Kultblog

Egyhetes ünnepséggel avatják fel Zappa szobrát

2010. július 28., 14:25 Módosítva: 2010.07.28 14:33
3
zappastatue

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli meg szülővárosa, Baltimore Frank Zappa mellszobrának felavatását. A fesztivál egyik kiemelkedő eseményeként a legendás zeneszerző, gitáros, énekes fia, Dweezil koncerttel tiszteleg apja emléke előtt.

A szoboravatót szeptember 19-én tartják, az alkotás Zappa litvániai rajongóinak ajándéka. A rockzenész ugyan soha nem járt a balti államban, de az ottani avantgárd körökben nagy népszerűségnek örvendett. Csodálói szobrot állítottak neki a litván fővárosban, Vilniusban, és ennek pontos mását adományozták Zappa szülővárosának.

Tovább

Stieg Larsson az első e-könyv milliomos

2010. július 28., 08:55 Módosítva: 2011.08.05 15:03
6

Stieg Larsson az első író, akinek Kindle-olvasóra digitalizált e-könyvei több mint egymillió példányban keltek el az Amazon Kindle-boltjában.

Az internetes könyvforgalmazó óriás kedden jelentette be, hogy a néhai svéd író Millennium-trilógiájának digitalizált köteteiből rekordmennyiség fogyott. Mint a közlemény megjegyezte: a trilógia darabjai - A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől - minden idők tíz legtöbb példányban megvásárolt Kindle-könyvei közé tartoznak.

Tovább

Terry Gilliam koncertet rendez

Index, MTI
2010. július 27., 13:19 Módosítva: 2014.11.13 10:41
20

Terry Gilliam rendezi az Arcade Fire élő koncert netes közvetítését. A New York-i Madison Square Garden-i koncertet a YouTube és a Vevo videomegosztó portálok felhasználói közép-európai idő szerint augusztus 6-án hajnali négy órától láthatják.

A tervek szerint egyelőre öt koncertet fognak a neten közvetíteni. az Arcade Fire után John Legend és a The Roots következnek a sorban.

A fellépéseket több kamerával rögzítik, és az interneten keresztül a nézők választhatják ki a nekik tetsző kameraállást.

Az Arcade Fire az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb indie zenekara, amelyet egy házaspár alapított Montrealban. A zenekar első albumát, a Funeralt az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb könnyűzenei albumának tartják, a második albumot, a Neon Bible-t pedig Budapesten vették fel magyar szimfonikus zenekarok és férfikórusok közreműködésével.

Megszűnik a brit filmtanács

2010. július 26., 19:28 Módosítva: 2010.07.26 19:28

A kulturális költségvetés lefaragása jegyében megszűnik a brit filmtanács - jelentették be hétfőn Londonban. A 2000-ben létrehozott intézmény évente 15 millió font felett rendelkezett, amelyet brit filmek támogatására fordíthatott. A filmtanács 75 embert foglalkoztatott. Jeremy Hunt kulturális miniszter szerint a filmtanács megszűnésével közvetlenebb és kevésbé bürokratikus kapcsolatot lehet kialakítani a Brit Filmintézettel. A filmtanács elnöke, Tim Beavan ugyanakkor úgy véli: rossz döntés született, amelyet előzetes egyeztetések hiányában, rövid távra gondolkodva és politikai haszonszerzésből hoztak meg. A kulturális ügyeket felügyelő minisztérium szerint a filmek ezután sem maradnak támogatás nélkül, a pénzt azonban más testületek osztják szét. A filmtanácsot még a munkáspárti kormány idején hozták létre, az elmúlt tíz évben a National Lottery szerencsejáték-bevételeiből szponzorált intézmény összesen 160 millió fonttal támogatott több mint 900 filmet támogatott, köztük olyan alkotásokat mint a Gosford Park, Az utolsó skót király és a Vera Drake. A filmtanács kezdeményezései közé tartozott a digitális mozivásznak számának növelése, fennállása alatt 240 ilyen digitális mozit létesítettek, többet, mint bármely más európai államban.

