új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A második kör zárópárosa Andrásfi Tibor és Elmir Alimzanov volt. Andrásfi adta az első tust, de a folytatásban rendre felváltva találtak, hol a magyar szerzett vezetést, hol riválisa egyenlített. 4:4-nél együttest ítéltek, utána viszont kétszer is egyéni Eb-bronzérmesünk tudott tust adni, aki így ellépett 6:4-re. Andrásfi lendületbe jött, 20 másodperccel a vívóidő lejárta előtt ellépett 9:5-re is. Összesítésben 29:18-nál kötött ki, tíz tus fölé növelve a vezetésünket. 

  • A magyar férfi kézilabda-válogatott 28–25-re kikapott a világbajnok Dániától az olimpia csoportkörének negyedik fordulójában. Chema Rodríguez ezúttal is elégedett volt játékosai teljesítményével, Bánhidi Bence pedig elmondta, pályafutása egyik legfontosabb mérkőzésére készül.

    A nyilatkozatokat ide kattintva olvashatják el. 

  • Siklósi Gergely az imént Andrásfi ellen rendkívül passzívan vívó Ruszlan Kurbanov ellen kötött be a negyeddöntő ötödik asszójára. Ez a párharc sem indult túl pörgősen, többnyire a pást közepén keresték a rést egymás védelmén a résztvevő felek. Közel másfél perc telt el találat nélkül, és már mind a kettejüket figyelmeztették passzivitás miatt, amikor Siklósi végre bevitte az első tust. Ezzel már 19:13 volt összesítésben a magyar fór. 2019-es világbajnokunk végül még egy találatot tudott bevinni a háromperces vívóidő alatt, így 2:0-ra nyerte a párosítást, és még tovább növelte a magyar előnyt (20:13). 

  • 9:5-ös magyar vezetésről vette kezdetét a Kazahsztán–Magyarország-párbajtőrcsapatverseny negyeddöntőjének negyedik asszója, a páston ezúttal Koch Máté akciózott Vadim Sarlaimov ellen. Az asszó elején Koch szerzett vezetést, majd felváltva találtak. A kazah 3:2-nél fordított, de az előnye nem bizonyult tartósnak, világbajnoki címvédőnk egyenlített egy gyors kitöréssel. 4:4-nél kettőst szúrtak, és még mindig volt közel másfél perc a vívóidőből. Sarlaimov fegyvert cserélt, de ez sem segített rajta.

    Az ötödik találatot, majd a hatodikat is Koch adta az asszón belül. Mivel a korábban pástra lépő társak a három perc alatt nem mindig vívtak el legalább öt találatig, így még mindig folytatódhatott a párharc – párbajtőr-csapatversenyben a háromperces korlát és az öttalálatos határ is érvényesülhet, de utóbbi inkább az asszók elején fontos. Kochnak az asszó végén nem volt szerencséje, hiába kezdeményezett szinte folyamatosan, a pontatlan szúrásai után a kazah jól kontrázott, visszajött 8:8-ra a párharcon belül. Az utolsó másodpercben Koch még eltalálta Sarlaimov karját, ezzel végtére is növelte az összetett előnyt, 18:13-nál átadva a helyét a páston. 

  • Major Veronika a női légpisztoly alapversenye után a sportpisztolyét is megnyerte, olimpiai csúccsal jutott be a szombati döntőbe, míg Fábián Sára Ráhel a 14. helyen végzett Chateauroux-ban a párizsi olimpia pénteki versenynapján.

    A nők 25 méteres száma a játékok utolsó magyar érdekeltségű versenye, amelyben Major egyértelműen a legjobbak közé tartozik, de a 22 éves Fábián is többször bizonyította, hogy nemzetközi szintű eredményre képes. Ezt mindkét sportoló bizonyította péntek reggel, az alapverseny első 30, úgynevezett pontlövészetében, mely után Major Veronika 294 körrel az élen állt, míg Fábián 291-gyel kilencedik volt.

