új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A két ghánai gól Portugália ellen megnyitotta ugyan az afrikai csapatok gólcsapját, de győzelemre ez sem volt elég, így a kontinens öt csapata közül egyik sem tudott nyerni a katari világbajnokság első fordulójában.

    Kamerun, Ghána és Szenegál elveszítette a nyitómérkőzését, míg Marokkó és Tunézia csupán gól nélküli döntetlenre volt jó az első fordulóban. Utóbbi kettő nem mondható rossz eredménynek, hiszen Tunézia a legutóbbi Európa-bajnokság meglepetéscsapata, Dánia ellen szerzett pontot, Marokkó pedig a 2018-as mundial ezüstérmesével, Horvátországgal szemben volt jó egy pontra.

    A nem túl acélos eredménysoron Szenegál szépíthet elsőként, akik a házigazda Katar ellen lépnek pályára péntek 14 órától.

  • Ronaldo a Ghána ellen értékesített büntetőjével az első olyan játékos lett a világon, aki öt labdarúgó-vb-n is gólt tudott szerezni. Minderre a nemzetközi szövetség Twitter-oldala csak úgy reagált: 

    Nem e világi. 

    Lényegében leufózták minden idők egyik legjobbját. CR tegnapi találata a 8. volt 18 eddigi vb-meccsén. A nyolcból ez volt a harmadik, amit büntetőből lőtt. 

  • Ezer meg egy élmény, és az Index eseménykövetőjében talán még ennél is több hír ért minket, így érdemes felidézni, mi történt a mai két csoportunkban, azaz az A és a B jelű kvartettekben a világbajnokság első két napján. 

    • Rögvest a vasárnapi nyitómérkőzésen a hazaiak szaladtak bele a késbe, Ecuador komolyabb megerőltetés nélkül, a második félidőt erősen lealibizve, Enner Valencia duplájával 2–0-ra verte Katart. 
    • Hétfőn rendezték a csoport másik találkozóját, melyen Hollandia alaposan megszenvedett Szenegállal. Az afrikaiak védekezését és az európaiak első félidei igencsak impotens támadójátékát egyaránt jól jellemzi, hogy sokáig egyetlenegy kaput eltaláló gólszerzési kísérlet volt a meccsen – az sem holland oldalról. Végül a Bayern Münchennel és a Manchester Uniteddal összeboronált Cody Gakpo a 84. percben törte meg a szenegáli védelem ellenállását. A 99. percben (akkor még azt hittük, ez a hosszabbítás kiugróan sok lesz) Davy Klaassen zárta le az összecsapást a második holland góllal.
    • A B csoportban az angolok igazi örömfocival jelentkeztek, szünetben 3–0-ra vezetve egy taktikailag kevésbé fegyelmezett második félidővel 6–2-re nyertek. Bellingham, Saka (kétszer), Sterling, Rashford és Grealish is kapuba talált a favoritok közé sorolt Angliában. 
    • Az Egyesült Államok kifejezetten lendületes játékkal jelentkezett Wales ellen, az első félidőben Timothy Weah góljával meg is szerezve a vezetést. A szünet azonban nemcsak térfélcserével járt, a játék képe is átfordult, Gareth Bale-ék pedig nemcsak labdabirtoklásban, helyzetek kialakításában is jóval jobbak lettek. Végül az egykoron a Real Madridban is remekelő (később meg inkább már csak golfozgató) Bale büntetőjével megérdemelten egyenlítettek is. Az 1–1-es döntetlennel mindkét fél számára nyitott minden kérdés... Főleg a csoport második helyéért dúló harcot illetően. 
  • Az ESPN videója szerint elfogta a sírás Neymart, miután a Szerbia ellen 2–0-ra megnyert brazil nyitómeccs 79. percében lecserélte őt a szövetségi kapitány, Tite. Az első hírek szerint kényszerű volt a változtatás, ugyanis a PSG támadója bokasérülést szenvedett a második félidőben. 

    Tény, a kispadnál a jeges tömlő, a lefújást követően az interneten pedig több olyan kép került elő, amely Neymar alaposan feldagadt bokájáról készült. A kommentelők és a portálok is azt találgatják, mennyire lehet súlyos a sérülés. Ha egy erősebb ficamról van szó, úgy vélhetően egy csoportmeccs, ha részleges szalagszakadásról is, úgy kettő-három hetes kihagyás, ha ennél is komolyabb a baj, akár másfél hónapos regeneráció is várhat a világ valaha volt legdrágább futballistájára. 

    Részletek és Tite szövetségi kapitány véleménye itt!

  • A katari labdarúgó-világbajnokság 5. napján újfent négy mérkőzést rendeztek. 

    G csoport

    • Svájc–Kamerun 1–0 (Embolo 48.)
    • Brazília–Szerbia 2–0 (Richarlison 62., 73.)

    H csoport

    • Uruguay–Dél-Korea 0–0
    • Portugália–Ghána  3–2 (C. Ronaldo 65., 11-esből, J. Félix 78., R. Leao 80., ill. A. Ayew 73., O. Bukari 89.)

    A nap összefoglalója itt érhető el! 

  • Ismerős arcokat köszönthetünk a pályán Katarban, mivel csütörtök este véget ért a csoportkör első fordulója, azaz ma már csupa olyan csapat lép pályára, akiket egyszer láthattunk ezen a tornán. 

    A program...

    • 11.00: Wales–Irán
    • 14.00: Katar–Szenegál
    • 17.00: Hollandia–Ecuador
    • 20.00: Anglia–Egyesült Államok

    Tartsanak velünk! 

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.