a 2023. október 7-én ellene elkövetett támadásokat követően megkezdte ellentámadását Gázában.

  • Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő váratlanul egy rendkívüli, nemzetbiztonsági témájú kormányülést hívott össze hétfőn, a Hamász október 7-i támadásának egyéves évfordulóján – közölte egy izraeli kormánytisztviselő a The Times of Israel című online lappal.

    A portál megjegyezte: a találkozó sürgősnek tűnik, mivel Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős izraeli miniszter és Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter tervezett találkozóját az utolsó pillanatban elhalasztották emiatt.

    A hétfői napon Libanonból és Gázából is rakétákat lőttek ki Izraelre – és e csapások egy része most érezhető károkat is okozott. Mint írtuk, az éjjeli támadásoknak több sérültje is volt.

  • A Hezbollah ismét tagadta Izrael létjogosultságát a zsidó állam ellen egy évvel ezelőtt elkövetett iszlamista terrortámadás első évfordulóján közzétett nyilatkozatában – közölte az MTI.

    Izraelnek nincs helye „a térségünkben, a társadalmi, kulturális és emberi struktúránkban” – közölte a libanoni síita fegyveres szervezet.

    A szintén iráni támogatást élvező Hamász iszlamista terrorszervezet 2023. októberi támadását „hősies hadműveletnek” nevezte, amelynek szerintük történelmi és stratégiai következményei lesznek a Közel-Keleten.

    A Hezbollah közölte: az Izrael ellen 2023. október 8-án indított támadásokkal szolidaritásukat fejezik ki a Hamásszal. A Hezbollah úgy véli, hogy ezáltal „az igazság, az igazságosság és a teljes emberiség” oldalán áll, és Libanont védelmezi.

    2023. október 7-én hajnalban a Hamász és más palesztin terrorszervezetek fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak a Gázai övezetből, betörtek Izrael déli részébe, ahol mintegy 1200 embert meggyilkoltak, több ezret megsebesítettek és 264 személyt elhurcoltak, akik közül 101 még ma is fogságban van.

  • Izrael hadserege felszólította több mint két tucat dél-libanoni falu és város civil lakosságát, hogy azonnal evakuálják az Awali folyótól északra található településeket – derül ki Avichay Adraee, az IDF szóvivőjének hétfői X-bejegyzéséből.

    A Hezbollah tevékenysége arra kényszeríti a védelmi erőket, hogy agresszíven lépjenek fel ellene. Erőink nem akarnak ártani. Az önök biztonsága érdekében azonnal ki kell üríteniük otthonaikat, és azonnal el kell költözniük az Awali folyótól északra. Mindenki, aki a Hezbollah ügynökeinek, létesítményeinek vagy fegyvereinek közelében tartózkodik, az életét kockáztatja. Figyelem: tilos délre utazni! Minden dél felé irányuló mozgás életveszélybe sodor. Ha eljön az idő, tájékoztatni fogjuk önöket, hogy mikor tudnak visszatérni otthonaikba

    – írta közösségi oldalán az izraeli hadsereg szóvivője.

    Az evakuálások Izrael dél-libanoni szárazföldi hadműveleteinek közepette történnek, ezeket a hadsereg „korlátozott, helyi és célzott rajtaütéseknek” nevezi, és céljuk a Hezbollah infrastruktúrájának lerombolása a határvidéken.

    Korábban – mint írtuk – a Gázai övezet déli részén élőket is figyelmeztették, hogy evakuálják a területet. Avichay Adraee tájékoztatása szerint az izraeli hadsereg „nagy erőkkel” tevékenykedik többek között Beit Hanoun, Dzsabalia és Beit Lahia gázai területeken. Azonnali evakuálásra szólították fel a lakosokat egy újonnan létrehozott humanitárius területre, Al-Mawasiba.

  • Tizenegy civil sérült meg vasárnap este az izraeli támadásokban, amelyek a Gáza középső részén fekvő Nuseirat menekülttáborban és az észak-gázai Dzsabália táborban élő, lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket célozták – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

    A jelentések szerint Izraeli repülőgépek a Nuseirat tábortól nyugatra bombáztak egy sátort, ahol menekülteknek nyújtottak menedéket, hét civil megsebesült. A Wafa jelentése szerint a dzsabaliai tábor egyik központjában négy civil sérült meg az izraeli támadásokban.

    Az izraeli erők rendszeresen célba vették Dzsabaliát, és a legtöbb ott lakót kitelepítették. Tegnap az izraeli hadsereg közölte, hogy erői körülzárták a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalia területét, mert állítása szerint „terroristák” – írja a The Guardian.

