Fantasztikus meccsen a Ravens nyert a Super Bowlon

2013.02.03. 17:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az alapaszakasz legjobbjának járó MVP-cím győztesét már szombat éjjel kihirdették, az elismerés idén a Minnesota Vikings futójának, Adrian Petersonnak járt. Peterson a 2011-es szezonban súlyos térdsérülést szenvedett, elszakadtak a keresztszalagjai, a mostani idényben azonban fantasztikusat produkált. Kétezer futott yard fölött zárt, mindössze kilenc yarddal maradt le, hogy megdöntse a futott yardok rekordját egy szezonban.

    Az MVP-választáson a futónak a Denver Broncosszal remeklő Peyton Manninget előzte meg, az idősebb Manning a legjobb visszatérőnek járó elismerést kapta meg.

  • Az utolsó napokban kétségbeesett roham indult a megmaradt Super Bowl-jegyekért, ezt többen is megpróbálták kihasználni, ellepték az utcákat és az internetet a hamis jegyek. A hatóságok a bejelentések alapján igyekeztek kiszűrni a csalókat,  pénteken egy New Orleansba tartó járművet kutattak át, ötven hamis jegyre bukkantak, az ügyben nyomozás indult - írja a NOLA.com

    Szombat délután civilruhás nyomozók több csalóra is lecsaptak New Orleans belvárosában. A legtöbben ezer dollárros áron próbáltak megszabadulni a hamisítványoktól, de akadt olyan is, aki ennél magasabb áron kínálta őket.

  • Az AP választottjainál maradva, Bruce Arians kapta az év edzője címet, ami azért is nagy szám, mert a szezon elején még csak a támadásokért felelt az Indianapolis Coltsnál.

    Néhány héttel később kiderült, Chuck Pagano vezetőedző leukémiás, és kórházi kezelésre szorul. A helyette beugró Arians irányításával jól ment a csapatnak, nagyot menetelve jutottak be a rájátszásba, ahol már a sikeres terápia után visszatért Pagano irányított, de a döntőig menetelt Baltimore Ravenstől kikaptak.

  • Az ESPN amerikai sportcsatorna szakértőinek többsége a San Francisco 49ers-győzelmet vár. Huszonegyen tippeltek San Francisco-i sikert, míg a Ravens győzelmére tizennégyen számítanak. A legtöbben az irányító Colin Kaepernicket emelték ki, mint döntő tényezőt.

  • Hét legendás NFL-essel bővült a Hírességek Csarnoka. Vasárnap a kétszeres Super Bowl-győztes edzőt, Bill Parcellst, az 1999-ben az év védőjének választott  Warren Sappet, a korábban elkapó Cris "Come on man" Cartert, a Dallas Cowboysnál több pozícióban is bevetett Larry Allent és a Ravensnél tizenkét szezont lehúzó Jonathan Ogdent válaszották be. Bekerült még Curley Culp és Dave Robinson is.

  • A Budapest Hurricanes irányítója, Bencsics Márk az Indexnek azt tippelte, hogy a Baltimore Ravens nyerhet. Megjegyezte a San Franciscónál Jim Harbaugh rendszerében Colin Kaepernick is nagy veszélyt jelent.

    „A 49ersnél a futójátékok zöme több választást rejt magában, melynek kimenetelét az irányító határozza meg. Ennek megállítása lesz a legfőbb kulcs a baltimore-i védelemnek. Kruger és Suggs a pálya két szélén rendkívül koncentrált munkát kell, hogy végezzen, ellenkező esetben Kaepernick megállíthatatlan. Nagy kérdés, hogyan találják meg az egyensúlyt a védekezésben, miközben a futójátékos, Gore és Crabtree is élete formájában játszik.

    A másik oldalon Joe Flacco irányító a rájátszásban hétről-hétre remekül teljesít. A 49ers védelmének folyamatos nyomást kell gyakorolnia, ellenkező esetben garantálható több sikeres hosszú játék is, ami Flacco igazi erőssége. A Torrey Smith-Anquan Boldin elkapó duó mellett az igazi kulcskérdés a 49ers védelmének vezére, Patrick Willis és a tightend, Dennis Pitta közötti csata lehet. Tipp: San Francisco 49ers – Baltimore Ravens 24-21".

  • A New Orleans-i Superdome-ban már minden készen áll.

