Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Screen Shot 2018-03-23 at 15.58.31.png

  Hang nékül (A Quiet Place) címmel jön egy olyan új horror-thriller a mozikba májusban (amerikai premier április 5.), amit az előzetesek láttán vétek lenne kihagyni, mert tényleg ijesztőnek tűnik. Az van ugyanis, hogy valami posztapokaliptikus jövőben (alternatív idősíkon?) vagyunk, amiben olyan lények vegzálják a népet, amiket a hang ugraszt, azaz ha csendben vagy, megúszod, ha kiabálsz, megszívod. Persze ezt egy kisgyereknek elég nehéz elmagyarázni. A főszerepben John Krasinski és felesége, Emily Blunt, várós.

 • Ez a gondolat is megihlette a lengyel írót, Marcin Swietlickit, aki a lengyel-magyar napok záróakkordjának díszvendége. Az Akváriumban szombaton este be is mutatják a könyvét, de mivel énekes is Swietlicki, a pódiumon zenélni is fog.

  A Tizenkettő című könyvében feltűnik Karel Kot sorozatgyilkos, aki egy valós szereplő és a 60-as évek közepén tartotta rettegésben a krakkóiakat. 1968. május közepén végezték ki, 21 évesen. Neki a kis szobáját bérli ki a szülőktől egy nő, akit kísért a gyilkos szelleme.

  Swietlickit a főhősét mesternek nevezi, nem nehéz párhuzamot vonni Bulgakovval.

  Ennek a mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. "Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült" - ez az állandó jelzője.

  Swietlicki krimijében olykor oldalanként elfogy egy liter vodka – a kocsma neve: Iroda -, de ettől még izgalmas, mert a bezárt Hotel Forum 592-es szobájában találnak pár hullát.

  Az én kedvenc mondatom pedig ez: „abban az időben szokás volt gondosan kimásolni valamit. Pár éve még sok, ma már tökéletesen érthetetlen dolgot csináltak az emberek.”

 • Róma 9. kerületében előbb megrepedt az aszfalt, majd pedig be is szakadt:

  Az esetnél szerencsére senki sem sérült meg, bár a két autót azért nem lesz egyszerű onnan eltávolítani.

  (Via)

 • Minden cink nélkül ez egy nagyon jó dolog, és még sok ilyen kellene. 

  Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal. Péntek délelőtt megkezdték a munkát a rendezők és a csapatok. A péntek délelőtti húzás szerint Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre.

  babos3

  A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. Azóta már elkezdődtek az olvasópróbák, bábok kerülnek elő a raktárakból, délután már jelmezeket válogatnak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat vasárnap délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

  A produkciókat a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Jókai Színház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és társrendezőként a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészei adják elő. A szakmai zsűri a legjobb rendező, színész, színésznő, dráma, valamint a legizgalmasabb férfi és női karakter díjáról dönt, a legjobb előadásra a közönség szavazhat. (MTI)