új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A FIFA az első kör után kiadta a statisztikai mutatók alapján legjobb teljesítményt nyújtott játékosok listáját. A legjobb védekező játékosok között ötödik helyen találjuk a Ferencváros légiósának, Aissa Laidouninak a nevét, aki a Dánia–Tunézia-összecsapáson a meccs legjobbja is lett. 

    A lista élén a Leeds Unitedben légióskodó amerikai, Tyler Adams zárt. 

    A védekezésben legjobb teljesítményt nyújtó futballisták toplistája a FIFA adatbázisa alapján
    A védekezésben legjobb teljesítményt nyújtó futballisták toplistája a FIFA adatbázisa alapján
    Fotó: FIFA
  • A közel-keleti együttes a 98. és a 101. percben született góllal 2–0-ra verte Gareth Bale-éket. Tette mindezt egyáltalán nem érdemtelenül, a második félidőben a walesinél kevesebb labdabirtoklás mellett is sokkal, de sokkal jobban, támadóbb szellemben futballozva, nem kevesebb mint 17(!) gólszerzési kísérletet kialakítva. 

    Összefoglaló itt!

  • Wales kitámad és megbűnhődik érte, Ramin Rezajan egy kontra végén 10-12 méterről fineszesen átböki a kivetődő Ward felett a labdát! Ezzel eldőlt a mérkőzés! 0–2!

  • A csereként beállt Csesmi jó 25 méterről, jobbal célozza meg a bal alsót, a másik csereember, Danny Ward csak beleérni tud a gólvonal előtt, kipaskolni nem! 0–1

  • Wayne Hennessey számára vége a meccsnek! Egy indítás után rongyolt ki a kapujából, jó 30 méterre attól leütközte a labdát megjátszó iráni támadót, Taremit. A játékvezető először csak sárgát és szabadrúgást ítél Irán javára, de aztán a VAR-szoba jelez. Miután visszanézte az esetet, a sárga helyett piros lapra módosította az ítéletet Mario Escobar spori. 

    Ez a vb első kiállítása. Az igazán meghökkentő benne pedig az, hogy a videobíró segítségére volt hozzá szükség…

  • Szűk 15 perc (plusz 2–15 perc hosszabbítás) van hátra a Wales–Irán-meccsből, és a második félidő alapján óriási meglepetés, hogy még mindig nincs gól a találkozón. Méghozzá iráni gól! A közel-keletiek ugyan valamivel kevesebbet birtokolják a labdát, így is irányítják a játékot, a második félidőben már tíz gólszerzési kísérletük volt, míg Walesnek csak egy. Wayne Hennessey-nek két nagy bravúrja is volt, kétszer pedig a kapufa segítette ki a rutinos kapust, illetve a walesi társakat. 

    Érdemes megjegyezni, ha Irán most kikap, azzal már a második körben elveszti esélyét a csoportból való továbbjutásra. Egyelőre viszont nagyon nem így néz ki a dolog. Csak egy kis szerencse kéne az ázsiai játékosoknak. 

  • Szombaton Argentína győzelmi kényszerben lép pályára Mexikó ellen a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután az első fordulóban kikapott a sokkal gyengébb erőkből álló Szaúd-Arábiától. A dél-amerikai együttesnek nagy szüksége lenne egy jó formában lévő Lionel Messire, aki a jelek szerint viszont nem teljesen egészséges, csütörtökön kénytelen volt a társaitól külön edzeni, írja a Marca.

    A hétszeres aranylabdás támadó könnyített edzésmunkát végzett, hogy tudja vállalni a játékot Mexikó ellen. A spanyol lap úgy tudja, hogy Messi a torna előtt szedett össze egy lábsérülést, ami a szaúdiak ellen vívott meccsen kiújult.

    Lionel Scaloni szövetségi kapitány a hírek szerint több helyen is belenyúlhat az argentinok kezdőcsapatába, de nehéz elképzelni, hogy Messi ne játsszon az első másodperctől, ha zöld utat kap az orvosoktól.

  • 0–0-ról megyünk tovább a Wales–Irán-meccsen. Csere egyik oldalon sem volt.

  • Szállásomon egy, a világbajnokságra szintén munkaügyben érkező szaúdi fiatalember is lakik, aki nagy világutazóként Magyarországon is járt már. Nagyon tetszett neki a hazai tömegközlekedés, volt a Ferencváros és a Vidi stadionjaiban, ahogyan az akkor épp átépítés alatt álló Honvéd és Puskás Arénában is.