  • A Super Bowl előtt a Sandy Hook általános iskola kórusa énekli el az America the beautiful című dalt, Jennifer Hudson, Grammy-díjas énekes kíséri majd őket.

    A connecticuti kisváros általános iskolájában egy ámokfutó huszonhat emberrel végzett tavaly decemberben, majd önmagával is végzett.

    A huszonhat áldozat emlékére huszonhatfős kórus fog énekelni.

  • Jelentette ki vasárnap reggel Roger Goodell, az NFL-vezére. A komisszár szerint az utóbbi években több olyan intézkedést is hoztak, ami biztonságosabbá tette a játékot. Úgy véli, az amerikaifutballban ugyanakkora a sérülésveszély, mint bármelyik más sportágban.

    A múlt héten Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke kongatta meg a vészharangot, szerinte a játékosok fejsérüléseivel mindenképp foglalkozni kell.


  • Suzy Kolber kígyóval a nyakában jósolja meg az esti döntő végeredményét.

  • A San Francisco-i legenda, Joe Montana nem úszta meg a hülye kérdést a Super Bowl előtt, azt akarták tőle tudni, az általa harminc évvel ezelőtt irányított 49ers megverné-e Kaepernickéket.

    Az egykori irányító szerint nagy meccset játszanának egymással, de minden téren vernék a mostani 49erst.

    Montana négyszer nyert Super Bowlt a San Francisco-iakkal, minden idők egyik legnagyobb játékosa volt.

  • Hogy amíg a férfiak a meccset nézik, a gyerekek meg a csajok az Animal Planet párhuzamosan futó műsorát, a Puppy Bowlt tudják követni hangos sikongatások közepette. A Puppy Bowl pontosan az, amire a cím alapján gondol az ember: egy amerikaifoci-meccset játszatnak le kölyökkutyákkal, plüsslabdával, a félidőben kiscicákkal, bébisünikkel, és minden percben kisebb cukiság-atomrobbanással. Bónusz: minden játékos menhelyi kiskutya, a műsor alatt örökbe is lehet fogadni őket. Íme az idei előzetese:

  • Meccsnap - kommentálta képét az amerikai elnök twitterén.

  • Magára valamit is adó amerikai a Super Bowlt ipari mennyiségű csirkeszárny, pizza és sör elfogyasztásával ünnepli, ez nagyjából olyan szintű hagyomány, mint nálunk karácsonykor a bejgli és a töltött káposzta. A tavalyi statisztika szerint sörre 50 millió dollárt költenek ilyenkor a derék jenkik, a pizza- és csirkeszárny-fogyasztásról a Forbesnak vannak előrejelzései az idei meccsre, utóbbiból egymilliárd darab felzabálását várják. Pizzát ingyen is lehet kapni, a Papa Johns lánc mindenkit meghív egyre, aki eltalálja, ki nyeri a pénzfeldobást a meccs elején. És aki igazán kemény, az követi az Epic Meal Time félőrült kanadai stábját, és bevállalja a baltimore-i irányító Joe Flacco tiszteletére készült 30 kilós tacót.

  • Jimmy Kimmel késő esti talkshow-jának egyik legszórakoztatóbb rovata a Lie Witness News (a szójáték a live, azaz élő, és a lie, vagyis hazugság szavakra épül), amiben az utca emberét kérdezgetik mindenféle eseményekről, ők pedig érdekes és értékes véleményeket fejteneki ki a kamerának. A csavar: a kérdés mindig olyan dologra vonatkozik, ami még nem történt meg, de a riporter és a stáb úgy viselkedik, mintha már megtörtént volna - a riportalany pedig rendszerint elhiszi, hogy ő a hülye, és lekéste az egészet, de megpróbálja menteni a menthetőt, és úgy mellébeszélni és improvizálni, hogy mindez ne derüljön ki. A legutóbbi adásban azt kérdezték az utca emberétől, hogy tetszett az idei Super Bowl, és mit szól az eredményhez (a meccs előtt egy héttel):

  • A Ravensről ugyan a látványos, hosszú passzjáték juthat az eszünkbe, mégiscsak Joe Flacco az NFL egyik legerősebb kezű irányítója, a paszjáték alapja is a futás. A futás alapja pedig a támadófal jól végzett munkája. A baltimore-i támadósor nem túl kiemelkedő, de a center (C) Matt Birk és méginkább a jobboldali guard (RG) Marshal Yanda kimondottan jó játékosok. A baltimore-i futó, Ray Rice sikere leginkább Yanda játékán múlik majd. Yanda nem az erejével, inkább dinamizmusával teremt helyet a futáshoz - a Broncos ellen Rice legnagyobb futása előtt poziciójából kirobbanva, keresztbe mozogva terítette le az ellenfél mások oldali endjét (DE), váratlan létszámfölényt teremtve ezzel középen.

