Ez a poszt a következő Percről percre része:

Meccsdömping az Eb 12. napján

  • Németország elintézte, hogy az északírek legyőzésével Magyarország játék nélkül jusson be az Eb-nyolcaddöntőbe.
  • Kiderült, hogy az UEFA 85 ezer euróra büntette az MLSZ-t az első két csoportmeccsen tapasztalt szurkolói rendbontás miatt.
  • 21 órától horvát-spanyol és cseh-török.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • twittelte (!) Oroszország Kommunista Pártja a walesiek elleni zakó után a "puhány" orosz válogatottról. A Guardian szemléje alapján Oroszország nagyjából olyan lelkiállapotban lehet, mint az Irapuato utáni Magyar Népköztársaság. Egy magnyitogorszki munkás például a meccs után eladta a tévéjét, a különböző politikai erők (melyek szinte kivétel nélkül Putyin kreálmányai) pedig elképesztő kreténségekkel igyekeznek felzárkózni Zjuganov kommunistáihoz.

    Vlagyimir Zsirinovszkij például a walesi siker okát az angol elnyomás elleni nacionalizmusban látja, ezért követelte, hogy a válogatottba a kelet-ukrajnai polgárháborús övezetből is hívjanak oroszokat.

    Ők bármilyen bajnokságot megnyernének. Olyan emberekre van szükségünk, akik fel vannak húzva, méghozzá valamilyen nemzeti ügy miatt.

  • Így készültek a spanyol kapusok a horvátok elleni csoportmeccsre.

  • A Juventus közölte, hogy a Real Madrid élt a visszavásárlási opciójával, és visszaviszi Madridba Álvaro Moratát, a spanyol válogatott támadóját. Az viszont még kétséges, hogy a Real megtartja-e, vagy egyből továbbadja hatalmas haszonnal.

  • A Leicester City négy évre szerződtette a Sporting Gijon védőjét, Luis Hernándezt.

  • De tényleg. Az ír válogatott másodedzője hétfő este nem a humorosabbik, hanem a minden játékos, edző és szurkoló által rettegett kemény énjét vette elő, amikor arról kérdezték, hogyan állíthatják meg az olaszokat:

    Ez én tanácsom az: csináljuk ki őket. Nem azért vagyunk itt, hogy barátokat szerezzünk. A szurkolóink megteszik ezt helyettünk. Egy játékos szemszögével nézve ha veszélyt szimatolsz, és látod, hogy bajban vagytok, akkor igen, bármit megteszel a jó eredményért. Ha szabálytalankodni kell, akkor szabálytalankodsz. Ez nem bűn. Kapsz egy sárgát, vagy esetleg egy pirosat, de a csapatod győz. Néha áldozatot kell hozni a csapatért. Megválaszoltam a kérdést?

    A Manchester United legendás keménylegénye követendő példaként hozta fel az olaszok taktikus szabálytalanságait és Daniele de Rossi "harcos mentalitását". Keane szerint az írek csakis hasonló elszántsággal vehetik fel a küzdelmet az olaszok ellen. A másodedző a belgák elleni csúfos vereségről is minden mellébeszélés nélkül elmondta a véleményét:

    Belgium megbüntetett minket, és ezt én igazán kedvelem a fociban. Ha nem nyújtod a legjobbat, akkor megbűnhődsz. (...) Ez a sport olyan, mint a boksz. Kiütöttek, felállsz, és újra elkezded osztani az ellenfelet.

  • A portugál válogatott csatára, Nani szerint eddig is minden rendben volt, csak éppen a labda nem ment be a kapuba. Portugália két forduló után két ponttal és mindössze egyetlen rúgott góllal áll. Tény, a 24 csapat közül eddig a portugálok próbálkoztak a legtöbbször. 50 kapura lövésük volt, amelyből 17 talált kaput, 17 mellé ment és 16-ot blokkoltak az ellenfelek védői.

    A portugálok úgy érzik, a magyarok ellen megszakad a rossz sorozatuk. Ebben reménykedünk mi is, a magyar futballválogatott tíz mérkőzésből eddig egyet sem tudott megnyerni Portugália ellen.

  • A D csoport kedd esti meccsén Törökországnak maradt némi esélye a továbbjutásra. Ehhez mindenféleképp le kell győzniük a cseheket, utána pedig azon drukkolni, hogy a három pontjuk elég legyen a továbbjutáshoz.

    A törökök most egymás után kétszer szenvedtek vereséget és 2010 óta nem fordult velük olyan elő, hogy háromszor egymás után kikapjanak. Ha kedd este megtörik az átok, akár továbbjutást is érhet.

