Aranyért birkózhat Lőrincz Tamás Tokióban

A tokiói olimpia 10. napja – percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar csapat jól szerepelt a hétfői napon Tokióban, birkózásban Lőrincz Tamás a döntőig menetelt, és női kéziseink is kiráncigálták magukat a gödörből. Lássuk az magyar érdekeltségű versenyszámokat!

    – A magyar férfi vízilabda-válogatottnak nyernie kellett volna zárómeccsén, hogy esélye legyen az első vagy a második helyre az A csoportban. Ám 5-3-as vezetés után 5-5-re végeztünk az olaszokkal, akik így előttünk maradtak. A csoport harmadik helyén zártunk, a szerdai negyeddöntőben (12.50) a horvátokkal találkozunk.

    – Magyar idő szerint hajnalban kajak-kenusaink is megkezdték a versenyzést a Sea Forrest Waterwayen. Lucz Dóra megnyerte a futamát, Kárász Anna pedig futamában a második helyen beérve biztosította helyét a keddi középfutamban K 1 200 méteren. Kopasz Bálint kajak egyesben megnyerte előfutamát 1000 méteren, Varga Ádám pedig második lett a sajátjában, ezzel mindketten egyenesen a keddi középfutamba kerültek. Női K-2 500 méteren a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika duó egyaránt első helyen haladt át előfutama célvonalán, készülhet a keddi középfutamra. Kenu kettesben Adolf Balázs, Fejes Dániel hetedik helyen végzett saját futamában, így a reményfutamon keresztül az 1000 méteres B döntőbe jutott.

    – A férfiak mezőnyében férfi kalapácsvetésben Halász Bencének szurkolhattunk a selejtezőben, ám a vb-bronzérmes kiskunhalasi versenyző a 14. helyen végzett, amivel nem tudott bekerülni a döntőbe.

    – Férfi kisöbű szabadpuskában a 3x40 lövéses összetettben Péni István a 10., Pekler Zalán a 14. helyen végzett.

    Női kézilabdásainknak minden összejött ahhoz, hogy egy győzelemmel továbbjussanak utolsó csoportmeccsükön, ám az ellenfél a csoportgyőztes Svédország volt. A magyar válogatott nagyot ment, végig koncentrált, a svédek egyszer tudtak vezetni a meccsen. A 26-23-as győzelem azt jelenti, hogy a három vereséggel kezdő Elek-csapat a negyeddöntőben a favorit norvégok ellen játszhat.

    Birkózásban férfi kötöttfogásban fantasztikus menetelést láthattunk a világbajnok Lőrincz Tamástól a 77 kilósok között. Meccs nélkül jutott a negyeddöntőbe, ahol 3:1-re győzte le japán riválisát. A legjobb négy között az iráni Mohammadali Garadzsival csapott össze, és nagy meccsen, 6:5-tel lépett tovább a keddi döntőbe. Kötöttfogásban 97 kilogrammban Szőke Alex a nyolcaddöntős sikere után a negyeddöntőben kikapott, és vigaszágon folytatja kedden, mivel legyőzője döntőbe jutott.

  • Norvégia makulátlan mérleggel ment tovább a csoportból női kézilabdában, miután 37-25-re összepréselte Japánt. Az A csoport élén zárt, és várhatja a mieink elleni negyeddöntőjét.

  • Az eső miatt ez a versenyszám is félbeszakadt Tokióban. Ám a vizes talaj és a jobban csúszó diszkosz miatt nehezebb dolga volt az atlétáknak a szokásosnál, a diszkoszvetés pedig amúgy sem könnyű szám. Sokat hibáztak a versenyzők. 

    A számot az amerikai Valarie Allman nyerte első dobásával, ami két centi híján hetvenméteresre sikerült. A második helyet a német Kristin Pudenz húzta be 66.68-cal. A bronzérmet a kubai Yaime Perez nyerte 65.72-es dobásával. 

  • Összetettben 320 kilós olimpiai rekorddal győzött a nagy esélyes, világbajnokként és világrekorderként érkező Li Ven-ven, a második Emily Campbell Nagy-Britanniából, a harmadik az amerikai Sarah Robles.

  • Ausztrália női kosárlabda-válogatottjának nem okozott különösebb gondot Puerto Rico legyőzése, ugyanis 96-69-re sikerült győzniük a C csoport utolsó fordulójában.

  • A dán Viktor Axelsen diadalmaskodott férfi egyesben a tokiói olimpia tollasversenyeinek zárónapján, hétfőn. Ezzel 25 esztendő után nyerte újra európai sportoló a számot – írja az MTI.