  • Két kínai állampolgár meghalt és legalább 10 ember megsebesült egy feltételezett öngyilkos merényletben a pakisztáni Karacsi repülőtér közelében. A BBC értesülései szerint egy harmadik, hivatalosan még nem azonosított holttest a támadóé lehet.

    A pakisztáni kínai nagykövetség szerint a vasárnap éjjeli robbanás terrortámadásnak minősül, amelynek célpontja egy energetikai projekten dolgozó kínai mérnökökből álló konvoj volt Szindh tartományban.

    A szeparatista Beludzsisztán Felszabadítási Hadsereg (BLA), amely az elmúlt években támadásokat hajtott végre a pakisztáni fejlesztési projektekben részt vevő kínai állampolgárok ellen, azt állította, hogy ők követték el a támadást.

  • Az amerikai Brown Egyetem Costs of War – magyarul a háború költségei – projektjének jelentése szerint az Egyesült Államok legalább 17,9 milliárd dollárt költött katonai segélyre Izraelnek azóta, hogy a gázai háború tavaly októberben elkezdődött – jelentette hétfőn a The Times of Israel.

    Az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott, nyilvánosan dokumentált katonai segélyével ellentétben nem lehetett teljes részletességgel megtudni, hogy az USA tavaly október 7. óta mit szállított Izraelnek, így az idei 17,9 milliárd dollár csak egy részleges adat

    – mondják a kutatók.

    Az amerikai katonai műveletekre további 4,86 milliárd dollárt fordítottak tavaly október óta, ami magában foglalja a jemeni hútik kereskedelmi hajók elleni támadásainak megfékezését is. Az idén szállított amerikai eszközök nagy része lőszer volt, a tüzérségi lövedékektől a 2000 fontos bunkerromboló és precíziós irányítású bombákig.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Moshe Lion jeruzsálemi polgármester hétfőn meglátogatta a tavaly október 7. óta elesett 87 jeruzsálemi civil és katona tiszteletére állított emlékművet Jeruzsálemben – jelentette a The Times of Israel.

    „Emlékezünk elesetteinkre, túszainkra – akiket kötelességünk hazahozni – és hőseinkre, akik a haza és az ország védelméért estek el” – fogalmazott az izraeli kormányfő.

    Egy évvel ezelőtt szörnyű mészárláson mentünk keresztül, és mi, mint egy nép, oroszlánként álltunk fel

    – jelentette ki Izrael miniszterelnöke hétfőn Jeruzsálemben.

    „Jeruzsálemből az egység üzenete jön, és mindannyiunk feladata, hogy együtt folytassuk, egyként cselekedjünk, megtalálva a közös nevezőt mindannyiunk számára, Jeruzsálemért, Izrael fővárosáért, Izrael államáért. Ahogy a háború hónapjai jól megtanították nekünk, az egységben van az erőnk. Csak együtt fogunk győzni” – zárta beszédét Netanjahu.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hétfő délelőtt figyelmeztette a Gázai övezet déli részén élőket, hogy evakuálják a területet – írja a BBC. Avichay Adraee, az IDF szóvivője szerint az izraeli hadsereg „nagy erőkkel” tevékenykedik többek között Beit Hanoun, Dzsabalia és Beit Lahia gázai területeken.

    Azonnali evakuálásra szólították fel a lakosokat egy újonnan létrehozott humanitárius területre, Al-Mawasiba.

    A Gázai övezet Földközi-tenger melletti keskeny földsávján a humanitárius folyosó helyi idő szerint reggel 08:00 és délután 17:00 óra között lesz megközelíthető.

    A Hamász terrorista akciói miatt, amelyekre rendkívüli erővel fogunk válaszolni, azonnal el kell hagyni ezeket a területeket, és a mawasi humanitárius zónába kell költözni

    – írta hétfői X bejegyzésében az izraeli hadsereg szóvivője.

    A Hamász azt állítja, hogy „heves közelharcokat” vívnak az izraeli erőkkel Dzsabalia táborától nyugatra, alig több mint harminc kilométerre Al-Mawasitól.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a 91. „Galileai” regionális hadosztálya vasárnap este megkezdte a szárazföldi műveleteket Dél-Libanonban, csatlakozva a Hezbollah ellen már ott tevékenykedő két másik hadosztályhoz – írja a The Times of Israel

    Ezt az egységet az elmúlt két hétben toborozták és képezték ki erre a feladatra, és már megkezdte „fókuszált és korlátozott” tevékenységét a határ térségében. Ez a harmadik hadosztály a 98. és 36. hadosztály mellett, amelyek mintegy egy hete kezdték harcukat Dél-Libanonban.

    A 91. hadosztály a háború egy évvel ezelőtti kezdete óta elsősorban a térség településeinek védelmét látta el a libanoni határnál. 

