Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kamerun ellen rekorder lett Dani Alves

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Opta a 16 órakor kezdődő Dél-Korea–Portugália-meccset felvezetendő felidézte Cristiano Ronaldo eddigi szabadrúgásait az ötszörös aranylabdás klasszis által megjárt öt vb-ről. Nos, CR statisztikája nem túl hízelgő, eddigi 53 lehetőségéből csak egyszer született közvetlen gól. Valószínű, már nem lesz újabb 53 szabadrúgása a világbajnokságok történetében, de lesz-e újabb gólja pontrúgásból? 

    S hogy melyik volt az az egy? 2018-ban Spanyolország ellen az alábbi tekerést hozta össze…

  • Mit sem ér a mezőnyfölény! – mutat rá a japán válogatott Katarban. Az Opta által 1966-ig feldolgozott adatok alapján a mostani vb előtt egyszer sem esett meg, hogy az egy meccsen 700-nál is több passzkísérletig jutó csapat meccset veszítsen, most viszont kétszer is megtörtént. A nyitókörben a németekkel, tegnap este pedig a spanyolokkal… 

    Igen, mindkétszer Japán nyert így 2–1-re. 

  • A játékosként 108-szoros válogatott Jürgen Klinsmann, a német labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya óriási csalódásnak nevezte, hogy a Nationalelf a csoportkörben búcsúzni kényszerült a katari világbajnokságtól, ugyanakkor kijelentette, hogy az együttes nem érdemelte meg a nyolcaddöntőbe kerülést – emelte ki a Magyar Távirati Iroda.

    Az 58 éves szakember szerint a következő napok „nagyon-nagyon kemények és nehezek lesznek”, a német szövetségnek ugyanis a vb-szereplést ki kell elemeznie az elejétől a végéig, miközben a sajtó „hurrikánként” tombol a kiesés miatt.

    Németország nem érdemelte meg a továbbjutást, mert mindhárom csoportmeccsén átmeneti állapotban futballozott, támadásban pedig nélkülözte a sikerhez szükséges hatékonyságot

    – írta a BBC-nél vezetett blogjában Klinsmann, aki szerint a válogatott átszervezésében a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság sokat segíthet.

    Másfél év áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy felkészüljünk az Eb-re, és ez jól is elsülhet, helyre lehet állítani a koncentrációt. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a válogatottnak van egy csodagyereke Jamal Musiala személyében, aki egészen kivételes futballista

    – fogalmazott az MTI által idézett, játékosként világ- és Európa-bajnok, 2006-ban német szövetségi kapitányként vb-bronzérmes szakember. Klinsmann szerint ugyanakkor az nem volt szerencsés, hogy a 19 éves Musialának egy vb-n kellett megtapasztalnia, hogy szinte az egész csapat az ő játékától függ.

    Remélem, hogy ez nem zökkenti ki az eddig nyújtott jó formájából

    – tette hozzá Klinsmann.

    A legendás exfutballista úgy vélte, további tehetségek is vannak a Nationalelfben, akik ugyan még nem érték el saját csúcsteljesítményüket, de „remélhetőleg erősebben térnek majd vissza”.

  • Az „aranygenerációtól” búcsúzik a belga sajtó azt követően, hogy az ország labdarúgó-válogatottja, amely négy éve bronzérmes volt, a katari világbajnokságra pedig a FIFA-rangsor második helyezettjeként érkezett, a csoportkör után búcsúzott.

    „Az Ördögök kiestek, szégyen és […] köszönet” – írta a Le Soir, melynek címlapján a több helyzetet kihagyó, fejére húzott mezzel lefényképezett Romelu Lukaku látható. „Könnyek és düh az 1998-as franciaországi óta legrosszabb szereplés után” – fogalmazott a De Standaard, amely a címlapjára a csapattársát vigasztaló Axel Witsel fotóját tette.

    A De Morgen „a világbajnokság legnagyobb csalódásáról” ír a belga búcsú kapcsán, a DH Les Sports pedig azt emelte ki, hogy „a Vörös Ördögök közül még senki sem jelentette be a visszavonulását”, ugyanakkor búcsúzhat a válogatottól Toby Alderweireld, Eden Hazard, Jan Vertonghen, Lukaku és akár Kevin De Bruyne is.

    A La Libre is úgy véli, hogy a belga válogatott egy korszaka lezárult, és a katari világbajnokság hatalmas változásokat indíthat el. A belga RTL a honlapján „végtelen szomorúságról” számol be, és tudósítása mellé a könnyeivel küszködő Lukaku fotóját helyezte. Az RTBF televízió már a távozó szövetségi kapitány Roberto Martínez utódjáról lamentál, és a lehetséges jelöltek között említi Vincent Kompanyt, Philippe Clément és Thierry Henryt.

    A belga válogatott az F csoportban 1–0-ra verte Kanadát, majd 2–0-ra kikapott Marokkótól, végül gól nélküli döntetlent játszott a horvátokkal, így csoportharmadikként kiesett.

