Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Arkansas állambeli Hot Springs bejelentette, hogy az energiaszükségletük 100 százalékát napenergiával fogják fedezni. Az ehhez szükséges infrastruktúra már egy éven belül elkészülhet – írja a CNN.

  A várossal együttműködő Scenic Hill Solar nevű cég 32 hektáron fok naperőművet építeni, az itt megtermelt áramot fogja a város megvásárolni. A városvezetés becslése szerint az átállással a következő három évtizedben 30 millió dollárt (9,1 milliárd forintot) fognak tudni spórolni.

  Hot Springs ezzel mindössze a hetedik amerikai város lesz, amely 100 százalékban megújulókra vált. A másik hat a coloradói Aspen, a vermonti Burlington, a texasi Georgetown, a kansasi Greenburg, az alaszkai Kodiak Island és a missouri Rock Port De már több mint 120 város jelentette be, hogy 40 éven belül 100 százalékban megújuló energiára állnak át, köztük olyan nagyvárosok is, mint Cincinatti, San Diego vagy Kansas City.

  Az Egyesült Államokra rá is fér a nagyobb arányú átállás, mert míg Európában már most az összes energiahasználat 17,5 százalékát teszik ki a megújulók, addig ugyanez az óceán túloldalán csak 11 százalék. (80 százalék a fosszilis energiahordozók aránya, míg 8,6 százalék az atomenergiáé.)

 • A norvég Kistefosi Múzeum és Park egészült ki egy nem mindennapi épülettel, amit szeptember 18-án adtak át. A múzeumként funkcionáló új építmény először egy rendes, üvegablakos résszel indul, de aztán jön benne a csavar. Mármint szó szerint.

  A csavar egyébként az épület hídjaként funkcionál és közel 150 ezer elem alkotja. A kivitelezés közel két évet vett igénybe, belülről pedig valahogy így néz ki:

  A norvég csavaros múzeumnak egyébként magyar kötődése is van - a végleges homlokzati forma kialakításában a budapesti Baumetall Design Kft. munkatársai segítették a dán építészeti iroda, a Bjarke Ingels Group munkáját.

 • Évek óta kint van a Külügyminisztérium Bem téri épületének a falán egy sárga, omlásveszélyre figyelmeztető tábla. A járdán nem kerítették el a veszélyes részt, veszélyelhárítás láthatóan nem folyik, nem is folyt soha, így két eset lehetséges: 

  • valóban omlásveszély van, de az esetleges sérülés következményeit a Külügyminisztérium a tábla kihelyezésével letudta, vagy
  • nincs is omlásveszély, a táblát kitették, kint felejtették, nem is akarják levenni.

  Természetesen megkérdeztük (két hete, sőt azóta még egyszer) a Külügyminisztériumot, melyik verzió az igaz, de a tárca zérus értékű sajtódiplomáciai érzékenységet felmutatva válaszra se méltatta lapunkat.

 • Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere színes kampányfüzetében - feltehetően véletlenül - politikai ellenfelének feleségét és fiát is bemutatták.

  A kiadványban azzal büszkélkedik a fideszes polgármester, hogy mi minden épült-szépült polgármestersége alatt Dunakeszin.

  Például kerékpárút is lett (a kiadvány 43. oldalán látható). A füzetben publikált fotón pedig az összellenzéki jelölt, Gerner Péter felesége és fia látható.

  További csavar a történetben, hogy Gerner Facebook-posztja szerint egy korábbi ciklusban létesült a bicikliút, nem abban, amivel büszkélkedik a polgármester.

  Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ellenfelem választási anyagába is őket választották, bár az engedélyüket elfelejtették kikérni, nyilván véletlenül

  - fogalmaz Dióssi kihívója. (444.hu)