    A dél-libanoni izraeli szárazföldi hadműveleteket az IDF „korlátozott, lokalizált és célzott rajtaütéseknek” nevezte, amelyek célja a Hezbollah infrastruktúrájának lerombolása a határvidéken, különösen az Izraellel szomszédos falvakban, hogy az északon élő izraeli lakosok hazatérhessenek.

  • Keir Starmer brit miniszterelnök megemlékezett a 2023. október 7-i izraeli Hamász-támadásokról. „Egy évvel e szörnyű támadások után egyértelműen ki kell állnunk a zsidó közösség mellett, és országként egyesülnünk kell” – fogalmazott a brit kormányfő az X közösségi oldalon is megjelent nyilatkozatában.

    Október 7-ét a zsidó történelem legsötétebb napjának nevezte a holokauszt óta.

    „Nem fogunk megtorpanni a békére való törekvésünkben, és ezen a fájdalommal és gyásszal teli napon tisztelgünk azok előtt, akiket elvesztettünk, és továbbra is eltökélten törekszünk a még mindig túszul ejtett emberek hazatérésére, a szenvedők megsegítésére és a Közel-Kelet jobb jövőjének biztosítására” – hangsúlyozta a hétfői nyilatkozatában, amelyben megismételte a gázai és libanoni azonnali tűzszünetre vonatkozó felhívását.

  • A Gázai övezetből érkező rakétatűz után hétfő délelőtt megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael középső részén. A riasztások Tel-Aviv egyes területein, valamint Holon, Rishon Lezion, Bat Yam és más központi városokban aktiválódtak.

    Az IDF megerősítette, hogy több rakétát lőttek ki a Gázai övezetből. Sérültekről nem érkezett jelentés.

    Az IDF már vasárnap figyelmeztetett, hogy a Hamász valószínűleg rakétatámadást fog indítani, többek között Izrael központi része ellen. Izraelben országszerte megemlékezéseket tartanak hétfőn a Hamász iszlamista terrorszervezet által az ország déli részében végrehajtott terrortámadás első évfordulóján.

    A The Times of Israel beszámolója szerint a Hamász vállalta a felelősséget a Tel-Aviv elleni rakétatűzért.

  • Több mint 35 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre hétfő reggel óta az IDF szerint. A rakéták egy részét elfogták, a többi nyílt területen csapódott be – írja a The Times of Israel

    Sérültekről nem érkezett jelentés.

  • Emmanuel Macron francia elnök X közösségi oldalán emlékezett meg a Hamász október 7-i izraeli támadásának áldozatairól a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő mészárlás első évfordulóján.

    Október 7. A fájdalom ugyanolyan élénk, mint egy évvel ezelőtt. Az izraeli nép fájdalma. A miénk. A megsebzett emberiség fájdalma. Nem feledkezünk meg az áldozatokról, a túszokról vagy a távollét vagy várakozás miatt összetört szívű családokról. Testvéri gondolatainkat küldöm nekik

    – írta közösségi oldalán Franciaország elnöke.

    Macron angol nyelvű bejegyzése mellett héberül és franciául is posztolt az alkalomból.

  • Libanonból indított rakéták csapódtak be egy társasházba és több parkoló autóba az észak-izraeli Kfar Vradim településen – írta a The Times of Israel. A közösségi médiában közzétett felvételen látható, ahogy több jármű is lángba borul.

    A rendőrség szerint a becsapódások több helyen is károkat okoztak, felszólították az embereket, hogy ne menjenek az érintett helyszínekre.

  • Háromnapos megemlékező körútra indult Jichák Hercog, Izrael elnöke az október 7-i Hamász-támadások évfordulóján hétfőn – közölte a Sky News. Útja előtt nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy bár eltelt egy év a tragédia óta, de „még mindig fájdalmat érzünk”.

    Egy év telt el azóta, hogy az élet megállt, az ég elsötétült, és mindannyian szemtanúi voltunk az ellenség szörnyű kegyetlenségének, amely pusztulást akart hozni a zsidó népre, Izrael államra és az izraeli társadalomra. Még mindig mindannyian fájdalmat érzünk, és igyekszünk teret adni a nemzeti gyásznak, a minket ért szörnyű katasztrófa feletti könnyeknek

    – jelentette ki az izraeli államfő, aki ígéretet tett Izrael „újjáépítésére és helyreállítására”, mondván, hogy a munka addig nem fejeződik be, amíg az összes túszt ki nem szabadítja a Hamász fogságából.

    Jichák Hercog megemlékező körútját a vérfürdőbe torkollt Supernova zenei fesztivál helyszínén, Re'imben kezdte, ahol több mint 350 embert öltek meg tavaly októberben.