Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • drone.png

  A TF-19 WASP nevű szerszám most került piacra, 1500 dollárért mérik (435 ezer forint), és pirotechnikai show-khoz, vagy nehezen elérhető helyek jégtelenítéséhez ajánlják. Persze, sima ügy, hát kinek jutna eszébe bármi másra használni egy távirányítós repülő bigyót, ami 7-8 méteres lángcsóvát tud lövellni, és egy tankolás bő másfél percig ki is tart neki?

  (via Tech Times)

 • Egy antikváriumban belefutottam Lánczi András A politika reneszánsza című esszékötetébe, és ha már így alakult, el is olvastam. A könyv egyik érdekessége, hogy messziről is érzékelhető minőségi különbség volt a 90-es években nyilvánosan megszólaló fideszes értelmiség és a mai között. Főleg, mert ma már talán csak nyomokban létezik ez a kategória.

  A NER beszélő fejei látványosan alulképzettek, önálló gondolatok híján leginkább éjsötét szervilizmusban tocsogva felmondják a propagandaosztályon előírt szöveget, kiváló példáját mutatta be ennek ifj. Lomnici Zoltán a közelmúltban a köztelevízió kamerája előtt. Hogy az idők szavát meghallva a Lánczinak is sikerült ehhez a világhoz idomulnia, azt szépen példázza a konzervatív filozófus CEU-tüntetések idején postázott körlevele

  A másik érdekesség, hogy a 90-es évek írásait összegyűjtő kötetben vannak aktuálpolitikával foglalkozó szövegek, mint például Az új rezsim című, a Magyar Nemzetben publikált 1999-es esszé. Az első Orbán-kormány idején született szövegben van egy rész, ami egész jól vonatkoztatható, pontosabban szembeállítható a mai Orbán-kormányok oktatáspolitikai filozófiájával. 

  Erős középosztályt kizárólag az oktatáson keresztül lehet megalapozni: nem a jólét teremti a középosztályt, hanem a tudás

  – írta Lánczi, aki szerint ez volt az amerikai kormányzat felismerése is, amikor a II. világháború után leszerelő katonáit tömegével terelte az egyetemekre, óriási állami pénzeket áldozva az állami egyetemek, kollégiumok felépítésére. 

  Mintha 99-ben még jó példa lett volna a felsőoktatás állami támogatása, manapság viszont már leépítések vannak az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetem – amelynek rektora épp a most idézett Lánczi András – pedig mostanában válik állami egyetemből magániskolává. Az is figyelemre méltó, hogy a szövegben megkérdőjelezhetetlen etalonként szerepel az erős középosztály, miközben szociológiai értelemben Magyarországon még ma sincs igazán középosztály, és az Orbán-kormányok sem törekednek arra, hogy legyen. Pedig szükség lenne rá, mert mint Lánczi is kifejtette:

  Meg kell változtatni a viszonyt a hatalom és a tudáshordozó állampolgárok között. A politikai tagoltság nem azonos a tudás általi tagoltsággal. Ez utóbbi a záloga a magyar demokrácia sikerességének, s nem az, hogy ki liberális és ki nem. A magyar demokrácia végérvényesen belesüllyed az urambátyám világ, a nepotizmus, a korrupció és a konformizmus (gondolattalanság) mocsarába, ha nem a tudás általi tagoltság veszi át az ideológiai tagoltság elsődlegesnek tartott helyét. 

  A konzervatív egyetemi tanár azzal zárta szövegét, hogy „végzetes volna, ha a barát-ellenség pőre szembenállása szabályozná a politikai életet”. 

  Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezt a végzetet nem sikerült elkerülni. 

 • Az Index is imádta az elmúlt másfél év legnagyobb társasjáték-szenzációját, a Fesztávot, és jelölték is a társasjátékos világ legfontosabb díjára, a Spiel des Jahres-re, az összetettebb játékok kategóriájában. És a játék most meg is nyerte a díjat. Hogy szerintünk miért, azt ebben a cikkben lehet elolvasni, az alkotóval készült interjúval együtt:

  Kapcsolódó

  Zombik helyett madarakkal került a világ legjobbjai közé

  Madárrajongó hivatalnok tervezte meg hobbiból 2019 legnagyobb társasjáték-szenzációját. Elizabeth Hargrave változtatna azon, hogy a játékkészítés még ma is szinte kizárólag a férfiak terepe.

  A másik két díjat, a jelző nélküli Év játékát és az Év gyerekjátéka díjat is kihirdették. Az Év játéka a magyar játékosok örömére szintén kapható magyar kiadásban: ez a Csak egy nevű partijáték, amelyben játékosonként egyetlen szó leírásával lehet rávezetni a másikat a titkos szó kitalálására. Az Év gyerekjátéka a Tal der Wikinger lett.

  Az összes társasjátékos cikkünket ebben az aktában gyűjtöttük össze:

  Kapcsolódó

  A legjobb társasjátékok

  Társasjátékokkal játszani felnőttként is az egyik legszórakoztatóbb dolog. Az Index segít eligazodni a legjobb játékok között.

 • pizza

  Valójában ez persze csak egy példa, amin keresztül az amerikai belbiztonsági hivatal bemutatja az online manipuláció legalattomosabb verzióját. Arról van szó, amikor egy idegen hatalom ügynökei pont NEM nem valamilyen álhírt akarnak elterjeszteni, karaktergyilkolni, esetleg egy politikai erő népszerűségét növelni. Hanem simán csak arra mennek rá, hogy kipécéznek pár kérdést, ami az adott társadalmat mélyen megosztja, és a szélsőséges vélemények minél hangosabb propagálásával ellehetetlenítik az értelmes párbeszédet, a kulturált vitát, és a kompromisszumok leghalványabb lehetőségét is. Ez azért jó nekik, mert a célpont ország általános közbeszédét és azon keresztül a hangulatát erősen lehet így rombolni. Oszd meg, és uralkodj, ugye.

  És hát mi lehetne jobb példa a társadalmat mélyen megosztó, és SZUPERFONTOS kérdésre, mint a pizza és az ananász viszonya. Az amerikaiak hivatalos dokumentumát itt lehet elolvasni, tanulságos meg minden, mi addig illusztráljuk is azt a bizonyos megosztottságot. Szóval ön hogy áll az "ananász a pizzán" kérdéskörhöz?

  • 529
   IGEN, legszívesebben kötelezővé tenném!
  • 496
   NEM, inkább a halál!