  • Az országos rendőr-főkapitány megítélése szerint nem kirívó az Európa-bajnokságon kint lévő magyar szurkolók viselkedése.

    A magyar rendőrség a legutóbbi mérkőzés után is megkapta a francia társszervektől a személyi szabadságot korlátozó intézkedésekről szóló jelentést; figyelve a különböző híradásokat és eseményeket úgy látom, hogy nem kirívó a magyar szurkolók viselkedése - mondta újságíróknak Papp Károly országos rendőr-főkapitány Budapesten.

    Az altábornagy kérdésre válaszolva azt mondta: arról nincs információja, hogy gyorsított eljárásban ítélet született volna magyar szurkolóval szemben. (MTI)

  • Az első útjuk egyből a stadionba vezetett.

  • Szerintem fél óra sem telt el, hogy posztoltam a mackóban munkába mozgalom felhívását és aközött hogy a Tesco közleményt küldött, amiben mint írják, csatlakoztak a mozgalomhoz. A munkatársaiknak küldött körlevélből idézünk:

    „Június 22-én (holnap), mindenkinek megmutathatod, hogy Magyarországnak szurkolsz, ha szürke mackó nadrágban (Király Gábor állandó uniformisában,) vagy egész nap. Lányok/hölgyek szürke leggingset is felvehetnek. (...) menj az irodába, boltba vagy raktárba (amennyiben ezt a munkavédelmi előírások megengedik) szürke mackóban (...) és mutasd meg, hogy Magyarországnak szurkolsz!  Mackót fel!”

    Király Gábor tényleg a legnagyobb király.

  • C csoport, 3. forduló:

    Ukrajna-Lengyelország, Marseille, Stade Vélodrome 18.00, v.: Svein Oddvar Moen (norvég)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):

    • Ukrajna: Bojko - Butko, Hacseridi, Kucser, Sevchsk - Ribalka, Rotan, Garmas - Jarmolenko, Konopljanka - Zozulja
    • Lengyelország: Fabianski - Cionek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk -Blaszczykowski, Krychowiak, Zielinski, Kapustka - Milik, Lewandowski

    Észak-Írország - Németország, Párizs, Parc des Princes 18.00, v.: Clément Turpin (francia)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com szerint):

    • Észak-Írország: McGovern - Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans - Ward, C. Evans, Davis, Norwood, Dallas - Washington
    • Németország:  Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kroos, Khedira - Özil, Götze, Schürrle - Müller

    D csoport, 3. forduló:

    Csehország-Törökország, Lens, Stade Bollaert-Delelis 21.00, v.: William Collum (skót)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com alapján):

    • Csehország: Cech - Kaderabek, Sivok, Hubnik, Gebre Selassie - Darida, Pavelka - Skalak, Dockal, Krejci - Necid
    • Törökország: Babacan - Özbayrakli, Kaya, Balta, Köybasi - Topal, Inan - Sen, Calhanoglu, Mor - Tosun

    Horvátország-Spanyolország, Bordeaux, Stade de Bordeaux, 21.00, v.: Björn Kuipers (holland)

    A várható kezdőcsapatok (az uefa.com alapján):

    • Horvátország: Subasic - Srna, Corluka, Vida, Strinic - Brozovic, Badelj - Pjaca, Rakitic, Perisic - Mandsukic
    • Spanyolország: De Gea - Bellerin, Piqué, San José, Alba - Busquets - Pedro, Thiago, Iniesta, Nolito - Morata
  • NEHÉZRE.

    A velős, de eredeti véleményt az Origo tudósítójának sikerült kicsikarnia Tim Cahillből, aki amúgy a szlovákok elleni meccs után értékelte az angolok újabb LOL-kategóriás teljesítményét. Bővebben:

    Eddig még nem foglalkoztunk azzal, hogy kit kaphatunk a legjobb 16 között. Most viszont nekiállunk a felkészülésnek, már a lehetséges ellenfelek ismeretében. Teljes odafigyeléssel fogunk készülni, akárki jön szembe. Ha a magyarok lesznek azok, akkor nehéz meccsre számítok.

  • A walesiek tegnapi, oroszok ellen elért 3-0-s sikerét ünnepelik országszerte. Az egyik walesi iskolában a himnusz eléneklésével tették ezt. Így:

  • Dühösen és gúnyosan fogadta az orosz sajtó, hogy a válogatott egy ponttal, a B csoport sereghajtójaként kiesett az Európa-bajnokságon, írta az MTI.

