Max Verstappen tovább írta a történelmet, a Mercedesé a konstruktőri ezüst

A Formula–1-es Abu-Dzabi Nagydíj körről körre

2023.11.26. 15:33
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Max Verstappen a szezon 23 versenyéből 19-et nyert meg, ezzel tovább írva a történelmet. Második helyen Pérez ért be, viszont az 5 másodperces büntetés miatt a 4. helyen végez. Leclerc a második, Russell pedig a harmadik. Ennek ismeretében végül a Mercedes kaparintotta meg a konstruktőri második helyet, a Ferrari a harmadik. 

    Pontszerző helyen végzett még Norris, Piastri, Alonso, Cunoda, Hamilton és Stroll.

    Részletes összefoglalónkatalább olvashatja. Köszönjük az egész szezon során kitartó és megtisztelő figyelmüket. A Formula–1 2024-es szezonja márciusban rajtol. 

  • Ráfordultunk a szezon utolsó körére, Verstappen pedig stílusosan pályafutása 1000. körét kezdte meg éllovas pozícióban. Pérezt azóta már elengedte Leclerc, de egyszerűen nincs arra elegendő kör, hogy 5 másodpercnél nagyobb előnyt alakítson ki a mexikói. 

  • A második helyen autózó Leclerc-nek az lenne a legjobb, ha Pérez megelőzné, és 5 másodpercnél nagyobb előnyt építene ki, megfosztva ezzel Russellt további pontoktól. Annak ellenére, hogy Pérez előbb elment Russell mellett, a mexikói büntetését figyelembe véve még mindig a brit kapná meg a harmadik helyért járó pontokat, ami egyben a Mercedes második helyét jelentené a konstruktőri tabellán. 

    Ehhez viszont valószínűleg nem maradt elegendő kör, mivel hamarosan az utolsó előtti körre fordulnak rá a versenyzők. 

  • ...így egyre valószínűbb, hogy ebben a csatában már nem szerezhet további pontokat a Ferrari. Sainz már 7 másodpercnyi lemaradással autózik Hamilton mögött, a brit versenyző minden bizonnyal elvégezte feladát. 

    Russell viszont bajba kerülhet a 3. helyen, mivel Pérez ostromolja, de a mexikói 5 másodperces büntetését figyelembe véve nagy gondba nem kerülhet a Mercedes.  

  • 5 másodperces büntetés kapott a mexikói versenyző, mivel összeért Norris autójával, így veszélybe kerülhet a 4. helye. Pérez nem érti, miért kapta meg a büntetést, mivel véleménye szerint előnyben volt már az előzésnél. 

  • Az előbb még egálra állt a Ferrari és Mercedes csatája, de mivel Hamilton megelőzte Sainzot, így 8 körrel a vége előtt a Mercedes 2 ponttal jobban áll riválisánál. A szezon utolsó köreinek legfontosabb kérdése, melyik konstruktőr végez a második helyen. 

    Verstappen megfutotta a mezőny leggyorsabb körét friss abroncsain, Leclerc hátránya a második helyen közel 10 másodperc. 

  • ...már ami a Ferrari és Mercedes csatáját illeti a konstruktőri világbajnokság második helyéért. Pérez közben Norrist ostromolja a 4. helyért, az előbb egy kissé összeért a két versenyautó, de a mexikóinak végül nem jött össze az előzés. 

    Néhány kanyarral később viszont igen, Pérez átlépte Norrist, így a Red Bull pilótája már a negyedik.

  • A kerékcsere problémamentesen zajlott, a holland háromszoros világbajnok az élen tért vissza a futamba, 5 másodperc előnnyel Leclerchez képest. Egyébként a Ferrari pilótájának második helye nem forog veszélyben, mögötte Russell 3-4 másodpercre autózik. 

