Ez a poszt a következő Percről percre része:

Aranyért birkózhat Lőrincz Tamás Tokióban

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sőt, a végén Nagy Viktornak kellett még védenie a döntetlenért.

    Összefoglaló itt!

  • A futamot Jacob Schöpf nyeri. 

  • Varga Ádám másodikként várja az utolsó 250 métert. 

  • Varga Ádám az élen 500 méter után. 

  • A magyar kajakozó K-1 100 méteren érdekelt. 

  • A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi versenyző, aki januárban térdműtéten esett át, 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a japán fővárosba - az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtező szintet 77,50-ben határozták meg vagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban.

    A 23 éves dobó az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot. Harmadikra javítani kellett, mert látszott, hogy a 75,39 méter kevés lesz a döntőbe jutáshoz. Halász azonban nem tudott jobbat, 75,03 méterrel zárta a selejtezőt, amivel csoportjában kilencedik lett. A második csoport első sorozata még nem ért véget, amikor mér négyen megelőzték, így kiesett.

     Az első az szerintem egy jó dobás volt. Végig azt éreztem, hogy jól mozgok, hajtottam, jó állapotban éreztem magam, nem tudom, miért nem tudtam meglépni azt a lépcsőfokot, ami a nagyobb dobáshoz kellett volna. Máskor az ilyen dobások messzebb szállnak

    - nyilatkozott az MTI-nek Halász Bence. Hozzátette, nem gondolja, hogy bátortalan lett volna, nem izgult.

    A januári műtét utáni időszakról elmondta, áprilisban tudta elkezdeni a "nettó felkészülést", addig tartott a rehabilitáció.

    Azt beszéltük, hogy jó lett volna, ha van még egy hét az olimpiáig. De az erőnlétemet visszanyertem, jó formába kerültem, a Gyulai Memorialon 78 métert dobtam

    - fogalmazott a Dobó SE atlétája.

    Halász Bence után került sorra Pars Krisztián korábbi nagy riválisa, a fehérorosz Ivan Tyihon. A háromszoros világbajnok 2008-ban, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. Londonban Tyihon az utolsó pillanatban lekerült a rajtlistáról, miután 2004-es mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Ezért megfosztották az athéni játékokon szerzett ezüstjétől, s Pars az ötödikről a negyedik helyre jött fel. Tyihon újra visszatért és Rióban 40 évesen ezüstérmet szerzett. Tokióban 45 esztendősen, már a Fehérorosz Atlétikai Szövetség elnökeként állt dobókörbe és 74,57 méterrel búcsúzott a selejtezőben.

    A hétfői versenynapon Halász volt az egyetlen magyar atléta.

  • 250 méternél az élre állt, csapásról csapásra növelte az előnyét, végül egy hajóhossznyival megnyerte futamát a világbajnok.

  • A hétfői kajak-kenu program a férfi K1 1000 méter előfutamaival folytatódik, a másodikban indul a világbajnok Kopasz Bálint, az ötödikben pedig Varga Ádám, aki az elmúlt egy évben kétszer is legyőzte Kopaszt.

  • Csehország vízumot ajánl a tokiói ötkarikás játékokon bajba került Kriszcina Cimanouszkaja belarusz atlétának, hogy elkerülhesse erőszakkal történő hazautaztatását - közölte vasárnap Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

    Cimanouszkaja egy a Belarusz Sportszolidaritás Alapítvány által közzétett videofelvételen azt mondta, hogy miután bírálta a fehérorosz olimpiai csapat vezetését, eltávolították őt az atlétaválogatottból, és akarata ellenére a tokiói Haneda repülőtérre vitték, hogy mielőbb hazaküldjék. A Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nem tér vissza hazájába.

    Az atlétának, aki hétfőn állt volna rajthoz a nők 200 méteres sprintszámában, sikerült riasztania japán rendőrséget, így tudta elkerülni, hogy sportvezetői feltegyék őt egy Isztambulba induló repülőjáratra. Az incidens miatt a helyszínre siettek a japán külügyminisztérium képviselői, és biztonságos helyre vitték őt. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint jelenleg is diplomáciai egyeztetések zajlanak az ügyben.

    A Belarusz Sportszolidaritási alapítvány szemben áll Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő rendszerével, és támogatja azokat a sportolókat, akik politikai nézeteik miatt börtönbe kerültek odahaza vagy atrocitás érte őket. Közlésük szerint Cimanouszkaja menedékjogot akar kérni Ausztria tokiói nagykövetségén, de felvették a kapcsolatot más országokkal is, köztük Lengyelországgal.

