Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A világ legöregebb, csaknem 8 ezer éves igazgyöngyét találták meg az Egyesült Arab Emírségekben, a Maravah-szigeten, írja az MTI. Az alig egy centi átmérőjű gyöngyre egy régészeti feltárás során bukkantak tavaly az archeológusok, de csak most adott róla hírt a helyi média.

  Az igazgyöngy az Abu-Dzabitól 170 kilométerre nyugatra fekvő szigeten került elő. A régészek karbonos kormeghatározása szerint a Kr. előtt 5800-5600 körüli időszakból származik. A szakemberek úgy vélik, ez lehet a világon valaha fellelt legrégibb igazgyöngy.

  Az igazgyöngyöt az Abu-Dzabi Louvre múzeumban állítják ki a Luxus 10 ezer éve című kiállításon, véglegesen a Szaadijat-szigeten épülő Zajid Nemzeti Múzeumban helyezik majd el.

 • Persze nem csak úgy mindenféle kontextus nélkül. Mint kiderült, egy püspökladányi házban bukkantak rá a szárítóra, amire rendhagyó módon nem ruhák voltak akasztva, hanem vállfák, amikről fürtökben lógott a kender, így:

  EHZx1mWWwAAJ4Yt?format=jpg&name=900x900
  Fotó: Twitter / @police_HU

  A kábítószert a rendőrség tájékoztatása szerint egy anya és a lánya termesztették közösen, és nemcsak a szárítón volt belőle, az egész ház tele volt vele. Ami persze érthető is, mert a hátsó udvarban volt egy ültetvény.