    A ponthoz hasonlóan a rapid szakaszban is két csoportra osztva lőtt a negyven pisztolyos. Az elsőben Fábián volt érdekelt, és a csepeli lövő három 97 körös tízes szériát produkált úgy, hogy az elsőben és a harmadikban egyaránt hét tízese és három kilencese volt, a másodikban viszont nyolc tízest ért el, ám egyik lövése nyolcas lett.

    A fiatal sportoló így 582 körrel fejezte be a viadalt, 20 lövő után az ötödik pozícióban állt, és várta a második csoportot, amiben a 27 éves Major parádézott. A keszthelyi klasszis – aki légpisztolyban a kiemelkedő szombati alapverseny után a vasárnapi döntőben a nyolcadik helyen végzett – szinte képtelen volt hibázni. A 30 lövéséből csupán a 19. és a 20. lett kilences, így majdnem tökéletes, 298 körös rapidot produkált, és 592 körrel nem csupán az élen végzett, hanem az olimpiai rekordot is beállította.

    Major Veronika fináléját szombaton 9.30-tól rendezik meg a Francia Nemzeti Lőtéren, Chateauroux-ban.

    (MTI)

  • Az első asszóra Siklósi Gergely állt oda Vadim Sarlaimov ellen a férfi párbajtőr-csapatverseny Kazahsztán elleni negyeddöntőjében. 2019-es világbajnokunk két találattal kezdett az érezhetően feszült asszóban. Mindkét vívó viszonylag passzív stílust követett, kevés volt az akció, még kevesebb a tiszta, meg is ítélt találat. Sarlaimovot másfél perc után ápolni is kellett egy rossz lépés miatt. A pástra visszatérve aztán ő is adott egy tust, de a következő kettőt megint ő kapta. Siklósi végül 5:1-es előnynél, láthatóan feldobódott hangulatban adta át a helyét Koch Máténak. 

    A második asszóban regnáló világbajnokunk ellenfele az egyszeres Ázsia-bajnok, már a 38. életévét taposó volt. A kazah kezdett aktívabban, négytusos hátrányban nagyon nem is volt más választása, és 2:0-s előnyre is tett szert a párharcon belül. Koch azonban átvette az irányítást, szépített, majd két gyors, egylámpás, tiszta találattal fordított is. A magyar vívó a pást végébe szorult, de a kazah elszúrt mellette, Koch második szándékból viszont megint talált, így már 4:2-re vezetett. Ekkor járt le a háromperces vívóidő, így összességében 9:3-as magyar előnynél köthetett be a következő emberünk. 

    Az egyéniben a döntőről egyetlen tussal lemaradó Andrásfi Tibor Ruszlan Kurbanovval kezdett. Kurbanov a három kezdőember közül aktuálisan a legjobb világranglistás helyezéssel rendelkezik, tizenhatodikként zárta a szezont. Kurbanov két tust is hozott Andrásfin, aki nem igazán találta a támadások ritmusát, inkább igyekezett pergetni az órát. Kurbanov sem rohamozott mindent egy lapra feltéve, így be is gyűjtöttek egy-egy figyelmeztetést passzivitásért, mielőtt 9:5-nél kikötöttek volna. 

  • A magyar férfi párbajtőrcsapat a negyeddöntőben Kazahsztánnal találkozik a párizsi olimpián. A párharc 13.30-tól kezdődik, első emberünk Siklósi Gergely, akit Koch Máté, majd Andrásfi Tibor követ. A csereemberünk Nagy Dávid.

    A kardozóinkhoz hasonlóan párbajtőrben is fajsúlyos versenyzőkkel vártuk az egyéni küzdelmeket, hasonló már a két szakág között, hogy egyikben sem sikerült maradandót alkotni. A kardozók csapatban ezüstéremmel kárpótolták magukat, vajon miként végeznek a férfi párbajtőrözők?

    Tartsanak velünk!

    Ezzel a mérkőzéssel egy időben kezdődött el a másik három negyeddöntő: Egyiptom–Franciaország, Venezuela–Japán és Olaszország–Csehország.

