Csányinak rosszul kezdődött a hét

2013.08.12. 18:58 Módosítva: 2013.08.12. 23:32
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

LÁZÁR: CSÁNYI SÁNDOR A LEGNAGYOBB UZSORÁS

"Csányi Sándor az ország első számú uzsorása" – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár az NFÜ sajtótájékoztatóján az OTP elnök-vezérigazgatójáról. Lázár szerint ha az OTP elnöke a tehetségén tréfálkozik, azt tudomásul veszi "bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival" Csányi. Csányi Sándor és Lázár az utóbbi időben többször is bírálták egymást. A sajtótájékoztatón az NFÜ átalakításról egyébként elmondta, hogy az NFÜ megszűnik jövő január elsejétől, addig is azonban még rohamtempóban el kell költeni a bennragadt pénzeket. Ezért hozzávetőleg 500 milliárd forintnyi pályázatot fognak kiírni és el is bírálni augusztus hátralévő részében.

A MÉG FRISSEBB: MEGHALT VUKÁN GYÖRGY

Hétfőn jelent meg a hír a művész Facebook-oldalán, hogy elhunyt az 1941-ben született zeneszerző, zongorista, fogorvos. Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneművész volt, de a többség a Linda főcímzenéjének szerzőjeként és a Szomszédok főcímzenéjét előadó operaházi zenekar karmestereként ismerhette meg a nevét. Jövő szerdán lett volna 72 éves.

A DUNAFERR 1500 DOLGOZÓT BOCSÁT EL

A tulajdonos 1500 fős leépítési terve nem új, már júniusban jelezte, hogy a cég dolgozóinak 30-40 százalékának fel kell mondjon a veszteségek miatt. A lépésnek köszönhetően a jövő évtől negyedévente 2 milliárd forintot takarít majd meg a vállalat, ez elég lehet a nullszaldóhoz, de a későbbi nyereségességet is meg lehet alapozni vele. Az egyik legnagyobb magyarországi magánvállalat 2009-től folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt több mint 20 milliárd forint volt a mínusz 300 milliárdos árbevétel mellett. A cég teljes vesztesége 113 milliárd forint körül van, ezen belül az ISD Dunaferr vesztesége 50 milliárd forint volt az elmúlt két évben.

KIFIZETTÜK AZ IMF-ET, DE MÉG JÓ SOK ADÓSSÁGUNK MARADT

A Kormány törlesztette az IMF-nél még fennmaradt hitelét. Az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban egyenlítette ki tartozását a magyar állam. A törlesztés 2,15 milliárd euró volt, ez bő 600 milliárd forintot jelent. A számlát részben az IMF-től korábban kapott, de megmaradt pénzből egyenlítettük ki, illetve részben a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból, és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt pénzből törlesztettünk. De államadósság még jó sok maradt, az államadósság-ráta pedig csak átmenetileg csökkent.

A LEGFRISSEBB: PARS KRISZTIÁN EZÜSTÉRMES A VB-N

A kalapácsvető olimpiai bajnokunk a moszkvai világbajnokság selejtezőjében még a legnagyobbat dobta, de a hétfői döntőben a lengyel Fajdek a világ idei legjobb dobásával sokkolt. Továbbra sincs a magyar atlétikának szabadtéri világbajnoka.


NEM ÉRTE MEG A SZÁZAT A HÁBORÚS BŰNÖKKEL VÁDOLT CSATÁRY

Életének 99. évében meghalt a Magyarországon és Szlovákiában háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László. A vád szerint 15 ezer zsidó deportálásában segédkező volt kassai rendőrparancsnokot régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az egyik fővárosi kórházban feküdt az elmúlt napokban, ahol tüdőgyulladást kapott, majd egy másik intézménybe történő átszállítása után meghalt. Az ellene indított eljárások ezzel megszűnnek.

INDUL A ROMÁN KAMPÁNY, ÜTIK ORBÁNT ÉS VONÁT

Közelednek a román választások, a kampányban pedig már most elkezdték kijátszani a magyarkártyát. Az eddig Orbán Viktor szövetségesének számító, és az elnöki széket a magyar kisebbség segítségével megtartó Train Basescu a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján ment neki a magyar kormánynak. Basescu szerint Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, valamint kijelentette, hogy többet nem fordulhat elő, hogy a magyar politikai elit Tusványosra "ilyen lazán" elmehet. Eközben román kormánypártiak és ellenzékiek is kitiltanák Vona Gábort, a Jobbik elnökét Romániából.

BOMBA VOLT A FELROBBANT ÓBUDAI HÁZBAN, DE NEM ÚGY

Folytatódik a bombaszezon: ezúttal a múlt héten felrobbant, a Tímár utca és a Pacsirtamező utca sarkán álló épület udvarában találtak egy szovjet gyártmányú, második világháborús aknagránáttestet. A bomba a födémben bújhatott meg és a robbanáskor kerülhetett az épület udvarára. A házban a múlt héten gázrobbanás történt, ahhoz a szovjet bombának nem volt köze.


LEGÁLIS A DIZÁJNERDROG ÚJ-ZÉLANDON

Az új-zélandi kormány radikálisan új szabályozást vezet be a dizájnerdrogokra: nem az állam fogja vizsgálni őket a betiltásuk előtt, hanem a forgalmazóknak kell kockázat-elemezniük a szereket a piacra dobásuk előtt. Új-Zéland kábítószer-piacának sajátossága, hogy mivel távol esik a fontosabb drogkereskedelmi útvonalaktól, nagyobb az igény a legális helyettesítőszerekre.

SZÁZEZREN JELENTKEZTEK MARS-UTAZÓNAK

A Mars One valóságshow-ba oltott űrkutató expedíciót kikiáltották már az évtized blöffjének, levezették, hogy képtelenség elegendő pénzt összeszedni rá, és vagy száz technikai áttörést kellene elérni, hogy egyáltalán beszélni lehessen róla - ennek ellenére százezren jelentkeztek űrhajós-tévésztárnak. Fejenként 35 dollár jelentkezési díj fejében. A szervező cég már biztos nem jár rosszul, mi addig bemutatjuk a magyar versenyzőket.

ELADÓ A BLACKBERRY

Az iPhone előtti idők legnépszerűbb okostelefon-gyártója eljutott addig a pontig, amikor már minden megoldás érdekli, akár el is adnák az egész céget, csak éljenek túl valahogy. A tőzsde bő 5 milliárd dollárra tartja a vállalatot, a telefonos piacon gyakorlatilag minden nagyobb játékos ki tudná ezt csengetni zsebből, de az Apple és a Samsung esetében ennek alapvetően semmi értelme nem lenne, a Google már beruházott a Motorolára, a Microsoft pedig... hát, nekik biztosan megérné a Nokia mellé még egy stabil, még ma is jó nevű szövetséges a Windows 8 mobilos verziója alá.

KEVESEBB LÁTOGATÓ VOLT, VESZTESÉGES AZ IDEI SZIGET

362 ezren voltak idén a Szigeten, ami elmarad a tavalyi, 379 ezres adattól. Gerendai Károly főszervező szerint az idei Sziget veszteséges lesz, becslése szerint várhatóan száz- és kétszázmillió forint közé tehető a deficit. A Volt fesztivál és a Balaton Sound viszont elég jól sikerült ahhoz, hogy a cégük pozitív szaldóval zárhasson. Az utóbbi 13 évben egyébként nyolc alkalommal mondták, hogy nyereséggel zárták a Szigetet.