új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Zombori Gábor nem indult el 200 méter vegyesen csütörtökön, a párizsi olimpia úszóversenyeinek hatodik napján.

    A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 21 éves úszó betegség miatt lépett vissza a számtól.

    Zombori vasárnap 14. volt 400 méter vegyesen, ezt követően azt mondta, hogy a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon volt csúcsformában, ezt pedig nem sikerült egy hónappal később is hoznia, ezért nem vár sokat a folytatásban.

    Mindez azt jelenti, hogy az olimpiák történetében első alkalommal nem lesz magyar döntős valamelyik vegyesúszó számban, melyeket 1964 óta rendeznek meg az ötkarikás játékokon.

  • A legjobb 16 között búcsúzott a férfi cselgáncsozók –100 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeitől Vég Zsombor.

    A 22 esztendős judoka a korábbi kétszeres világbajnok Nikoloz Serazidisvili ellen mérkőzött meg. A magyar sportoló rögtön egy waza-arival kezdett, majd később a spanyol ugyanezzel válaszolt, miután leszorította ellenfelét. A „kegyelemdöfést” mintegy másfél perccel a vége előtt vitte be Serazidisvili, miután ippont ért el.

    A magyarok számára egyéniben véget értek a küzdelmek cselgáncsban, amelyre augusztus 3-án, szombaton kerül sor.

  • Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke Párizsban nyilatkozott az Indexnek a spanyol női kézilabda-válogatott délutáni mérkőzése előtt:

    Megdőlt az a tézis, miszerint olimpiára kijutni sokkal nehezebb, mint ott jó eredményt elérni, a női és a férfimezőny is sokat erősödött az elmúlt években. Ha a spanyol meccset sikerül hozni, akkor a lányok továbbmennek a csoportkörből. A fiúk nehezebb helyzetben vannak, mert nem sikerült hozniuk a kulcsmeccset Egyiptom ellen. De jó dolog, hogy még élnek a továbbjutási esélyeik, most viszont bravúrra lenne szükség két nagyon erős csapat ellen. A franciák eddig nem szerepeltek túl fényesen, de nagyon jó játékosaik vannak, szenzáció lenne, ha sikerülne őket legyőzni. De bízok a srácokban, Norvégia ellen megmutatták, hogy jó játékkal bárki ellen partiban tudunk lenni.

    Csütörtök reggel Hollandia legyőzte Brazíliát, így a magyar női kézisek biztosan továbbjutnak a csoportkörből az olimpián, ha legalább egy pontot szereznek az eddig nyeretlen Spanyolország ellen. Az a meccs 14:00-kor kezdődik, és természetesen élőben közvetítjük az Indexen.

  • A férfiak futama után a női 20 kilométeres gyaloglás mezőnyében is két magyar versenyző képviselte hazánkat a párizsi olimpián – az indulók között Madarász Viktória és Récsei Rita is ott volt. 

    A versenyt a reggeli vihart követően már verőfényes napsütésben rendezték meg, így a hőmérséklet is tovább nehezítette a versenyzők dolgát. 

    Egyvalakiét azonban valamivel kevésbé, mint másokét, a távon kétszeres Ázsia Játékok-győztes és egyszeres világbajnok kínai Jiaju Jang ugyanis a futam elejétől kezdve vezette a versenyt, és kilométerről kilométerre növelni tudta a távolságot az őt csak messziről üldöző spanyol María Pérezzel szemben. 

    Az aranyérem sorsa így nem is lehetett kérdés, Jiaju Jang után végül Pérez ért célba, a bronzérem pedig az ausztrál Jemima Montagé lett.

    A magyar versenyzők közül Récsei Ritának valamivel jobban jött ki a lépés, és a 33. helyen végzett, míg Madarász Viktória a 42. lett.

  • A férfi 50 méteres gyorsúszásban Szabó Szebasztián képviselte a magyar színeket. A győriek úszója 22.12-es idővel a hetedik helyen végzett az előfutamában. Összesítésben a 24. helyen zárt, így nem jutott tovább a szám csütörtök esti középdöntőjébe.