  • A kalapácsvető Halász Bence bejutott a döntőbe, míg Rába Dániel kiesett a párizsi olimpián pénteken.

    Halász Bence a 18 fős magyar atlétikai csapat éremvárományosa, így esetében az volt a kérdés a selejtező előtt, sikerül-e elsőre túldobnia a 77 méteres szintet, amivel jelentős energiákat takaríthatna meg a fináléra. A kétszeres világbajnoki bronz-, Eb-ezüstérmes versenyzőnek ez majdnem sikerült, 16 centivel maradt el elsőre a szinttől (76,84 m). Másodikra 72,89 m következett,

    harmadikra pedig javított a Dobó SE kalapácsvetője, és 76,90-nel hatodikként biztosította helyét a vasárnapi 12-es döntőben.

    A szintén szombathelyi Rába Dániel 76,83 méteres egyéni csúccsal és 75,53-as idei legjobbal érkezett Párizsba, azaz tőle bravúr kellett volna a továbbjutáshoz. A 26 éves versenyző 71,37 méter és egy érvénytelen kísérlet után 72,29-cel zárt, így klubtársához, az első csoportban szerepelt Varga Donáthoz (71,65 m) hasonlóan befejezte szereplését. Rába a 21., Varga a 25. helyen végzett.

    A selejtezőt a budapesti világbajnok Ethan Katzberg nyerte tiszteletet parancsoló 79,93 méterrel. A kanadai kalapácsvető idén már 84,38 métert is dobott, aminél csak nyolcan értek el jobb eredményt a világon.

    (MTI)

  • A holland Odile van Aanholt, Annette Duetz kettős nyerte a párizsi olimpia aranyérmét vitorlázásban a női 49-eseknél. Az egyaránt többszörös világbajnok páros tagjai közül előbbi első, utóbbi pályafutása második ötkarikás érmét ünnepelhette, Duetz ugyanis három éve Tokióban harmadik lett.

    A hollandok mögött a pénteki éremfutamot megnyerő, ezzel az ezüstérmes pozícióba feljövő svéd kettős lett a második, a francia pedig a harmadik.

    (MTI)

    Vitorlázás, női 49erFX-es:

    1. Odile van Aanholt, Annette Duetz (Hollandia): 74 helyezési szám
    2. Vilma Bobeck, Rebecca Netzler (Svédország): 76
    3. Sarah Steyaert, Charline Picon (Franciaország): 79
  • Késely Ajna nem jutott be a 800 méteres gyorsúszás döntőjébe, kiesése után hosszan értékelt az újságíróknak. 

    Nagyon könnyes szemekkel adtak az előbb interjút, mert nagyon nehéz volt lelkileg leúszni azt a 800 métert. Többször is mondtam, hogy az utolsó időszakokban a Pádár Nikivel edzettem, és inkább gyorsaságra mentünk, mint az állóképességre

     – kezdett Késely értékelésbe. 

    „Éreztem is, hogy nincs bennem az a fajta állóképesség, amit érezni szoktam ezen a távon. A rajtnál imádkoztam a fentiekhez, hogy Isten lelke szálljon meg. Igazából meg is ígértem a mentáltréneremnek, hogy jelen leszek ezen az utolsó úszásomon. Nem mondom azt, hogy boldogsággal úsztam le, de az volt bennem, hogy érezzek mindent, mert később jó lesz visszatekinteni arra, hogy ebből is felálltam.” 

    Majd kitért arra, hogy a 400-as úszása utáni nyilatkozatát követően kapott hideget-meleget, de inkább utóbbit.

    „Az megfogott, amikor valaki azt írta, hogy feladtam a gyerekkori álmomat. Ha ez így lenne, akkor nem könnyes szemmel adnék interjút. De fontos az, ha később visszagondolok arra az úszásomra, akkor tudjam, hogy mi van mögöttem, mekkora munka volt ebben, és ne a csalódottságot érezzem” – folytatta a 22 éves magyar úszó.

