Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Vége
ssss

A legfontosabbak

2020. július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
2020. július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
2020. július 3., 14:47
Család
2020. július 2., 17:39
Az Index, amire büszke lehetek
2020. június 25., 18:34
Szerkesztőség, közösség, banda
2020. június 24., 16:06
Grafitember: Nekem az Index
2020. június 24., 08:52
Velünk vagy? Jelezd Facebookon!
Index
2020.07.14. 17:01

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fiatal, vidéki újságíró vagyok, ráadásul – hogy tovább rontsak a helyzetemen – hívő keresztény és több kérdésben kifejezetten konzervatív is. Ezzel együtt számomra évek óta ti vagytok az a minőségi hírportál, amit mindig szívesen olvastam. Persze több esetben nem értettem egyet veletek, de ez így van rendjén. Szurkolok, hogy a munka folytatódjon, legalább olyan színvonalon, mint eddig!

  • Nagyon röviden és tömören: ha nincs Index, vagy nem független, akkor felőlem a magyar netet le is lehet kapcsolni. Nem lesz semmi, ami érdekes lenne. Innen tudom elfogulatlanul a híreket, jó az értékrend (a múltkori csincsillás cikk mondjuk kiverte a biztosítékot, a szőrme azé, aki beleszülethettek, ugye!!!), ezt és szinte csak ezt olvasom, nélküle kb észak-koreai szintre süllyed a magyar média. Plusz, nagyon nem civilizált üzenete van, megszüntetni azt, ami nem elfogult.

  • Még egyetemistaként kezdtem el olvasni az indexet, vagyis kb. 15 éve. Nem mondom, hogy mindig a kedvencem volt, mert nem szerettem a stílusát és a kezdeti dizájnja is eléggé bénácska volt. Igazából akkor még nálam az origo volt a favorit, mert sokkal tárgyilagosabb és hitelesebb hírforrásnak ítéltem meg és a filmklub rovatuk is magasan verte a ti mozis rovatotokat. Sajnos azóta, mind az origót, mind a filmklubot bedarálták és egy hihetetlenül alacsony színvonalú propaganda gépezetet csináltak belőle.

    Azonban nemcsak ez volt az, amiért átpártoltam az indexhez. Az évek során folyamatosan figyeltem a fejlődését, a cikkek egyre színesebbek, egyre érdekesebbek lettek, a dizájn átalakítás során, pedig az egyik legszebb, vagy talán a legszebb online médium lett belőle a magyar piacon. Kifejezetten tetszett/tetszik az is, ahogy az újságírók saját személyiségüket is beleadják a cikkekbe és felvállalják azt, amit írnak.

    Erre legjobb példa szerintem Sixx írásai, amiket nem is tartanék hitelesnek, ha nem lenne bennünk Sixx saját véleménye. Ez persze nem jelenti azt, hogy tévedhetetlenek vagytok és, hogy mindennel egyet értek, amit írtok. Elfogulatlanságról pedig nálatok sem lehet beszélni, mégis, ha a legtárgyilagosabb forrást keresem, akkor mindig az indexen kötök ki.

    Néhány unszimpatikus kollégátoktól eltekintve, nagyra tartalak benneteket, nem magát az indexet, hanem rátok, emberekre gondolok, akik az egészet összerakjátok. Engem a márkahűség nem igazán érdekel, csak az, hogy értelmes emberek, értelmes cikkeit olvassam. Ha az index név marad, de ti mentek, vagy korlátoznak benneteket, akkor nem kérek többet belőle. Szóval szorítok nektek nagyon. 

  • Tényleg a legolvashatóbbak vagytok és értékelem a törekvést a pártatlanságra. Amiért kár, az az ellenőrzés látszólagos hiánya. Legalábbis ezt okolom a rengeteg gépelési és helyesírási hibáért ami miatt jó pár cikketeket inkább félbehagyom mert bár a téma nagyon érdekes, a tálalás elrontja az élvezetet. Végülis csak ez lenne... Kössz, hogy meghallgattatok!

  • Napi szinten, reggel-este elolvasom legalább a címlapjukat és pár cikket. Így tájékozódom az események egy részéről, másrészt arról, hogy mit gondolhatnak azok, akik csak az index jellegű sajtót olvassák. Az indexben az a jó, hogy a jobboldal értékeit vagy a kormány sikerét jelző híreket leszámítva nagy merítéssel és széles spektrumban értesülök a világ dolgairól. A fő kritikám az indexszel szemben az, hogy szinte minden cikkükben minősítenek is a hírközlés mellett. Ez nem újságírás, ez elég erőszakos támadás az olvasó hírértelmezési szabadsága ellen.