Mick Jaggerrel forgat Scorsese

2010. július 26., 14:58 Módosítva: 2010.07.26 14:58

Egy rock'n'rollról szóló sorozat ötletével fordult a zenész az HBO-hoz. A History of Musicot Martin Scorsesével és Terence Winterrel fogják megvalósítani - írja a Deadline.com. A sorozat két zenei produceren keresztül mutatja be a 20. század zenetörténetét. A történetben szereplő két barát már 40 éve zenei pályán mozog producerként. Terence Winternek és Martin Scorsese-nek egyébként már van egy közös alkotása a csatornánál. A Boardwalk Empire egy maffiasorozat, amit az USA-ban szeptember 19-től láthatnak az előfizetők.

New York egy lusta, pénzleszívó drog

2010. július 23., 16:25 Módosítva: 2010.07.23 16:25
4

Megérkeztünk New Yorkba. Az 5th Avenue-n, a Disney irodaház lépcsőjén ülve tényleg semmi sem olyan, mint a filmekben, itt tényleg minden az ami. Nem úgy néz ki, mint DeNiro, de ő az, aki elsétál a Brodway felé.

Az utazásról annyit, hogy magyarosra sikerült. Egy órát késett a felszállás, fél órát állt még a gép a kifutón és így tovább (egy tipp: soha ne ülj gyönyörű, de kiskorú orosz lányok mellé, mert illegális, amik eszedbe fognak jutni). A 9 órás repülőút nem készít fel arra a pimasz valóságra, ami itt vár. Döbbenet, mennyire nem tudtam általános dolgokról beszélni, és kultúrát nézni, mert minden az üzletről szól. A film címét tudnám mondani, amit néztünk a gépen, a parfümöket, amiket valakik nagyon kívántak, de ez kit érdekel?

Nekünk még nem kezdődött el a San Diego Comic Con, most még el vagyunk ájulva a Nagy Almától. Nehéz megszokni ezt az olvasztótégelyt, ahol minden ember más, és mégse. A fikciót sok helyen felülmúlja a valóság. Nagyobbak a házak, az autók, nagyobb a kóla. Mi meg, nem meghazudtolva magunkat, betyárosan megsértettünk pár embert, de erről majd később.

Az egyik első hely, ahova betévedünk, egy gigakönyesvbolt, ahol méla magyar szarvasmarhaként szkenneljük szemünkkel a szinteket. Egy kedves helyi szerves létforma segítőkészen odajön, hogy oldja a feszültséget:

- Segíthetek? Mit kerestek?
- A képregényeket.

A létforma sajnálkozóan végigméri Attilát a Punisher plóban, majd engem az Avenegers pólóban, amit feszít a pocak, majd megrázta fejét és szomorúan konstatálja: "Hát persze, hogy a képregényeket keresitek."

Voltunk a Forbidden Planet képregényboltban és művészellátóban is. Van már 220 grammos Bristol papírunk, erre szoktak rajzolni az amerikai képregényrajzolók. Pigma micron 0.2 japán toll, indiai fekete festék, csupa szép és jó dolog, amire egy magyar képregényes vágyhat az Óperencián túl.

Ez a képregénybolt pedig nem ismeri a nincs szót. Nem létezik hiánycikk, minden van, amit valaha papírra nyomtattak. Ha meg mégse, hát házhoz szállítják neked, miután beszerzik, csak a te kedvedért. Elvileg meg lehet itt húzódni egész olcsón egy hazai fizuból is, ha tényleg figyelsz. A trükk abban van, hogy a város imperialista, lusta drog, és nem engedi, hogy megtartsd a pénzed. Később írunk majd a lakótársakról, akik szintén képregényrajzolók. És nemsokára befutunk San Diegóba.