    Nem foglalkoztam azzal előre, hogy – csúnyán fogalmazva – a kanapékirályok mit szólnak majd, ez egy olimpia, nem egy halászlékupa. Azért csinálom ezt, mert szeretek úszni, nem akarom félelemből felállni vagy visszamondani a futamot

    – zárta gondolatát Késely Ajna, aki tegnap hatodik helyen zárt a 4×200-as gyorsváltó tagjaként. 

  • A kínai páros nagy csatában megnyerte a férfi szinkronműugrók aranyérmét a párizsi olimpián.

    A Lung Tao-csi, Vang Cung-jüan kettőst hatalmas csatára késztette a mexikói Juan Manuel Celaya Hernández és Osmar Olvera Ibarra, akik négy ugrás után vezettek, és végül mindössze 2,07 ponttal maradtak le az első helyről.

    A győztes kettős tagjai közül Lung tavaly és idén is világbajnok lett ebben a számban, de ötkarikás dobogóra először állhatott fel. A nyolcszoros vb-első Vang ezzel szemben három éve Hszie Sze-ji partnereként már megnyerte ezt a számot az olimpián.

    A dobogó harmadik fokára a brit Anthony Harding, Jack Laugher kettős állhat fel.

    Az ázsiai ország versenyzői Párizsban eddig mind a négy aranyérmet megnyerték műugrásban. A britek a negyedik műugróérmüket szerezték a mostani játékokon.

    Eredmények, férfi szinkronműugrás, olimpiai bajnok:

    1. Lung Tao-csi, Vang Cung-jüan (Kína): 446,10 pont
    2.  Juan Manuel Celaya Hernández, Osmar Olvera Ibarra (Mexikó): 444,03
    3.  Anthony Harding, Jack Laugher (Nagy-Britannia): 438,15
  • Késely Ajna nem jutott döntőbe 800 méter gyorson pénteken, a párizsi olimpia úszóversenyeinek hetedik napján.

    A 22 éves magyar versenyző a 11. idővel rendelkezett, és bombaerős mezőnyben, a legnagyobb sztárokkal egy futamban úszhatott. Riválisai között ott volt a nyolcszoros olimpiai bajnok, 1500 méter gyorson óriási fölénnyel győztes amerikai Katie Ledecky és a Párizsban már két aranynál járó ausztrál Ariarne Titmus.

    Késely végül 8:36.13 perces idővel összesítésben a 13. helyen zárt.

    Késely korábban 400 méter gyorson is a 13. helyen végzett, míg a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként hatodik lett.

  • A negyedik csoportmeccsig kellett várnia a francia férfi kézilabda-válogatottnak, hogy meglegyen az első sikere. Nikola Karabaticék Argentínát győzték le 28–21-re, ezzel pedig megelőzték a magyarokat a csoportban.

    Túl acélosak most sem voltak a franciák, igaz, egy 7–0-s rohammal indították a meccset, a 40. percben pedig már nyolc gól volt közte, de tíz perccel a vége előtt háromgólosra olvadt az előny.

    A francia sikerrel az is eldőlt, hogy a vasárnapi Magyarország–Franciaország-találkozón a mieinknek nem elég a pontszerzés, a továbbjutáshoz mindenképp le kell győznünk az olimpiai címvédő rendezőt.

    A csoport állása:
    1. Dánia: 8 pont
    2. Norvégia: 6 pont
    3. Egyiptom: 3 pont
    4. Franciaország: 3 pont
    5. Magyarország: 2 pont
    6. Argentína: 0 pont

    Később:
    21.00: Norvégia–Egyiptom

  • Takács Boglárka 11.10 másodperces országos csúccsal az elődöntőbe jutott 100 méteres síkfutásban a párizsi olimpián.

    A 22 éves sprinternek nem kellett rajthoz állnia az előselejtező futamokban, ahol többek között palaui, laoszi, mauritániai és tuvalui futó kapott helyet, utóbbinak több mint 14 másodperc a legjobb eredménye.