    Az öt éve bronzérmes Axelsen a címvédő kínai Csen Lung ellen játszotta a finálét. A játékelemek széles repertoárját felvonultató, látványos és izgalmas döntő szorosan indult, az első technikai szünetre Axelsen 11-10-es előnyénél került sor. Ezt követően azonban elhúzott a 2017-es világbajnok dán játékos, és 25 perc után előnybe került.

    A második játszmát már az elejétől uralta Axelsen, a végletekig precíz ütéseivel többnyire nem tudott mit kezdeni a címvédő. Az ihletett formában játszó, a tornán szettet sem vesztő dán a második felvonást 26, a mérkőzést 51 perc után zárta le. Az utolsó pont után hitetlenkedve körbenézett, majd zokogásban tört ki, Csen Lung gratulációja után pedig a két klasszis játékos mezt cserélt.

    A 27 esztendős Axelsen az ötkarikás játékok történetében a második európai tollaslabdázó, aki meg tudta nyerni a férfi egyes küzdelmeit: az 1996-os atlantai olimpián a szintén dán Poul-Erik Höyer Larsen, a sportág nemzetközi szövetségének (BWF) jelenlegi elnöke diadalmaskodott. A BWF első embere részt vett az eredményhirdetésen, és gratulált honfitársának.

    A csoportkörben Krausz Gergelyt legyőző Anthony Sinisuka Ginting a bronzéremért lépett pályára. A világranglistán ötödik indonéz játékos két szettben, 38 perc alatt kerekedett a rangsorban 59. guatemalai Kevin Cordón fölé.

    A találkozókat a helyszínen tekintette meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. Krausz számára – aki az első magyar tollaslabdázó volt férfi egyéniben olimpián – a csoportkör jelentette a végállomást.

  • Az ausztráloknál baleset történt a férfi csapatüldözéses versenyben, eltört az egyik kerékpáros kormánya.

  • A holland Sifan Hassan (14.36.79) nyerte a női 5000 méter síkfutást. Sokáig együtt futott az első nyolc, ám az utolsó ezer méteren Hassan rákapcsolt, és a hetedik helyről az elsőre ugrott, nagyjából másfél másodpercet vert a másodikra. 

    Az ezüstérmet a kenyai Hellen Obiri (14.38.36) nyakába akasztották, szinte végig a második helyen futott. A harmadik helyen Obiritől 5 tizeddel lemaradva az etióp Gudaf Tsegay (14.38.87) zárt. 

  • Aline Rotter Focken legyőzte a döntőben Maria Grayt a 76 kilósok mezőnyében női birkózásban.

  • A második elődöntőből a svédek jutottak a fináléba a női labdarúgótornán, miután Rolfo góljával legyőzték Ausztráliát. A döntőben az USA-t búcsúztató Kanadával játszanak.

  • Borzasztóan szerencsétlen volt az amerikai Sandi Morris a női rúdugrás selejtezőjében. Az atléta a 4.40-et megugrotta, majd az eső miatt félbeszakították a számot.

    Az újraindítás után következett számára a 4.55 méter. Az első ugrásánál megcsúszott a rúd, majd eltört alatta. A szerencsétlen versenyző nagyjából négy méter magasról zuhant vissza a szivacs szélére, ahonnan aztán lepattant a földre. 

    Ez már önmagában elég szerencsétlen helyzet, de nekifutott másodjára is. A második próba közben rosszul rugaszkodott el, és ugrás közben meghúzta a combját. Ennek ellenére nekifutott a harmadik, egyben utolsó próbájának is, amikor nem tudta betámasztani a rudat a helyére, így el sem tudott rugaszkodni. Sírva hagyta el a pályát. 

    Sandi Morris pedig jó esélyekkel vágott neki az olimpiának. Rióban 4.85-tel ezüstérmes lett, a Diamond League-ben pedig az elmúlt évek során többször tudott nyerni. Kétszer végzett a dobogó második helyén a világbajnokságon, ezen az olimpián megmutathatta volna, hogy az aranyra is érdemes. 

  • A marokkói Soufiane El Bakkali nyerte a 3000 méter akadályfutást Tokióban. A versenyszám 101 éves fennállása óta sosem volt még marokkói arany. 

    Az ezer méter után még a hazai pályán futó japán Rjuji Miura vezetett, a végső győztes El Bakkali csak a nyolcadik volt, bár akkor még nagyon együtt volt a mezőny. Kétezer méternél már a két etióp ment az élen, a marokkói addigra az ötödik helyre jött fel, egy másodpercre volt az elsőtől. 

    Az utolsó körben viszont begyújtotta a rakétákat El Bakkali, és mindenkit megelőzött. Szinte olyan látvány volt, mintha feleannyit futott volna, mint versenytársai, rengeteg tartaléka maradt az utolsó pár száz méterre. A célvonal után azonnal elterült, látszott, hogy mindent kiadott magából. Bő másfél másodpercet adott a másodiknak.