Már nem illegális a buli Normafán

2010. július 23., 16:06 Módosítva: 2010.07.23 16:24
68

A Balaton Sound többhelyszínes csapatásához szokott elektrodzsánkik és fesztiváldroidok a Szigetig sem maradnak BPM-kavalkád nélkül. Ahhoz képest, hogy az első Normafa Open Air-re az utolsó 21-es busz vezetője a  busznyi partiarc után eredt az erdőbe, mert el sem tudta képzelni, mi történhet éjjel, amihez napszemüveg kell, mára egynapos fesztivállá nőtt a rendezvény. Már nem elég Szilvesztert, a stabilan részeg éjjeliőrt megkenni egy huszassal, mint az illegál időkben, a két-háromezer vendéget terelni kell, ki kell őket szolgálni, nem csupán röviddel meg sörrel, hanem zeneileg is.

Szombaton a hazai underground tücctücc krémje pakol egyszerre nyolc helyszínen, ha minden jól megy Palotai ráadásul az összesen, és a megszokott stílusok és helyszínek mellett most először Elektro Mulatót is nyit a szervező Circus Maximus csapat, ahol Infra Gandhi, Cyborg Templar, Marvin, Axim és Noco Cojumbo a lakossági vonalon tolja végig az estét.Az erdészházban a Hairy és az NVC brigád minimál/tech house-ára lehet majd bólogatni, a Goa Tisztáson a Fractal FM-esek csavargatják a teret, Ninjabreakz-ék a break/dupstep bozótban trappoltatnak, a deepimpression varázsösvényén pedig deephouse-okra szállhat majd el a nagyérdemű, ha mondjuk már lejött a Rave N' Noise fennsíkról, ahol a Kollektiva és a Noise life-os arcok kenik majd kőkeményen. Az alakuló téren Norm, Jade és a spanok adják a darabát napkeltéig, a valamivel könnyedebb ska-dub-dancehall vonalon pedig többek között a Paso Soundsystemes Lipi teker majd rajta a Jamaican Bárban. Ráadásul jótékonykodhat is az ember, miközben megalakul a hang-fény dózistól, mert a szervezők a jegybevétel 20%-át az árvízkárosultaknak ajánlják fel. Szép gondolat, de azért hagyják a buli után rendben a Csillebérci Szabadidőközpontot is, ha jönnek másnap a kis lurkók, ne elhagyott papucsok és papírpoharak között kelljen bújócskázniuk.

7,1 millió forintot ér Jacko dedikált gitárja

2010. július 22., 14:00 Módosítva: 2010.07.22 14:00

Huszonötezer euróért (7,1 millió forintért) kelt el Michael Jackson dedikált gitárja egy neten szervezett jótékonysági árverésen. A vevő berlini, a befolyt összeget az Arche gyermekvédelmi szervezet és a freiburgi gyermekrákkórház kapja, közölte az aukciót szervező United Charity alapítvány. A tavaly nyáron elhunyt poplegenda a testvérével, Janet Jacksonnal közösen forgatott Scream című klipjében használta a gitárt, 21 másikkal együtt.

Jackonnak a forgatáson többször is meg kellett ismételni azt a jelenetet, amiben összetöri a gitárt, ezért végül csak egyet tudott aláírni és megtartani. A popbálvány emléktárgyait egyébként elég magas árfolyamon jegyzik: novemberben New Yorkban 350 ezer dollárt (77,5 millió forintot) fizettek azért a kesztyűért, amelyet 1983-ban viselt.

Elfogták a South Parkot gyalázó iszlamistát

2010. július 22., 12:04 Módosítva: 2010.07.22 13:37

Az FBI terrorizmus vádjával letartóztatta szerdán a 20 éves Zachary Adam Chessert, aki áprilisban azzal vonult be a médiatörténelembe, hogy halálosan megfenyegette a South Park készítőit, amiért Mohamed prófétát macijelmezben ábrázolták, írja a thesmokinggun.com. A szövetségi nyomozók szerint Chesser most az al-Kaidával is kapcsolatban álló al-Sabab nevű szomáliai iszlamista csoporthoz akart csatlakozni, ezért az ügyészség vádat emelt ellene terrorszervezet támogatása miatt.