  • A portugál labdarúgó-válogatottal pályafutása negyedik világbajnokságán szereplő Pepe egyáltalán nem biztos abban, hogy a Katarban most zajló vb az utolsó a pályafutása során. A 39 éves védő úgy fogalmazott, alapvetően el tudja képzelni, hogy a 2026-os tornán is ott legyen a portugál csapattal.     

    „Most azért vagyok itt, hogy élvezzem ezt a vb-t, minden más pedig a jövő zenéje” – jelentette ki Pepe, aki a négy év múlva, az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó közös rendezésében sorra kerülő vb-n 43 éves lesz.     

    A 130-szoros válogatott futballista hétfőn, az Uruguay ellen 2–0-ra megnyert találkozón kapott először játéklehetőséget a katari vb-n, ezzel a tornák történetének harmadik legidősebb játékosa, aki pályára lépett. A védő „egészségesnek és késznek” érzi magát a további bevetésekre, melyek közül az első akár már pénteken (ma) bekövetkezhet, a már biztosan nyolcaddöntős portugálok a csoportkör utolsó fordulójában a Koreai Köztársaság ellen lépnek pályára 16 órakor.

  • Közösségi oldalán üzent a kórházból Pelé, a 82 éves brazil legenda. Mint azt megírtuk, szerdán súlyosnak tűnő tünetekkel szállították kórházba Sao Paulóban, a hírek szerint nem volt hatásos a kemoterápia. Pelé mindenkit megnyugtatott: csak a szokásos havi kontrollra ment az Albert Einstein Kórházba, és megköszönte a kedves üzeneteket.

  • Hansi Flick, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a katari világbajnoki búcsú ellenére szeretne a posztján maradni és felkészíteni a csapatot a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra – írta a Magyar Távirati Iroda.

    Az első félidő után nagyon mérges voltam, mert engedtük, hogy az ellenfelünk feltámadjon – értékelte a csütörtök esti, Costa Rica elleni 4–2-es sikert az 57 éves szakember. – Vég nélküli lehetőségeink voltak, három vagy négy gólt is szerezhettünk volna, de a könnyelműségünkkel felhoztuk a riválist.

    A Nationalelf a győzelem ellenére nem jutott be a nyolcaddöntőbe, mert a csoport másik találkozóján Japán 2–1-re nyert Spanyolország ellen.

    A kiesés nem ma dőlt el, hanem a Japán elleni gyenge húsz perccel. És a végén a spanyolok ellen is lehetett volna 2–1 nekünk. Ezen a tornán nem voltunk hatékonyak. Természetesen óriási a csalódottság, ezt fel kell dolgoznunk

    – folytatta az MTI által idézett Flick.

    A németek a nyitómeccsükön óriási meglepetésre 2–1-re kikaptak a japánoktól, majd a folytatásban 1–1-es döntetlent játszottak a spanyolokkal, így a harmadik mérkőzésen már nem a saját kezükben volt a sorsuk.

    Élvezem a munkámat. Jó csapatunk van, jó játékosaink. Ezért ez a dolog nem rajtam múlik

     – válaszolta Flick arra a kérdésre, hogy a vb-búcsú ellenére marad-e a posztján.

  • A hajnali időpont ellenére sokan az utcákon ünnepelték Tokióban a japán labdarúgó-válogatott továbbjutását a katari világbajnokságon. A Nikkan Sports című sportlap különkiadást szentelt a csapat váratlanul jó szereplésének. A japánok a németek után a spanyolokat is legyőzték 2–1-re, így csoportelsőként léptek tovább a 16 közé. A hajnali 4 órás időpont ellenére a szurkolók megtöltötték azokat a bárokat, vendéglátóhelyeket, ahol televízión nézhették a találkozót, majd a főváros nevezetes pontjain, így a világ legforgalmasabb gyalogos-átkelőhelyének tartott Sibuja kereszteződésnél gyűltek össze – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

    Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke is értékelte a továbbjutást, aki szerint a válogatott egy fantasztikus meccsen hatalmas eredményt ért el.

    A szövetségi kapitány úgy vélte, a németek és a spanyolok legyőzése az ázsiai futball sikere is.

    Nekünk ázsiaiaknak az a tény, hogy a világ futballjának két vezető hatalma, Németország és Spanyolország ellen nyertünk, nagy magabiztosságot ad. Még sokat kell tanulnunk, de optimisták vagyunk, mert megmutattuk, hogy az ázsiai és a japán futball két topcsapatnál is jobb. Ezért együtt örülünk

    – fogalmazott a kapitány.

    Japán a nyolcaddöntőben Horvátországgal találkozik – tekintett előre az MTI.

  • A német sajtóban egyedül Jamal Musiala teljesítményét dicsérik a korai világbajnoki búcsú után, bár még a FAZ is szkeptikus a jövőt illetően: „Elbírhatja-e egy tini a német labdarúgás teljes terhét?” – teszi fel a kérdést az újság. 

    Ami a teljesítményt illeti, Costa Rica ellen ő próbálkozott a legtöbb lövéssel a német válogatottból, de gólt nem szerzett. Cselekből is övé volt a legtöbb sikeres – 12, ami több, mint bármelyik tini vb-meccsen nyújtott teljesítménye 1966 óta, de összességében ezekkel sem ment sokra.