    A cseh külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy országa vízumot ajánl fel a belarusz sportolónak, miután erről megállapodott Andrej Babis kormányfővel és a belügyi tárca vezetőjével, Jan Hamácekkel - írta az MTI.

    Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztást ismét az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be Belarusszal szemben.

  • Férfi C2 1000 méteren az Adolf–Fejes kettős a győzteshez képest 16 másodperces lemaradással ért célba, így a reményfutamban folytatja mintegy 135 perc múlva

  • Max Whitlock tegnap megvédte címét a férfi tornászok között a lólengés döntőjében. A 28 éves sportoló hatodik olimpiai érmét nyerte el, mostani aranya már a harmadik olimpiai bajnoki címe volt. 

  • A holland Sifan Hassan 1500-on, 5000-en és 10000-en is az aranyért küzd, az első szám selejtezőjében elesett, de így is megnyerte a futamát!

  • A kalapácsvetés selejtezőjének harmadik sorozatában sem tudott javítani Halász Bence. A magyar kalapácsvető harmadik dobása 75.03-ra sikerült, s ezzel nem érte el a 77.50-es selejtező szintet, így selejtezőcsoportjában a 9. helyen végzett. 

    Azt most még nem tudni, hogy Halász Bence ezzel bejutott-e a kalapácsvetés 12-es fináléjába, de mivel 16 atléta még hátra van a B-csoportban, nem valószínű. 

  • 3 órától Olaszországgal csap össze férfi vízilabda-válogatottunk. 

    Kövessék velünk a rangadót!

  • Második lett a női K1 200 méter harmadik előfutamában, így ő is automatikusan kvalifikálta magát a szám elődöntőjébe, ahol Lucz Dórával együtt két magyar lesz érdekelt. Remek kezdés!

  • Megkezdődtek a kajak-kenu versenyek is Tokióban, női K1 200 méteren Lucz Dóra pedig megnyerte futamát, így egyből bejutott az elődöntőbe. Nagyon szoros csata volt, célfotóval előzte meg lengyel (2 ezred) és svéd (11 ezred) riválisát.

  • A kalapácsvetés selejtezőjében két sorozat után a 6. helyen áll Halász Bence 75,39 méteres eredményével. A magyar atléta második dobása nem sikerült, a kalapács a védőhálóban akadt el. Eddig ketten jutottak a döntőbe a selejtezőcsoportból: a francia Bigot és az ukrán Kokhan 78 méteren felüli dobásával már készülhet a fináléra. 

  • Megkezdődött a férfi kalapácsvetés selejtezője is. Halász Bence az A-csoport 13. versenyzőjeként dobott. Elsőre 75, 39 méterre szállt a kalapács, ezzel csoportjában a 4. helyen áll.

  • Olaszország boldog, Olaszország ünnepel, Olaszország még mindig nem tért magához. Vasárnap röpke 13 perc alatt két olyan győzelmet aratott Olaszország, amelyet külön-külön sem remélt senki, így együtt pedig teljességgel elképzelhetetlennek tűnt.



    Vasárnap óta ugyanis olasz a leggyorsabb ember a bolygón, és olasz, aki a legmagasabbra ugrik. A két legegyszerűbb, legősibb sportág: a futás és az ugrás, amit  sportolók milliói tesznek meg minden nap, minden kontinensen - írja a Gazzetta dello Sport a méltatásában, majd hozzáteszi: egyszerre, egy időben elsőnek lenni 100 méteren és magasugrásban szinte elképzelhetetlen, nem is volt hasonlóra példa az olimpiai játékok 125 éve alatt Itália számára.

    Igazi csoda ez a vasárnap Olaszország számára – jegyzi meg a lap. Ilyen csodákra csak a sport képes 13 perc alatt a világ középpontjába került Olaszország, két szerény, de fantasztikus atléta miatt.

    Gianmarco Tamberi a magasugró, akitől a sors egy csúnya sérülés miatt elvette a riói olimpián való szereplés lehetőségét, Tokióban nem hibázott egyszer sem 2,37 méterig, a 2,39 már nem sikerült neki. Ezzel holtverseny alakult ki az első helyen a katari Mutaz Essa Barsimmal. A versenybíró felajánlotta a szétugrást, vagy a döntetlent az olasz és a katari klasszisnak – a két sportoló pedig utóbbiban egyezett ki, így mindketten aranyérmesek lettek. Tamberi aranya Olaszországban az akarat győzelme: jelképe annak, hogy vannak csodák, amelyekre csak a sport képes. Végig maga mellett tartotta azt a gipszet, amelyet a riói olimpiai helyett kellett hordania, amely öt éve megfosztotta őt álmától. 