  • Nekem az Index - nélkülözhetetlen. Hiteles, pártatlan, korrekt, sokszínű. Veletek kezdem a napot, és veletek is fejezem be. Amellett, hogy innen kapom meg a történtekről a hiteles tájékoztatást, rengeteget tanulok is az írásaitokból, köszönet érte. Ha nem lennétek (elképzelhetetlen...), ez az ország totális lesüllyedését jelentené számomra (sajnos mindig van lejjebb...) Drukkolok nektek! Kitartás!

  • Nekem az index:

    • elődje, az internetto volt az első oldal, amit megnyitottam a Zinterneten.
    • a kezdőlapom, híradóm, fő-és pótcselekvésem a telefonnyomkodásban, kis magyar világ a külföldi létben
    • függőség, a járvány idején többet lógtam rajta, mint nem, és ez sajnos fel is idegesített, konkrétan haragudtam az indexre, de főleg magamra, de most már lecsillapodtam
    • olykor az elütések, betűhibák fellegvára, de gondolom, ez előfordul
    • az egyetlen utolsó, stabil és független médiapont otthonról, ha ennek annyi, többet nem nyitok meg magyar oldalt
  • Kisdoktorit írhatnék abból, mit jelentett anno 2005-2010 környékén nekünk, kommunikáció szakos hallgatóknak az Index, sokan közülünk ott is dolgoznak, amire mérhetetlenül büszke vagyok!

    Most csak annyit írnék: a kiegyensúlyozott médiafogyasztás jegyében két hazai portál appja volt a telefonomon. Azonban jó ideje már csak az Index az origópont. Szeretném hinni, hogy békén hagynak titeket. Értéketek a még gondolkodni akaró magyarok számára felbecsülhetetlen.

  • Jobboldali, polgári konzervatív fiatalként is az index.hu-val kezdem a napom, lassan már másfél évtizede. Nagyon más nem is maradt már nekem.

    A magát jobboldalinak tituláló, de valójában a legrosszabb opportunista kleptokráciákat idéző Orbán-rezsim sorra bedarálta az általam kedvelt lapokat, oldalakat, pl. Napi Gazdaság, Heti Válasz, Népszabadság, Origo.hu. Utóbbi stílusa, nyelvezete egész egyszerűen vállalhatatlan, megfelelően tájékozódni onnan sem a belföldi, sem a nemzetközi híreket illetően lehetetlen. És ennél a többiek (888.hu, Pesti srácok) csak rosszabbak, de azok olvasásához már tényleg gyomor kell.

    Hogy a másik oldalról nézzük, a 444.hu - egy-két mélyreható elemzést, oknyomozást leszámítva - számomra minősíthetetlen színvonalat képvisel. A 24.hu és hvg.hu-val szemben is jóval felkészültebbnek, erősebbnek érzem az Index.hu-t.

    Ha az Index.hu a jelenlegi formájában, szakmai hozzáállásában megszűnne, azzal számomra tényleg kétségbeejtő helyzetet teremtene, már ami a naprakész tájékozódást illeti. Az Index.hu számomra jelenleg AZ ablak ebben a mérgező politikai mételyben. Ezzel együtt is persze nem vagyok kritikátlan; bár az Index.hu politikailag független, ideológiában egyáltalán nem, és számos véleményében nem értek egyet.

    Ki nem állhatom Földes András elfogult riportjait és Sixx RTL-promójait. Hogy csak a legfrissebb cikkre reflektáljak: Szabados György kutatót úgy beállítani, mintha egy lenne a holdkóros alternatív történészfigurák közül, is súlyos csúsztatás. A koronavírus-járvány alatt is több esetben éreztem, mintha az Index szerkesztősége élvezettel lubickolna a rossz hírekben, és nem egy később megcáfolt "vészforgatókönyvet" hirdetett hatalmas betűkkel a címlapon.

    Mindezzel együtt is, ha az Index is az Origo.hu sorsára jutna, nem is tudom mi lenne velem. Számomra az Index, minden hibájával és világszemléleti különbözőséggel együtt is egyet jelent a naprakész tájékozódással, a hírekben való biztonságos eligazodásban. Az Index.hu és még néhány felület szétzúzásával tényleg a magyar demokrácia utolsó mankója dőlne le.

  • Kicsit szentimentális az érzésem az index-el kapcsolatban, hisz együtt indult az online karrierem veletek anno, amikor még internettosok voltatot. Ott voltam veletek a y2k botrány alatt, a 9/11-es eseményeket pedig akkor a Telnetben dologzva követhettem végig felváltva titeket és a stop.hu-t (RIP) olvasva. Talán pont ezek a hitelesen közölt események adtak alapot az azóta tartó rajongásomnak. Vagy talán nem csak ettől.