  • Ha a nézettséget vesszük alapul, a tavalyi döntő elmaradt Madonna fellépése mögött. A nézettség úgy nézett ki, hogy a meccs az aznap este bekapcsolt tévékészülékek 47,8 százalékán ment, miközben a félőben látható látványosságra még 0,3 százaléknyi néző is odakapcsolt. Ma ugye Beyonce bazsevál majd a szünetben, meglátjuk, mit tud.

  • Azon is sok múlik, hogy a 49ers mennyire tojik be a Ravens passzjátékától. Ha a Baltimore már az elején három elkapós (WR) formációkat küld pályára, azzal széthúzhatja a San Franciscó-i védelmet. Három elkapó ellen a 49ers nickelben védekezik, azaz hét belső védő helyett hattal állnak fel, ráadásul ebből a hatból is kettőnek a passzra kell figyelnie. Ezzel egyrészt út nyílhat Rice előtt, másrészt a Baltimore egyik legveszélyesebb játékosa, a tight end (TE) Dennis Pitta egy az egyben marad védőjével, aki bárki legyen is, kisebb és gyengébb nála.

  • Ezzel igen kényelmetlen helyzetbe hozhatják a 49ers védelmét, mert ha nagyon is a passzra figyelnek, azzal út nyílik Rice és Pitta előtt, ha pedig középre koncentrálnak, akkor pedig a Ravens támadóegységének legerősebb egysége, a WR-ek vállnak szabaddá. Közülük most nem a két sztárt, Torrey Smitht és Anquan Boldint emelnénk ki, hanem Jacoby Jonest. Ő ugyan csak nagyon gyorsan tud futni egyenesen, de ez pont elég lehet akkor, amikor a két San Franciscó-i safety közül egynek előre kell figyelnie, a másiknak meg Smith és Boldin oldalára.

  • A helyiek remek újrafelhasználási módot találtak a karácsonyról megmaradt díszkivilágításnak.

  • A San Francisco Giants tavaly októberben megnyerte a baseball-bajnokságot, a győzelem után utcai zavargások voltak a városban, harminchat embert tartóztattak le.

    „Nem ismétlődhet meg az, ami a baseball-győzelem után az utcákon történt" - figyelmeztetett George Gascón körzeti ügyész. Figyelmeztetett, a begyűjtött bizonyítékok alapján az összes rendbontót le tudják nyomozni.

  • Persze mindez könnyen elméleti problémává vállhat. Ha a San Fraciscó-i védőfal, a liga talán legjobbja jó formában van, akkor Flaccóéknak nem sok idejük marad gondolkodni. A két belső linebacker (ILB), Bowman és Willis a liga legjobb párosa. Ha jól megy nekik, már azelőtt földre vihetik Rice-t, hogy az észrevenné, hogy nála a labda. A két szélső linebacker (OLB) Brooks és Aldon Smith pedig igen agresszívan tudják támadni az irányítót. Főleg, ha Aldon oldalán a sérülten játszó Justin Smith meg tudja közelíteni egészséges önmagát. Brooks emellett pedig akár falemberként is bevethető, ő figyelhet arra, hogy Rice ne törjön ki oldalra, vagy ne mozogjon üresbe elkapónak.

  • Ray Rice ugyan a liga egyik legjobb futójátékosa, de ennél sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a döntőben elkapóként. Futó létére elég jó keze van, ahogy azt a San Diego ellen egy 28 yardos passzjátékkal már bizonyította is. A Ravens amúgy is szereti a play actiont, vagyis azokat a játékokat, amikor a futásnak álcázott akcióból lesz passzjáték. ezeknél Rice ügyesen mozog ki a szélekre üresbe, és ha megkapja a labdát, atlétikusságát és fordulékonyságát kamatoztatva egy rövid passzból is sok yardot tud szerezni. Erre külön is figyelni kell a 49ersnek, ez pedig embereket vonhat el a pass rushból, vagyis kevésbé hatékonyan tudják majd támadni az irányítót.

