Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kamerun ellen rekorder lett Dani Alves

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A meglehetősen hosszú ráadást hiába támadta végig Uruguay, nem sikerült betalálniuk a dél-amerikaiaknak egyik veszélyes helyzetükből sem, így 2–0-s győzelmük ellenére a jobb gólkülönbséggel álló Dél-Korea a továbbjutó Portugália mögött a H csoportban. Uruguay és Ghána búcsúzik a tornától.

  • Lefújják a találkozót, egy 90+1. percben szerzett találattal Dél-Korea 2–1-re legyőzte Portugáliát, így pedig a portugálok után a koreaiak azok jelen állás szerint, akik a nyolcaddöntőbe jutnak!

  • Hiába tűnt úgy, hogy már nem változik az eredmény, Szon Hung Min a saját térfele feléről indulva a 16-os vonaláig viszi fel a labdát, majd kiváló ütemben ugrat ki, a labdát pedig magabiztosan a kapuba juttatja Hvang Hi Csan. A 90+1. percben 2–1, jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig jelen állás szerint Dél-Korea a továbbjutó! 

  • Bár a Sevilla horvát középpályása, Ivan Rakitic 2020 szeptemberében lemondta a válogatottban való szereplését, természetesen figyelemmel kíséri és követi hazája szereplését a katari világbajnokságon.

    A 34 éves játékos boldogan posztolt közösségi oldalán a Belgium elleni 0–0-t követően, hiszen Horvátország ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ehhez azonban kellett Romelu Lukaku is, a belga támadó ugyanis egymaga 3-4 gólt szerezhetett volna a hajrában, ám a nagyobbnál is nagyobb helyzeteket is elpuskázta. 

    Rakitic megköszönte az Inter csatárának „teljesítményét”, és felajánlott neki egy egy hónapos spliti nyaralást a horvát tengerparton, amelynek teljes költségeit magára vállalja.

    Van egy olyan érzésünk, hogy Lukaku nem fog élni a nagyvonalú ajánlattal...

  • Spanyolország tegnapi meglepő, Japán elleni 2–1-es veresége nemcsak az emiatt kieső németek szemét szúrta a találkozót követően, a kommentelők mellett a szakértők egy része is úgy vélekedett, hogy a spanyolok amiatt adták le a három pontot, hogy a továbbjutásuk esetén a negyeddöntőben elkerüljék Brazíliát.

    Hasonlót állít a Real Madrid korábbi kiválósága, a mexikói Hugo Sánchez is, aki szerint Luis Enrique tudatosan szerette volna elveszíteni a könnyebb nyolcaddöntős párosítás miatt a találkozót, még ha ez egyben nagyon kockázatos is volt – írja a Marca

    Nem voltam ott, de Luis Enrique azon gondolkodhatott, hogy Brazíliát el kell kerülni a negyeddöntőben, ha eljutnak odáig. Kockázatos volt, de van, hogy ezt vállalni kell. Ezt persze sosem fogja bevallani, hiszen azt edzők nem tesznek ilyet 

    – vélekedett a korábbi játékos. 

  • A Ghána–Uruguay-találkozó (0–2) második félideje is elstartolt, amelyen az előnyben lévő Uruguay ennek köszönhetően egyelőre Portugália mögött a H csoport második továbbjutója. 

    A szünetben a ghánaiak kettőt is cseréltek, beállt Kamaldeen Sulemana és Osman Bukari is, meglepetésre pedig az Ayew testvéreknek, André és Jordan Ayew-nak ért véget a találkozó. 

  • Újra pályán a csapatok, elkezdődött a második játékrész a Dél-Korea–Portugália-összecsapáson. A találkozó félidejében egyik szövetségi kapitány sem változtatott az összeállításon, így a kezdőcsapatokkal folytatódik az 1–1-es döntetlenre álló találkozó. 

  • A gólzáporos periódusokat követően már egyik találkozón sem változott az eredmény, így Dél–Korea 1–1-es döntetlennel vonulhatott be az öltözőbe a Portugália elleni találkozó félidejében, míg Ghána kétgólos hátrányban ment pihenőre Uruguay remeklése miatt, az állás 0–2. 