    Winkler meg Bazsó (Karotta) akkoriban indult portálja, és a saját autóbuziságom pont jókor metszették egymás idővonalát. Na, ez volt a masik, ami miatt végleg itt ragadtam. Uj Péter meg Szily Laszló (a cink.hu is, hogy megszűnt...) távozását kicsit sajnáltam, de szerencsére azért maradt még jópár ember, akinek érdemes olvasni az írásait az oldalaitokon.

    Nem mindig vagytok elfogulatlanok. Néha pedig a múlt homályába hagytok veszni fontos dolgokat, pedig az elmúlt (minimum) 30 év bőven adna lehetőséget a megfejtetlen ügyek tisztázására. De mindentől függetlenül, az index 21 éve a független újságírás zászlóvivője. Azóta pedig az életem szerves részévé váltatok. Nincs olyan nap, délelőtt, éjszaka, hogy ne olvasnálak titeket. Legyen tovább így, maradjon ez így.

  • Az Index a viszonylag objektív tájékoztatás "origója", ha értitek, hogy mire gondolok. :-) Képes önmaga hibáit is korrigálni, szemben szinte az összes bal- és jobboldali hírportállal. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több mint hírportál. Sok-sok éve megbízható kezdőlap, igazodási pont a normalitáshoz. Ez még akkor is így van, ha olykor-olykor tenyérbemászóan belvárosi, daikiri mámorosan romkocsmás, mégis, ha nem lenne, az most már tényleg ijesztő lenne valami olyan felé, amit igazából egészen biztos, hogy senki nem szeretne.

  • Hogy mit szeretek az Indexben?  

    Nekem az Index "AZ" újság. Éjjel-nappal ezt olvasom, bárhol, bármilyen körülmények között. Innen csillapítom a hírigényemet.

    Amit nem szeretek. A magyar nyelvtudás hiányát. Szinte már úgy tűnik, az Index, kihasználva nagy népszerűségét, tudatosan igyekszik tönkretenni egy generáció, egy egész ország anyanyelvét. Éktelen helyesírási hibák, magyartalan mondatok, angol (English) szavak (words) és (and) kifejezések (expressions) szükségtelen (unnecessary) használata (usage), vagy megmagyarítása mikor esetleg létezik tökéletesen megfelelő magyar szó (pl. szofisztikált = kifinomult), és, mint a fentiek is mutatják, az általános angol-majmolás. Értem én, gyerekek, hogy jártatok iskolába és megtanultatok egy picit angolul is, remek dolog, barack a buksitokra, na de kérem szépen egy magyar lapban próbáljunk már magyarul írni, és egész népünket, felelősségünk teljes tudatában, szebb magyar nyelviségre nevelni. Mert ez a ti felelősségetek, akár tetszik, akár nem. Keservesen nyilvánvaló a bölcsészkar hiánya az írásokban. Természetesen vannak kivételek, de nem azoknak kellene a kivételeknek lenniük.   

    Egy aprócska felhívás, és szerintem azonnal lenne egy pár tucat lelkes önkéntes, aki vállalná minden ellenszolgáltatás nélkül a cikkek átnézését és nyelvtani, stilisztikai javítását. A minőségellenőrzés hiánya nagyon fáj.   És ha már angol. Akkor azt is jó ötletnek tartanám, hogy a cikkeiket angolból fordítók rendesen megtanulnának angolul is. Vagy hasonlóan a magyarhoz, ott is alkalmaznának valami lelkes önkéntes lektort. Mert bizony időnként becsúsznak bosszantó nagy marhaságok.

    De miért csak angol? Fájón hiányoznak a németből, franciából, spanyolból, görögből, szuahéliből és egyéb nyelvekből átkoppintott cikkek. Ezek nélkül az Index nem más, mint egy nagyon egyoldalú angolszász szócső.

    A másik meg a facebook. Úgy néz ki, az Index tényleg veszélyben van, elvesztette függetlenségét. A facebooktól. A cikkek renszeresen tele vannak közvetlen facebook linkekkel, amelyek, ha valaki nem használja a fb-ot, nagy üres fehérségként jelennek meg a cikkekben. Tessék kipróbálni, kilépni a fb-ból es megnézni az Index tartalmát.  

    Na mára ennyit, csak a legfontosabbakat írtam meg. Több saját tartalmat, ékes magyarul, facebook nélkül. Ha szabad kérnem. 

