Carlos Sainz kezdett a legjobban a Hungaroringen

DSC0960
2024.07.19. 14:35
Carlos Sainz, a Ferrari spanyol pilótája nyerte a 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj első szabadedzését a Hungaroringen. Max Verstappen futotta a második leggyorsabb időt, a harmadik Charles Leclerc lett a másik Ferrarival. A második gyakorlás 17:00 órakor kezdődik.

Tizennégy perccel az első gyakorlás kezdete előtt a levegő hőmérséklete a harminc, míg a pálya hőmérséklete az ötvennyolc Celsius-fokot haladta meg, utóbbi csütörtökön a hatvankettőt is átlépte.

Az előző két versenyen győzedelmeskedő Mercedes előzetesen nem tudta, hogyan viselkedik majd az autója a rekkenő hőségben, a Ferrarinál pedig abban bíztak, hogy jól mennek majd, hiszen a Hungaroringhez karakterisztikájában hasonlító monacói pályán Charles Leclerc nyerni tudott.

A Red Bull fejlesztésekkel érkezett Magyarországra, mert Silverstone-ban csak a harmadik erő volt a Mercedes és a McLaren mögött, Max Verstappen második helye kicsit csalóka, az eső megkavarta a dolgokat a legutóbbi futamon.

Az első szabadedzésen Nico Hülkenberg nem vett részt, átadta a kocsiját Oliver Bearmannak. Az első körök után arra lehettünk figyelmesek, hogy Oscar Piastri sem ment ki a pályára, kisebb technikai probléma hátráltatta őt, de azt gyorsan elhárították a McLaren szerelői. A Haastól szezon végén távozó Kevin Magnussen a fékjeire panaszkodott, Cúnoda Juki pedig nem figyelte a tükrét, így a mögötte érkező George Russell majdnem nekiment hátulról az egyes kanyar után.

Fél órával az edzés leintése előtt a lágy keverékű abroncsokon száguldó Alex Albon ugrott az élre a Williamsszel, de csak négy századot adott a közepesekkel próbálkozó Piastrinak. Majd beugrottak eléjük Hamiltonék, Russell csak egy hajszállal volt gyorsabb hétszeres világbajnok csapattársánál. Az elmúlt versenyeken gyengélkedő Sergio Pérez lemaradása ezen a ponton közel egy másodperc volt.

Néhány pillanatra használatba lépett a virtuális biztonsági autó, miután Albon kocsijáról leszakadt egy karosszériaelem a 11-es kanyar után. A zöld jelzés felvillanását követően a 2025-re üléssel még nem rendelkező Carlos Sainz állt az élre a Ferrarival, Leclerc követte őt három tizedmásodperces lemaradással (majd a monacói elhagyta a pályát).

Pár pillanattal később Verstappen ékelődött be közéjük. Csou Kuan-jü pedig szép csendben ott találta magát az élmezőnyben, szép kört futott a kínai a mezőny egyik leglassabb autójával. Csou szereti ezt a pályát, tavaly az ötödik lett az időmérő edzésen.

Sainz végül behúzta az első szabadedzést, amelyen Pérez végül visszacsúszott a 11. helyre. A végén Valtteri Bottas nagyon csúnyán elfékezte magát, de legalább nem törte össze a kocsiját. A leintés után pedig jöhettek a rajtgyakorlatok a célegyenesben.

Formula–1

Magyar Nagydíj

Első szabadedzés

Végeredmény

  1. Carlos Sainz (Ferrari) 1:18.713
  2. Max Verstappen (Red Bull) +0.276
  3. Charles Leclerc (Ferrari) +0.298
  4. George Russell (Mercedes) +0.424
  5. Csou Kuan-jü (Kick-Sauber) +0.467
  6. Lando Norris (McLaren) +0.498
  7. Oscar Piastri (McLaren) +0.536
  8. Cúnoda Juki (RB) +0.547
  9. Lance Stroll (Aston Martin) +0.552
  10. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.574
  11. Sergio Pérez (Red Bull)
  12. Daniel Ricciardo (RB)
  13. Fernando Alonso (Aston Martin)
  14. Alex Albon (Williams)
  15. Valtteri Bottas (Kick-Sauber)
  16. Logan Sargeant (Williams)
  17. Pierre Gasly (Alpine)
  18. Esteban Ocon (Alpine)
  19. Kevin Magnussen (Haas)
  20. Oliver Bearman (Haas)

(Borítókép: Carlos Sainz a szabadedzésen 2024. július 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)