    Ez egyben azt is jelenti, hogy jelen állás szerint Portugália megőrzi csoportelsőségét, a második helyen pedig a magára találó Uruguay jut be a nyolcaddöntőbe. 

    • Marcus Rashford – 3 gól

    A Manchester United támadója nem élete formájában kezdte meg a szezont, a világbajnokságra viszont mintha kicserélték volna. A Wales elleni két gólja után immár 3 találattal a gólkirályi cím egyik legfőbb várományosa.

    • Álvaro Morata – 3 gól

    A spanyol támadó mindhárom csoportmeccsen betalált, ami már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy sem Costa Rica, sem pedig Németország ellen nem kapott helyet a kezdőben.

    • Kylian Mbappe – 3 gól

    A PSG csatára új színt visz a francia válogatottba, villámgyors megmozdulásaival bármikor képes meccseket eldönteni, ezt Dánia ellen is bebizonyította. Duplájának köszönhetően nyertek a gallok, és bebiztosították a továbbjutást a D csoportban.

    • Cody Gakpo – 3 gól

    Gakpo szintén mindhárom holland mérkőzésen eredményes volt, kulcsszerepet vállalva az Oranje csoportgyőzelmében az A jelű négyesben. A 23 éves támadó vb-formája megannyi sztárcsapat figyelmét felkeltette már most, de hol van még a vége?

  • Uruguay láthatóan ritmust váltott a vezetés megszerzését követően, ugyanis a 32. percben újra eredményesek tudtak lenni a dél-amerikaiak, a labda útja pedig ezúttal is Suáreztől vezetett a kapuba találó Giorgian de Arrascaetához. Ghána–Uruguay így már 0–2.

  • A portugálok a korai góljuk ellenére nem örülhettek sokáig a vezetésnek, egy szögletet követően egy fejen megcsúszó labdát juttatott a kapuba Kim Jung Kvon, így 1–1 az állás 27 perc játék után. 

  • Luis Suárez lövését ugyan még hárítani tudja a ghánai kapus, a továbbcsorgó labdát a kapuba tudja juttatni a jól érkező Giorgian de Arrascaeta, a 26. percben 0–1

  • Hosszas videózást és a játékosok közötti összezördülést követően az uruguayi kapus faultja miatt tizenegyest ítélt Ghána javára a játékvezető, amelyet a 21. percben André Ayew azonban nem tudott értékesíteni, így marad a 0–0.

  • Nem kellett sokat várni az első találatra, az 5. percben egy hosszú indítást követően adta középre jól a labdát a portugál Diogo Dalot, a remekül érkező Ricardo Horta pedig a kapuba talál. Dél-Korea ellen vezet Portugália, 0–1!

  • A Dél-Korea–Portugália-találkozót vezető argentin Facundo Tello és a Ghána–Uruguay-meccset dirigáló német Daniel Siebert is a sípjába fújt – elstartoltak a H csoport harmadik, egyben utolsó fordulójának összecsapásai. 

    A csoportból Portugália már biztosan továbbjutott, azonban még a három másik válogatott egyike is kiharcolhatja a nyolcaddöntős szereplést ma. 

  • A játékosok bemutatásánál „hihetetlen módon” Szon Hung Min és Cristiano Ronaldo kapta a legnagyobb ovációt, utóbbi nevénél még várnia is kellett a hangosbemondónak, hogy hallható legyen.

  • Aki kellően fontos személyiség, az ezen a VIP-bejáraton keresztül léphet be az Education City Stadionba.

  • Sorsdöntő összecsapás következik a katari világbajnokság H csoportjában, ma 16 órától Ghána–Uruguay-összecsapást rendeznek. Matematikailag még mindegyik csapatnak van esélye a továbbjutásra, azonban a jelenleg csoport utolsó dél-amerikaiaknak mindenképpen győzniük kell ahhoz, hogy legyen esélyük a nyolcaddöntőben is pályára lépni. 

    Ehhez mértem sem a ghánai, sem az uruguayi kapitány nem bízta véletlenre a kezdőcsapat összeállítását, mindkét együttes a legjobb játékosaival a pályán rohamoz. 

