Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Obama már megnyerte

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szegények viszik vállukon Obamát

    23 ezer választó megkérdezésével készült exit poll alapján etnikai és anyagi különbség is határozottan kimutatható a két jelölt támogatói között.

  • 84 százalékos feldolgozottságnál Obama újra tizedszázalékokban kifejezhető előnnyel vezet. 7,3 millió szavazatot számoltak össze, Obama előnye 15 ezer szavazat. Miamiban is halad a szavazatok feldolgozása, és Obama tartja 24 százalékos előnyét, azaz az olló tovább nyílhat. Ha Romney elbukja Floridát, semmi esélye se marad. Ha megnyeri, még Ohióra, Virginiára és Coloradóra is szüksége lesz a győzelemhez.

  • Keleti parti idő szerint este tíz van, ez pedig azt jelenti, hogy újabb államokban zárult le a szavazás, és kezdik el a számlálást. Az előzetes elemzések szerint Iowa enyhén Obamához húz, Idaho simán Romney-é, Montana szintén, Nevadában szoros a verseny, de inkább Obamának áll, Oregon biztos demokrata, Utah pedig biztos Romney-szavazó.

    Most már csak négy államban zajlik a szavazás: Washingtonban, Kaliforniában és Hawaii-on Obama biztos befutónak látszik, Alaszka viszont Romney terepe.

  • Miközben több államban nagyon szoros a verseny, Obama megnyerte az este első csataterét, a 4 elektorral bíró New Hampshire-t. Eddig a körzetek 22 százaléka jelentett, Obama most éppen 54-43-ra áll, simán hozza majd az államot. Romney csak egy rövid időszakban tudta szorosra hozni az állást, de az utóbbi napokban már nagyon az elnök tűnt befutónak.

  • A mormonok hazája, Utah is a várakozásoknak megfelelően Romney-é, miközben két kisebb csatateret nagyon könnyen hozhat Obama. Az exit pollok szerint Iowában 52-46-ra, Nevadában pedig 51-45-re győz majd az elnök. Igazából csak Iowa lehetett volna szoros, de úgy tűnik, nem sikerült a republikánus mozgósítás a választás napján.

  • Budapest: Romney is megkapta a maga első komolyabb tapsát, amikor megszerezte Utah-t, de nem örülhettek sokáig a republikánusok támogatói, mert mindjárt jött a hír, hogy New Hampshire Obamának jutott. A szavazatszámlálás folytatódik és jönnek be az eredmények, de a Corinthia szállóban már csak a keménymag maradt.

  • "A republikánusok szánalmasan gyengén próbálkoztak megszólítani a színesbőrű választókat" - magyarázza jó előre a bizonyítványt a Fox választási műsorában Mike Huckabee, konzervatív politikai kommunikátor és elemző.

  • A szavazatok 52 százalékát már feldolgozták, ezek alapján az elnök 32 ezer szavazattal, két százalékkal vezet. Minden Denveren múlhat, és innen egyelőre Obama számára érkeztek kedvező hírek. Jefferson megyében a szavazatok háromnegyedének összesítése után négy százalékkal vezet. Romney Colorado nélkül talán még nyerhet, de egészen minimálisra csökkennének az esélyei.

  • Érdekes, hogy a demokratáknak a képviselőházban ugyanolyan szomorú éjszakájuk lesz, mint a szenátus republikánusainak, talán még az egyes államokban is.

  • A Kennedy család nélkül nincs amerikai választás. A család 1947 óta fontos az amerikai politikában, akkor lett kongresszusi tag az első közülük. Ettől kezdve 2011-ig mindig volt legalább egy Kennedy a kongresszusban. Most azonban újra lesz, Joseph P. Kennedy győzött, és bejutott a kongresszusba Massachusetts állam egyik választókerületéből. Persze demokrata színekben.

  • Virginiában jó másfél órával később zártak a szavazókörök, akkora volt a tömeg. A csatatérnek számító keleti parti államban mintegy nyolcvanezer szavazattal vezet Romney 78 százalékos feldolgozottságnál. 50,7 százaléka van most Romneynak és 47,8 Obamának.

