Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy tanévben általában három hiányzást igazolhatnak a szülők úgy, hogy ahhoz nem kell orvosi papír, efölött vagy orvosi igazolást kell vinni, vagy igazgatói engedély kell. Ennek természetesen sem a szülők, sem a háziorvosok nem örülnek, de nincs mit tenni.

  Illetve van. A 444 szúrta ki, hogy a pomázi Sashegyi Sándor általános iskola és gimnázium, rendészeti szakközépiskola még 2017-ben háromról tizenötre növelte a szülék által igazolható napok számát, és hogy - döbbenet - de úgy tűnik, a kísérlet egyelőre teljes siker. 

  Két egész tanév tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy minden ugyanolyan rendben működik, mint eddig. A szülők nem élnek vissza a lehetőséggel, teljes mértékben partnerek. Ez az új gyakorlat mindenkit tehermentesít: a szülőt, pedagógust valamint a gyermekorvost egyaránt

  - írja Nagy Koppány Lászlóné igazgató.

 • Elnézést, ha kicsit kattintásvadásznak tűnik ez a cím, de talán mindenki megbocsátja, ha meglátja ezt a fényképet, amit Sir Patrick Stewart (vagy a közösségi oldalakért felelős embere) posztolt ki a minap a Twitterre. 

  Erről lenne szó:

  stewart dog.png
  Fotó: Twitter

  A színész rendszeresen kampányol az állatok örökbefogadása mellett, és megpróbál jó példával elöl járni. Feleségével 2019. áprilisában például a Wags & Walks menhely Emma nevű pitbullját fogadták be otthonukba. Tessék megnézni azt a mosolyt: 

 • Különleges, kicsit világvége hangulatot árasztó légköri jelenséget fotóztak le a minap Virginia államban. A képen látható különleges, hullámszerű felhők az ún.  Kelvin-Helmholtz  felhők.

  A Kelvin-Helmholtz instabilitás a turbulencia egyik formája, akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó, és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik. Felhők esetében ilyesmi kora reggel alakulhat ki, és több feltételnek kell hozzá teljesülnie.  A széllökések 50-100 méter magasságban megbontják a légkör stabilitását, és amíg a napsütés fel nem melegíti a talajt, és az nem kezdi el átadni a hőt a legalsó légrétegeknek, létrejön a Kelvin-Helmholtz-hullámok feltétele: a nagy különbség a két légréteg stabilitásában. Ez a folyamat általában láthatatlan a légkörben, de vannak ritka kivételek, ez is ilyen volt.  

  D9eql-6WkAANgXc
  Fotó: CNN / Twitter
 • Kútba esett, ötmázsás tehenet mentettek a tűzoltók Gyúrón a napokban. Egy állattartó telepen zuhant kútba egy szarvasmarha.

  showImage (1)
  Fotó: katasztrofavedelem.hu

  A mentésről a Katasztrófavédelem fotósa, Nyikos György tűzoltó őrnagy készített képeket. A fotókon látszik, hogy a húsz méter mély kút kávája elég alacsony, ami balesetveszélyes, nem volt nehéz a tehénnek beleesni. 

  showImage
  Fotó: katasztrofavedelem.hu

  A Blikk arról is beszámolt, hogy szegény tehén hatemeletnyit zuhant a kútba, mégsem törte össze magát. 

  Egy tűzoltó mentőkötéllel ereszkedett le, rákötötte azt az állatra, és csörlővel kiemelték a mélyből. A tehén megadóan tűrte a procedúrát, túl kimerült volt ahhoz, hogy ellenkezzen, nyugtató injekciót sem kellett adni neki. 

  showImage (2)
  Fotó: katasztrofavedelem.hu

  A vízszint csak akkora volt, hogy az állat feje éppen csak kilógott, és tudott lélegezni. Ez csak azután derült ki, hogy a tűzoltók felhúzták. 

  A két méter átmérőjű kút egy kútgyűrűjéből egy kiálló vasat feszítővágóval kellett eltávolítani.