Erzsébet
1 °C
4 °C

2,5 milliárd forintot kap a Vidi akkor is, ha az összes európai kupameccsét elveszíti

2018.08.15. 20:05

A Vidi az AEK Athén ellen lép pályára a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoff körében, vagyis legrosszabb esetben is legalább az Európa Liga-csoportkörben ott lesz a csapat. Ez azt jelenti, hogy ha az összes hátralévő európai kupameccsét elveszíti a csapat, akkor is kap legalább 2,5 milliárd forintot az UEFA-tól. Egy BL-csoportkör egyébként minimum 5 milliárd forintot érne, pedig még stadionja sincs jelenleg a csapatnak.

Ha összejön a BL-csoportkör

Minden csoportkörbe jutó csapat 15,25 millió eurót kap, ez az alap, amit a jó teljesítménnyel tovább lehet növelni: 2,7 millió euró jár minden egyes győzelemért és 900 ezer euró döntetlenenként. Utóbbi esetében azonban marad 900 ezer euró ki nem osztott összeg: ezeket a csoportkör végén fogják szétosztani attól függően, melyik csapat hányszor nyert. 

Továbbá az elmúlt 10 év alapján az UEFA-rangsorolja a csapatokat, és ennek megfelelően díjazza őket. A legjobb csapat 35,46 millió eurót kap (32x1,108 millió euró), a legrosszabb koefficienssel rendelkező csapat pedig 1,108 millió eurót (értelemszerűen 1x1,108 millió euró). Mivel a Vidi 261. a rangsorban jelenleg, így a legalacsonyabb pénzösszeget fogja kapni.

Továbbá vannak még kvázi tévés díjak is (292 millió euró), amiket szétoszt az UEFA a csapatok között, de hogy ez mekkora lesz pontosan a Vidi számára, egyelőre nem tudni. Így abból kiindulva, hogy a legutóbbi BL-csoportkörös magyar csapat, a Debrecen mind a hat mérkőzését elveszítette, 

egy BL-csoportkörrel a videoton legalább 16,358 millió eurót kereshetne.

Nyilván, ezt az összeg az esetleges győzelmekkel vagy pontszerzésekkel, illetve a kieséses szakaszba való jutással tovább nőne, de jelenleg ennek kicsi a realitása.

Ha az EL-csoportkörben folytatja a csapat

A BL-playoffból való kiesés esetén a Vidi garantáltan az EL-csoportkörében folytatná az európai kupaszereplést. Ráadásul kapna mellé 5 millió euró fájdalomdíjat, illetve 2,92 millió eurót a csoportkörbe jutásért. Továbbá itt is van koefficiens alapján történő pénzosztás, bár itt helyezésenként csak 71 ezer euró jár (a legjobb csapat 3,42 milliót kap, a lista 48. helyezettje 71 ezer eurót).

a Vidi tehát már akkor is gazdagabb lesz 8 millió euróval, ha az összes hátralévő mérkőzésén veszít.

Az EL-csoportkörben minden győzelem 570 ezer eurót jelent, döntetlenenként pedig 190 ezer euró jár (a fennmaradó összeget a BL-ben hasonló módon osztják el a győzelmek alapján). Továbbá itt is vannak még tévés bevételek (168 millió euró), amikből kap majd valamennyit a Vidi.

Kiegészülve a selejtezőkből már összegyűjtött 1,140 millió euróval, a Vidi legalább 9-17 millió eurót (3-5,5 milliárd forint) kaphat csak az UEFA-tól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?