A vádirat szerint Chesser július 10-én próbált meg Ugandába utazni a New York-i Kennedy reptérről, és magával vitte a csecsemőkorú fiát is, hogy senki se gondolja: azért utazik Afrikába, hogy az al-Sababhoz csatlakozzon. Az Ugandába tartó járatra azonban már nem engedték fel, mert rajta volt a repülési tiltólistán. Chessert már korábban is figyelte az FBI, akkor LearnTeachFightDie ("Learn Islam, teach Islam, fight for Islam, and die in the name of Islam.") nicknéven fenyegette a South Park alkotóit és terjesztett radikális iszlamista eszméket a YouTube-on.

A Nefmi zárolása vészhelyzetet okozhat a kulturális intézményekben

2010. július 21., 13:16 Módosítva: 2010.09.15 15:16

A Nemzeti Kulturális Alap kétmilliárdjának és a Magyar Mozgókép Közalapítvány másfél milliárdjának zárolása után a napokban körvonalazódik, mekkora áldozatot kell vállalniuk a költségvetés egyensúlyáért az egyes kulturális intézményeknek. Az éves állami támogatáshoz mérten a legtöbb helyen nem rúg jelentős összegre a zárolás, mégis, az utóbbi évek elvonásai után komoly bajokhoz vezethet, írja a Népszabadság.

A kultúra mellett az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát is magába ölelő megatárcát, a Nemzetierőforrás-minisztériumot sajtóhírek szerint tizenkétmilliárd forinttal sújtja a költségvetési zárolás. Az első intézkedések alapján úgy tűnik, büdzsébeli részesedésénél jóval nagyobb arányban vállal részt ebből a magyar kultúra.

Az alapítványi formában működő Politikatörténeti Intézetet igen érzékenyen érinti a tervezett megvonás: tőlük hetvenmillió forintot, az éves költségvetésük huszonhét százalékát vennék el. Az 56-os Intézettől harmincmillió forintot vesznek zár alá, ami költségvetésük húsz százaléka, mindkét intézetnél előfordulhat, hogy emiatt munkatársaktól kell megválniuk. A Holokauszt Emlékközpont és a Terror Háza Múzeum még tárgyalásokat folytat a kormánnyal.

Homokalkotás készül a Pécsi Bazilika kövezetén

2010. július 20., 15:20 Módosítva: 2010.07.20 15:21

A világ pora, azaz a világ különböző pontjairól származó homokból készített szőnyeg borítja szerdától a pécsi székesegyház altemplomának kövezetét.

Elvira Wersche holland művész geometrikus mintázatú mozaikkiállítása a szombaton kezdődő Bridges (Hidak) Világkonferencia kísérőprogramjaként látható Európa egyik idei kulturális fővárosában, kifejezően illusztrálva a matematika és a kreatív alkotás, tágabb értelemben a tudomány és a művészetek közötti szoros kapcsolatot - olvasható a Pécsi Kulturális Központ sajtóanyagában.

Tovább

Durván zajszennyeztek Madonna alkalmazottai

2010. július 20., 13:51 Módosítva: 2010.07.20 13:51

Túl hangos mulatozás miatt hívták ki a rendőrséget Madonna londoni házához, de nem a híresség, hanem alkalmazottai szórakoztak a zavaróan hangos zenére.

Az énekesnő éppen külföldön tartózkodott, de így is ötezer fontos bírság fenyegeti - értesült a PA brit hírügynökség.

Magyar sztárrajzolók ostromolják Amerikát

2010. július 20., 13:46 Módosítva: 2010.07.23 15:15
12

A július 22-én startoló San Diego-i Comic Con a világ legnagyobb képregényfesztiválja. Nemrég nálunk is volt ilyen, de ha a magyar rendezvény egy mignon, akkor a Comic Con egy 16 emeletes, óriástorta a Guiness rekordok könyvéből. Itthon mi, a képregényrajongók fura alakok vagyunk azzal, ami odakint maga a popkultúra, hatalmas rajongótáborral. Csak hogy érezd: az idei Comic Conra már márciusban elfogytak a jegyek.