    Hamilton még mindig a 10. helyen áll, előtte Alonso, de a spanyol éppen honfitársát, Sainzot próbálja megelőzni a 8. helyért, de a Ferrari pilótája egyelőre tartja magát. Minden pozíció kulcsfontosságú a konstruktőri világbajnokságban. 

  • Csapatrádión érdeklődött Russell, hogyan zajlik csapattársa, Hamilton versenye a konstruktőri világbajnokság fényében, de mindössze diplomatikus választ kapott. Erre újra rákérdezett, hogy tényleg mi a helyzet, aztán megnyugtatták, minden úgy alakul, ahogyan azt egyelőre tervezték. 

    Jelen állás szerint a Ferrari áll kissé jobban, mindössze egy pontos előnnyel, de ez még bármikor változhat. A kérdés, melyik csapat zárja másodikként a világbajnokságot a Red Bull mögött. 

  • ...a spanyol elmondása szerint messze az ő autója a leglassabb az egyenesekben – jelentette csapatrádión. Meg is látszik tempóján, az Aston Martin pilótája jelenleg a 11., és 6 másodperce van lemaradva az előtte autózó Piastrihoz képest. 

    Eközben Russell már a 4. helyen autózik, előbb Cunodát előzte meg, aki egyre jobban veszít tempójából, úgy néz ki, nem fog működni az egy kiállásos taktika. Verstappen előnye már annyira tetemes, hogy esetleges újabb bokszkiállással is az élre térne vissza. 

  • ...így újra kissé feje tetejére állt a mezőny. Leclerc és Hamilton is érkezett friss gumikért, ennek ismeretében pedig jelenleg a két Red Bull, Verstappen, Pérez sorrendben az élen. 

    Norris végül nem tudta megelőzni Russellt, nagy lehetőséget mulasztott el, sőt Stroll is éppen elé érkezett vissza a futamba. 

  • Nem úgy, mint korábban, mikor súlyos másodperceket vesztett Norris, és megelőzte közben Russell. Ezúttal rendben volt a kerékcsere, de mivel már második alkalommal járt a brit a bokszutcában, így csak a 10. helyen tér vissza a futamba. 

    A Mercedes rögtön reagál erre, elengedte az egy kiállásos taktikát, és friss abroncsokért hívta ki Russellt. A Mercedes pilótája éppen Norris elé sorolt vissza a futamban, de honfitársa abroncsai egy fokkal melegebbek, így akár rögtön megelőzheti Russellt. 

  • A futamon egyelőre nem túl magabiztos a McLaren tempója, a harmadik helyről rajtoló Piastri már csak a 6., míg Norris ugyan a 4. helyen autózik, de hamarosan megérkezhet mögé Pérez, újabb kihívás elé állítva a fiatal brit pilótát. 

    Természetesen ez még mindig jobb helyzet a McLarennek, mint volt az a szezon elején, mikor a mezőny hátsó felében csatáztak. Verstappen előnye az élen már közelít a 10 másodperchez, újabb magabiztos holland sikerre van kilátás. 

  • Túl vagyunk a futam felén, Pérez pedig Piastrit előzte meg legutóbb, így a mexikói már az 5. helyen autózik. Igaz, előtte a másik McLarennel Norris nagyjából 4 másodperce van, a következő előzési lehetőségig még kaparnia kell a Red Bull versenyzőjének. 

    Cunoda a 9. helyen nagyjából 2 másodpercre van lemaradva Hamiltontól, de a brit előtt is nagyjából ugyanennyi előnnyel köröz Alonso. Sainz nem tudja előrébb küzdeni magát, még mindig a 14. helyen áll, amennyiben pedig nem szerezne pontot, az a Ferrari konstruktőri helyezésére lenne hatással. 

  • Nagy nehezen Hamilton átlépte Ricciardót, így már a 8. helyen autózik, viszont előtte Alonso távol van, a különbség kettejük között nagyjából 5 másodperc. Cunoda a kerékcseráje után már a 9., Ricciardo probléma nélkül engedte el csapattársát, így üldözőbe veheti Hamiltont. 