    Amikor a kedvencéről kérdeztem, kissé meglepő módon a Puskás Akadémia pályáját nevezte meg, amely hangulatában a középkort idézi meg számára, és a Pancho Arénát élvezte a legjobban.

    Szaúdiként természetesen nagyon örült a válogatott argentinok elleni sikerének, reméli, hogy ez a váratlan győzelem nem száll a fejekbe, és a következő találkozókon (Lengyelország és Mexikó) is jól teljesítenek az övéi.

  • Ezen a vb-n már-már csekélynek tűnő négy és fél perces ráadás után ért véget az első játékrész a Wales–Irán-összecsapáson. Az állás továbbra is 0–0. Irán az előzetes esélyekhez képest meglepően hatékony kontrajátékban, Wales viszonylag sokat birtokolja a labdát (65 százalék felett), de így sem tud komoly helyzeteket kialakítani a jól védekező ázsiaiakkal szemben – talán egy valódi gólszerzési lehetősége volt, az is szélről, beadásból. 

    Alighanem jobban jártunk volna azzal, ha Golizadeh 16. percben szerzett gólját nem érvénytelenítik les miatt. Ám jogos volt a videobíró döntése. 

  • Az iráni labdarúgó-válogatott tagjai az Anglia elleni mérkőzést megelőzően nem énekelték el az iráni himnuszt, emiatt az élő adást is megszakították a közel-keleti országban. A játékosok ezzel a lépéssel nagy veszélybe sodorták magukat, pénteken azonban már együtt szavalták a himnuszt.

    A lelátón közben az irániak sírva hallgatták a himnuszt, miközben a walesi szurkolók megtapsolták őket. Néhány játékos a gyepen nem igazán akarta énekelni a himnuszt, ők gyakorlatilag csak tátogtak, írja a CNN.

  • Szép akció végén Golizadeh lőtt a walesi kapuba, de a VAR les címén érvénytelenítette a találatot.

  • A brazil válogatott 30 esztendős támadója, aki a Szerbia elleni, csütörtöki csoportmeccsen szenvedett bokasérülést, a közösségi oldalán üzent követőinek – szúrta ki a Magyar Távirati Iroda.

    Neymar annyit írt a brazil csapat szurkolóinak, hogy bízzanak benne, illetve abban, hogy sérülése ellenére minden rendben lesz. Hozzátette: 

    A legjobb ugyanis még hátravan, és mindennek megvan a maga ideje.

    Rodrigo Lasmar csapatorvos korábban azt mondta: „Egyelőre korai lenne spekulálni a sérülés súlyosságáról, de 24–48 óra múlva okosabbak leszünk.”

    A brazilok legközelebb hétfőn Svájccal találkoznak a G csoportban.

  • Útjára indult a labda a nap első mérkőzésén, Wales Iránnal meccsel. Az irániak az első körben 6–2-re kikaptak Angliától, Wales pedig a második félidőben nyújtott jó teljesítményének köszönhetően pontot mentett (1–1) az Egyesült Államok ellen. 

    Nézzük, mire mennek egymás ellen! 

  • Amint arról beszámoltunk, ott van a walesi kezdőben Gareth Bale, aki válogatottsági rekorder lesz, de állítása szerint ez egyáltalán nem érdekli őt, csak a győzelemre tud gondolni.

    „Őszintén szólva nem igazán figyeltem arra, mikor kerülök a válogatottsági ranglista első helyére” – mondta Bale, aki 110. alkalommal léphet pályára a walesi válogatottban, ezzel Chris Guntert taszítja le a képzeletbeli trónról.

    „Kizárólag a játékra próbálok fókuszálni. Természetesen óriási megtiszteltetés számomra, hogy ennyiszer képviselhetem a hazámat, de sokkal fontosabb, hogy legyőzzük a soron következő ellenfelünket” – fűzte hozzá a Real Madrid korábbi szélsője a meccs előtti sajtótájékoztatón.

    Érdekesség, hogy ezzel az európai rangsorban éppen megelőzi a magyar rekorder Dzsudzsák Balázst (109).

  • A Tottenham Hotspur 25 éves támadója a 62. percben szerzett vezetést a dél-amerikaiaknak, majd a 73. percben akrobatikus mozdulattal szépségdíjas gólt lőtt félfordulatból a kapu jobb oldalába, kialakítva ezzel a végeredményt.

    „Nagyon szép gól volt. Egyszer már lőttem ehhez nagyon hasonlót, még a Fluminensében. Akrobatikus találat volt, pályafutásom egyik legszebbje egy világbajnokságon született. Csodálatos éjszaka volt, nagyszerű győzelmet arattunk
     – nyilatkozta az MTI által idézett Richarlison, majd megemlítette, hogy hátralévő két csoportmeccsükön, Svájc és Kamerun ellen is a győzelem a céljuk.