Tavaly egy magyar képregényőrült, Futaki Attila összeszedte minden pénzét, és kiment San Diegóba. És mint az egyszeri szegénylegény a mesékben, egy szerződéssel a zsebében jött haza, és ő most az egyik legmenőbb rajzoló, aki a Disney Villámtolvaján melózik. Igen, a magyarok mindenhol ott vannak, és jók. Így kell leigázni az imperialista hordákat. A világhódító tervek rajongójaként idén én is elkísérem San Diegóba Attilát. Ábrai "Geek" Barnabás vagyok, alkalmi képregényíró és rajzoló, meg art direktor.

Két hétre kilépünk a valóságból, és Twinkiest eszünk meg bikinis csajokat bámulunk a pálmafák alatt. És adunk egy kis ízelítőt, milyen, amikor két bolond magyar beszabadul a messzi USA-ba, és olyan cégekkel ül le tárgyalni, mint a Batmant és Supermant kiadó DC, meg a Marvel, ami a Pókembert, a Vasembert és az X-Ment adta nekünk.

Lesz itt juharszirupos amerikai palacsinta és Cadillac. Lesznek szuperhősök és Kevin Smith. Lesznek filmproducerek, hírességek és rengeteg alul öltözött lány. Meg mi, a két eszement. Csukafejessel vetjük bele magunkat a kaliforniai kavalkádba, és mindenről beszámolunk majd, ha már kezdünk kicsit magunkhoz térni.

San Diego Comic Con: a világ legnagyobb geekbulija

Az első San Diego-i Comic Cont 1970-ben rendezte egy csapat lelkes helyi képregényrajongó. Ma már a popkultúra minden szegmense képviselteti magát a százezreket vonzó Comic Conon: a mangák, a videójátékok, a filmek és a tévésorozatok nagyágyúi is ekkorra időzítik a nagy bejelentéseiket. 74-óta minden évben kiosztják a Comic-Con saját díját, az Inkpotot, de ezen a rendezvényen adják oda az alkotóknak a képregényipar Oscarjának számító Eisner-díjakat is.

Jelszóval forradalmasítanák a jogvédett tartalmak letöltését

2010. július 20., 12:57 Módosítva: 2010.07.20 13:04

Felhasználóhoz és nem formátumhoz kötnék a jövő jogvédett tartalmait, legalábbis ezt szeretné elérni a szórakoztatóelektronikai ipar képviselőinek egy csoportja, amely UltraViolet néven fogja hamarosan tesztelni a megvásárolt zenék vagy filmek eszközfüggetlen hozzáférési rendszerét.

Az új nyílt szabványt támogató közel félszáz szervezet között olyan óriások is vannak, mint a Warner Bros. filmstúdió vagy a Microsoft informatikai vállalat, és olyan megoldásoknak akarnak alternatívái lenni, mint például az Apple eszközhöz kötött jogvédelmi rendszere, amelyben a megvásárolt zenék és videók korlátozott számú és típusú készülékkel érhetők el.

Lindsay Lohan mégis börtönbe megy

2010. július 20., 11:30 Módosítva: 2010.07.20 11:48

Kilencven nap börtönre ítélték Lindsay Lohant kedden. A világhírű színésznőt az ítélet kihirdetése után őrizetbe is vették. A bíró a határozott ítélet ellenére is megértő volt a neves művésszel, mivel elrendelte, hogy semmilyen felvétel nem készülhet a tárgyalásról.

Így, miközben a világ láthatta, amint Lohan könnyekben tör ki július 6-i tárgyaláson, most csak képzeletére támaszkodva alkothat képet arról, hogy milyen, amikor megbilincselik a színésznőt.
A neves művésznőt azért kapott ilyen súlyos büntetést, mivel ittasan vezetett, lebukott, próbaidőre bocsátották, majd a korábbi ítélet ellenére sem jelent meg az előírt alkoholelvonós programban. Az ítélet szerint Lohannak a börtön után most már tényleg el kell járnia alkohol- és drogelvonó terápiára.