  • a szavazatok számlálásával viszont tempósan haladnak, már 64 százaléknál tartanak. A megyében 160 ezerre, az államban ötvenezerre nőtt az előnye. Ha Miamiban nem változnak az arányok, Obama kétszázezer szavazatnál is többel nyerhet Floridában.

  • Nem sokkal, mindössze 10 000 szavazattal vezet a kihívó a szavazatok negyedének összeszámlálásánál Wisconsinban, alelnökjlöltje, Paul Ryan szülőállamában. A részvétel itt is magasabb, mint 2008-ban, a tradicionálisan republikánus államban Obamának nem sok esélyt ad a CNN. Tíz elektori szavatról van szó.

  • A demokraták 2000-ben azzal jöttek, hogy Al Gore-ra országosan többen szavaztak, mint Bushra. Most fordult a kocka: hiába lehet, hogy Romney fog több szavazatot szerezni országosan, egyre inkább úgy tűnik, hogy Obama több elektort fog összeszedni, így ő lehet a befutó.

  • Lehet bizony, az amerikai elnökválasztások történetében ez eddig négy alkalommal fordult elő. Először John Quincy Adams lett így elnök 1824-ben, aztán Rutherford B. Hayes 1876-ban, harmadszorra Benjamin Harrisson 1888-ban, végül George W. Bush 2000-ben, amikor a demokrata jelölt, Al Gore összesen több mint félmillió szavazattal többet kapott, de az elektori rendszer jellegzetességei miatt mégis elbukott.

    Jelenleg az elektori szavazatok szintjén (ami számít) egyre inkább Obamának néz ki a második elnöki ciklus, míg a szavazatok összesített számában (ami nem számít) Romney szűk másfél millióval vezet. Igaz, a legnépesebb államban, a hagyományosan demokrata többségű Kaliforniában még nem kezdték el megszámolni a szavazatokat.

  • Obama stratégája megtarthatja a bajuszát

    Végeredményt még nem tudunk hirdetni az elnökválasztáson, de az már biztos, hogy Barack Obama főstratégája, David Axelrod megtarthatja a bajuszát, amelyet fogadásból leborotvált volna, ha csak egyet is elveszítenek Pennsylvania, Michigan és Minnesota közül.

  • Ha megyei bontásban vizsgáljuk a szavazatokat, Ohióban még Romney-nak és Obamának is lehetnek tartalékai. Cincinatiban, ahol az előzetes várakozások szerint Romney lehet az erősebb, eddig a szavazatok 18 százalékát, Obama fellegvárában, Clevelandben a 9 százalékát összesítették. Egyelőre mindkét városban Obama vezet, és összességében is neki van több tartaléka. És pillanatnyilag vezet is az államban, a szavazatok 62 százalékának összesítése alapján 80 ezer szavazat az előnye.

  • Michigan állam egyik szavazókörzetében egy idős néni éppen szavazni készült, amikor észrevette, hogy mellette ülő férje nem lélegzik. A szavazóhelyiségben pont sorban állt egy hivatásos ápoló is, aki megnézte a férfi pulzusát, majd közölte a nénivel, hogy a férje meghalt. "Nem volt pulzusa, nem vert a szíve. Próbáltam feléleszteni, mesterséges légzést alkalmaztam, meg szívmasszázst. Aztán magához tért."

    A bácsi első kérdése az volt, szavazott-e már, mire mondták neki, hogy nem azzal kellene foglalkoznia ebben a helyzetben. A régivágású úriember elhaló hangon közölte, hogy neki már csak két dolog fontos az életben, a felesége, és az, hogy szavazzon. A kiérkező mentők addig nem is vihették el a kórházba, míg a felesége meg nem nyugtatta, hogy leadta a voksát.

  • Obama és felesége, Michelle elhagyták chicagói otthonukat, és feltehetően elindultak a hivatalos választás esti rendezvényre. Joe Biden alelnök is még a hotelben vacsorázott családjával, és figyelte az eredmények beérkezését. Hamarosan csatlakoznak az elnökhöz.