    Emellett nagyon szeretem az Indexet, hajrá lányok-fiúk, tartsatok ki, ne adjátok fel, bennetek van minden maradék reményem. És ezzel biztosan nem vagyok egyedül.   

  • Egy éve költöztünk haza a feleségemmel külföldről. Nem tudtuk, hogy mi vár ránk, mekkora szellemi nyomor. A meglepetés ha más nem, de nagy volt. Kint is olvasgattam itthoni sajtót egy ideje. Igaz vagy hamis bármi, amit írnak, teljesen mindegy. Egyik sem tudott erre a sötétségre felkészíteni.

    Nekem az Index lett a lámpásom. Mindegy, hogy mit írnak, de azt úgy, hogy legalább egy pozitívum van a cikkben és mindegyikből tanulok valamit. Érthetően, magyarul, köznyelven önti belém a pozitív visszajelzéseket, hogy igen, jófelé halad az ország. Még akkor is ha rákjárásban, kondi gépet cipelve indult el a jó irányba. De halad! És az a lényeg. Elfogadtam ezt az ideges bosszú kavalkádot, amit itthon egyesek képviselnek az Indexnek köszönhetően, és nem fordítottam hátat Magyarországnak.

  • Szerintem a Fidesznek is szüksége van az Indexre. Hogy egy klasszikust parafrazeáljak: hogyan tudnának hazudni, ha nem ismernék az igazságot?

  • Kb. egy éve, barátaim körében hagyta el a számat a kijelentés, hogy ha megszűnik az Index (is), akkor valószínű tök fölösleges lesz Magyarországon maradni. Nyilván le tudom folytatni a napi rutinom Index olvasás nélkül is, na de a tudat, hogy esetleg vége lehet annak amit ez az oldal képvisel és szimbolizál - nevezzük nevén: a szabadon leírható gondolat -, az mellbevágó. Vannak honfitársaink, szép számmal, akiknek a közmédia által teremtett izolációs kamrában úszkál az elméjük. Nos, veletek legalább a választás elvi lehetősége fennáll számukra, de ha semmi más nem marad, csak a Tények... Az egy sötét és remélhetőleg rövid korszak mélypontját jelentené.

    Remélem, még nem kell költöznöm!

  • Sziasztok! Sajnálattal olvastam , hogy veszélyben vagytok. Mióta van internetem (kb. 2005) nem hiszem, hogy volt olyan nap amikor nem olvastam.

    Szóval hiányozna, ha nem lenne. Arról nem is beszélve , hogy mennyire nehéz értelmes újságot találni manapság. Legyen az magyar vagy angol nyelvű.

    Köszönet a munkátokért! Kitartás!

  • Régen szerettem. Ma utálom. Miért? Mert nem független, mégis annak mondja magát. Emiatt hazug. Aki, ami hazug, az számomra minden, de nem jó.

    Írják azt, hogy neoliberális netes felület, vagy mit bánom én. De függetlennek ne állítsák be magukat.

    • Utálom, mert van egy csomó munkatárs, megfelelő vezetés, struktúra kiépítve, mégis hónapok óta az olvasóktól kunyerálnak.
    • Utálom, mert, ha valóban függetlenek lennének, akkor a kormány (akinek sem a szavazója, sem a szimpatizánsa nem vagyok) jó döntéseit úgy közölnék az olvasókkal, ahogy kell, nem pedig kötözködve, okoskodva.
    • Utálom, mert szeret riogatni, ahogy tette azt a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban.
    • Utálom, mert olyan, mint a kormány ellenzéke: Mindenben a rosszat, csakis a rosszat látja, s mindegy ki, mit tesz a kormányoldalon, azt csak becsmérelni tudják, tényként közölni nem.

    ÖSSZEGEZVE: UTÁLOM, MERT FÜGGETLENNEK HAZUDJA MAGÁT PEDIG EGYÁLTALÁN NEM AZ.

  • Naponta többször látogatom az Index.hu-t. Fidesz-szavazó vagyok, de mégis ez a kedvenc portálom. Minden közéleti, politikai témában érdekel az Index megközelítése, pedig legtöbbször én pont az ellenkező irányból indulok az igazság megismerése felé.

    Objektívnek nem minősítenélek Titeket, szinte valamennyi politikával foglalkozó, vagy azt érintő írás olvasása során érződik, hogy ki az ellenfél. Amit sokan objektivitásnak látnak, vagyis hogy mindent és mindenkit (leginkább aki vagy ami magyar) kritizáltok én inkább értéktelenségnek érzem, pláne annak tükrében, hogy ami pl. Nyugat-Euróbából jön, az szinte kritikátlanul feltétlenül jó és követendő szerintetek.