    A Szport-Ekszpressz Tu-lúzer címmel, a hétfőn Walestől elszenvedett 3-0-ás vereség toulouse-i helyszínére utalva közölt cikket, amelyben a szerző kiemelte: szégyen volt a csapat szereplése, a sorsdöntő meccsen az akarat és a küzdőszellem is hiányzott. "Roman Sirokov csapatkapitány lecserélésekor azt sem tudták eldönteni, hogy kire kerüljön át a karszalag" - méltatlankodott a lap, hozzátéve: ugyanúgy lebőgött a szbornaja, mint a 2012-es Eb-n és a 2014-es vb-n. "Nem állunk készen nagy sikerekre, és a hazai rendezésű vb-ig már csak két év van hátra".

    A Kommerszant is úgy vélte, hogy szégyenben maradt az együttes, és a hétfői 3-0-ás vereség hű képet ad a jelenlegi állapotokról. Az Izvesztyija paródiának nevezte a válogatott Eb-vesszőfutását, kifejtve, hogy a milliókat kereső futballisták a pénzük tizedéért sem dolgoztak meg: "Nézzék csak a walesi Gareth Bale-t. Ő a világ legdrágább labdarúgója, aki elszántan küzd a hazájáért, a nemzeti zászlóért" - áll a cikkben.

  • Az eléggé kigyúrt úriembert a hooligan tetoválással Bana Attilának hívják, írja a sportmindig.hu alapján a Rangadó.hu. A férfi volt az egyik ikonikus alakja a magyar szélsőségesekről és huligánokról szóló, angol bulvárlapokban megjelent beszámolóknak.

    A Rangadó annyira nem is szélsőségesnek nevezi a Spanyolországban már háromszor testépítő bajnokságot nyert férfit. Azt írják, hogy személyi tréner és "egyetemi oktatóként a spanyol fiatalok egészséges életmódról alkotott képét is formálja.” Most perre készül, az őt „oktalanul rossz színben feltüntetett sajtóorgánumok ellen”.

  • A walesi középpályás a 3-0-ás henger után ünnepelt a szurkolókkal.

  • A lengyel válogatott csatára 32 bajnoki meccsen 30 gólt szerzett a Bundesligában. De a válogatott Eb-selejtezős sorozatában is nagyon ment neki, ott 10 meccsen 13-szor volt eredményes. Most viszont egy nagyon rossz szériánál tart, 433 perce nem tudott a kapuba találni. Legutóbb még május 14-én, a Hannover elleni bajnokin volt eredményes.

  • Mozgalom indult, hogy minél többen mackóban menjenek dolgozni Király Gábor iránti tiszteletből. Ha ön is abban megy, fotózza le magát, és küldje el nekünk illetve a mozgalom kitalálóinak.

  • Munkaidőben, a munkahelyükön, óriáskivetítőn, élőben követhetik az iQor Global Services Hungary Kft. dolgozói a 2016-os futball Eb magyar vonatkozású mérkőzéseit. A szombathelyi cég tekintettel munkatársaira és az esemény jelentőségére csoportos vetítést szervez szombathelyi gyáregységében. A magyar válogatott csapat mérkőzései alatt megállítják a munkát és igazi szurkolói stadionná alakítják a kantint. A meccsek idején a cég területén sehol nem lesz munkavégzés, ráadásul a dolgozóknak a mérkőzések után sem kell visszatérniük az egyes munkaállomásokra, írják közleményükben.

  • A fantasztikus középpályás izomsérülés miatt már egyetlen mérkőzésen sem léphet pályára az Eb-n. Rosicky még egy arsenalos játékoshoz képest is sérülékenynek számít, döbbenetesen sok kihagyásra kényszerült karrierje során. Pedig ő azon kevés játékosok közé tartozik, aki igazodni tudott a klasszikus 10-es szerepkörének eltűnéséhez, és trükkös irányítóból a pályát felszántó univerzális középpályássá vált. 

  • Kispályás focibajnokságot szervez a Migráns Szolidaritás csoport különböző kisebbségi csoportoknak, írja közleményében a Város Mindenkiért csoport. Az időpont és a helyszín: 2016. június 26., vasárnap, 14 órától 18-ig a VIII. kerületi FiDo Parkban.

    A bajnokságon több civil szervezet, aktivista, önkéntes csoport is részt vesz. A tornán olyan csapatok játszanak majd, amelynek tagjai közül sokan különböző kisebbségi csoportokhoz tartoznak (menekültek, bevándorlók, romák, hajléktalanságban élő emberek). A torna célja a sérülékeny, elnyomott társadalmi csoportok megerősítése az összefogás jegyében. Bővebben itt.