    A kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Takács, aki tavaly nagyszerű szezont futott, idén is folytatta remeklését, elődöntős volt a fedett vb-n, májusban pedig 11.11 másodpercre javította saját országos csúcsát. Az első körben a BHSE vágtázója a harmadik futamban a négyes pályáról rajtolt. A hét futamból az első három helyezettek mellett a további három leggyorsabb került az elődöntőbe.

    Takács kissé lassabban rajtolt, mint vetélytársai, de gyorsan lábra kapott, a hajrája nagyszerűen sikerült, a célba pedig úgy dobta be magát, hogy egy századdal előzte meg a mellette futó cseh Karolina Manasovát. Ez pedig a harmadik helyet, azaz az olimpiai elődöntőt jelentette a magyar atléta számára, egyben éppen egy századdal döntötte meg saját országos rekordját (11.10 mp).

    A futamot a brit Daryll Neita nyerte 10.92-vel az amerikai Melissa Jefferson (10.96 mp) előtt.

  • A kalapácsvető Varga Donát a selejtezőben búcsúzott pénteken a párizsi olimpián. A 24 éves szombathelyi versenyző az első csoportban kapott helyet a három magyar induló közül egyedüliként, és a 77 méteres szintet kellett volna túldobnia – vagy bekerülni a legjobb 12-be –, hogy a vasárnapi fináléban is folytathassa. Varga Donát egyéni csúcsa 75,26 méter, amivel az utolsó helyen állt a 32 induló között, így nagy bravúrra lett volna szüksége a döntőhöz, különösen úgy, hogy idén 74,74 méterig jutott.

    A már a délelőtti programra csaknem megtelt 80 ezres Stade de France-ban a többi helyszínen megszokott hangulatban, a francia közönség lelkes buzdítása közepette kezdődtek az atlétikai versenyek.

    Varga Donát elsőre telibe találta a 70-es vonalat (69,95 m), majd 71,65 méterre javított. Harmadik dobása a hálót súrolva 69,71 méterig szállt. Ezzel csoportjában a 11. helyen zárt.

    Varga Donát elmondta, hogy hatalmas élmény volt az olimpiai debütálása. Teljesítményéről úgy vélekedett, stabil volt, bár nem annyit dobott, amennyit szeretett volna.

    Örülök neki, hogy helyt tudtam állni, az biztos, hogy annál a helyezésnél előrébb fogok végezni, mint amivel kikerültem

    – nyilatkozott.

    Hozzátette, 72–73 méter körüli eredményt várt magától, ami „benne is volt a pakliban, pici hiányzott hozzá”.

    A kétszeres vb-bronzérmes Halász Bence, valamint Rába Dániel a 11.35-kor kezdő B csoportban szerepel.

    (MTI)

  • Pénteken délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is közleményt adott ki a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye kapcsán kialakult helyzetről. Kiemelték:

    „A MOB elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében.”

    „A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll, és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

    A MOB határozott álláspontja: a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga.”

    A teljes közleményt itt olvashatja el!

  • Milák Kristóf ezúttal is szó nélkül sétált keresztül a Paris La Défense Aréna interjúzónáján – bár ez nem teljesen igaz –, ha hozzávesszük, hogy annak bejáratánál azért két-három mondatot váltott Csurka Gergellyel, a Magyar Úszószövetség sajtófőnökével. Mesélt azonban szavai helyett a testbeszéde: ezúttal jól látható mosollyal az arcán vonult el a tudósítók előtt. Nem csoda, ha jó a kedve, az 50.19-es ideje alig több mint egy tizeddel maradt el a világ idei legjobbjától, miközben az olimpiai mezőnyben 36 századot vert az előfutamok második legjobbjára, Josh Liendóra.

    Összefoglalónk a 100 pillangó előfutamairól és az úszóversenyek délelőtti programjáról itt!

  • Mindkét magyar remekül kezdte a női sportpisztoly alapversenyét, melynek felénél Major Veronika az első, Fábián Sára Ráhel pedig a kilencedik helyen áll a Chateauroux-ban, a párizsi olimpia sportlövőviadalainak helyszínén zajló viadalon.

