Hollywoodi NASA-központ lett a Duna-parti Bálnából

2015.10.03. 20:46

Régóta tudjuk, hogy Budapest a hollywoodi filmesek kedvence, mert a Monarchia-korabeli, palotáknak is beillő középületeink mellett még a háborús golyónyomokat is őrzik a fővárosi bérházak. Budapest volt már Párizs Spielberg Münchenjében és legutóbb A kémben, Buenos Aires az Evitában, Baltimore A hollóban, Moszkva a Vörös Zsaruban és a Die Hard 5-ben, Nyugat-Berlin Brad Pitt Kémjátszmájában és balkáni romhalmaz A vér és méz földjénben.

Ridley Scott szintén nálunk forgatta le a napokban végre itthon is mozikba kerülő Mentőexpedíciót (eredeti címe: The Martian), amiben szintén ismerős lehet a magyar nézőknek pár helyszín. Oké, a marsi pusztaság természetesen nem egy elhagyott homokbánya vagy a Hortobágy volt, mert a stáb ezeket a gyönyörű tájképeket a jordániai Wadi Rumban vette fel (itt forgott korábban a Prometheus is, előtte pedig az Arábiai Lawrence). Azért persze a produkció magyar szervizcégével, a külföldi filmek itteni forgatását lebonyolító Mid Atlantic segítségével így is talált izgalmas magyar helyszíneket, amik tökéletesen illettek a filmbe.

Az etyeki Korda stúdió futurisztikus bejáratát például kiválóan fel lehetett használni NASA-központnak!

Így nézett ki a stúdió kapuja a filmben:

Tényleg olyan jó ez a Mentőexpedíció, hogy ennyit kell cikkezni róla?

Tényleg. A mentőexpedíció alapja ugyanis A marsi című bestseller Andy Weirtől, azaz az utóbbi évek egyik legfeflkapottabb tudományos-fantasztikus regény, amiben ráadásul a tudományos rész sokkal fontosabb a fantasztikumnál.

Az alaphelyzet és az arra adott megoldások teljesen hihetőek: az Ares 3 expedíció hat embert visz a Marshoz, de ott olyan gebasz kerekedik, amiben öt ember azt gondolja, hogy a hatodik meghalt, és elhúznak haza. A hatodik pedig magához tér a vörös homokban, feláll és körülnéz, mit lehet kezdeni a legkilátástalanabb helyzettel, amibe ember valaha került.

Részletes kritikánk a filmről itt olvasható, emitt pedig a filmben látottakat hasonlítottuk össze a NASA jelenlegi űrhajózási ismereteivel.

Ez pedig a valóság: idén januárban ugyanennél a kapunál rendezték meg az Etyekcross elnevezésű nemzetközi kerékpáros versenyt.

A szemfüles mozinéző persze már ennél a jelenetnél észrevehette, hogy Ridley Scott csapata a NASA főkapujának látképébe az Etyeken sosem létező toronyházak mellett a Közraktár utcai Bálna jól ismert sziluettjét is odamontírozta. A 2013-ban épült, Duna-parti kulturális centrumba oltott pláza egyébként annyira megtetszett a rendezőnek, hogy sok másik jelenetben is felbukkant.

Például ott, amikor a NASA igazgatója (Jeff Daniels) sajtótájékoztatót tart Washingtonban

a Marson hagyott űrhajósuk (Matt Damon) sorsáról.

A filmbéli helyszín a valóságban így néz ki Budapest szívében:

De a NASA másik főnökét alakító Kristen Wiiget is láthatjuk a filmben a Bálna jellegzetes vázszerkezete előtt:

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

A People magazin exkluzív fotója egyébként még jobb, mert ott a Bálna mozgólépcsői is látszanak a színésznő háta mögött. De produkcióközeli forrásokból úgy tudjuk, 

a Bálna helyettesítette a NASA villogó képernyős irányítóközpontját,

a kaliforniai Pasadenaban lévő Jet Propulsion Laboratory-t is. És tényelg: már az előztesben is láthatóak a háttérben a Bálna jellegzetes, háromszögletű elemei.

Bár a háromszögforma dizájn az egész filmet végigkíséri, az űrhajósok marsi bázisa (a helység, ahol Matt Damon videonaplót vezet és krumplipalántákat nevelget, a saját ürülékét trágyának használva) már nem a Bálnában lett berendezve. Ezeket a jeleneteket Ridley Scott már az etyeki Korda stúdióban felépített díszletben vette fel.

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

A Bálna mellett a szintén futurisztikus kinézetű Művészetek Palotája is szerepel a Mentőexpedícióban. A Duna-parti épület a filmben a Kínai Népköztársaság űrhivatalának székházát helyettesíti, ahol az ázsiai szuperhatalom vezetői azt latolgatják, megéri-e nekik segítséget nyújtani a bajba jutott NASA-űrhajósoknak, ha ezzel elárulják, hogy már ők is képesek teherszállító rakétákat lőni az űrbe? Az egyik kínai űrhivatali jelenetben ráadásul a csepeli HÉV jól ismert zöld-fehér kocsijai is elzakatolnak a háttérben.

Fotó: 20th Century Fox / InterCom

További magyar hangok

A Jet Propulsion Laboratory irányítótermében a figyelmes nézők Oroszlán Szonját is kiszúrhatják, amint együtt izgul a többi NASA-alkalmazottal Matt Damon és az őt megmenteni készülő űrhajósok életéért. De felbukkan a filmben rajta kívül

  • Bordán Lili (riporter az egyik sajtótájékoztatós jelenetben),
  • Fátyol Kamilla (a Martinez nevű, folyton poénkodó űrhajós felesége)
  • Hőrich Nóra Lili (a Vogel nevű űrhajós felesége),
  • Medveczky Balázs (a Jet Propulsion Laboratory irányítóközpont munkatársa),
  • és Takács Zalán is (NASA-dolgozó).

De rajtuk kívül még rengeteg magyar dolgozott a filmen, Esztán Mónika díszlettervezőtől kezdve Pohárnok Iván maszkmesterig. Miattuk tehát mindenképp érdemes végigülni a Mentőexpedíció stáblistáját, még úgy is, hogy nincs bónuszjelenet a végén.