    Az élen tehát Soufiane El Bakkali végzett, ezüstérmes lett az etióp Lamecha Girma, harmadik helyen pedig a kenyai Benjamin Kigen zárt. 

  • A hollandok nagyon kicentizték a végét a Montenegró elleni utolsó csoportmeccsükön női kéziben. Hét góllal is vezettek már, végül 30-29-re nyertek, és a második helyen jutottak a negyeddöntőbe. Montenegró két győzelemmel és három vereséggel a harmadik.

  • Az új-zélandi Laurel Hubbard az első nyíltan transznemű sportoló az olimpiák történetében, ám a súlyemelő nem úgy teljesített, ahogy előzetesen tervezte, egyetlen gyakorlata sem lett érvényes, így búcsúzik. A részletekért katt ide!

  • Úgy tűnik, megkapja a politikai menedékjogot Lengyelországtól Kriszcina Cimanouszkaja, akit akarata ellenére akartak hazahurcolni az olimpiáról. A tokiói lengyel nagykövetségen van a fehérorosz futó, és napokon belül humanitárius vízummal a zsebében távozhat Varsóba. A részletek itt!

  • A német Krajewski Julia nyerte a lovastusa-díjugratás egyéni döntőjét. Az ezüstérem a brit McEwen Tom nyakába került, míg a bronzot az ausztrál Hoy Andrew kapta.

  • A női 400 gát elődöntői szokatlan körülmény között zajlottak. A szélső pályákon futókat csak felülről érte, ám a belső pályákon konkrétan állt a víz, nehezebb dolga volt az ott futóknak. A kvalifikáció itt is a szokásos, futamonként az első kettő, illetve a két leggyorsabb jut be a fináléba. 

    Az első futamból az amerikai Daliah Muhammad (53.30) és a jamaicai Janeive Russel (54.10) jutott döntőbe helyezés alapján. A második elődöntőből szintén amerikai futó végzett az élen Sydey McLaughlin (53.03) személyében, a második helyen pedig a panamai Gianna Woodruff (54.22) kvalifikálta magát.

    A harmadik elődöntő drámaira sikerült. Sara Slott Petersen elhibázta az egyik gátat, nagyot esett a csúszós pályán. Az élen a holland Femke Bol (53.91) és az amerikai Anna Cockrell (54.17) zártak. Cockrell és a harmadik helyen záró Viktorija Tkacsuk mindössze 8 század különbséggel ért be a célba, ám az ukrán számára sokáig kérdéses volt, hogy bejut-e a legjobb idővel a döntőbe. A földön ülve, könnyes szemmel várta a LED-falon az eredményt, közben a nagyot bukó Petersen vigasztalta. Miután hivatalos lett az eredmény, természetesen az örömkönnyek sem maradtak el, nagy volt az ünneplés a pálya szélén. 

  • A harmadik kör elején félbeszakították a női diszkoszvetés döntőjét az esőre hivatkozva. Már az első kör végén elkezdett cseperegni, de a második kör teljes katasztrófa volt az atléták számára. A tizenegy indulóból mindössze négyen tudtak érvényeset dobni. Volt, akinek kicsúszott a kezéből a szer pörgés közben, volt, aki a hálóba dobott. 

    A harmadik körben először a kínai Jang Csen próbálkozott, ám az ő dobása is érvénytelen volt. Közvetlenül utána félbeszakították a versenyt.

    A finálét az amerikai Valerie Allman vezeti 68.98-cal, őt a kubai Yaime Perez (65.72), majd a német Kristin Pudenz (65.34) követi. 

  • A férfi 400 méteres síkfutás döntőjébe nyolc atléta jut be. A három elődöntő első és második helyezettje, illetve az őket követő két leggyorsabb futó kap helyet a fináléban. 

    Az első elődöntőből a grenadai Kirani James (43.88) és a kolumbiai Anthony Jose Zambrano (43.93) jutott tovább az első két helyről. 

    A második elődöntő nem volt olyan szoros, mint az első. Az Egyesült Államok színeiben Michael Cherry (44.44) és a jamaicai Christopher Taylor (44.92) kvalifikált a döntőbe. 

    A harmadik elődöntő ígérkezett a legerősebbnek, ám a legjobb időket az első elődöntőben futották. A harmadik menetből a bahamai Steven Gardiner (44.14) és az amerikai Michael Norman (44.52) kvalifikált a döntőbe. 

    Az első két helyezetteket követően Isaac Makwala (44.59) és Liemarvin Bonevaica (44.62) voltak a leggyorsabbak, így ők kaptak még helyet a fináléba. 