    A nők 25 méteres száma a játékok utolsó magyar érdekeltségű versenye, melyben Major – aki légpisztolyban az alapversenyben remekelt, végül a döntőben a nyolcadik helyen zárt – egyértelműen a legjobbak közé tartozik, de a 22 éves Fábián is többször bizonyította, hogy nemzetközi szintű eredményre képes.

    A szám alapversenye két részből, 30 pontlövészetből és 30 rapidlövészetből áll. A 40 fős mezőny pedig két csoportban teljesítette a viadal első felét. A magyarok közül Fábián kezdett hamarabb, méghozzá kiválóan. A csepeliek 22 éves pisztolyosa az első tíz lövését még átlagosnak mondható 95 körrel zárta, a második szériában viszont mindössze egyetlen kilencese volt (99 kör), majd az utolsó tízes sorozatot 97 körrel fejezte be úgy, hogy utolsó öt lövésének mindegyike tízes volt. Fábián 291 körös eredménnyel a második helyen állt ekkor.

    A második csoportban következett Major Veronika, aki 96 körrel kezdett, majd egészen fantasztikusan folytatta a versenyt. A keszthelyi klasszis a másodikra tökéletes, 100 körös sorozatot produkált, a záró tíz lövést pedig mindössze két kilencessel, 98 körrel tudta le. Ezzel 294 körrel fejezte be a pontlövészetet, mely után hármas holtversenyben vezet, míg Fábián Sára Ráhel a kilencedik helyről várja a folytatást.

    A rapid lövészet 12 órakor kezdődik.

    (MTI)

  • Olyan önkívületi állapotban jöttem ki, de próbáltam valamennyire edzeni itt is. Nem így szerettem volna bemutatkozni, nagyon messze vagyok attól az időtől, amit tudok. Nagyon sajnálom, mert a befektetett munka nem adja vissza az időeredményt. Ez az egyik legkülönlegesebb olimpián, szerettem volna bizonyítani. Nehéz most mit mondani, kifogásokat nem akarok keresni, már azzal nyertes vagyok, hogy ilyen emberek vannak körülöttem 

    – nyilatkozta Sebestyén az M4Sportnak a 200 méteres vegyesúszás előfutamában elért nyolcadik helye után. 

  • Sebestyén Dalma a 200 méteres vegyesúszás előfutamának harmadik, fő futamában volt érdekelt. Az első száz után a nyolcadik helyen fordult 1:03.80 perces idővel. A futamot végül 2:15.06-os idővel ugyancsak a nyolcadik helyen fejezte be, ezzel két futammal a vége előtt a tizedik, továbbjutó helyen állt.

    De nem sokáig, már az utolsó verseny előtt biztossá vált kiesése, a 18. helyre csúszott vissza, végül pedig a 25. pozícióban zárt. A Sebestyénnel azonos futamban szerepelt szlovák Tamara Potocka rosszul lett az úszása után,  hordágyon, oxigénmaszkkal az arcán vitte el az egészségügyi csapat.

    Mindez azt jelenti, hogy az olimpiák történetében első alkalommal nem lesz magyar döntős az ötkarikás programban 1964 óta szereplő vegyesúszó számok egyikében sem.

  • A férfi 100 méter pillangóúszás előfutamát követően a tegnap óta olimpiai bajnok Kós Hubert az M4 Sportnak azt mondta: este nagyon sokáig nem tudott még elaludni, annyira pörgött az agya a csütörtök esti győzelmén.

    Próbáltam feldolgozni a történteket, így mindössze négy órát tudtam aludni. Nem voltam a legfrissebb most reggel, de örülök, hogy bent vagyok az elődöntőben. Próbálom magam estére összeszedni, és próbálok nekimenni a döntőnek. De ez már számomra örömúszás, igazából tegnap megcsináltam, amiért jöttem, nem kérhetek ennél többet.

    Bővebben itt olvashat az előfutamban történtekről!