  • Fernando Santos, a portugál csapat edzője mesélte, hogy amikor vasárnap reggel felkelt, csapatkapitányát már ébren találta. Cristiano Ronaldo ugyanis annyira felhúzta magát saját rossz teljesítményén (az osztrákok ellen még 11-est is hibázott), hogy képtelen volt elaludni. Santos az idegességet egyáltalán nem tartja baljós előjelnek a magyarok elleni, portugál szempontból sorsdöntő meccsre. 

    Néha van olyan ,hogy egy-két meccsen nem lő gólt, de utána vág ötöt. Ő egy győztes típus.

  • Portugália egyik legismertebb sportnapilapja, a Record kiemelt figyelmet szentel a magyar válogatott fiatal középpályásának, Nagy Ádámnak. Hosszú interjút és portrét közöl a magyar játékosról és a keddi címlapon is ő szerepel. C. Ronaldo csak egy kis helyet kapott mellette, illetve alatta. Sőt, a Record honlapja is hatalmas Nagy Ádám-képpel indult kedden, és a második legnagyobb cikkük is vele foglalkozik, abban a Benfica alelnöke, Gomes da Silva "nagy játékosnak" nevezi Nagyot.

  • A kiesés szélén billegő török válogatott edzője, Fatih Terim hosszú sajtótájékoztatón kelt ki az őt kritizáló média, a játékosok felkészültsége miatt, majd ledobta a 2008-as horvátok elleni győzelemre utaló, több megatonnás bullshit-atombombát, melyben  : 

    Két lehetőségünk van: vagy azt mondjuk, hogy vége van, vagy azt, hogy nincs vége. És a mi mottónk: addig nincs vége, amíg azt nem mondjuk, hogy vége van. Biztos lehet benne, én mindent megteszek azért, hogy erre emlékeztessem játékosaimat.

    Mikor van vége?

  • Dimitri Payet láthatóan nincs kibékülve a lille-i Pierre-Mauroy stadion gyepével. A franciák középpályása a vasárnapi Svájc ellen játszott mérkőzés után azt mondta, örül hogy a meccs nagy részét a cserepadon töltötte, mert így legalább nem kellett a teljes játékidőt lejátszania a szerinte rossz állapotban lévő felületen. A játékos azt is mondta, hogy a rossz minőségű fű miatt nem tudták úgy kibontakoztatni a játékukat ahogy akarták, de a következő meccsen Lyonban minden jobb lesz majd.

    Nem Payet volt az egyetlen, aki kritizálta a játéktér minőségét, Didier Deschamps a franciák edzője sem örült neki, azt mondta, nem jó hogy már a csoportkörökben ilyen rossz állapotban van a pálya. A bordeaux-i stadionban szintén akadtak problémák, a spanyolok és a horvátok edzését is a Chaban-Delmas stadionba helyezték át.

  • Sőt, még az is lehet, hogy Anta Cacic szövetségi kapitány pályára küldi majd Luka Modricot a spanyolok elleni csoportrangadóra (ami a győztesnek nem csak rangot, hanem csoportelsőséget is ad). A Real középpályása elképesztően focizott eddig az Eb-n, a csehek ellen 2-0-ás állásnál kellett lecserélni, talán ez is közrejátszott abban, hogy Rosickyéknek sikerült ledolgozniuk a hátrányt. 

  • Az orosz Facebookon is feltűnt az a kép, amelyen az izlandi meccs előtt balhézó magyar ultrák szerepelnek, és az bizony sokkoló, a francia rendezők hadakoznak a magyar ultrákkal, a franciáknál is egy vipera és az egyik fekete pólós magyar ultránál is egy. Hogy került hozzá? Bevitte, vagy elvette a rendezőktől?

  • Paddy McCourt is tagja volt az Eb-re készülő északír válogatottnak, aztán nem sokkal a torna előtt Michael O'Neill szövetségi kapitány közölte, McCourt személyes okokra hivatkozva lemondta a tornát. Most beszélt a futballista ezekről az okokról.

    Kiderült, hogy nem sokkal az Eb előtt a feleségénél agytumort diagnosztizáltak és McCourt semmilyen körülmények között nem akarta magára hagyni az asszonyt. Laura McCourt egy nyaralásról hazaérkezve esett össze a repülőtéren, ekkor vizsgálták meg alaposan és kiderült, hogy nagy a baj. Szerencsére azóta több vizsgálaton esett át és kiderült, egy jóindulatú daganatról volt csak szó.