    Az élmezőnyben egyre nagyobb különbségek alakulnak, Verstappen már közel 6 másodperces előnnyel vezet, míg Russel a harmadik helyen szűk 2 másodperce van lemaradva Leclerctől. 

  • ...Cunoda pedig a bokszban, így mondhatni visszaállt a világ rendje, újra a Red Bull pilótája az éllovas. Mögötte Leclerc nagyjából 5 másodpercnyire lemaradva, majd Russell, Norris, Piastri és Alonso és Pérez a sorrend. 

    Pérez – a 7. helyen – eközben megfutotta a mezőny leggyorsabb köridejét, míg Hamilton Ricciardo mögé ragadt be a 9. helyen, egyelőre nem tudja megelőzni az ausztrált. 

  • Pontosabban Leclerc lépte át csapattársát, Sainzot a negyedik helyért. Az viszont jelentős tényező, hogy Verstappen ellépett a monacóitól, a jelenleg második holland már nagyjából 5-6 másodpercre autózik a Ferrari versenyzőjétől. 

    Még mindig Cunoda az első, de ez már csak percek kérdése, Verstappen néhány körön belül újra át fogja venni a vezetést. 

  • ...ennek következtében pedig a Ferrari is reagál, hívják Leclerct is friss abroncsokért. Mindkét versenyző kerékcseréje problémamentesen alakult, előbbi 4. helyen, utóbbi közvetlen mögötte, az 5. helyen tért vissza. 

    Most Cunoda autózik az élen, mögötte Stroll, de egyikük sem járt még a bokszutcában. Cunoda pályafutása során először vezet Formula–1-es futamot. 

  • A hétszeres világbajnok Hamilton Gaslyt ostromolta, a francia viszont elfékezte magát az egyik kanyarban, így a brit belecsúszott az Alpine-ba, amely következtében megsérült az első szárnya. Gyorsan hívták is a bokszba Hamiltont, azóta pedig már a kerékcsere is megtörtént. 

    Jelenleg 14. helyen a Mercedes versenyzője. 

  • Miután Russell megelőzte az ausztrált, hívta is csapata rögtön kerékcserére, a közepes keverékű gumik, úgy látszott, hogy lassan elfogynak. Piastri a 15. helyen folytatja a versenyzést, éppen a szintén friss gumikon autózó Alonso előtt. 

    Érdekesség, hogy Russell és Norris is kijöttek a bokszutcába, de a McLaren pilótájának lassabb volt a kerékcseréje, így a bokszutcában megtörtént a helycsere. 

  • Eddig kiválóan versenyzett Piastri, és tartotta maga mögött Russellt, de végül belehibázott az ausztrál, elfékezte az egyik féktávot, ez pedig hatalmas lehetőséget biztosított a Mercedes versenyzőjének. Russell élt is ezzel, a hosszú egyenesben nagyon közel ért Piastrihoz, majd kibújt mögüle, és megelőzte. 

    Így Russell a negyedik, Piastri az ötödik. Eközben Alonso is jön a bokszutcába, talán kicsit meglepően korán. A spanyol pilóta a 18. helyen tér vissza a futamba. 

  • Előbb Magnussen, majd Ricciardo is kényszerből hajtott a bokszutcába csapatuk hívására. Eközben Pérez már egy ideje ostromolja Gaslyt, de egyelőre nem bírja megelőzni a franciát, Piastri és Russell esetében pedig ugyanez a helyzet. 

  • A Mercedes pilótája mindössze néhány tizedmásodpercre van a fiatal ausztráltól, már az előzéssel is megpróbálkozott, de Piastri egyelőre hatalmasat védekezik, és tartja magát. A gyengébb kezdés ellenére úgy látszik, hogy kezd helyreállni a Mercedes tempója. 