  • Milák Kristóf megnyerte a férfi 100 méteres pillangóúszás harmadik előfutamát, amelyben Kós Hubert negyedikként zárt. Előbbi 50.19 másodperccel ért célba, utóbbi 51.58 másodperccel.

    Az utolsó futam eredményétől biztossá vált, hogy mindketten ott lesznek az esti elődöntőben, amit 21.05 órakor rendeznek.

    Végül a második idővel a kanadai Josh Liendo (50.55 mp) jutott tovább, harmadikként holtversenyben a svájci Noe Ponti és a francia Maxime Grousset (50.65 mp).

    Az amerikai Caeleb Dressel hatodikként végzett az előfutamban (50.83 mp), a dél-afrikai Chad le Clos (52.24 mp) pedig a 24. helyen zárt. Utóbbi így lemaradt az elődöntőről, ahová 51.62 mp-es eredménnyel lehetett még bejutni.

    Bővebben itt olvashat az előfutamban történtekről!

  • A Bolgár Olimpiai Bizottság hivatalos közleményben adott hangot nemtetszésének a genetikai teszten megbukott ökölvívók női tornán való indulásának engedélyezése miatt. A testület álláspontja szerint meg kell védeni azon sportolók jogait, akiket sérelem érhet az erősebb nem képviselőinek női versenyeken való részvétele következtében.

    „Tudományosan bebizonyosodott, hogy a férfiak ütései erősebbek, mint a nőké, ami súlyos sérüléseket okozhat” – áll a szófiai közleményben.

    Az algériai Iman Helif csütörtökön visszhangos körülmények között győzte le az olasz Angela Carinit a női 66 kilogrammosok nyolcaddöntőjében a párizsi olimpián. Az olasz két ütés után sírva adta fel a küzdelmet, majd nem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével az eredményhirdetésnél. A történtek erős politikai és közéleti visszhangot generáltak, egyebek között megszólalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor csütörtökön este közleményben védte meg a női boksztornán szereplő két sportolót – a másik a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-ting –, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, az IBA pedig a múlt évben kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt. A NOB viszont most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről, és kizárásuk önkényes volt.

    (Index/MTI)

  • Az amerikai Sunisa Lee annak ellenére tudott csütörtökön bronzérmet szerezni a női tornászok egyéni összetett döntőjében a párizsi olimpián, hogy tavaly két súlyos vesebetegséggel kezelték, és az is bizonytalan volt, hogy folytathatja-e pályafutását.

    A Tokióban három éve aranyérmes Lee elmondta, amikor kiderült a betegsége, hetekig ki sem tudott kelni az ágyból, öt hónapot hagyott ki, és a kezelésre használt gyógyszerek mellékhatásai is kedvezőtlenül hatottak rá.

    Bővebben itt olvashat a hírről!

  • A svájci Chiara Leone nyerte meg a sportlövők női puska összetett versenyszámát. A győztes az alapversenyből harmadikként jutott döntőbe, és ott végül 464.4 körös, olimpiai rekorddal végzett elsőként. A 26 éves, kétszeres világbajnok svájci maga mögé utasította a legjobb eredménnyel döntős, végül második helyezett amerikai Sagen Maddalenát (463.0 kör), valamint a kínai Csang Csiung-jüét (452.9 kör).

    A szám magyar indulója, Mészáros Eszter nem jutott döntőbe, és a 32 fős mezőnyben a 29. helyen végzett.

  • A magyar férfi kézilabda-válogatott 28–25-re alulmaradt Dániával szemben a párizsi olimpia csoportkörének negyedik fordulójában. Legjobbjaink így egy győzelemmel és immár három vereséggel állnak csoportjukban, és várják az utolsó mérkőzésüket, amelyen eldől a negyeddöntős folytatás.

    Lékai Mátéék vasárnap majd a címvédő és házigazda franciákkal találkoznak 16 órától. Az összecsapásról élő, percről percre frissülő szöveges tudósításban is beszámolunk.

    A dánok elleni találkozóról készített összefoglalónkat itt olvashatják!