    Még csak gólpasszt sem regisztrált a végül 4–2-re megnyert meccsen…

  • Délután érkezik az Index Sportcast újabb vb-epizódja, a vendég ezúttal Juhár Tamás, 20-szoros válogatott labdarúgó, az ARENA4 televíziós szakértője lesz majd, illetve kapcsoljuk Katarból Borbély László kollégánkat is, aki megosztja velünk a Costa Rica–Németország-meccsen szerzett tapasztalatait. 

    Addig is érdemes lehet visszahallgatni a legutóbbi adásunkat, melyben a volt NB I-es légiós, Ribeiro da Silva, azaz Roni segítségével hazája válogatottjára, a fő esélyesnek tartott Brazíliára koncentráltunk leginkább! 

  • A Gracenote adatelemzői játéknapról játéknapra kiadják, épp melyik csapatnak van a legjobb esélye a világbajnoki címre, illetve az esélyek alapján hogyan alakulhat az egyenes kieséses szakasz.

    Íme, a csütörtök este, Németország és Belgium búcsújával frissített jóslat.

    Ha ez bejön, akkor ma mindkét finalistát láthatjuk majd! 16 órától Portugáliát, 20 órától Brazíliát. 

  • Minden idők talán legizgalmasabb és legőrültebb párhuzamos mérkőzéseinek befejezése után tudta csak meg az újságíróktól Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, hogy a Japán elleni csata 70. és 73. perce között kiesésre állt együttese a katari világbajnokságon. A japán média ünnepel, a spanyol már kevésbé, pedig ugyanott van a két csapat: a legjobb 16 között.

    Részletek – és Luis Enrique, spanyol szövetségi kapitány reakciója a hírre, hogy volt olyan pillanat, amikor kiesésre álltak ők is – itt olvashatóak! 

  • Az ESPN vette észre, a német labdarúgó-válogatott a helyzetminőség-mutató (xG), azaz a lehetőségeik alapján átlagos teljesítménnyel is megszerezhető gólok számában 10 felett zárt, az ugyanebből a mutatóból levezetett várható gólkülönbsége pedig +6,4 lenne. Mindkettő a világbajnokság eddigi legmagasabb értéke, nem mellékesen a németek össz xG-je magasabb, mint három csoportellenfelüké (Spanyolország, Japán, Costa Rica) együttvéve…

    Tényleg jobban kellett volna a focira koncentrálni? 

  • A német labdarúgó-válogatott hiába győzte le 4–2-re Costa Ricát a világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, Hansi Flick csapata így sem jutott tovább a nyolcaddöntőbe. A németországi újságok nem kímélik a nationalelfet és a helyi szövetséget. A német szövetség (DFB) minden szinten megbukott Flickel és a játékosokkal együtt?
  • A csütörtöki eseményeket itt böngészheti!

    Elképesztő izgalmak, döbbenetes fordulatok, váratlan búcsúzók – így lehetne összegezni röviden a katari labdarúgó-világbajnokság 12. napját. A délutáni mérkőzések után elbúcsúzott a tornától Belgium, az F jelű kvartettet végül Marokkó nyerte, második helyen Horvátország jutott tovább. 

    Este következtek még az ennél is nagyobb izgalmak, mivel Japán hátrányból fordított Spanyolország ellen, így gyakorlatilag Németország tehetetlen volt, és végül búcsúzott is a tornától. Az E csoportot Japán nyerte, Spanyolország második helyen jutott tovább. 

    Eredmények, 12. nap

    • Horvátország–Belgium 0–0
    • Kanada–Marokkó 1–2
    • Costa Rica–Németország 2–4
    • Japán–Spanyolország 2–1

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

  • Pénteken a G és a H csoport ér a végére. A harmadik fordulóhoz megszokottan 16.00-kor kezdődik az első párosítás, 20.00-kor pedig a második.

    Először a H csoport kerül terítékre, ahol a Koreai Köztársaság–Portugália- és Ghána–Uruguay-mérkőzéseket rendeznek. Portugália továbbjutása már biztos, de Ghána számára még semmi sem biztos, hiába áll a csoport második helyén 3 ponttal. Jelen állás szerint simán elképzelhető, hogy a kétszeres világbajnok Uruguay számára véget is ér a torna ma délután. 

    Helyezés  Ország Győzelem Döntetlen Vereség Gólkülönbség Pontszám
     1.  Portugália  0 5–2 
     2. Ghána  5–5 
     3. Koreai Köztársaság  2–3 
     4. Uruguay  0–2 

    A G csoportban Kamerun–Brazília- és Szerbia–Svájc-találkozó lesz a menü magyar idő szerint 20.00-tól. A világbajnoki címre esélyes brazilok már biztos továbbjutók, ám hasonlóan a H csoporthoz, a második kiléte még itt sem dőlt el. 

    Helyezés  Ország Győzelem Döntetlen Vereség Gólkülönbség Pontszám
      1. Brazília 2   0   0 3–0   6  
      2. Svájc  1   0   1   1–1 3
      3. Kamerun 0   1   1   2–4   1  
      4. Szerbia   0   1   1   3–5   1