Vilmos
10 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Ipsos MORI, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb közvélemény- és piackutatója mérte meg, hogy különböző országok mennyire elutasítóak a bevándorlókkal, kisebbségekkel szemben. Ez alapján a magyarok a legelutasítóbb nemzetek közé tartoznak, a muszlimokkal kapcsolatban mi állunk az élen: a megkérdezettek 51 százaléka szerint egy muszlim ember nem lehet "igaz magyar".

  Muszlimfóbiában csak egy százalékponttal előztük a szerbeket, viszont hozzájuk képest nálunk valamennyivel nagyobb az elfogadó emberek aránya. A magyar válaszadók 22 százaléka felelte azt, hogy egy muszlim is lehet igaz magyar, míg a szerbeknél ez az arány csak 18 százalék.

  A grafikonon látszik, hogy ez nem csak kelet-európai probléma. Nagyon közel állnak hozzánk a németek is.

  Náluk a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a muszlimok nem igaz németek, és csak 26 százalék jelentette ki ennek ellenkezőjét.

  A közvélemény-kutatónál dolgozó Ben Page több grafikont is posztolt Twitterre. Ezekből Magyarországra vonatkozóan a következők derültek ki:

  • A megkérdezettek 59 százaléka szerint akkor sem tekinthető igaz magyarnak egy bevándorló, ha legálisan tartózkodik az országban és az élete nagy részét itt élte le, ennek ellenkezőjét csak a megkérdezettek 12 százaléka állítja.
  • Sokkal kevésbé vagyunk elutasítóak az LMBTQ emberekkel, csupán 17 százalék felelte azt, hogy ők nem igaz magyarok. Ez megegyezik a vizsgált országok átlagával. A magyar megkérdezettek 51 százaléka mondta azt, hogy az LMBTQ emberek is lehetnek igaz nemzettársaink.
  • A zsidók a képzeletbeli gyűlöletskálán a muszlimok és a melegek között állnak: 41 százalék szerint ők is lehetnek igaz magyarok, 33 százalék mondta ennek ellenkezőjét.
  • És végül egy érdekes adat: a megkérdezett magyarok 88 százaléka tartja magát igaz magyarnak.

  Az összes grafikont – rajtuk a többi ország adataival – itt lehet megnézni.

 • Amikor múlt héten a Bank of India egyik napok óta műszaki hibás bankautomatájához kiértek a karbantartók, ijesztő látvány fogadta őket: egy rakás darabokra cincált készpénzmaradvány, aminek közepén egy patkányhulla hevert. A nyomokból az a magyarázat állt össze, hogy egy apró teremtű patkány valahogyan bemászott az automatába, kicselezve annak biztonsági berendezéseit (hogy ez miként történhetett, még vizsgálják). Ha már bent volt, a rágcsáló azt tette, amihez leginkább értett: rágcsált. 17662 dollárnyi (4,9 millió forintnyi) rúpiát csócsált használhatatlanná, az automatában tárolt készpénz 40 százalékát. Aztán, mivel az automatában vizet nem tároltak, a patkány megdöglött. Hírportáloknak ez csak kis színest ér, de La Fontaine bizonyára szép állatmesét tudna ebből rittyenteni (illetve vonatkozó szakirodalom még A világ leggazdagabb verebe).

 • A BBC fejtegeti ezt a kérdést, teljes joggal. A lap videóban mutat be egy skót házaspárt, akik jelenleg éppen Spanyolországban élnek, kutyájukkal, Rockyval. Rockyt a kinti tartózkodásuk alatt fogadták be, a jelenlegi uniós szabályok szerint szabadon mozoghat a teljes család az uniós országok között, amennyiben Rockynak van törzskönyve és azonosító jeladója a bőre alatt.

  A Spanyolországban élő házaspár attól fél, hogy miután lezárul a brit kilépési folyamat, nem utazhatnak haza a kutyájukkal. Márpedig ők teljes értékű családtagnak tekintik Rockyt, mintha a gyermekük lenne. Jelenleg nem tudni, mi lesz a kutya sorsa a brexit után.

  Persze nem csak a kutyások aggódhatnak a bizonytalanságok miatt, 300 ezer brit él Spanyolországban, akik nem tudják, mi lesz a társadalombiztosításukkal, nyugdíjukkal.

 • Fényes nappal nekiállt szétverni egy utcán parkoló autót egy fiatal férfi Zuglóban, később visszatért a barátaival és fel is borította azt. Mindezt egy ott lakó levideózta. A videó készítője szerint az egész ámokfutás előtt az autót szétverő férfi halálosan megfenyegette őket. 

  Egyik este a párommal arra lettünk figyelmesek, hogy üvöltözés és ajtócsapkodás hallatszott. Erre a fiatalember az utcán odament a piros kocsijához, elővett egy kalapácsszerűséget és elkezdte vele verni a vasajtónkat, illetve azt kiabálta, hogyha kilépünk az ajtón, kibelez. Erre én nagyon megijedtem, remegő kézzel hívtam a rendőröket, akik viszonylag hamar ki is értek. Addigra sajnos az emberünk eltűnt, így elmeséltük, mi történt és személyleírást adtunk róla. A rendőrök végül megtalálták, de nem történt semmi, rövid időre sem vitték be.

  A beszámoló folytatása szerint már akkor sem lehetett túl tiszta az illető. 

  Később láttuk az utcán bandázni, de fogalma sem volt róla kik lehetünk, tehát biztosan nem volt magánál aznap este, de elnézve máskor sem.

  A szemtanú öt nappal később egy videót készítette róla, amin a férfi egy bottal épp szilánkosra vert egy parkoló  autót.

  Mindenképp érdemes végignézni a felvételt, az utolsó három ütés, és ahogy a rongáló dolgavégeztével büszkén tovasétál – mindent visz. 

  A férfi elmondása szerint ugyanaz a tettes nyolc nappal később visszatért. Ezúttal viszont nem egyedül érkezett a piros Peugeot ellen, hanem öt másik ismerősével kezdtek neki az autó felborításának.

  A szemtanú szerint az előző videó főszereplője a második felvételen is szerepel, ő jobbról a harmadik, aki fekete nadrágban látható.

  De miért ver szét valaki a nyílt utcán egy autót?

  A szemtanú szerint a megfejtéshez a kulcs az első videón látható rongáló, aki nem más, mint a gépjármű tulajdonosa.

  Igen, ő vezette mindig az autót, meg párszor benne is aludt. Az egyik tipp, hogy nem működött, ugyanis sokat láttuk szerelgetni előtte. De akkor sem látok logikát a szétverésében.

  A Várna utcában egyébként található egy romos, rossz hírű épület, a szemtanú szerint a tulaj is ott lakik.

  Az autót azóta elvontatták. Az ott lakó szemtanú viszont problémásnak találja, hogy a rendőrök nem intézkedtek megfelelően az úttest eltakarításáról.

  Napokig tele volt üvegszilánkkal az úttest, amit a többi autósnak úgy kellett kerülgetnie, talán még most is találni párat.

  A rendőrség tájékoztatása szerint "a rendőrök a helyszínen kint voltak, intézkedtek és nyomozást indítottak garázdaság vétség gyanúja miatt".

  szetveri.PNG