    A férfi 100 méteres síkfutás döntőjében született a tokiói olimpia egyik legnagyobb meglepetése. Az olasz Marcell Jacobs nevét két évvel ezelőtt jószerivel még az olasz sportsajtó sem ismerte, ma már a sporttörténet óriásaihoz hasonlítják: Jesse Owensről, Carl Lewisról, Usain Boltról írnak, hiszen ő lett az atlétika királyszámának győztese. Jacobs aranya a tehetség és munka együttesének győzelme. A Texasban, El Pasóban született fiú olyan, mintha egy western filmből jött volna: amerikai apától és olasz anyától született és gyerekkora óta azért dolgozott, hogy egyszer a világ leggyorsabb embere lehessen. Született sprinter, aki maga sem hitte, hogy őfelsége Bolt utódja lehet, de vasárnap óta már ő a bajnokok bajnoka. 

  • Exkluzív interjút adott a Magyarock-nak Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő Gundel Takács Gáborral beszélgetett a tokiói olimpiáról, hullámvölgyekről, és arról, hogy miképp viseli a kritikákat. 

  • Súlyemelésben Laurel Hubbard is indul, ő az első sportoló, aki nyíltan transzneműként vesz részt egy olimpián.

    Az új-zélandi 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, nemváltását követően két évvel pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

    A játékokon 12:50-től láthatjuk.

  • A tokiói olimpia 10. napja sem lesz mozgalom- és izgalommentes magyar szempontból: utolsó csoportmeccsét játssza a női kézilabda- és a férfi vízilabda-válogatott, kajak-kenusaink is megkezdik a küzdelmeket, ahogyan két birkózónk is szőnyegre lép.

    magyar férfi pólóválogatott a listavezető Olaszországgal játssza utolsó csoportmeccsét, magyar idő szerint hajnal 3.00-kor. Női kézicsapatunktól újabb bravúrgyőzelemre lenne szükség a negyeddöntőbe jutáshoz, Elek Gábor együttese a már csoportelső Svédországgal találkozik 9.30-tól.

    Kajak-kenusaink közül is többen bemutatkoznak az olimpián, indulnak ugyanis az előfutamok. Ezekben Lucz DóraKárász AnnaKopasz Bálint és Varga Ádám lesz érdekelt, illetve az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettes 1000, valamint a Kozák DanutaBodonyi Dóra és a Csipes TamaraMedveczky Erika kajak kettes, 500 méteren.

    A kalapácsvető Halász Bence a selejtezőben dob majd, a birkózó Lőrincz Tamás (77 kg) és Szőke Alex (97 kg) pedig a nyolcaddöntőben kezdi meg szereplését kötöttfogásban.

    Péni IstvánPekler Zalán összeállítású magyar csapat is fegyvert ragad, sportlövőink a kisöbű szabadpuska selejtezőivel kezdenek, de remélhetőleg a döntőben is érdekeltek lesznek majd.

    A magyar érdekeltségű programok az olimpia 10. napján:

    Atlétika

    02:00: Halász Bence (férfi kalapácsvetés) – selejtező

    Birkózás

    4.30: Lőrincz Tamás (férfi kötöttfogás 77 kg) – nyolcaddöntők, negyeddöntők, elődöntők
    4.30: Szőke Alex (férfi kötöttfogás 97 kg) – nyolcaddöntők, negyeddöntők, elődöntők

    Kajak-kenu

    2.37: Lucz Dóra (női K–1 200 m) – előfutam
    2.44: Kárász Anna (női K–1 200 m) – előfutam
    3.05: Adolf Balázs, Fejes Dániel (férfi C–2 1000 m) – előfutam
    3.29: Kopasz Bálint (férfi K–1 1000 m) – előfutam
    3.53: Varga Ádám (férfi K–1 1000 m) – előfutam
    4.08: Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (női K–2 500 m) – előfutam
    4.22: Csipes Tamara, Medveczky Erika (női K–2 500 m) – előfutam

    Kézilabda

    9.15: magyar női válogatott (Magyarország–Svédország) – csoportmeccs

    Sportlövészet

    4.30: Péni István, Pekler Zalán (férfi kisöbű szabadpuska) – selejtező, döntő

    Vízilabda

    3.00: magyar férfi válogatott (Magyarország–Olaszország) – csoportmeccs

  • Elkezdjük napi élő közvetítésünket a tokiói olimpiáról, amelyen immár a 10. napot rendezik meg. Tartsanak velünk!