Hatvan kilométeres fesztivál az autópályán

2010. július 19., 15:13 Módosítva: 2010.07.28 11:27

Lezárták vasárnap a Ruhr-vidék 60 km-es útszakaszát Duisburg és Dortmund között, mert a hétvégén átengedték az utat a gyalogosoknak és a biciklizőknek. Az A 40-es autópályán táncolni, piknikezni és bulizni lehetett. A Welt Online közlése szerint több mint két millió ember jött össze a Nyugodt élet jegyében egy napra ünnepelni.

„Soha nem hinném el, hogy létezik ekkora gyalogos-dugó, ha nem éltem volna magam is át.” –mondta az online-nak egy közelben lakó férfi. A piknikezés és mulatozás valójában társadalmi akció volt, a Ruhr-vidéki utak mentén való csendes hétköznapokért.

Tovább

Szemmel verték Lady Gagát

2010. július 19., 13:31 Módosítva: 2010.07.19 13:31
7

Lady Gagát megelőzve Justin Bieber Baby című klipje 246 millió találattal a legnézettebb YouTube-videó lett. Lady Gaga Bad Romance videója 245,6 millió nézővel a második helyre szorult, derült ki a videomegosztó múlt heti statisztikáiból.

A 16 éves kanadai születésű tehetség jelenleg az Egyesült Államokban turnézik a My World 2.0 című lemezét népszerűsítve.

A válság leállította a dubaji felhőkarcolót

2010. július 16., 10:11 Módosítva: 2011.01.23 17:48
14

A gazdagsága ellenére túlköltekező Dubaj pillanatnyi pénzzavara az oka, hogy még nem működik csodálatos építményeinek leggazdaságosabb tagja, a 10MW A-torony. Nevében a 10MW az újratermelődő energiákat hasznosító generátorainak összteljesítményére, az A pedig az alakjára utal. Maga a torony az általa megtermelt évi összesen 20 000 megawatt/órányi áram tizedével üzemel, a többit 4000 közeli lakás és közmű energia-ellátására hasznosíthatják. Az épületet a Popular Science folyóirat júliusi ökogazdálkodási különszáma a kiemelt témák sorában mutatja be.

Tovább

Barkácsolt zenéknek hirdet pályázatot a Roham

2010. július 16., 10:09 Módosítva: 2010.07.16 10:10

A Roham magazin és bár zenei pályázatot hirdet otthon barkácsolt zenei produkciók számára. A zenék készülhetnek számítógéppel, bármilyen hangszerrel, vagy akár egy szenes lapáttal is.

Minden pályázó egy számmal indulhat. A számokat névvel és elérhetőséggel ellátott Cd-n, vagy mp3 formátumban kell eljuttatni a 1088. Budapest, Vas utca 16 szám alatt található RohamBárba. A videoklip előny, tudatták a szervezők.

Tovább

Vizicirkuszt rendez a Cinetrip

2010. július 16., 09:12 Módosítva: 2010.07.16 09:29

Water Circus néven rendez medencés bulit a cinetrip. A július 16-i bulit a Széchenyi fürdő szabadtéri és beltéri medencéiben rendezik, ahol dj-k mellett viziakrobaták és vetítések fokozzák a hangulatot.

Tovább

Mégis lesz Jerry Lee Lewis-koncert Budapesten

2010. július 15., 15:20 Módosítva: 2010.07.15 15:29

Bár július 20-án elmarad, ősszel mégiscsak koncertezik Magyarországon  Jerry Lee Lewis. Október 31-én pótolja fellépését a Papp László Budapest Sportarénában rock and roll ördögeként emlegetett zongorista-énekes. A zenészt hétfőn műtötték egy memphisi kórházban, ahol az orvosai egy hónap pihenést írtak elő neki, ezért nem tudta elkezdeni turnéját. A júliusra megváltott jegyek érvényesek az októberi koncertjére.

jerry

Budapest lesz az új európai turné első állomása, és a közönség valószínűleg Jerry Lee Lewis új, szeptemberben megjelenő albumáról (Mean Old Man) is hallhat majd dalokat. Az albumon Neil Young, Kid Rock és Kris Kristofferson is közreműködik. Lewis tizenkét évvel ezelőtt már fellépett Budapesten: a Kisstadionban Chuck Berry és Little Richard társaságában adott koncertet.