    A brazil támadó gólját itt idézheti fel.

  • A sivatag szélére épült stadion az al-Rajján SC otthona. A katari csapat az egyik legnépszerűbb klub a Perzsa-öbölben, hazájában nyolcszoros bajnok. A szervezők szerint a stadion külseje a helyi kultúrát és a hagyományokat tükrözi. A homlokzatot a homokdűnék és a sivatag ihlette, és Katar kereskedőmúltja is helyet kap a dizájn leírásában.

    Néhány éve még egy másik stadion állt a helyszínen, ám azt lebontották 2015-ben, a helyére a mostani konstrukciót húzták fel. A létesítmény névadója Ahmad bin Ali Al Thani, aki 1960 és 1972 között volt Katar emírje. A helyszínen hét mérkőzést játszanak majd, egy kivételével az összes csoportmeccs, ezekre pedig a belvárosból metróval utazhatnak a szurkolók.

  • 2002. november 25-én látta meg a napvilágot a Barcelona spanyol válogatott középpályása, Pedro González „Pedri”, aki ma ünnepli 20. születésnapját. A spanyol csapat méltóképp emlékezett meg Pedriről, ugyanis a nyitófordulóban magabiztos, 7–0-s győzelmet arattak Costa Rica ellen, számtalan rekordot megdöntve ezzel.

  • Magyar idő szerint péntek délelőtt 11 órakor veszi kezdetét a napi futballprogram, elsőként Wales és Irán lép pályára. Íme, a kezdő tizenegyek:

    Wales: Hennessey–Mepham, Rodon, B. Davies–Roberts, Ampadu, Ramsey, Williams–Bale, Moore, Wilson.

    Irán: Hosszeini–Rezajan, Puraligandzsi, Hosszeini, Mohammadi–Golizadeh, Nurollahi, Ezatolahi, Hadzsafi–Azmun, Taremi.

  • Összesen 12 perc jutott Lucas Hernándeznek a 2022-es katari vébén, ugyanis sérülés miatt korán le kellett cserélni a francia balhátvédet az ausztrálok elleni mérkőzésen.

    Mint később kiderült, szalagszakadást szenvedett a Bayern München játékosa, a klub tájékoztatása szerint pedig már meg is műtötték, rehabilitációját Münchenben végzi majd. Ezzel nemcsak a világbajnokság, de a 2022–2023-as idény is véget ért a francia védőnek.

    Hernández alapembere volt a négy évvel ezelőtt világbajnoki címet nyert válogatottnak (is). Katarban épp a testvére, az AC Milanban légióskodó Theo Hernández állt be a helyére, aki a torna további részében vélhetően a kezdő bekk is lesz a bal szélen. 

  • Ki nyeri a Wales–Irán mérkőzést?

  • Letartóztatták Voria Gafuri iráni labdarúgót, az ország egyik leghíresebb játékosát, akit azzal vádolnak, hogy propagandát terjeszt az iszlám köztársaságról, amivel aláássa a világbajnokságon szereplő csapat tekintélyét.

    Részletek itt!

  • A világbajnokság ötödik napján Portugália 3–2 -re legyőzte Ghánát a H csoportban Cristiano Ronaldo, Joao Félix és Rafael Leao góljaival. A ghánai csapat az utolsó pillanatokig küzdött, a 91. percben sikerült is egygólosra csökkenteni a hátrányukat Osman Bukari közeli fejesével, az utána következő pillanatokat viszont sokan tiszteletlenségnek tartották.

    A támadó Cristiano Ronaldo ikonikus gólörömével ünnepelt, amit az akkor már a kispadon helyet foglaló ötszörös aranylabdás láthatóan nem díjazott.

    Nem akartam tiszteletlen lenni Ronaldóval szemben. Elragadtak az érzelmeim, hogy gólt szereztem a világbajnokságon. Ez a kedvenc gólörömöm. Ő a példaképem

    – öntött tiszta vizet a pohárba a ghánai szélső.

  • Brazília, főleg a második félidőben, olyan futballt mutatott be csütörtök este Szerbia ellen, amellyel sokak véleménye szerint a katari világbajnokság első számú esélyesévé avanzsált – jóllehet, már eddig is az volt a fogadóirodáknál. A 2–0-s győzelmen is túlmutat azonban Richarlison ollózásos találata, amely alighanem beverekedte magát a vb-k kilencvenkét éves történetének legszebb góljai sorába. Szuperlatívuszok a brazil és nemzetközi médiából.