  • Liu Jü-kun kínai világcsúcstartó nyerte csütörtökön a férfi puska összetett versenyszámát a párizsi olimpián.

    A 27 éves, világbajnoki ezüstérmes kínai sportlövő ezúttal elmaradt az idén májusban, Bakuban felállított 468,9 körös legjobbjától, viszont a szerdai alapverseny során beállította honfitársa, Tu Lin-su 597 körös olimpiai rekordját.

    Liu mögött az ukrán Szerhij Kulis lett a második, míg harmadikként az indiai Swapnil Kusale zárt.

  • A csütörtöki úszóprogram a női 200 méteres hátúszással kezdődött, amelyben Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra volt érdekelt.

    Szabó-Feltóthy a futamában 2:09.72-es idővel harmadik, míg Molnár 2:10.51-es eredménnyel a nyolcadik lett a futamában. Előbbi összesítésben a 9., utóbbi pedig 16. idővel épphogy bejutott a középdöntőbe.

    „Ez az olimpia, itt menni kell. Örültem, hogy a futamomban egyet előre tudtam lépni az előzetes nevezési időmhöz képest. Így tovább, de azért remélem, hogy nem kilencedik leszek, akkor már a tizedik is jobb, de persze inkább nyolcadik. Remélem, hogy benne van egy egyéni csúcs este, ha sikerül, örülök, de ha nem, akkor sem leszek szomorú, mert itt vagyok az olimpián” – mondta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

    Molnár a vegyes zónában elmondta, elképesztően izgult, a reggelinél néhány falatot tudott csak leerőltetni a torkán, de az is kijött belőle, ugyanakkor az indító szobában már megnyugodott.

    „Nagyon jónak éreztem az első százötvenet, de a vége már nagyon fájt, el is hagytak engem a végén. Izgultam, hogy esetleg kicsúszom, de szerencsére nem” – tette hozzá Molnár.

        A szám középdöntőjét 21.19-kor rendezik.

  • A férfi cselgáncsozók –100 kilogrammos súlycsoportjában Vég Zsombor egy végjátékban szerzett waza-arival győzte le a 2017-ben Európa-bajnoki címet szerző szerb Alekszandar Kukoljt, ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

    Ellenfele a spanyol Nikoloz Serazadisvili lesz, aki erőnyerő volt az első körben.

  • A magyar férfi kardcsapat olimpiai ezüstérmet szerzett, miután a döntőben 45–41-es vereséget szenvedett Dél-Korea ellen.

    Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián nyakába ezüstérmeket akasztottak szerda este, mutatjuk, hogyan vették át a medáliákat:

  • A női kézilabdatorna B csoportjában – ahol a magyar válogatott is szerepel – Hollandia 31–24-es győzelmet aratott Brazília ellen a negyedik fordulóban, ezzel bejutott a negyeddöntőbe.

    A narancs mezesek 6 ponttal állnak a csoport második helyén Franciaország mögött. A dél-amerikaiak két ponttal az ötödik pozíciót foglalják el. Amennyiben a mieink ma nem veszítenek Spanyolország ellen, akkor Golovin Vlagyimir együttese biztosan ott lesz az ötkarikás játékok negyeddöntőjében.

  • A Spanyolország elleni mérkőzés előtt cserét hajtott végre a magyar női kézilabda-válogatott keretében Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

    A változás a beállósoknál történt, mégpedig Bordás Rékát váltja a felszámolás alatt álló Nantes-ba igazoló Pásztor Noémi – adta hírül a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF).

    A Magyarország–Spanyolország-mérkőzést csütörtökön 14 órától rendezik meg, az Indexen percről percre tudósítással jelentkezünk.