    Félreértés ne essék: nem gondolom, hogy Brüsszel=Moszkva! Általánosságban véve azonban egy hangyányit sem érzem magunkat (magyarokat) kevesebbnek, mint pl. az átlag német, osztrák, francia polgárt. Amennyiben viszont csak a Ti írásaitok, videóitok alapján kellene erről ítélkeznem, akkor tehetségtelennek, lustának, korruptnak, semmirekellő népségnek gondolnám magunkat. Az igazság az, hogy magukra az EMBEREKre jellemzőek ezek a tulajdonságok (is) és nem kifejezetten és szinte kizárólag a magyar emberekre!

    Amit tehát hiányolok vagy változtatnék: minimális hazaszeretet és több objektivitás! Hozzáteszem: ezzel együtt is messze Ti vagytok a legjobbak a területeteken, úgyhogy remélem és szurkolok, hogy maradjon az index!

  • Veletek kelek, veletek fekszek, veletek halok.

    Negatívum: A vírus okozta veszélyt szerintem túlreagáltátok. Minden más pozitív.

    Amit kiemelnék a fideszes olvasóknak, hogy ti tényleg ugyanúgy kritizáltok balra és jobbra is, de nekik ebből csak a kormány szidása jön le valahogy.

    Köszönöm az oknyomozásokat, köszönöm, hogy vagytok.

  • Külföldön élő, rendszeresen Magyarországról író újságíróként az Index nekem hosszú évek óta alapvető hírforrás. Itt szerzek áttekintést a legfontosabb magyarországi eseményekről, ugyanakkor a budapesti kulturális, társadalmi, gasztronómiai életet is követni tudom.

    Legfantasztikusabb újságírói teljesítményetek számomra a 2015-ös menekültválság volt, amikor napokon (heteken?) át élőben közvetítettetek minden, egyszerűen minden fontos eseményt. Akkoriban ez a hírfolyam alapforrás volt számunkra is, hogy át tudjuk tekinteni a magyarországi fejleményeket.

    Az Indexszel 1999-ben ismerkedtem meg, mikor az ELTE BTK-n az egyik szeminárium előadója (már nem tudom, hogy kicsoda és hogy milyen apropóból) meghívta Nyírő Andrást, hogy meséljen az Indexről a diákoknak. Mivel akkoriban a pesti lakásomban még nem volt internetem, megkértem apukámat, hogy "nyomtassa ki az Indexet", hogy fel tudjak készülni a beszélgetésre. Ő el is kezdte, de hamar kétségbeesett:

    - Te, ezt nem lehet csak úgy kinyomtatni, túl hosszú és bonyolult!

    Később az Index fórumainak rendszeres látogatója lettem. Most pedig - már régóta - érdeklődő olvasótok vagyok. És hogy mi idegesít az Indexben? A helyesírási hibák. Meg a clickbaites címek. De azért klikkelek... Maradjunk hát ennyiben:

    CSAK AZ INDEX! NINCS MÁSIK!

  • Kedves INDEX, ti vagytok a véleménybuborékom, szükségem van rátok! Szeretettel, Ági

    Ui: apukám az internetto miatt mondja harminc éve hosszú "t"-vel az internetet. A családi legendáriumba tartoztok. Nem szűnhettek meg!

  • Egy kicsit más irányból közelíteném meg a kérdést. Fiatalkoromban, amikor tanítottak / olvastam a demokratikus rendszerek átfordulásáról, rendszerint egy kétállású kapcsolóként élt bennem a folyamat, és felmerült a kérdés, miért nem tett senki semmit ellene? Bővebb beletúrás után már letisztult persze, hogy sokkal bonyolultabb egy ilyen folyamat, az egyik potenciális eleme pedig a lépésről lépésre terjeszkedés.

    Egy Alkotmánybíróságért, néhány bankért, televízióért, némi nyugdíjpénzért, egy-két egyetemért külön-külön, a narratíva radikalizálódásáért stb. pláne ennyi politikai apátiával telve nem nagyon megy ki őrjöngeni még az sem, aki legalább a morgás jogával él még; és amíg marad legalább egy Hofi a színpadon, amíg a kisgömböc nem akar valóban mindent felfalni, beletenyerelni még akár a magánéletbe is, addig csak legyintünk - van ebben egy történelmi rutinunk. Hol van viszont az a "valóban nem mindent?"

