Súlyos veszteség érhette Oroszországot, a NATO-t okolják érte

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.10.13. 10:14
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij elnök „napokon belül” nyilvánosan is bemutatja győzelmi tervét az ukránoknak – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a The Kyiv Independent szerint. 

    „A fő pontok már világosak, de még olyan részleteket fog hozzáfűzni, amelyekből világosan kiderül, hogy milyen nyomásgyakorló programról van szó, miért fontos és miért párhuzamos [az ukrán békeformulával]” – mondta Podoljak az egységesített ukrán televíziós háborús tévéhírfolyamban.

    A The Kyiv Independent emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij ötpontos győzelmi terve katonai és diplomáciai elemeket tartalmaz, beleértve Ukrajna meghívását a NATO-ba, de a béke keretének teljes részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A terv célja, hogy megerősítse Ukrajna jövőbeli tárgyalási pozícióját, és „igazságos békére” kényszerítse Oroszországot.

    Az ukrán elnök – vegyes eredménnyel ugyan, de – már bemutatta a győzelmi tervet több nyugati vezetőnek, többek között Joe Biden amerikai elnöknek, Emmanuel Macron francia elnöknek, Keir Starmer brit miniszterelnöknek és Giorgia Meloni olasz kormányfőnek. A napokban azt ígérte, hogy a tervet hamarosan az ukrán közvélemény is megismerheti. 

    Ugyanakkor Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője még szeptember 29-én azt mondta, hogy a tervet néhány „érzékeny” részlet nélkül fogják bemutatni az ukránoknak, hogy megakadályozzák az információk kiszivárgását Oroszország felé.

    Mindent, ami nyilvánosságra kerül, nemcsak nálunk, hanem az ellenségnél is meghallanak. Ezért a terv egyes részletei titkosak

    – mondta akkor Jermak.

  • Az orosz–ukrán háború kitörése óta mintegy 580-ra emelkedett a harci cselekmények következtében elhunyt gyerekek száma. Ezen felül 1644 gyerek sérült meg, 15 kiskorú pedig szexuális bántalmazás áldozata lett – közölte a childrenofwar ukrán kormányzati oldal legfrissebb adatai alapján a Kárpátalja.ma

    Az ukrán rendőrség adatai szerint jelenleg 1959 eltűnt gyereket keresnek Ukrajnában. Viszont a háború kitörése óta 33 712 kiskorút találtak meg.

    Az ukrán információs iroda adatai szerint eddig 19 546 gyermeket deportáltak Oroszországba. Az orosz adatok szerint viszont 744 ezer gyermeket vittek el az Orosz Föderáció területére. Ezidáig a 18 éven aluliak közül 388 deportált térhetett vissza Ukrajnába. Ezek az adatok hónapok óta nem változtak.

  • Az ukrán légierő vasárnap reggel közölte: 68 orosz drón érkezett Ukrajna légterébe a szombaton késő este óta zajló orosz támadásban, ezek közül 31-et tudott lelőni a légvédelem.

    A közlemény szerint számos ukrán régióban működésbe lépett a légvédelem. Az említett 31-en kívül 36 további drón eltűnt a radarjukról (ezek pozícióját – mint írták – elveszítették, többségük „feltételezhetően” a szintén a légvédelemben használt elektronikus hadviselés eredményeként zuhanhatott le). Egy további drónról azt írták, hogy még a levegőben volt a jelentés összeállításakor. 

    A drónok mellett azonban két Iszkander–M és két Kh–59-es rakéta is érkezett az éjjel, ezek közül egyet sem sikerült megsemmisíteni.

    Poltava, Odessza, Szumi és Csernyihiv régiókat célozták meg a jelentés szerint. E régiókból egyelőre nem érkezett hír károkról, több más régióból viszont igen.  

    Olekszandr Prokugyin, a déli Herszoni régió kormányzója vasárnap reggel azt közölte, hogy kár keletkezett egy kritikus infrastrukturális létesítményben (további részleteket nem árult el). Továbbá Zaporizzsja kormányzója, Ivan Fedorov is azt írta vasárnap reggel, hogy az előző napi tüzérségi támadások következtében infrastrukturális létesítményekben keletkezett kár.

    Mint az Ukrajinszka Pravda írta, a támadás helyi idő szerint szombat 19.18-kor kezdődött, és reggel 6.23-kor néhány orosz drón még biztosan a levegőben volt. 

