Felszállt az Orion, McCain a parancsnok

2014.12.05. 19:46 Módosítva: 2014.12.05. 19:47

MIRE KÍVÁNCSI A MINISZTERELNÖKSÉG?

Nyilván John McCain hazai megítélésére is, de ő sajnos túl későn, a kutatás megrendelése után neofasiszta diktátorozta le Orbán Viktort, így arra még jó darabot várni kell. A döntéshozók addig kénytelenek lesznek azzal beérni azzal, hogy a megkérdezettek szerint Gyurcsány Ferenc külföldi érdekeket szolgál-e és ezért ki kéne-e tiltani a Parlamentből, valamint hogy mi a magyarok véleménye André Goodfriendről. Az adófizetőknek alig 200 millióba kerül a tanulságosnak ígérkező felmérés, amit a Századvég és a Kód Kft. végez.

ORBÁN NÉPSZERŰSÉGE ISMÉT A CSÚCSON

Szerencsére a miniszterelnök megítélése idehaza mindig aktuális, és nem, vagy csak részben függ John McCain kénye-kedvétől. A Századvég szerint az Októberi Sajnálatos Események (internetadó, kitiltási botrány, stb.) nemhogy nem ártottak Orbán Viktor megítélésének, de a kormányfő népszerűsége csak tovább nőtt az aktív szavazók között, és ugyanott áll, mint 2010-ben, ráadásul nőtt azoknak a száma, akik szerint jó irányba mennek a dolgok. A Fidesz támogatottsága csökkent, de a baloldal is stagnál, Gyurcsány Ferenc pedig a legelutasítottabb politikus. Közben a Nézőpont is kiadta a friss jelentését: egyre többen fordulnak el a Fidesztől, ám nem csatlakoznak más pártokhoz.

ÚJ SIKEREMBER A KORMÁNYBAN

Nem, nem John McCain az. Viszont az sem igaz, hogy a kormány bezárta volna a kapuit az előző nyolc évben felelős beosztásban lévők előtt: a valódi tehetség és szorgalom iganis utat tör, a legjobbakat a NER is elismeri és díjazza. Itt van például Bódi Gábor, aki Bajnai alatt kezdte, és mára ugyanott tart, sőt: a miniszterelnökségi helyettes államtitkár összesen négy állami vezetői tisztségében több mint 2,6 millió forintot keres havonta. Pár hónapig még a Miniszterelnökség egyik beszállítójának, a Strategopolisnak is a döntéshozója volt, amiért szerény 64 milliós osztalékot vehetett fel.

MCCAIN MEGINT MEGSZÓLALT

Totálisan alkalmatlannak nevezett egy fontos külügyi pozícióra kiszemelt politikust. Persze nem André Goodfriend-et, de nem is Szijjártó Pétert vagy Magyar Leventét, hanem a Tony Blinkent, akit Obama a  külügyminiszter-helyettesi posztra szán.

A NASA SIKERESEN TESZTELTE ÚJ ŰRHAJÓJÁT, AZ ORIONT

A meghiúsult csütörtöki start után a NASA-nak pénteken sikerült indítania azt a rakétát, ami Föld körüli pályára állította az Orion nevű, ember szállítására is alkalmas űrhajót. A kapszula két kört tett a Föld körül, ezalatt durva kozmikus sugárzás is érte, és egy darabban visszaért a földre. Az esemény során az indítást, a rakéta fokozatainak szétválását, az Orion irányító- és létfenntartó rendszereit, a sugárvédelmi és hőpajzsait, illetve a leszálláskor használt ejtőernyőket tesztelték.

ELVETTÉK TÖRÖCSKEI BANKJÁNAK ENGEDÉLYÉT 

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A jegybank közölte, hogy húsz munkanapon belül az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a betéteseket.

A GOOGLE FELADJA A CAPTCHÁ-T

A Google úgy döntött, hogy kinyírja a captchákat. "Éveken át olvastattunk torzított szövegeket a felhasználókkal, amiket szövegdobozokba kellett begépelniük; így dönthettük el, hogy robotok-e vagy sem. Aztán rájöttünk, egyszerűbb lenne megkérdezni a felhasználóktól, hogy robotok-e – és megcsináltuk" – magyarázta a döntést Vinay Shet, a Google termékmenedzsere.

MAGYAR SIKEREK A DOHAI RÖVIDPÁLYÁS ÚSZÓ-VB-N

Három aranyérem, benne egy világcsúcs és egy világbajnoki csúcs a magyar úszók pénteki eredménylistája: sorrendben előbb Hosszú Katinka 200 háton, majd Gyurta Dániel 200 mellen győzött, utánuk Bernek Péter következett, aki 400 gyorson verte meg a mezőnyt Dohában, a vb-n.