    Ghána: Ati-Zigi – Baba, Salisu, Amartey, Seidu – Abdul Samed, Partey – J. Ayew, A. Ayew, Kudus – Williams 

    Uruguay: Rochet – Olivera, Coates, Giménez, Varela – Bentancur – Valverde, de Arrascaeta – Nunez, Suárez, Pellistri

  • Pénteken véget ér a katari világbajnokság csoportköre, először a H csoport lép pályára. Az eddig 100 százalékos Portugália már biztosan továbbjutott, a kérdés az, kivel lépnek be a vébé legjobb 16 csapata közé. Dél-Koreának nagy bravúrra és az eredmények kedvező alakulására lenne szüksége, hogy életben tartsa továbbjutási esélyeit. Íme, a két csapat kezdőtizenegye:

    Dél-Korea: Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kvon Kjung Von, Kim Jung Kvon, Kim Dzsin Szu – Hvang In Bom, Dzsung Vu Jung, Li Kang In – Li Dzse Szun, Cso Gu Szung, Szon Hung Min.

    Portugália: Diogo Costa – Cancelo, Pepe, Antonio Silva, Dalot – M. Nunes, R. Neves, Joao Mario – Vitinha, C. Ronaldo, Horta.

  • A futball tényleg egy nagy család – legalábbis a sokszor hangoztatott mondást bizonyítja Antione Griezmann legutóbbi Twitter-bejegyzése, amelyben támogatásáról biztosította a német válogatott tegnapi kiesését követően érhetően csalódott Joshua Kimmichet. 

    Nagyszerű játékos vagy, talpra fogsz állni, Joshua

    – üzente a francia válogatott támadója a német futballistájának. 

    Csalódottságának Kimmich a találkozót követően adott hangot, erre reagált most a franciákkal a nyolcaddöntőbe jutott Griezmann is. 

    Ez volt pályafutásom legrosszabb napja. Félek tőle, hogy egy gödörbe zuhanok. Az ilyenek arra ösztönöznek, hogy arra gondoljak, hogy a kudarcok a személyemhez köthetők

    – mondta a játékos, aki arra is utalt, hogy mivel 2016-ban csatlakozott a válogatotthoz, emiatt tart attól, hogy a nevét az azóta nagy tornákon rosszul teljesítő német csapat teljesítményéhez társítják majd. 

  • Melyikünk ne ismerné a többszöri, tévesen beírt jelszavak, vagy egyszerűen a plusz biztonsági intézkedésként bekapcsolt felugró ablakot, amikor egy viszonylag egyszerű képfeladványt kell teljesíteni, bizonyítandó az internet mindenható ítélőszéke előtt, hogy „nem vagyunk robotok"...

    Ez a kérdés azonban jó eséllyel kifogna a többségen:

    Válassza ki azokat a képeket, amelyeket futball-labda szerepel!

  • Amint arról az Index is beszámolt, a német labdarúgó-válogatott a FIFA azon döntésére, hogy betiltja a OneLove karszalagok viselését, úgy reagált, hogy a Japán elleni nyitómeccs előtt a játékosok szájeltakarással pózoltak a csapatképen.

    A német labdarúgó-szövetség Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, ez nem egy politikai üzenet volt részükről, viszont tisztázni akarták, hogy az emberi jogi kérdések nem alku tárgyai. Ez azon kevés tiltakozási formák egyike volt, amivel a játékosok/csapatok fel szerették volna hívni a figyelmet Katar elszomorító emberi jogi helyzetére. Nem csak az LMBTQ-közösséggel, hanem a vendégmunkásokkal való bánásmód is hagy némi kívánnivalót maga után.

    Úgy tűnik azonban, hogy még ez a legmérsékeltebb gesztus is olyan hevesen sértette a prominens személyeket Katarban, hogy az ország egyik legnagyobb futball-tévéműsorának szakértői késztetést éreztek arra, hogy integetve utánozzák Németország figyelemfelhívó mozdulatát.

  • Ön szerint kik jutnak tovább a H csoportból?

  • Tényleg temetni kell a német labdarúgást, vagy csak az arc volt néhány játékosnál túl nagy? Mennie kell-e a szövetségi kapitánynak, Hans-Dieter Flicknek az újabb vb-blama után?

    A németek nem, az angolok viszont hozták azt a teljesítményt, amit egy nem is annyira titkos favorittól várunk. Harry Kane gólok nélkül is a legjobb angol csatár évtizedes távlatban, a megtestesült futballevolúció.