  • Az orosz óriás, Alekszander Karelin a sydney-i játékokon gyűjthette volna be negyedik olimpiai aranyát a 130 kilósok között, ám ezüstérmet szerzett. Így Mijain Nunez lett minden idők legsikeresebb birkózója a férfiak mezőnyében: Peking (2008), London (2012) és Rio (2016) után Tokióban is felállhatott a dobogó legfelső fokára a 130 kilogrammosok versenyében. A 38 éves kubai a georgiai Iakobi Kajaiát győzte le a döntőben 5-0-ra.

    A 60 kilogrammosok körében szintén kubai győzelem született, Orta Sanchez a kétszeres világbajnok japán Fumita Kenichirót verte 5-1-re.

  • A női labdarúgótornán Egyesült Államok–Kanada 0-1, Kanada jutott a döntőbe, az USA-nak a bronzmeccs maradt.

  • Lovaglásban Nagy-Britannia szerzett aranyérmet csapatban. A második helyen Ausztrália futott be, míg a dobogó harmadik fokára Franciaország állhatott fel. 

  • Az olasz Lamont Marcell Jacobs nyerte a férfi 100 méteres síkfutást a tokiói olimpián, ezzel ő lett az első olasz futó, aki az ötkarikás játékokon győzött ebben a számban, ráadásul Usain Bolt trónját foglalta el. 

    Jacobs a győzelme után adott interjút, amikor hívása volt az olasz miniszterelnöktől:

  • A kötöttfogásúak 97 kilogrammos mezőnyében a Szőke Alexet legyőző orosz Musza Jevlojev sikert aratott a lengyel Tadeusz Michalik ellen is, a magyar birkózó a vigaszágon folytatja, ahol egy győzelem után már a bronzért birkózhatna.

  • Ha van 12 perce, mindenképp hallgassa meg az Eurosport rövid kis interjúját az olimpiai szereplésről és a közeljövőről Valter Attillával:

  • Akzhol Makhmudov legyőzte örmény ellenfelét a 77 kilogrammos kötöttfogású mezőnyben, az olimpiai aranyért Lőrincz Tamással birkóznak kedden.

  • Cso-jü Vang nyerte az aranyérmet női súlyemelésben a 87 kilósok között. Ezüstérmes az ecuadori Jajaira Salazar Arce, bronzérmes Dominga Santa Peguero.

  • Lőrincz Tamás bejutott a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók olimpiai döntőjébe! Helyszíni beszámolónkat Palotai Barnabástól itt olvashatja. 

  • A 19-szeres világbajnok a selejtezőt végigtornázta, és az első helyen került az összetett fináléjába, illetve mind a négy szeren a nyolcas döntőbe jutott. Ezek után a múlt keddi csapatversenyen csak az első szeren tornázott, és a 13,766 pontra értékelt ugrása után visszalépett, indoklása szerint azért, mert a gyengébb teljesítménye után a mentális egészségére kellett figyelnie.

    Egy nappal később jelezte, hogy az összetettben nem indul, és a szerenkénti döntőkről később határoz. Szombaton bejelentette, hogy egyik vasárnapi döntőt – az ugrást és a felemáskorlátot – sem vállalja, vasárnap közölte, hogy visszalép a talaj hétfői fináléjától, majd az amerikai tornaszövetség hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy Biles ott lesz a mezőnyben a keddi gerendadöntőben.

    A 24 éves sportoló gerendán nem címvédő – öt évvel ezelőtt Rio de Janeiróban harmadik lett –, de háromszoros világbajnok. A döntőbe a hatodik helyen jutott be.

    (MTI)

  • A férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammos mezőnyében Lőrincz Tamás első, marokkói ellenfele koronavírus-fertőzés miatt nem léphetett szőnyegre, a magyar birkózó a második körben Jabiku Sohei ellen jutott az elődöntőbe, ahol a világbajnoki bronzérmes, iráni Mohammadali Garadzsival találkozott.

    Összefejeléssel kezdődött a mérkőzés, némi kényszerszünet után mindketten folytatni tudták. Az első pontot az iráni kapta, Lőrincznek kellett lemennie, de jól védekezett. Kiléptetés után ideiglenesen egyenlített a magyar birkózó, de lábra támadás miatt érvénytelenítették a pontot.

    Lőrincz a második három perc elején egyenlített, a földről pedig kétpontos akciót hajtott végre, az iráni lábra támadás miatt még egy intést is összeszedett, az érvénytelen challenge után 6–1-re módosult az állás.

    Egy perccel a vége előtt leküldték Lőrinczet, az iráni szerzett két pontot, és a magyar birkózó egy intést is begyűjtött, 6–5-re jött vissza Garadzsi. Fél perc volt hátra, amikor Lőrincz jól védekezett a szőnyegen, és olimpiai döntőbe jutott!