    Részletek itt! 

  • Az első hét helyszíni tapasztalatát összegezve kijelenthető, hogy a legnagyobb érdeklődés és legnagyobb hangulathoz eddig a brazilok meccsén volt szerencsém, persze, 89 ezer nézővel ez nem annyira meglepő. Az már inkább, ahogyan végül sikerült ide kijutnom, de erről majd később.

    Remek volt még a katari B közép a nyitómeccsen, de az amerikai, angol, ausztrál, francia, kanadai és walesi keménymagra sem lehetett panasz. A legkevésbé a Svájc–Kamerun-meccs mozgatta meg az embereket, itt a kezdésre alig több mint fél ház látogatott ki, és azért később sem telt meg teljesen a stadion.

    Ami a játékot illeti, számomra eddig a legmeggyőzőbb a brazil, a francia, az angol és a spanyol csapat volt, igaz, meg kell jegyeznem, hogy a stadionok közötti utazgatások miatt nem tudtam mindegyik válogatottat megfigyelni még, a hispánokból például csak egy félidő jutott (az is bőven elég volt).

    A legszimpatikusabb a kanadai együttes volt, amely lejátszotta a belgákat, akik kisebb csalódást jelentettek nekem, de persze, ők legalább nyertek, ellentétben a németekkel és az argentinokkal.

  • Anglia pazar formában kezdte meg a 2022-es katari világbajnokságot, az első fordulóban egy hatost gurítottak Iránnak Raheem Sterlingék, ezzel pedig a torna egyik fő esélyesévé léptek elő. Az angolok pénteken folytatják szereplésüket, este nyolc órától az Egyesült Államok ellen lépnek pályára.

    A világbajnokság hivatalos Twitter-oldala egy ötperces videóval kedveskedett az angol fanatikusoknak kedvenceik legszebb vb-góljaiból. Volt miből csemegézni.

  • Nem lelőve a teljes poént: az első fordulóban történtek után péntek reggelre megfordult a sorrend olvasói szavazásunk élén... A meccseket látva, ki mit tippel, melyik válogatott a végső esélyes? 

    Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • Jó reggelt, Magyarország!

    Katarban 28 fok, verőfényes napsütés uralkodik, a világon sehol egy felhőnek még csak a nyoma sem, szóval a hőérzet ennél is magasabb jelenleg bőven.

    Péntekre két találkozóra is sikerült megszerezni a belépőt, a mai programunkban ellátogatunk a házigazda Katar Szenegál elleni meccsére, valamint a világ legértékesebb keretével bíró angol válogatott presztízstalálkozójára az Egyesült Államok ellen.

    Tartsanak velünk!

  • Az Ecuadori Labdarúgó-szövetség csütörtökön rendre intette szurkolóit, miután a FIFA fegyelmi eljárást indított ellenük homofób megnyilvánulásaik miatt – értesült a Reuters hírügynökség.

    Pénzbüntetés és pontlevonás volt a „jutalma” az ecuadori csapatnak a következő selejtezőre, a katari tornáról való kizárást azonban megúszták.

    Ahogy a játékosaink mindent beleadnak a pályán, tegyük meg mi is a tőlünk telhetőt. Élvezzük ezt a futballünnepet és adjuk meg a tiszteletet

    – áll a szövetségi közleményben.

    Ecuador válogatottja az első fordulóban 2–0-s győzelmet aratott a házigazda Katar ellen, pénteken pedig a szintén 20-ra nyerő Hollandia ellen lép pályára.

  • Louis van Gaal megtartotta szokásos (és kötelező) meccs előtti sajtótájékoztatóját Katarban. A holland válogatott a második körben Ecuador ellen lép pályára. Ám nem is annyira az fontos most számunkra, mit mondott a holland kapitány az esélyekről, mint inkább az, ami a sajtótájékoztató végén történt: a 71 éves, korábban az Ajaxot, a Barcelonát, a Bayern Münchent és a Manchester Unitedot is irányító, a rákot is legyőző és a vb után másodszor is, immár végleg visszavonuló edzőt ugyanis megannyi újságíró rohanta le, aláírásokat, közös képeket kérve tőle. 

    Ki gondolta volna, hogy a 2000-es évek végén – főleg müncheni időszakában – több felmérés által is a Bajnokok Ligájában szereplő klubedzők egyik, ha nem a legantipatikusabbjából az egyik legszerethetőbb figura lesz a szövetségi kapitányok között. 

    Varázslat?