    A Sportcast vb extra epizódjában ezúttal Juhár Tamással, 20-szoros válogatott labdarúgóval, az ARENA4 szakértőjével és Borbély Lászlóval, az Index katari tudósítójával beszélgettünk.

    Az epizód itt hallgatható meg! 

  • Ghána válogatottja ma 16 órakor Uruguay ellen lép pályára a katari világbajnokság H csoportjában. Az afrikai együttes a találkozó előtt ugyan a csoport második helyén áll, azonban a továbbjutásért meg kell küzdeniük, hiszen csak a három pont megszerzésével válhat biztossá a továbbjutásuk. Az egy pont megszerzésével még nem garantált a nyolcaddöntős helyezés, hiszen Dél-Korea nagyarányú portugálok elleni győzelme mindent felülírhat.  

    Ennek ellenére a rájuk jellemző jókedvvel várják az összecsapást a ghánai futballisták, izgalomnak nyoma sincsen az arcokon. 

    A játékosok mellett a ghánai fanatikus szurkolók is izgalommal várják a mérkőzést, amelyen vélhetően legalább olyan hangulatot fognak varázsolni a lelátókon, mint a korábbi találkozókon. 

  • Az Opta Analyst Twitter-csatornája hívta fel a figyelmet, az afrikai válogatottak már most történelmi csúcsot jelentő hat sikernél járnak a 2022-es vb-n, mindezt ráadásul úgy, hogy Ghána és Kamerun is pályára lép még ma egyszer. A két együttes közül Ghánának még reális is lehet az újabb siker, ellenfele a vb-n eddig gólt sem szerző Uruguay lesz. Kamerunra a favorit Brazília vár...

  • Még a világbajnokság rajtját megelőzően tettük fel a kérdést olvasóinknak, melyik csapatot tartják a katari torna favoritjának? A vb nyitónapján még Argentína vezetett valamivel több mint 8500 vokssal, és mintegy 1000 szavazattal a második brazilokat megelőzve. A harmadik, negyedik helyen nagy csatában, pár száz szavazat különbséggel előzték oda-vissza egymást a németek és a franciák. Mostanra picit átalakult az erőviszony. A németeket például le is kellett húznunk a listáról. Valamivel több mint 4000 voks állt a nevük mellett, és az ötödik helyen tanyáztak tegnap este…

    Íme, a jelenlegi állás!

  • „Fantasy, és Tolkien tollára kívánkozik” – így összegzi az ázsiai válogatott továbbjutását saját sajtója. Japánban még mindig nem hiszik el, hogy a távol-keleti ország válogatottja 2–1-re legyőzte Spanyolországot, és csoportelsőként bejutott a nyolcaddöntőbe a katari labdarúgó-világbajnokságon. 

    A reakciókról itt olvashat bővebben! 

  • Na jó, ez így túlzás, de a világbajnokságok történetében a második legidősebb átlagéletkorú kezdőcsapatok léptek pályára a Belgium–Horvátország-mérkőzésen a katari vb-n – írta a csütörtöki játéknapot elemző pénteki anyagában a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS).

    A jelentésből az MTI kiemelte, hogy a gól nélküli döntetlennel végződött összecsapáson a kezdő tizenegyek együttes átlagéletkora 30 év és 142 nap volt. A vonatkozó korcsúcsot Argentína és Izland tartja 2018-ból, 30 év és 213 nappal.

    Az IFFHS hangsúlyozta, hogy a belgák 2018. július 14. és 2022. szeptember 22. között egymást követően 49 mérkőzésen voltak eredményesek, az utóbbi öt meccsükön viszont csupán két gólt szereztek, egyet Egyiptom, egyet pedig Kanada ellen – írta a Magyar Távirati Iroda. 

  • A legutóbbi kilenc világbajnokságon mindig olyan csapat emelte magasba a trófeát, amely a csoportkörből első helyen jutott tovább. Ezt megelőzően 1982-ben Olaszország volt az utolsó, aki csoportmásodikból lett világbajnok…

    Tegnap a japánok mögött végül az E csoport második helyén továbbjutott spanyolok ki is szálltak tehát az aranycsatából?