  • Oregon erdős vidék a nyugati part északi részén. Ott csak levélben lehet szavazni, nincsenek tahát sorok, elromlott szavazógépek, csak a postásoknak van több dolguk mint máskor. 1998-ban döntöttek a levélszavazás bevezetéséről népszavazáson az állam lakói.

  • Beérkeztek az eredmények Romney utolsó erős, floridai megyéjéből. A szavazatok 88 százalékának feldolgozása alapján 37 ezer szavazatot hozott Obamán, aki viszont már ötvenezerrel is vezetett. Ugyan most, a szavazatok 90 százalékánál 16 ezer szavazatra csökkent az előnye, de Miamiban még 180 ezer szavazatra számíthat, míg Romney csak 90 ezerre.

  • A demokrata párt jelöltje Wisconsinban nyerte meg a szavazást az állam szenátusi helyéért, ezzel az USA történetének első nyíltan meleg szenátora lett. Egyben ő az első női szenátor az állam történetében. Ez volt minden idők legdrágább szenátusi választási kampánya, a két jelölt összesen 65 millió dollárt költött. Baldwin egyébként 1998 óta az állam kongresszusi képviselője volt, itt egy másik demokrata, Mark Pocan fogja váltani, aki egyébként szintén nyíltan vállalja másságát.

  • A CNN előrejelzése szerint, ahogy Nixon óta mindig, most is a republikánus jelölt viszi el Észak-Dakotát. Új-Mexikót viszont előreláthatólag Obama húzza be.

  • A mozgósítás a legfontosabb, szajkózták Obama kampánygurui, és ez az utolsó percig meglátszott. Colorado államban, és annak fővárosában, Denverben, még a szavazás vége előtt két órával is kiküldtek egy nagyobb önkéntes csapatot az utcákra a demokraták. A lelkes korteskedők bekopogtak mindenhova, és magyarázták, hol lehet szavazni, illetve felajánlották azt is, hogy kocsival elviszik szavazni a vonakodókat.

  • 90 százalékos feldolgozottságnál, a még begyűjthető szavazatok alapján Romney-nak a minimálisnál is kevesebb esélye van a győzelemre Floridában. Ha ott bukik, nem lehet elnök. Obama Ohióban is győzelemre áll, minden államban nyert, ahol nyernie kellett.

  • Az amerikai nőknek Obama jobban bejön, mint Romney, derül ki a Washington Post egyik friss felméréséből. A szavazók 53 százalékát kitevő nők körében az elnök tíz ponttal népszerűbb, mint kihívója. Ha ez az előny megmarad az urnák zárásáig, nagyobb lesz, mint amit előzetesen jósoltak az elemzők, de 3 pontal alacsonyabb, mint amennyivel Obama megverte McCaint 2008-ban. Egyelőre nem tudni, hány nő ment el valójában szavazni, és hányan állnak még sorban, és persze azt sem, kire adják le voksukat, de úgy tűnik, még a mormon nők is jobban szeretik Obamát, mint Romney-t.

  • A nyugati parton még csak este nyolc, vagyis éppen kezdődik a főműsoridő, de Twitteren máris a valaha volt legtöbbet kommentált eseménnyé vált az elnökválasztás, eddig 20 millió poszt foglalkozott vele.

  • Ted Cruz szenátor lett a texasi választók akaratából. Ez azért érdekes, mert eddig sohasem nyert latinó származású jelölt szenátori széket ebben az államban. Cruz republikánus, és a Tea Party is mellette állt. Az új szenátor édesapja kubai, az anyja ír és olasz ősök leszármazottja, és a szülei éppen Kanadában éltek, amikor 1970-ben ő megszületett. Így hiába a déli vonások és a spanyol családnév, Calgaryban, az USA-tól északra látta meg a napvilágot.

  • Szoros küzdelemben viheti el a 15 elektort Észak-Karolinában Mitt Romney. Nem mintha ez számítana már, hiszen Obama megnyerte az elnökválasztást.