  • Egy sportoló számára legyen szó bármilyen versenyről, kétségtelen, hogy egyetlen dolog lebeg a szeme előtt: hogy legjobb tudása szerint mindent megtegyen a győzelemért. Persze ez nem mindenkinek jöhet össze mindig, hiszen első hely többnyire csak egy van, azonban kétségkívül szívszorító azt látni, ha valakinek idő előtt, egy sérülés vagy eltiltás miatt derékba törnek az álmai. 

    Ebbe a helyzetbe került most a világ legjobb góllövőjének kikiáltott brazil válogatott Marta Vieira da Silva is, akinek nagy meglepetésre mindenkinél hamarabb véget ért a Spanyolország elleni csoportmérkőzés a párizsi olimpia női labdarúgótornáján – a támadót ugyanis egy szerencsétlen szabálytalanság, veszélyes játék miatt kiállítottak a találkozó első félidejének végén.

    Ráadásul csapata végül 2–0-ra ki is kapott a mérkőzésen, így a torna negyeddöntőjében a házigazda Franciaországgal találkoznak majd. Emiatt könnyen lehet, hogy a kiállítással véget is ért az olimpia Marta számára, és egyben a nemzeti csapatban való szereplése is, ugyanis a piros lap miatti eltiltása után csak akkor lesz esélye még az ötkarikás szereplésre, ha a brazilok kiharcolják az elődöntőbe jutást. 

    A 38 éves Marta 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai ezüstöt, mindkét alkalommal az Egyesült Államoktól szenvedtek vereséget a fináléban. Persze karrierjére a hiányzó olimpiai arany ellenére sem lehet komoly panasza, ugyanis ő minden idők legjobb gólszerzője a férfi- és a női világbajnokságokon, hat tornán 23 meccsen 17 gólt szerzett eddig.

    A negyeddöntő mérkőzései

    Augusztus 3., szombat:

    • 15.00 Egyesült Államok–Japán
    • 17.00 Spanyolország–Kolumbia
    • 19.00: Kanada–Németország
    • 21.00: Franciaország–Brazília
  • A tervezettnél később, végül 9:50-kor elrajtolt a női 20 kilométeres gyaloglás. A mezőnyben két magyar, Madarász Viktória és Récsei Rita indul.

    A férfiak hasonló távú versenye ecuadori aranyéremmel zárult, Helebrandt Máté 44., Venyercsán Bence a 46. helyen ért célba.

  • Az eredeti program szerint 7:30 perckor a férfi 20 kilométeres gyaloglással vette volna kezdetét az atlétikai program a párizsi olimpián, de a rossz időjárás miatt a szervezők elhalasztották a rajtot, amely így nyolc óra körül indulhatott meg a távon. 

    A száradó pályán fokozatosan egyre jobban gyorsult a mezőny is, amelyet a táv második felében az olasz Massimo Stano vezette élboly dominált, és sokáig úgy tűnt, hogy a lendületével nem fogják tudni tartani a lépést. Három kilométerrel a vége előtt azonban elfáradt, és a brazil Caio Bonfim és az ecuadori Brian Daniel Pintado is meg tudta előzni a közben kisebb sérülést szenvedő olaszt. 

    A végén ráadásul még a spanyol Alvaro Martin is el tudott lépni mellette,

    Pintado pedig hatalmas hajrá után végül elsőként ért be a célba – az ecuadorié az aranyérem. 

    A második helyen 14 másodperces lemaradással Bomfin, majd harmadikként a spanyol Martin ért be, így ők állhatnak még fel a versenyszám dobogójára. 

    A két magyar induló, Helebrandt Máté a 44., Venyercsán Bence pedig a 46. helyen végzett. 

  • Az ötödik napot követően Kína kilenc aranyat szerezve vezeti a rangsort, érdekesség, hogy a 19 érménél Franciaország (8–10–8) és az Egyesült Államok (5–13–12) is többet szerzett. A Team USA 30 medáliája eddig a csúcs, de még így sincsen a top 5-ben!

    A mieink Milák Kristóf és a férfi kardcsapat révén két ezüstöt szereztek szerdán, ezzel a magyar csapat feljött a 28. helyre.