Strandkönyvtár nyílik Keszthelyen

2010. július 15., 11:53 Módosítva: 2010.07.19 16:57
2

Hétfőtől újból működik Keszthelyen a kísérletképpen először három évvel ezelőtt "megnyitott" strandkönyvtár. Pappné Beke Judit, az ideiglenes kölcsönzőhelyet működtető Fejér György Városi Könyvtár igazgatója közölte: július 19-től augusztus 6-ig kereshetik fel az érdeklődők a városi strandon felállított pultot. Míg tavaly hetente három napon tartottak nyitva, addig idén már minden hétköznap 11 és 17 óra között működik a szabadtéri "olvasóterem".

Aki kölcsönözni szeretne, választhat, hogy a helyszínen beiratkozik a könyvtárba vagy 500 forintos kauciót fizet a könyvekért. Ezen túlmenően azonban újságokat is olvashatnak az érdeklődők, de akár vásárolhatnak is a könyvtár által kínált régi könyvekből. A könyvtár vezetője tavaly az addigi tapasztalatokról azt mondta: a strandon a kölcsönzőknek több mint a fele nem helybéli, sőt sok közöttük a külföldi is. Számukra ezért már akkor idegen nyelvű lapokat, könyveket is kínáltak.

Megújul a debreceni Református Nagytemplom belseje

2010. július 14., 13:42 Módosítva: 2010.07.14 13:42
7

A felújításhoz 88 millió forint európai uniós támogatást nyert el pályázaton a helyi gyülekezet - közölte Vad Zsigmond, a debreceni református egyházmegye esperese. A 10 százalékos, 8,8 millió forintos önrész előteremtésére adakozást hirdetettek. A felújítás során megújul 8 ezer négyzetméter falfelület, kicserélik a templom 24 nagyméretű ablakát, a Rákóczi-harangnak is helyet adó nyugati toronyban pedig távcsöves kilátót alakítanak ki. A munkálatokat úgy ütemezik, hogy azok ne zavarják a vasárnapi istentiszteleteket és az előre rögzített programokat.

Nagyobbak lettek Amerikában a színházi ülőhelyek

2010. július 14., 12:09 Módosítva: 2010.07.14 12:09

Az Egyesült Államokban szélesedtek a színházi székek az utóbbi évszázad során, mert a nézők kinőtték a régieket. Összesen 5 centivel szélesebbek jelenleg a székek, mint 1900-ban voltak: 48 helyett 53 centisek. Nagyobb lett a hely széksorok közötti hely is, hogy a lábak kényelmesen elférhessenek, az emberek ugyanis nem csak híztak, hanem nőttek is. 1960 és 2000 között az átlagamerikai 11 kilót hízott - jegyezte meg a jelentéssel szolgáló Theatre Projects Consultants nevű cég, aminek színházak tervezése a profilja.

Pénzbírságra ítélték a moszkvai múzeumot

2010. július 12., 14:38 Módosítva: 2010.07.12 14:38

A moszkvai kerületi bíróság bűnösnek találta vallási gyűlöletre való uszításban pénzbírságra ítélte a Szaharov Múzeum "Tiltott művészet - 2006" című kiállításának szervezőit. Jurij Szamodurovra, a múzeum igazgatója 200 ezer rubeles (1,4 millió forintos) Andrej Jerofejev művészettörténész, a Tretyakov Képtár volt munkatársa 150 ezer rubeles (egymillió forintos) pénzbírságot kapott. Az ítéletet mindketten megfellebbezik. A kiállítás az orosz művészeti életben érvényesülő vallási és politikai tabukkal foglalkozott.