    Norris a harmadik helyen még mindig másodpercen belül van Leclerc-hez képest, ami többnyire az egész mezőnyről elmondható, nem alakultak ki komolyabb különbségek. A másik Ferrarival Sainz viszont lemaradt, a 13. helyen autózik, és előtte több mint 2 másodpercre van Stroll. 

  • Ez eddig nem a Mercedes napja. Pérez könnyedén előzte meg Hamiltont, és már a 9. helyen autózik a Red Bull versenyzője. Russel ugyan közel van a 4. helyezett Piastrihoz, de egyelőre nem került előzési pozícióba. 

    Ebből kiderül, hogy a két McLaren helyet cserélt egymással, immár Norris a harmadik helyen. Eközben Verstappen kissé meglógott, már 1,5 másodperc az előnye Leclerc-hez képest. 

  • Nem lógott meg Verstappen az első körökben, Leclerc még mindig egy másodpercen belül autózik hozzá. Ugyanúgy, mint szinte az egész mezőny, nagyon közel vannak egymáshoz az autók, de jelentősebb helycsere egyelőre nem történt. 

    Az első 10 öt másodpercen belül autózik egymáshoz. Pérez most Hamiltont támadja a 9. helyért. 

  • Kiválóan kapta el a rajtot a holland világbajnok, megtartotta első helyét, míg a mezőny további része sem ütközött, balesetmentesen indult a futam. Ugyan Leclerc az első kanyarokban próbálta szorongatni riválisát, és élre ugrani, de végül ez nem sikerült, és maradt a Ferrari pilótája a második helyen. 

    Mögöttük Piastri és immár Norris autózik, utóbbi megelőzte a negyedik helyről rajtoló Russellt. A Mercedes versenyzője mögött Cunoda, Alonos, Gasly, Hamilton és Pérez a sorrend. 

  • A versenyautók már a pályán, felbőgtek a motorok, pillanatokon belül rajtol az Abu-Dzabi Nagydíj. 

    Egyébként még rengeteg a kérdés. Annyi biztos, hogy Verstappen a bajnok, Pérez a második, és Hamilton a harmadik, de ezenkívül csak Russell 8. helye biztosított, a többi végleges pozíció a tabellán még kérdéses. 

  • Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke utolsó versenyére készül. Az osztrák szakember, aki maga is versenyzett korábban, dolgozott a Williams és a BMW kötelékében is, majd 2005-ben a Torro Rossóhoz került. Azóta a Red Bull fiókcsapatát erősítette. 

  • Alábbi sorrendben várják a versenyzők a futam rajtját. 

    • 1. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull), Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    • 2. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), George Russell (brit, Mercedes)
    • 3. sor: Lando Norris (brit, McLaren), Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
    • 4. sor: Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin), Nico Hülkenberg (német, Haas)
    • 5. sor: Sergio Pérez (mexikói, Red Bull), Pierre Gasly (francia, Alpine)
    • 6. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes), Esteban Ocon (francia, Alpine)
    • 7. sor: Lance Stroll (kanadai, Aston Martin), Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
    • 8. sor: Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri), Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
    • 9. sor: Kevin Magnussen (dán, Haas), Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
    • 10. sor: Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo), Logan Sargeant (amerikai, Williams)
  • A Formula–1-es 2023-as versenynaptárja az Egyesült Arab Emírségekben zárul. Az Abu Dzabi Nagydíj a 23. futam idén, amelyen Verstappen a 20. győzelmét arathatja. Rajta kívül ebben a szezonban csak Pérez kétszer, míg Sainz egy alkalommal nyert futamot. 

    Yas Marina versenypálya
    Yas Marina versenypálya
    Fotó: Getty Images

    A Yas Marina versenypályán már 2009 óta rendezik meg a nagydíjat, amely már évek óta Verstappen felségterületének számít. A holland pilóta a legutóbbi három versenyen győzedelmeskedett.

    A futamon 58 kört tesznek meg a versenyzők, a pálya hossza 5,554 kilométer, a kanyarok száma pedig 20.