    Érmek a 2024-es olimpián

    OrszágAranyEzüstBronzΣÖsszesen
    1.Kína 9 7 3 19
    2.Franciaország 8 10 8 26
    3.Japán 8 3 4 15
    4.Ausztrália 7 6 3 16
    5.Nagy-Britannia 6 6 5 17
    6.Egyesült Államok 5 13 12 30
    7.Koreai Köztársaság 6 3 3 12
    8.Olaszország 3 6 4 13
    9.Kanada 2 2 3 7
    10.Németország 2 2 2 6

    A teljes éremtáblát itt nézheti át!

  • Egy olimpiát megelőzően hiába gondolhatjuk a korábbi és kvalifikációs eredményekre tekintve azt egy-egy sportolóról, hogy versenyszáma abszolút esélyese, a sportban az a szép, hogy bármi megtörténhet – így a legesélyesebbek is elbukhatják az aranyérmet, a kevésbé esélyesnek tartott sportolók pedig okozhatnak komoly meglepetéseket. 

    Nem véletlen, hogy így gondolkozik és ebben reménykedik a szombathelyi DOBÓ SE mesteredzője, Németh Zsolt is, aki szerint ugyan a kalapácsvetés aranyesélyese egyértelműen a kanadai Ethan Katzberg, de bízik abban, hogy Halász Bence borsot tud törni az orra alá.

    Pláne annak tudatában, hogy a magyar versenyző augusztus 4-én, a döntő napján ünnepli a 27. születésnapiját, amelyen így az éremszerzés külön ajándék lenne számára...

    Persze Halásznak semmi esetre sem lesz egyszerű dolga, ugyanis Németh szerint a tavaly Budapesten olimpiai bajnokot és ötszörös világbajnoki első helyezettet is maga mögé utasító Katzberg az atlétika földönkívülije, olyan űrlény, akinek egyelőre még megfejthetetlen a különleges dobótudománya.

    A 22 éves kanadai szerintem csak akkor nem nyer Párizsban, ha elesik a saját lábában, ezt viszont egy „ufonauta” aligha fogja megtenni az ellenfelei kedvéért

    – nyilatkozta Németh Zsolt az SzPress Hírszolgálatnak.

    A mesteredző szerint akár még az is megtörténhet, hogy a vállig érő hajjal versenyző Katzberg egy „telibe talált” dobásával megközelíti Jurij Szedihimmár 38 éve fennálló 86,74 méteres világcsúcsát.

    Számításba kell venni azt is, hogy kanadainak ez lesz az olimpiai debütálása, ráadásul egy olyan versenyen, ami a többihez nem hasonlítható. Nem lehet előre tudni, hogy az esélyesség rá nehezedő terhe miként hat majd rá, ha úgy, mint korábban kétszer is a lengyel Fajdekre, akkor még meglepetés is születhet

    – tette hozzá a szombathelyiek mestere, aki László bátyjával együtt edzi a vasi műhely dobóatlétáit.

    Halász Bence 2021-ben Tokióban, a térdműtétjének évében ugyan közel került, de nem jutott az olimpiai döntőbe, most viszont egyéni csúcsát megjavítva ugyanúgy dobogós lehet, mint öt év leforgása alatt két-két világbajnokságon és Európa-bajnoki döntőben.

    Bence mindent beleadott a mostani felkészülésének hónapjaiban. Ezek után egyáltalán nem feltartott kezekkel lép majd a stadionba. Az utolsó edzésein már rendszeresen nagyobbakat dobott, mint a római Európa-bajnokság előtt, ami igencsak biztató. Azt megígérhetjük, hogy az utolsó dobásáig mindent meg fog tenni azért, hogy minél előrébb végezzen az olimpiai döntőben. Ha a körülmények megfelelőek, és megjósolhatatlan események nem zavarnak be, Bence képes lehet az első olimpiai érmének megszerzésére, amihez erőt adhat neki, hogy az idén Katzbergen kívül csak a lengyel címvédő Nowicki, valamint az ukrán Kohan előzi meg

    – emelte ki Németh Zsolt, akinek Halász mellett még három kalapácsvetője, Gyurátz Réka, Rába Dániel és Varga Donát is bekerült az olimpiai csapatba.

