Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hiába nem készített az ötödik évad után folytatást disztópikus sorozatához, a jövő technikai fejlődése által gerjesztett társadalmi torzulásokat előrevetítő Black Mirrorhoz a Netflix, az mégis megjelent.

  Csak épp nem a streamingszolgáltató kínálatában. A sorozat készítője, Charlie Brooker pár hete maga mondta, hogy a mostani helyzet olyan durva, hogy a nézők nem biztos, hogy vevők lennének egy új évadra.

  A világjárvány által felforgatott hétköznapok, valamint a közösségi platformokon másodperceken belül terjedő hírek és vélemények olyan szürreális közeget teremtettek, amelyet a Black Mirror amúgy sem igen tudna túlszárnyalni.

  Épp erre a felismerésre alapozva készítették el a sorozat hatodik, nem létező évadának fiktív, tükröződő reklámplakátját egy madridi reklámiskolában.

  black mirror 6th season v2 resized
 • Egy testvérpár, Frank és Patrik Riklin, illetve Daniel Charbonnier fejéből pattant ki annak a pop-up hotelnek az ötlete, ahol nincsenek falak, a lakosztályok a szabad ég alatt vannak, és a lakosztály alatt faemelvényeken elhelyezett franciaágyakat kell érteni.

  Egy éjszaka a friss alpesi levegőn 295 svájci frankba, azaz körülbelül 95 ezer forintba kerül, és a szokatlan környezet nem jelenti azt, hogy ne lenne személyzet, aki gondoskodik a vendégek kényelméről.

  A Zero Real Estateprojektnek volt előzménye is, korábban egy atombunkerben helyeztek el ágyakat Riklinék, illetve egy másik, hasonlóan természetközeli helyszínen is ki lehet próbálni, milyen a hegyoldalban megpihenni.

  És mi van, ha elered az eső? A vendégek számára közeli pajtákban és parasztházakban kialakítottak olyan szállásokat, ahol ideiglenesen meghúzhatják magukat, írja a Reuters

  zero real estate
  Fotó: Zero Real Estate
 • Belegondolt már abba, amikor Budapesten sétált, hogy honnan kapták a nevüket az utcák, amik néha igencsak furán hangzanak. Vajon a Vihorlát út egy elírás eredménye, és Vitorlát akartak írni, a XIII. kerületi Ronyva utca pedig Ponyva akart lenni? És mi az, hogy Alsókubin utca vagy Zaránd köz? 

  Untitled-5

  A megfejtés a Fővárosi Önkormányzat Trianon emlékoldalán  található. Itt tanulmányozható az a térkép, amelyen Budapest Főváros Levéltára bejelölte és alapos háttértörténetekkel látta el a Trianonra utaló budapesti utcaneveket. Az persze kézenfekvő, miért van Arad, Brassó utca, illetve Temesvár vagy Temesvári utca, út, köz nyolc budapesti kerületben is (III. IV. XI. XVI. XVIII. XIX. XX. XXI.), de megtaláljuk az érdekességeket is:   

  • A Vihorlát út a mai Szlovákiában található Vihorlát-Gutin vulkanikus hegylánc legnyugatibb tagjára utal a Keleti-Kárpátok belső vonulatában. Budapesten 1932 óta  óta van egy Vihorlát utca a II. kerületben, 1937 óta pedig egy Vihorlát út a XXI. kerületben.   
  • A III. kerületi  Zaránd utca vagy köz a mai Romániához tartozó egykori Zaránd vármegyéről kapta a nevét, ami a Magyar Királyságban 1876-ig volt közigazgatási egység.  
  • A Ronyva utca a szintén Szlovákiában található Ronyva-patakról kapta a nevét. A trianoni határ Sátoraljaújhelynél a Ronyva hídján található, a patak egy szakasza ma a magyar-szlovák államhatár.
  • Ha a IIII. kerületi Aranyos utcában jár, jobb ha tudja, hogy az sem a cukiságról kapta a nevét, hanem a Maros legnagyobb mellékfolyójáról a mai Romániában. Az aranyhoz annyi köze van, hogy a folyó menti lakosság aranymosással foglalkozott. 
  • A XI. kerületi Alsókubin utca a mai Szlovákia területén található Alsókubin városáról kapta a nevét, ami a történeti Magyarországon Árva vármegye Alsókubini székhelye volt. 1910-ben a város 1821 lakosából, 1055-en voltak szlovákok, 471-en magyarok, 245-en németek. A lakosság összetétele 2011-ben így nézett ki: a 19 633 lakosból 17 848 szlovák, 142 cseh, 34 lengyel, 20 magyar, 1473 ember pedig nem nyilatkozott a nemzetiségéről.
 • Meghan Markle szerdán az egyik Los Angeles-i középiskola végzőseihez intézett beszédet, és ebben megemlékezett George Floyd haláláról is. Mint elmondta, nem volt biztos abban, hogy beszél majd a történtekről, mert félt attól, hogy kiforgatják a szavait, de eszébe jutott, amit egy tanára mondott, miszerint nem szabad, hogy a saját félelmeink miatt háttérbe szoruljanak mások érdekei, és rájött, valójában az lenne rossz döntés, ha néma maradna. 

  Meghan Markle felidézte az 1992-es zavargásokat, amik azután törtek ki, amikor a  bírósági esküdtek felmentették azt a négy rendőrt, akik korábban brutálisan bántalmazták a fekete Rodney Kinget. Markle és családja is Los Angelesben élt ekkor, és ugyan csak 11-12 éves volt, még mindig emlékszik a füstszagra, arra hogy hamu hullott az égből, hogy ömlött a füst az épületekből, a furgonra, aminek a hátuljában fegyveres férfiak ültek. Megjegyezte, ugyan szörnyű, ami most Amerikában történik, de van remény, hiszen az elmúlt napokban nagyon sokan álltak ki a kisebbségek mellett, és az ország több pontján maguk a rendőrök is csatlakoztak a tüntetőkhöz.

  Hozzátette, a diákok most már tényleg hallathatják a hangjukat, hiszen ahogyan betöltik a 18. életévüket, ők jogosultak szavazni, és biztos abban, hogy olyan oktatást kaptak, ami segít nekik abban, hogy ne csak a saját szemszögükből lássák a világot, hogy bele tudják magukat képzelni mások helyzetébe is.

  Szükségünk van rátok, ti pedig készen álltok a feladatra.

  meghan markle