  • Ha nyer a 49ers, San Francisco városában olyan ünneplés lesz, amire 44 éve nem volt példa Amerikában. 1969-ben fordult elő ugyanis legutóbb, hogy egy város csapata nyerje a két legnépszerűbb amerikai sportág, a foci és a baseball világbajnoki (itt szerényen így hívják) címét. Akkor a New York Mets nyerte a World Seriest, a Jets pedig a Super Bowlt (ráadásnak pedig a Knicks lett az NBA bajnoka), érdekesség, hogy mind a három döntőben baltimore-i csapatot győztek le. 2007-ben Boston volt közel hasonló bravúrhoz, de a Red Sox hiába nyerte meg a baseballdöntőt, a Pats kikapott a Super Bowlon (viszont az NBA szintén megvolt abban az évben a Celticsnek).

    Jelenleg a San Fransicso Giantsé a baseball-bajnokság, a 49ers pedig ott van a Super Bowl megnyerésének kapujában. Bónusznak az NHL címvédője a Los Angeles Kings, és ha Kobe Bryant kicsit összekapja magát, a Lakers is ott lehet a kosarasoknál a végső elszámolásnál. Így előfordulhat az, ami még soha: egy államba kerülhet a négy nagy amerikai csapatsport bajnoki címe.

  • de ők semennyire sem érintettek ma. Még a rájátszásba sem jutottak be. Amióta Obama az elnök, még a közelében sem jutott Bears a Super Bowlnak. Mindeközben a Videoton magyar bajnokságot nyert. Ennyi.

  • Tony Dungy, aki edzőként az Indianapolis Coltsszal, játékosként pedig a Pittsburgh Steelersszel nyert Super Bowlt, a Baltimore Ravens győzelmét jósolja. „Úgy gondolom, hogy mindkét csapat brilliánsan fog játszani, de a Ravens az utolsó percekben képes lesz arra a pluszra, ami a győzelmet fogja nekik jelenteni” – írta.

  • A Super Bowl napjáig viszonylagos nyugalom jellemezte a fogadási piacot, szombaton a 49ers 4 pontos favorit volt, pont ahogy a főcsoportdöntők után nyitott. A megtérülést jelző Money Line fogadásban még vasárnap délelőtt is -190 körül állt. De ahogy közeleg a döntő, úgy kezdet nyílni az olló. Magyar idő szerint este negyed hétkor már 4,5 pontos favorit volt a 49ers, a money line pedig egészen -213-ig esett, most -211-en áll. A money line alapján ez azt jelenti, hogy a fogadók szerint 70 százalék az esélye a 49ers győzelmének. A spread, vagyis a pontkülönbség (-4,5) ennél sokkal kiegyensúlyozottabb esélyeket jelez, 51–49-et a 49ersnek.

  • Kevés kreatívabban támadó csapat volt az NFL történetében ennél a 49ersnél. Amióta Kaepernick az irányító, és átálltak a pistol offense-re, nagyon változatossá vált a futójátékuk - ráadásul Kaepernicknek a passzhoz is megvan a keze. A 49ers futójátékának kulcsfigurája a fullback (FB), Bruce Miller. Ami azért is érdekes, mert futni szinte sose szokott. Viszont úgy blokkol, mint kevés más ember a világon. Jellemző, hogy Kaepernick az option játékban általában az alapján dönti el, hogy átadja-e a labdát a running back Frank Gore-nak vagy megtartja, hogy Miller hogy olvassa az ellenfél védelmét.

  • De a 49ers futójátéka nemcsak Miller miatt erős, hanem azért is, mert Kaepernick megjelenésével csak a futásban is rengeteg opciójuk lett. Egyrészt ott van az RB Gore, aki alacsony súlypontjával igazi erőfutó, középen is át tud törni. Gore dolgát pedig csak könnyíti, hogy Kaepernick oldalirányban jelent veszélyt, védőket vonva el középről. A főcsoportdöntőben jól látszott, hogy a Falcons Kaepernick kitöréseit próbálta korlátozni, amivel Gore előtt meg is nyílt az út középen. És ott van még a másik RB, LaMichael James, aki remekül lát a pályán és találja meg a széleken keletkező réseket.