    Németh Zsolt 25 év után ismerősként térhet vissza az olimpiára felújított Stade de France falai közé. Éppen negyedszázaddal ezelőtt ebben a stadionban nyert Grand Prix-versenyt Gécsek Tibor, ahol ő a dobogó második fokára állhatott fel. Ugyanitt 1998-ban Kiss Balázs 83.00 méterrel országos csúcsot ért el, és itt lett világbajnoki ezüstérmes Annus Adrián 2003-ban, de azóta magyar sikerek nem születtek ebben az arénában...

  • Ma kezdődnek Marseille-ben a világbajnok Érdi Mária és az Európai-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán futamai a párizsi olimpián.

    Mindkét versenyző magabiztos, a felkészülésük jól sikerült, a maximumot szeretnék kihozni magukból, és ha ez sikerül, bárkit legyőzhetnek. A sporttörténelmi eredménnyel, Berecz Zsombor második helyezésével zárult tokiói olimpia után tehát ismételten a legjobbak között végezhetnek a magyar vitorlázók.

    Berecz Zsombor ezúttal – a dél-afrikai Ian Ainslie oldalán – szövetségi kapitányként segíti a két magyar induló, Érdi Mária (ILCA 6 hajóosztály) és Vadnai Jonatán (ILCA 7) szereplését Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén.

    Érdi Mária a harmadik olimpiáján szerepel.
    Érdi Mária a harmadik olimpiáján szerepel.
    Fotó: Cserta Gabor / Magyar Vitorlás Szövetség

    Érdi Mária immár harmadik olimpiáján szerepel, Rióban 18 évesen a 14. helyen végzett, Tokióban egyet lépett előre (13. hely), mégis csalódottan utazott haza, mert úgy érezte, hogy nem hozta ki magából a maximumot. 2023-ban világbajnoki címet szerzett, ennek eredményeként elnyerte Magyarországon az Év női sportolója címet, idén februárban pedig Európa-bajnok lett. Ezek után nem csoda, hogy kiemelten figyel rá a hazai és a nemzetközi sajtó, az esélyesek között tartják számon.

    Nagyon örülök, hogy végre elkezdődik számomra az olimpia! Erősebb és gyengébb szeles napokra is lehet számítani, ami jó hír, mert én átlagosan jó futamokat tudok hozni a riválisokhoz képest. Nagyon jó a hangulat a csapatban, támogatjuk egymást és készen állunk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Nem az esélylatolgatásokkal foglalkozom, hanem próbálok magamra figyelni és a lehető legjobb eredményt elérni. A helyszínt jól ismerjük, sokat edzőtáboroztunk itt, a szervezőktől kapott hajóval és vitorlával elégedett vagyok

    – nyilatkozta Érdi Mária. 

    Hozzá hasonlóan a versenyszámban érdekelt másik magyar versenyző, a 26 esztendős Vadnai Jonatán is az élmezőnyben végezhet, hiszen a Marseille előtti öblöt ő is tökéletesen ismeri, ráadásul sokat segít számára, hogy kísérőként bátyja, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjámin is vele van Franciaországban –  így olimpiai újonc létére nyugodt és magabiztosan várja a délutáni versenyt.

    Technikailag elég trükkös, északnyugati, nyugati szél lesz, ami szép hosszú, kétméteres tengeri hullámokat hoz majd, de én fizikailag és technikailag felkészültnek érzem magam, jól sikerültek az edzések. Sok időt töltöttünk Marseille-ben és edzettünk annyit, hogy fel tudjuk venni a versenyt a tengeri nagyhatalmak vitorlázóival. Az olimpiai részvétel a sportágunk csúcsa, hihetetlen lehetőség, hogy itt lehetek és az egész nemzetet képviselhetem

    – idézi Vadnai Jonatánt a Magyar Vitorlás Szövetség közleménye.