  • Magyarország területére október 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5531 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6965 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 22 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Mint megírtuk, az orosz közösségi oldalak szerint a minap lezuhant egy orosz Szu–34-es vadászbombázó. Az incidenssel kapcsolatban az a híresztelés is elterjedt, hogy egy ukrán F–16-os lőhette le a gépet. A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet legfrissebb jelentésében reflektált a történtekre.

    A kutatóintézet egyrészt közölte: független forrásból nem lehet ellenőrizni azt az állítást, miszerint egy ukrán F–16-os lőtte volna le az orosz vadászgépet. Utaltak a Fighterbomber csatorna posztjára is, valamint arra, hogy „egy neves orosz katonai blogger szintén megerősítette, hogy a Szu–34-es személyzete meghalt, de azt állította, hogy ez a veszteség nem az ukrán tevékenységhez kapcsolódik, más katonai bloggerek pedig azt találgatták, hogy a Szu–34-es műszaki vagy emberi hiba következtében zuhanhatott le”.

    Hozzátették, hogy az F–16-os gépről szóló információt egy, az orosz légierő tisztjeihez köthető csatorna osztotta meg. Mint írták, ez a csatorna utóbb reagált azokra az állításokra, amelyek szerint a Szu–34-es műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt is lezuhanhatott, megjegyezve, hogy ezek a feltevések az orosz légierő további problémáira világíthatnak rá, ha igazak.

    Továbbá a csatorna azzal vádolta a Kremlhez kötődő katonai bloggereket,

    hogy hazudnak a Szu–34-es lezuhanásáról, és megakadályozzák az orosz erőket abban, hogy az ukrán F–16-osok fenyegetésével szemben terveket dolgozzanak ki.

    Az ISW végül megismételte: nem lehet ellenőrizni az állítást, miszerint egy F–16-os lőtte volna le az orosz gépet – de ha igaz a hír, akkor ez lehet az első eset, amikor egy orosz repülőgépet egy Ukrajnának adott nyugati géppel lőnek le.

  • A BRICS-szövetség nem volt és nem is lesz katonai szövetség – közölte az orosz külügyminisztérium közleménye alapján a RIA Novosztyi.

    „A BRICS soha nem volt és nem is lesz katonai szövetség. Sőt, a BRICS nem is nemzetközi szervezet vagy integrációs struktúra, hanem egyenrangú résztvevők államközi szövetsége” – áll a minisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban.

    A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a BRICS egy olyan multidiszciplináris stratégiai partnerséget jelent, amely három kulcsfontosságú „pilléren” alapul: politika és biztonság, gazdaság és pénzügy, kultúra és humanitárius kapcsolatok.

    „A BRICS-partnerek közötti kapcsolatok az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet, a nyitottság, a pragmatizmus, a szolidaritás és (ami ebben az esetben a legfontosabb) a senki ellen való nem irányulás elveire épülnek” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

    Ezt a tézist a BRICS alapdokumentumai, köztük a tagállamok vezetőinek minden egyes közös nyilatkozata könnyen megerősíti – tette hozzá.

  • Az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok hatékonysága jelentősen megnőtt, amióta aktívan használják a Starlink műholdas rendszerét – számol be a The Washington Post cikke alapján az Unian.

    Megjegyzik, hogy ezen terminálok szállítása Oroszországba az amerikai szankciók értelmében tilos. Oroszországban azonban létezik a Starlinkek feketepiaca.

    Az ukrán katonák, akikkel a kiadvány szerzői beszéltek, személyesen Elon Muskot bírálták azért, hogy cége nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az oroszok Starlink-használatát.

    Kételkednek abban, hogy az amerikai milliárdosnak valóban megvan az akarata a probléma megoldására.

    Starlink az orosz hadseregben

    Mint a lap megjegyzi, a háború kezdetén az orosz csapatok nagymértékben támaszkodtak a rádióra, hogy továbbítsák a csaták során látott történéseket. Az ukrán hadsereg ezzel szemben a Starlinkeken keresztüli internetes kommunikációra támaszkodott, és ez komoly előnyt jelentett. Most az oroszok másolják Ukrajnát azzal, hogy hasonló módon használják a Starlinket – nyilatkozták ukrán katonai tisztviselők.

    Az ukrán hadsereg szerint az offenzívában lévő orosz erők most a Starlinket használják a támadások, valamint a tüzérségi és bombázó csapások összehangolására.