  • A tornász Max Whitlock többek között Magyar Zoltán csúcsát is megdöntheti, ha megnyeri a lólengést a párizsi olimpián.

    A 31 éves brit tornász a riói és a tokiói játékokon is a legjobbnak bizonyult ezen a szeren,

    ezzel Magyar Zoltánnal, a szovjet Borisz Saklinnal és a jugoszláv Miroslav Cerarral áll holtversenyben.

    Ők négyen tudtak két egymást követő olimpián nyerni lólengésben – a jelenleg a magyar szövetség elnökeként tevékenykedő Magyar Zoltán 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában diadalmaskodott.

    Egy másik rangsorban is az élre kerülhet Whitlock, aki a 2012-es londoni olimpián – amelyen Berki Krisztián győzött lólengésben – a harmadik helyen végzett. Rajta kívül csak a román Marius Urzica (egy arany, két ezüst) és a brit Louis Smith (két ezüst, egy bronz) mondhatja el magáról, hogy három érme van ezen a szeren.

    A férfi tornászok versenyében a lólengés és a talaj döntőjét szombaton rendezik a párizsi olimpián.

    (MTI)

  • Őrsi Gergely, a II. kerület megválasztott polgármestere közösségi oldalán gratulált a kerület lakosának, Kós Hubertnek a csütörtök este megszerzett olimpiai bajnoki címhez, amihez még annyit fűzött hozzá, hogy egyben a kerület díszpolgárai között is köszönti az úszót.

    A kerületben három évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy hálájuk jeléül valamennyi olimpiai aranyérmesnek kijár ez a cím. Ahogyan kijárt 2021-ben az akkor már harmadik olimpiai aranyérmét begyűjtő kardvívónak, Szilágyi Áronnak is.

  • Péntek helyett szombaton rendezik meg a hullámlovaglók versenyeinek záróküzdelmeit a párizsi olimpián.

    A Tahitin található Teahupo'o pályáján magyar idő szerint pénteken hajnalban, illetve reggel kellett volna megrendezni a férfi és női elődöntőt, bronzcsatát és döntőt.

    A szervezők azonban az időjárás miatt úgy döntöttek, hogy közép-európai idő szerint szombaton este 7-kor kezdődnek az elődöntők, a férfi finálé 22 órakor, a női pedig 23.12-kor lesz.

  • Az amerikai válogatott 87–74-re nyert a belga csapat ellen a párizsi olimpia női kosárlabdatornájának csütörtöki játéknapján, és továbbra is százszázalékos.

    Az Európa-bajnok belgák az első negyedet döntetlenre hozták a címvédő és világbajnok rivális ellen, a harmadikat pedig meg is nyerték, a vereséget azonban nem tudták elkerülni, így továbbra is nyeretlenül állnak. A belgáktól Emma Meesseman 24, a tengerentúliaktól Breanna Stewart 26 pontot szerzett, míg A'ja Wilson 23 ponttal és 13 lepattanóval dupla duplát ért el.

    Az amerikaiak, valamint a csoportban két fordulót követően szintén hibátlan németek már biztos negyeddöntősök.

    A B csoportban a házigazda francia válogatott könnyedén legyőzte a nigériai csapatot, és továbbra is százszázalékos.

    (Index / MTI)

    Kosárlabda, női csoportkör, 2. forduló:

    C csoport:

    • Egyesült Államok–Belgium 87–74
    • Németország–Japán 75–64

    Az állás: 1. (és már biztosan negyeddöntős) Egyesült Államok 4 pont (189–150), 2. (és már biztosan negyeddöntős) Németország 4 (158–133), 3. Belgium 2 (143–170), 4. Japán 2 (140–177)

    B csoport:

    • Franciaország–Nigéria 75–54
    • Ausztrália–Kanada 70–65

    Az állás: 1. (és már biztosan negyeddöntős) Franciaország 4 pont, 2. Nigéria 3 (129–137), 3. Ausztrália 3 (132–140), 4. Kanada 2