    A tervek szerint mindkét magyar érdekeltségű hajóosztályban napi kettő, vagyis összesen tíz futamot rendeznek augusztus elseje és ötödike között a kora délutáni órákban, az érmekről döntő futam (medal race) pedig augusztus 6-án lesz. A menetrendet természetesen az időjárás felülírhatja.

    A 2024-es párizsi nyári olimpia vitorlásversenyeit a francia fővárostól csaknem 700 kilométeres távolságra, a Földközi-tengeren, a Marseille melletti öbölben rendezik július 28. és augusztus 8. között. Összesen 10 számban avatnak bajnokot, 65 ország versenyzői szereztek kvótát – Magyarországot a két fent említett sportoló képviseli.

  • Helebrandt Máté és Venyercsán Bence is ott van a mezőnyben, előbbi a 45-ös, utóbbi a 47-es rajtszámot kapta.

    A tempó a magas páratartalom ellenére is magas volt, 13 perc után a két magyar hátul helyezkedett, de ők sem voltak annyira leszakadva az élmenőktől.

  • Az eredeti program szerint 7:30 perckor a férfi 20 kilométeres gyaloglással vette volna kezdetét az atlétikai program a párizsi olimpián, de a rossz időjárás miatt a szervezők elhalasztották a rajtot.

    Az M4 Sport beszámolója szerint jelenleg rossz idő van a francia fővárosban, villámlik is. Reggel nyolc előtt biztos nem indul el a mezőny.

    Augusztus 1–11. között közel kétezer atléta mutathatja meg tudását az olimpián. Párizsban 18 magyar vesz részt az atlétikai versenyeken, közülük Helebrandt Máté és Venyercsán Bence, valamint Madarász Viktória és Récsei Rita lesz érdekelt az első napon.

    A magyar atléták 39 érmet – köztük tíz aranyat – szereztek eddig az olimpiákon, a dobogós helyezésre Párizsban is van esély: a kétszeres világbajnoki harmadik kalapácsvető Halász Bence az éremvárományos. A szombathelyi nehézatléta már pénteken dobókörbe lép a selejtezőben.

    Magyar atléták a 2024-es nyári ötkarikás játékokon:

    • Bánhidi-Farkas Petra – távolugrás
    • Halász Bence – kalapácsvetés
    • Gyurátz Réka – kalapácsvetés
    • Helebrandt Máté – 20 km gyaloglás
    • Kerekes Gréta – 100 m gátfutás
    • Klekner Hanga – rúdugrás
    • Kozák Luca – 100 m gátfutás
    • Krizsán Xénia – hétpróba
    • Madarász Viktória – 20 km gyaloglás
    • Molnár Attila – 400 m
    • Nemes Rita – hétpróba
    • Oláh Barbara – maratoni gyalogló váltó
    • Rába Dániel – kalapácsvetés
    • Récsei Rita – 20 km gyaloglás
    • Spiller Tiziana – maratoni gyalogló váltó (tartalék)
    • Takács Boglárka – 100 m, 200 m
    • Tóth Norbert – maratoni gyalogló váltó (tartalék)
    • Varga Donát – kalapácsvetés
    • Venyercsán Bence – 20 km gyaloglás, maratoni gyalogló váltó
    • Wagner-Gyürkés Viktória – 5000 m
  • A férfiak egyéni versenyében Danyiil Medvegyev, míg a párosok küzdelmeitől a Carlos Alcaraz, Rafael Nadal páros búcsúzott a párizsi olimpia tenisztornájának szerdai játéknapján.

    A negyedik helyen kiemelt orosz játékos két játszmában kapott ki a kanadai Felix Auger-Aliassimétől, így a nyolcaddöntőben véget ért számára a viadal.

    A férfiaknál Medvegyeven kívül minden esélyes, így a címvédő német Alexander Zverev, a 24-szeres Grand Slam-bajnok szerb Novak Djokovics és a spanyolok négyszeres GS-győztese, Carlos Alcaraz is bejutott a legjobb nyolc közé.