    „Korábban az oroszok nem tudták irányítani egyes mozgásaikat, manővereiket, tüzérségüket, gyalogságukat” – mondta a 93. gépesített dandár egyik drónos szakaszparancsnoka. Ez a helyzet mostanra megváltozott – tette hozzá.

    Hogyan jutnak Starlinkhez az oroszok?

    A lap saját elemzése kimutatta, hogy a Starlink szabadon beszerezhető Oroszországban ezer dolláros áron, ami nem sokkal drágább, mint más országokban. A terminálokat külföldi telefonszámokhoz és postafiókokhoz kötik, hogy elkerüljék a letiltást.

    Az ilyen terminálokat árusító moszkvai üzletek „ügyfélszolgálati” csevegőszobáiban megszólalók szerint könnyű külföldön Starlink-készleteket vásárolni és regisztrálni. A legtöbbet Európában szerzik be, és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül szállítják. Az egyik beszállító szerint az Európai Unióban vásárolt készülékek 90 napos használat után blokkolhatók; erre megoldás az, ha ukrán adatokkal történik a regisztráció.

    A megoldás

    Mint a The Washington Post megjegyzi, a Starlink az azonosítószámuk alapján letilthatja az egyes készülékeket, vagy egész területeket blokkolhat a bolygó felszínén a jel vételétől. A Starlinket ismerő forrás a kiadvány szerzőjének elmondta, hogy a cég technikailag képes az aktív készülékek lokalizálására a műholdakra leadott pingjeik alapján, de nehéz lehet felismerni egy felhasználót a „harci zóna első vonalában”, ahol az ukrán és az orosz erők nagyon közel tevékenykednek egymáshoz.

    Újságírói kérdésre a Pentagon és a SpaceX azt mondta, hogy küzdenek az orosz hadseregbeli Starlinks-problémával, de konkrétumokkal nem szolgáltak.

  • Elveszítettek az oroszok egy Szu–34-es nehéz vadászbombázó repülőgépet, a hírt egymástól függetlenül több orosz Telegram-csatornán is megerősítették. 

    A gép elvesztéséről többek közt a Fighterbomber nevű orosz katonai repülőgépes oldal is beszámolt.

    Ugyanakkor arról keringtek információk az orosz közösségi médiában, hogy az ukránok egyike F–16-os vadászgépe lőtte le Oroszország területe felett, mintegy 50-60 kilométerről, amikor a vadászbombázó épp siklóbombát vetett volna. Az erről szóló Telegram-posztban úgy fogalmaztak:

    Hamarosan még több ilyen veszteség lesz. A NATO kiküldte vadászni az F-16-osokat. 

    Azt viszont, hogy valóban egy F–16-os okozta volna a veszteséget, nem lehet megerősíteni. Ráadásul időközben egy felvétel is megjelent a közösségi médiában, amelyen sokak állítása szerint a most lezuhant gép látható, de az a videó valójában egy 2022-es felvétel egy Szu–35-ösről. 

    Ami azonban az egymástól függetlenül megjelenő jelentésekből valószínűnek tűnik, az az, hogy az oroszok valóban elveszítettek egy  Szu–34-est. Az Oryx katonai blog szerint (ami a nyílt forrásokból megerősíthető veszteségeket gyűjti össze) Oroszország a háború eleje óta 35 darabot veszíthetett ebből a gépből.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az oroszok megpróbálták visszaszorítani az ukrán állásokat a Kurszki területen, de az ukrán erők tartják a pozícióikat – számolt be az Ukrajinszka Pravda szombaton. 

    Zelenszkij megjegyezte, hogy már Kijevben tartózkodik, és beszélt az ukrán haderő főparancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel a kurszki hadműveletről, majd megemlítette, hogy általánosságban a Donyecki és a Zaporizzsjai terület van a legnehezebb helyzetben. 

    „Egységeink ellenálló képessége döntő fontosságú. Minden a kitartásunkon múlik” – tette hozzá az ukrán elnök.

  • Szombat este az ukránok északi irányból „ellenséges támadó drónok” mozgását észlelték. A légierő 19 óra 18 perckor jelentette, hogy az oroszok drónokat indítottak Szumi régiónál. 

    „19:30-kor az ellenséges támadó drónok Poltava és Csernyihiv régiók felé vették az irányt. 21 órakor pedig Csernyihiv régióban haladtak délnyugati irányba, de a Kijevi régiónál is észlelték az eszközöket” – írta az Ukrajinszka Pravda.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!