40 millió dollárra perelik Jennifer Lopezt

2010. július 12., 13:07 Módosítva: 2010.07.12 13:07

Az észak-ciprusi koncert lemondása miatt 40 millió dolláros (8,9 milliárd forintos) kártérítést követel J-Lótól a szervező Murat Bozoglu, a Bozgrup török hotelcsoport üzletvezetője. A fellépésre a Cratos Premium luxushotelben került volna sor július 24-én. Jennifer Lopez a 41. születésnapján lépett volna fel a 74-es török katonai beavatkozás óta megosztott sziget török részén. A koncert óriási felháborodást váltott ki a ciprusi görögök körében, akik netes kampányt indítottak a show ellen, mivel szerintük a díva a sziget megosztottságának elismertetésében akart segédkezni. Lopez a tervek szerint három napot töltött volna a szigeten férjével, Marc Antonyval és az ikreikkel.

Cipőmárka lett Ernest Hemingwayből

2010. július 12., 10:24 Módosítva: 2010.07.12 10:24

Ernest Hemingway 82 éves fia beleegyezett abba, hogy cipőmárkát nevezzenek el a Nobel-díjas amerikai íróról. Patrick Hemingway szerint az apjának is tetszett volna az ötlet. A Thomas Raymond és Tsa. cég idén ősszel kezdi el árusítani a Salvadorban varrt, bivaly- és borjúbőrből készülő Hemingway férficipőket. Az áruk 150 és 235 dollár (33 és 52 ezer forint) között lesz.

Lopez nem lép fel Ciprus megszállt részén

2010. július 9., 16:11 Módosítva: 2010.07.09 16:27
TRHkg3590997

Jennifer Lopez nem lép fel Ciprus északi, törökök által megszállt részén: a politikai helyzetre hivatkozva lemondta koncertjét. A Puerto Ricó-i származású amerikai énekesnő július 24-én, 41. születésnapján lépett volna fel egy luxusszállodában az 1974-es török katonai beavatkozás óta megosztott sziget török részén. A tervezett koncert óriási felháborodást váltott ki a ciprusi görögök körében, és kampányt indítottak a világhálón, hogy kiharcolják a show törlését. "Jennifer Lopez nem támogathat szándékosan olyan államot, országot, intézményt vagy rendszert, amelyhez az emberi jogok bármiféle megsértése társul" - mondta az énekesnő sajtófőnöke a hírességekre szakosodott TMZ.com-nak.

Soha nem fizettek még ennyit Turnerért

2010. július 8., 12:01 Módosítva: 2010.07.08 14:48
2

Rekordáron, 29,7 millió fontért (több mint 10 milliárd forintért) vásárolta meg a Los Angeles-i Getty Múzeum William Turner egyik alkotását. Ezelőtt a brit festő egyik művéért sem fizettek ilyen magas összeget. A Modern Rome – Campo Vaccino címet viselő kép az utolsó, amelyet Turner Rómában festett. Az alkotás 1839-ben készült, a művész ekkoriban volt pályája csúcsán.

italy

A 170 éves festmény eddig mindössze egy alkalommal került piacra. Az árverés előtt a patinás aukciósház legkevesebb 18 millió fontos leütési árat remélt. Turner eddigi legdrágább alkotása a Giudecca, La Donna della Saluta című kép volt, ez 2006-ban mintegy 8,1 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el.

Izraeli katonák táncoltak megszállt területen

Index, MTI
2010. július 7., 09:23 Módosítva: 2010.07.07 09:24
19

A járőrözést megszakítva amerikai popslágerre táncoltak Ciszjordániában szolgáló izraeli katonák. A videóra vett jelenetben néhány izraeli katona az 50. zászlóaljból Kesha amerikai elektropop-énekes Tick tock című dalára mutat be összetett koreográfiát. A felvételt először a Youtube-on tették közzé, majd miután levették onnan, az izraeli tévéadók többször is lejátszottá.

A táncelőadás azóta újra megtekinthető a Youtube-on. Az izraeli hadsereg "nagy attrakciónak" nevezte a Hebronban járőröző hat katona bemutatóját, amelyről már értesültek az illetékes parancsnokok is. A Haaretz izraeli napilap információi szerint a videón szereplő katonákat már azonosították, folyik a vizsgálat, és várhataón a katonák kisebb büntetésre számíthatnak.

A videót vélhetően a katonák egyik társa vette föl, a koreográfiából pedig az derül ki, hogy a mutatványra alaposan felkészült a szakasz.