    Utóbbi viszont a spanyol álomduó tagjaként vereséget szenvedett a Roland Garros 14-szeres bajnoka, Rafael Nadal oldalán az amerikai Austin Krajicek, Rajeev Ram kettőstől.

    Nadal ezzel befejezte szereplését az olimpián, mert egyesben már korábban Djokovics búcsúztatta. Nadal azt mondta a kiesése után, hogy csalódott, mivel nem tudott érmet nyerni Spanyolországnak, és nem zárta ki, hogy a francia közönség most látta őt utoljára játszani Párizsban.

    A nőknél a lengyel világelső, Iga Swiatek bár kisebb meglepetésre szettet vesztett Danielle Collins ellen, de amerikai vetélytársa a harmadik játszmában 4:1-es hátránynál feladta a küzdelmet.

    Az amerikaiak egyik legnagyobb esélyese, Coco Gauff az egyéni búcsúja után egy nappal párosban és vegyes párosban is kiesett a párizsi játékokon.

  • Létezik olyan 61 éves sportoló, aki legyőzte a világ legjobb asztaliteniszezőjét? A válasz nem. Vagyis nem egészen, miután hétfőn az 1963. július 4-én született luxemburgi Ni Szhia Lian lett az olimpia történetének legidősebb versenyzője, aki asztalitenisz-mérkőzést nyert, amikor legyőzte a 31 éves török játékost, Sibel Altinkayát, írja a The Guardian.

    Szerdán pedig újabb rekordot állított be, ő lett az olimpia történetének legidősebb játékosa, aki kikapott a kínai világbajnok és olimpiai ezüstérmes Szun Csingszától. A 23 éves Sun nemcsak 38 évvel fiatalabb az asszonynál, hanem kilenc évvel a fiánál is.

    Csingsz ugyan 4–0-ra legyőzte a tapasztalt sportolót, de amikor véget ért az összecsapás, Lian volt az, akit vastapssal ünnepelt a közönség.

    Az internet népe is megőrült a „pingpongnagyiért”, többek között a kínai internetezők is a szívükbe zárták a hölgyet, akiből folyamatosan sugárzik az életvidámság.

    Ni Szhia Lian kislány korában Sanghajban kezdett asztaliteniszezni, miután egy versenyt megnézett a tévében. 16 éves korára már a nemzeti csapat tagja volt, 1983-ban már két aranyérmet nyert Kínának a berlini világbajnokságon. Annyira megtetszett neki a város, hogy nem sokkal később Németországba költözött, hogy ott tanulhasson. A diploma megszerzése után Luxemburgba költözött, és azóta is ott él.

    Ez volt a hatodik olimpiája, és Luxemburg őt választotta, hogy vigye csapata zászlóját a párizsi olimpia megnyitóünnepségén.

  • Sűrű program vár a magyar sportolókra a párizsi olimpia hatodik napján: Kós Hubert a 200 méter hátúszás döntőjében ugrik medencébe majd este, de addig is elkezdődnek az atlétikai versenyek, női kézilabdázóinkra kulcsfontosságú mérkőzés vár, valamint ökölvívásban is szurkolhatunk magyar éremesélynek. A napot pedig majd férfipólósaink mérkőzése zárja. Részletes program itt! 

  • Jó reggelt kívánunk, kezdődik az olimpia hatodik napja, tartsanak velünk egész nap, és nem maradnak le egyetlen fontos eseményről sem Párizsból.

    A napi programban lesz atlétika, gyaloglás, cselgáncs, kézilabda, vízilabda, illetve Kós Hubert megszerezheti a magyar küldöttség első aranyérmét az esti 200 méter hátúszás döntőjében. 

    Böngéssze az  Index olimpiai mellékletét  a pontos menetrendért, éremtábláért, friss hírekért, illetve a magyar érdekeltségű versenyszámokért.