    Hol futunk, futottunk ki a "normális kelet-európaiságból"? Hol áll meg ez az egész? Gondoltam, ezen a ponton nem maradt túl sok illúzióm, mégis mellbe vágott az Index mögötti machináció, különösen néhány olvasói(?) reakció rá, ahol örvendeztek a lehetséges beszántás fölött. Képtelen vagyok ezzel azonosulni, függetlenül egy adott lap szellemiségétől.

    A szólásszabadságot, hiába van egy elvitathatatlan negatív vonzata is (pl. szélsőséges megnyilvánulások), csak abszolút értelemben tudom elképzelni. Amint kinyitjuk ugyanis a kussoltatás Pandora-szelencéjét, kezdődik az a bizonyos lépésről lépésre terjeszkedés. Ezek az emberek pedig, amikor úgy gondolják, hogy elhallgattatással, könyvégetéssel, "megtisztulással" végre pályára áll majd az ország, mintha elfelejteni látszanának, hogy az "ellenség" ilyen, vagy olyan formán, de szemmel láthatólag mindig megújul.

    "Ez az egész" nem fog megállni, nem teheti, mert a rendszer elvi alapját képezi a "harc". Ma az Index kap egy selyemzsinórt, mint "hazug balliberális mocsok", holnap teszem azt, a 444, de egy nap aztán majd a "szövetségesek" felé fordul a puskacső, a fülkeforradalom felfalja a saját gyermekeit, ha az útjába kerülnek, de addigra senki sem lesz, aki lehozza a cikket.

    Számomra tehát az Index egy darabka, Kövér László-i értelemben vett "fék és egyensúly". Egy abból a kevésből, ami még de facto is megmaradt. Önkontroll. A dialógus a monológgal szemben. Amennyiben elhullik, az nem egyszerűen dühítő és elkeserítő lesz, hanem egy bizonyos szintig aggasztó. Ijesztő. Valójában azoknak is az kellene, hogy legyen, akik most állva tapsolnak neki. Ennek ellenére sem kívánom, hogy erre kénytelenek legyenek ráébredni egy nap.

  • Utálom az indexet, mégis ez a kezdőlapom.

    • Utálom, mert azt állítja magáról, hogy objektív és nem részre hajló, pedig ennek ellenkezője az igaz. (Ez persze nem baj, csak el kéne ismerni.)
    • Utálom, mert a lap által képviselt (liberális) értékek többségével nem értek egyet.
    • Utálom, mert gyakran bicskanyitogató stílusban írnak
    • Utálom, amikor lenézően írnak a kormánypárti szavazókról.
    • Utálom, mert a cikkek gyakran hemzsegnek a sajtóhibáktól.
    • Utálom, amikor oda nem illő cikkeket raknak ki a címoldalra. Az ember gyanútlanul megnyitja a netet (az index a kezdőlap) és a 10 éves lánya megkérdezi: "Apa, mi az a vibrátor?"
    • Utálom gyakran félrevezető, kattintásvadász címeit, aminknek olykor én is bedőlök; aztán kiderül, hogy ami a címben elefántnak tűnt, valójában csak bolha.
    • És még sok mindent utálok benne, de mégis...
    • Mégis ez a kezdőlapom, mert a fontos hírekről azonnal értesülök.
    • Mégis ezt olvasom, mert elvem, hogy - ha már független sajtó nem létezik(!) - az ember mindig kormánykritikus sajtóból tájékozódjon.
    • Mégis ezt olvasom, mert a jobboldali sajtó többségében olvashatatlan.
    • Mégis drukkolok, hogy megmaradjon ilyennek (pontosabban lehetőleg ne ilyennek, de olyannak, amilyen lenni akar), mert minden véleménynek helye van.
    • Mégis fontos, amit csinál, mert a kritikus hozzáállás fontos dolog. (Jó lenne, ha ezt mindennel és mindenkivel szemben egyenlő mértékben gyakorolnák.)

    Kitartást kívánva!
    Ádám

  • Nekem sincs TV-m. Meg nem járatok újságot, bár 20 évvel ezelőtt valami egyetemista felsőbbrendűség jegyében hasraütésszerűen HVG-ket vettem. :DD

    Egy döntő részben FIDESZ-es vidéki városban éltem 13 évet. Szerettem ott, jó emberek voltak. Egyáltalán nem érdekelt az ország élete, a munkámmal voltam elfoglalva (közintézményben dolgoztam). Azt gondoltam, hogy ilyen dolgokkal minek foglalkozni, a munka meg a magánélet a fontos.

