Hollywoodi NASA-központ lett a Duna-parti Bálnából

2015.10.03. 20:46

Régóta tudjuk, hogy Budapest a hollywoodi filmesek kedvence, mert a Monarchia-korabeli, palotáknak is beillő középületeink mellett még a háborús golyónyomokat is őrzik a fővárosi bérházak. Budapest volt már Párizs Spielberg Münchenjében és legutóbb A kémben, Buenos Aires az Evitában, Baltimore A hollóban, Moszkva a Vörös Zsaruban és a Die Hard 5-ben, Nyugat-Berlin Brad Pitt Kémjátszmájában és balkáni romhalmaz A vér és méz földjénben.

Ridley Scott szintén nálunk forgatta le a napokban végre itthon is mozikba kerülő Mentőexpedíciót (eredeti címe: The Martian), amiben szintén ismerős lehet a magyar nézőknek pár helyszín. Oké, a marsi pusztaság természetesen nem egy elhagyott homokbánya vagy a Hortobágy volt, mert a stáb ezeket a gyönyörű tájképeket a jordániai Wadi Rumban vette fel (itt forgott korábban a Prometheus is, előtte pedig az Arábiai Lawrence). Azért persze a produkció magyar szervizcégével, a külföldi filmek itteni forgatását lebonyolító Mid Atlantic segítségével így is talált izgalmas magyar helyszíneket, amik tökéletesen illettek a filmbe.

Az etyeki Korda stúdió futurisztikus bejáratát például kiválóan fel lehetett használni NASA-központnak!

Így nézett ki a stúdió kapuja a filmben:

Tényleg olyan jó ez a Mentőexpedíció, hogy ennyit kell cikkezni róla?

Tényleg. A mentőexpedíció alapja ugyanis A marsi című bestseller Andy Weirtől, azaz az utóbbi évek egyik legfeflkapottabb tudományos-fantasztikus regény, amiben ráadásul a tudományos rész sokkal fontosabb a fantasztikumnál.

Az alaphelyzet és az arra adott megoldások teljesen hihetőek: az Ares 3 expedíció hat embert visz a Marshoz, de ott olyan gebasz kerekedik, amiben öt ember azt gondolja, hogy a hatodik meghalt, és elhúznak haza. A hatodik pedig magához tér a vörös homokban, feláll és körülnéz, mit lehet kezdeni a legkilátástalanabb helyzettel, amibe ember valaha került.

Részletes kritikánk a filmről itt olvasható, emitt pedig a filmben látottakat hasonlítottuk össze a NASA jelenlegi űrhajózási ismereteivel.

Ez pedig a valóság: idén januárban ugyanennél a kapunál rendezték meg az Etyekcross elnevezésű nemzetközi kerékpáros versenyt.

A szemfüles mozinéző persze már ennél a jelenetnél észrevehette, hogy Ridley Scott csapata a NASA főkapujának látképébe az Etyeken sosem létező toronyházak mellett a Közraktár utcai Bálna jól ismert sziluettjét is odamontírozta. A 2013-ban épült, Duna-parti kulturális centrumba oltott pláza egyébként annyira megtetszett a rendezőnek, hogy sok másik jelenetben is felbukkant.

Például ott, amikor a NASA igazgatója (Jeff Daniels) sajtótájékoztatót tart Washingtonban

a Marson hagyott űrhajósuk (Matt Damon) sorsáról.

A filmbéli helyszín a valóságban így néz ki Budapest szívében:

De a NASA másik főnökét alakító Kristen Wiiget is láthatjuk a filmben a Bálna jellegzetes vázszerkezete előtt:

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

A People magazin exkluzív fotója egyébként még jobb, mert ott a Bálna mozgólépcsői is látszanak a színésznő háta mögött. De produkcióközeli forrásokból úgy tudjuk, 

a Bálna helyettesítette a NASA villogó képernyős irányítóközpontját,

a kaliforniai Pasadenaban lévő Jet Propulsion Laboratory-t is. És tényelg: már az előztesben is láthatóak a háttérben a Bálna jellegzetes, háromszögletű elemei.

Bár a háromszögforma dizájn az egész filmet végigkíséri, az űrhajósok marsi bázisa (a helység, ahol Matt Damon videonaplót vezet és krumplipalántákat nevelget, a saját ürülékét trágyának használva) már nem a Bálnában lett berendezve. Ezeket a jeleneteket Ridley Scott már az etyeki Korda stúdióban felépített díszletben vette fel.

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

A Bálna mellett a szintén futurisztikus kinézetű Művészetek Palotája is szerepel a Mentőexpedícióban. A Duna-parti épület a filmben a Kínai Népköztársaság űrhivatalának székházát helyettesíti, ahol az ázsiai szuperhatalom vezetői azt latolgatják, megéri-e nekik segítséget nyújtani a bajba jutott NASA-űrhajósoknak, ha ezzel elárulják, hogy már ők is képesek teherszállító rakétákat lőni az űrbe? Az egyik kínai űrhivatali jelenetben ráadásul a csepeli HÉV jól ismert zöld-fehér kocsijai is elzakatolnak a háttérben.

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

További magyar hangok

A Jet Propulsion Laboratory irányítótermében a figyelmes nézők Oroszlán Szonját is kiszúrhatják, amint együtt izgul a többi NASA-alkalmazottal Matt Damon és az őt megmenteni készülő űrhajósok életéért. De felbukkan a filmben rajta kívül

  • Bordán Lili (riporter az egyik sajtótájékoztatós jelenetben),
  • Fátyol Kamilla (a Martinez nevű, folyton poénkodó űrhajós felesége)
  • Hőrich Nóra Lili (a Vogel nevű űrhajós felesége),
  • Medveczky Balázs (a Jet Propulsion Laboratory irányítóközpont munkatársa),
  • és Takács Zalán is (NASA-dolgozó).

De rajtuk kívül még rengeteg magyar dolgozott a filmen, Esztán Mónika díszlettervezőtől kezdve Pohárnok Iván maszkmesterig. Miattuk tehát mindenképp érdemes végigülni a Mentőexpedíció stáblistáját, még úgy is, hogy nincs bónuszjelenet a végén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?