    Aztán négy éve férjhez mentem, és Budapestre költöztünk. A férjem, láttam, olvasgat valamiket. Kérdeztem: mit csinálsz, mi ez? És én mit olvassak?Próbáld ki az Indexet, a HVG-t, vagy az Origót, mondta.

    Na jó, elkezdtem ezeket olvasgatni. Tetszett, érdekes volt. Csekélyke rálátásom kibővült. Döbbentem eszméltem rá, hogy az előző városomban mi miért történt. Ez azért volt fontos, mert sok dolgot egyszerűen nem tudtam értelmezni - szakmai alapon. És most összeállt a kép. A vak és naiv vidéki kislány szeme kinyílt, megértettem a dolgokat 15 évre visszamenően.

    Aztán gondoltam, hogy olvasni kéne másfajta internetes portált is, nehogy túl egyoldalú legyek. Megpróbáltam, nem nagyon ment. Elkezdtem meghallani a propagandát.

    Aztán észrevettem, hogy az Index komment nélkül lehozza a kormánypárti állásfoglalásokat is. (Amihez én magamtól tuti hozzáanyáznék, de ők NEM TESZIK!) És ha kell, jól megaszongyák az ellenzéki marhaságra is. Ez meggyőzött arról, hogy nem kell sokat másfelé kotorásznom.

    Amúgy az Origo az ismert okok miatt ki kellett hogy essen a listámból - a HVG jó, csak túl okos. Szóval az Index tarol a családban. :)

    És cukik a kollégák - lehet írni nekik, kérdezni, hozzáfűzni, kedvesen válaszolnak. Hús-vér emberek!

    HÚS-VÉR INDEX - egyetértek az egyik előttem szólóval: hozzatok össze bármilyen formátumban valami utódot - az az ország, aki nem tart el egyetlenegy független médiumot magánpénzből, az talán jobb, ha tényleg víz alá kerül.

    Egy gondolat még: lehet, hogy humoros mondanivalókat néha betennék a főhírek közé, hogy oldja a sok sz...t, ami történik... ne kelljen külön keresgélni őket az amúgy zseniális Mindeközben-ben. Ja, az elírásokra meg tojok.

  • "Szerintem kell az Index a kiegyensúlyozott médiaviszonyok miatt" - mondta Budai Gyula, a Külügyminisztérium külső piacok fejlesztéséért koordinálásáért felelős miniszteri biztosa. Budai 2010 óta parlamenti képviselő a Fidesz színeiben.

    Budai azután mondta ezt, hogy a Képviselői Irodaháznál a Kaleta-ügyről kérdeztünk politikusokat, az erről szóló videónkat este láthatják.

  • Sziasztok! 1995-ben érettségiztem, akkor indult az INteRNeTTo, azóta a TI oldalatok az állandó kezdőoldal, legyen az Netscape Navigator vagy Netscape Communicator :-D Többet nem tudok mondani.

  • Emlékszem, kezdetben még munka elött és munka után a céges számítógépen tájékozódtam többek között az Indexről, otthon se tv-m, se radióm, se internetem nem volt. Aztán az évek alatt először az otthonomba, majd a telefonomra, ezzel együtt az életembe költöztetek. Folyamatosan több oldalon olvastam a híreket, így végigkövettem, ahogyan más portálokon elsorvad a hitelesség, igényesség, valódi értékek közvetítése. Láttam hogyan változik a narratíva...

    Csak ti és a külföldi oldalak maradtatok számomra. Az Index nem tökéletes, de arra törekszik. A hiteles tájékoztatás, a soha el nem fogyó kíváncsiság, a minél több embert és minél több történésről, programról, elméletről, lehetőségről való tájekoztatás egyetlen magyar otthona lettetek. Az Index az a hely, ami felkelti a figyelmem millió egy dologra.

    Az Index az a hely, ahol rátaláltam több olyan újságíróra, akikre heti szinten külön rákeresek, hátha lemaradtam egy cikkükről, posztjukról. Mert érdekel a véleményük. Mert hitelesnek találom őket. Mert tetszik a stílusuk. (Mindegyikük egyedi stílusú, más témákat dolgoznak fel, érdekes és fontos amit tesznek.)

    Podcast és videó anyagaitok még színesebbé tették a hétköznapokat. Hogy csak egyetlen embert emeljek ki: Dull Szabolcsot nemcsak olvasni volt élmeny, hanem hallgatni is * Külön sajnálom, hogy ilyen viharvert időben lett főszerkesztő. (Világjárvány, külső támadások)

    Ha ő távozik, mindenképp megrendül a bizalmam az Index jövőjét illetően. Remélem, erre nem kerül sor... Tartsatok ki, mi olvasók veletek vagyunk! Ha ti kitartotok, mi is kitartunk. Ha mi kitartunk, tartsatok ki ti is! Rendben? :) Sok erőt, egészséget és minden jót kívánok nektek! Köszönöm szépen az eddigi munkátokat! 

  • Sajnos semmi kétségem, mi lesz az újsággal. Ha lesz országos tüntetés, arra kimegyek. Szerintem arra nagyon sokan. Legfeljebb ez menthetné meg az újságot. Egyébként meg: innen csak elmenekülni lehet....

  • Minden pátoszt leírtak már előttem, gondolom. Szeretnék hinni benne, hogy az Indexet nem lehet érdeke beszántani semmilyen hatalomnak, aki jelenleg szeretne fennmaradni ebben az országban. Persze befolyásolni, alakítani lehet érdek, fontos, hogy a legkisebb jelekre is amely a függetlenséget veszélyezteti, ugorjatok így.

    Ha nem lesz index, a kormány elbukhat, nem fogja tudni ennyire jól lemérni, hogy mit olvasnak országa független gondolkodású emberei, mi jár konkrétan egy ellenzék, de akár csak az objektíven tájékozódni vágyó társadalom fejében adott esetben. Az indexet olvassák azok is, akik esetleg most ellene dolgoznak, csak innen tudnak informálódni, ezáltal innen kapnak képet, ellenségképet is.

    Kicsit radikálisabban fogalmazva szerintem lerombolná az ország a parlamentet, ha politikai okokból megszűnne az index, amiből tényleg nincs másik. Szeretném hinni, hogy ez történne, és azt is, hogy ezt senki sem szeretné. Másfelől meg az index egy lenyomata a társadalom számomra kedves részének, és megnyugtat, hogy vagyunk elegen, igazol, hogy van értelme itt bármit csinálni. Emiatt a gondolat miatt hiszem, ha esetleg az Index mint “név” vagy cég megszűnne, ezek az igények és rétegek továbbra is lesznek, és az újságírók is, akik írni szeretnének nekik. Nem állhat le az élet.

    Hiszem, hogy az agyunk nem állhat le ebben az esetben sem. Mert mi vagyunk az Index. Az Index pedig nekem meghatározza a hazámról alkotott képemet.

    A hibák közül csak egyet (vagy ahogy ti fogalmaztok, mit utálok), remélem segít, régóta magyarázom ezt már médiában mozgó ismerősöknek :) sokat agyalok azon, hogy vajon hogy fajulhat valami odáig, hogy elküldik az ország legnagyobb médiumát egy parlament folyosóról, vagy senki sem válaszol a kérdésekre. Azt gondolom vannak olyan témák, főleg a politika ilyen, melyekben a pimaszság és az irónia nem jó megközelítés a “másik” esetleg kritikával illethető féllel szemben, és több eredményt lehetne elérni, jóval objektívebben átadni információkat, ha ez a hangnem megfelelő mederben lenne tartva, tiszteletben tartva a másik fél munkáját, hibázási lehetőségét, valamint nem egy előítéletre lenne kiélezve a kérdés, a mondandó.

    Főleg a videós anyagok verték ki nálam a biztosítékot nagyon sokszor, nem értettem, hogy erre mi szükség van, annyival jobban lehetne. Persze sokan otthon röhögnek, de valójában nem változat semmin a fejekben, csak betöm egy kanapé igényt és utálatot kelt, megoszt, rosszul. Remélem ez nem cél, ezen sokat gondolkoztam. Ti nekem sokkal többek vagytok. Nagyon szeretlek titeket, nem tudom elképzelni min.15 éve a mindennapokat nélkületek. Sokat tanultam tőletek, és sokat is köszönhetek a támogatásotoknak! Bármikor viszonoznánk, ha baj van!

  • Előrebocsátom, hogy általában az ilyen kezdeményezésekben nem veszek részt, most mégis úgy érzem, talán segíthet, erőt adhat Nektek is a folytatáshoz. Konzervatív, sőt mi több, vallásos katolikus fiatalember vagyok, több keresztény közösségben tevékenykedek, idestova 10 éve olvasom az Indexet. Mi sem bizonyíthatná jobban az Index függetlenségét, mint az, hogy engem az olvasói között tudhat. És nem csak engem, gyakorlatilag minden barátom és ismerősöm innen informálódik. Az Indexnek sokan köszönhetjük (közöttük én is), hogy felnyíltak a szemek. Ezzel együtt ez továbbra is feladatotok! Nyissátok fel a szemeket, ahogy eddig! Szép estét és jó munkát Nektek! :)