új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 7’

    A francia jól cselez, egy az egy ellen megveri Vécseit majd Civicet is, ám a kapu előterében hosszan szökteti magát, Dibusz kivetődik az ötös bal csücskénél és így felszedi Diaby elől a labdát.

  • 3’

    A Leverkusen a meccs elején hozza azt, amit előzetesen várni lehetett, kényelmesen passzolgat a felezővonal magasságában, egyszer-egyszer a két szélső beindul, de aztán hamar vissza is kerül hátra a labda, mert az FTC jól zárja a területeket hátul...

  • 1’

    Az orosz vezetőedzőt éltette az FTC-tábor a kezdés előtti pillanatokban.

  • 1’

    A Ferencváros zöld-fehér felsőben, fehér nadrágban és sportszárban, a Leverkusen piros mezben, fekete nadrágban és piros sportszárban futballozik ezen az estén.

  • „Felrobbant” a vendégszektor, amikor a kivetítőn megjelentek Dibusz Dénesék. Zúg a „mi vagyunk a Ferencváros!”

  • Szól az Európa-liga himnusza, miközben a csapatok pályára vonulnak. Az FTC-t természetesen a csapatkapitány, Dibusz Dénes vezeti pályára.

  • Nem volt és nem is lehetett kimondott kívánságunk, hiszen nagyon erős mezőnybe került a Ferencváros, ahol minden lehetséges rivális kvalitása és minősége magas szintet képvisel – felelte az Indexnek a Fradi sportigazgatója. – Bárkit kaptunk volna, óriási kihívás, így csak élvezni akartuk a helyzetet, hogy hosszú idő után egy magyar csapat újra megélte a kupatavaszt.

    A klubvezető beszélt a 2021–2022-es kiírás csoportkörében megvívott két mérkőzésről is (2–1 Leverkusenben és aztán 1–0-s FTC-győzelem a Groupama Arénában.) Véleménye szerint az ismerős környezet lehet előny, de más szempontból kár lenne építeni a korábbi élményekre...

    Abból a szempontból mindenképpen, hogy a játékosaink többsége ismeri a stadiont és a közeget, így van egyfajta tapasztalatuk a körülményekről. Szakmailag viszont mindkét csapatnál sok változás történt, elég, ha csak azt említjük, hogy nálunk és a németeknél is más vezetőedző dolgozik. A keretekben is történtek változások, így a korábban játszott meccsekből nem érdemes kiindulni, de szeretnénk megnehezíteni a németek dolgát.

  • A kezdés előtt szűk negyedórával beérkezett 5887 voks közül 3999 szavazó a Ferencváros vereségére számít ma este. Közülük a legtöbben, 1846-an kétgólos hazai győzelemre tippeltek. Az egygólos és a három- vagy többgólos német siker is 1000–1000 szavazat fölé jutott.

    A két legkevesebb szavazat a Ferencváros esetleges sikerére jött, 691-en hisznek egy egygólos, 313-an egy többgólos vendégsikerben.

    Az ikszre 884-en fogadnának – legalábbis azon olvasóink közül, akik voksoltak hét eleje óta tartó szavazásunkon...

    Képernyőfotó 2023-03-09 - 18.24.18.png
    Fotó: index.hu
  • Az olasz Davide Massa lesz a mérkőzés vezető játékvezetője. A 41 éves spori hétvégén a Serie A-ban a Sampdoria–Salernitana meccset fújta, két hete pedig BL-nyolcaddöntőn volt érdekelt, a Club Brugge–Benfica (0–2) találkozón kapott szerepet. Ő vezette a tavaszi Inter–Milan (1–0) olasz bajnokit is.

     

    A stábja csupa honfitársából áll, ahogy a VAR-kocsi személyzete is. A VAR egyébként a szintén 41 éves Marco Di Bello lesz, aki hétvégén még a Fiorentina–AC Milan olasz rangadón dirigált.

  • Az európai szövetség hivatalos honlapján is indítottak egy szavazást, az ottani voksolók 67 százaléka Leverkusen-győzelemre számít, 6 százalékuk tippelt döntetlent, míg 27 százalék érzi úgy, a Ferencváros kerül előnybe a párharc első felvonása után.

    Mindjárt mutatjuk, az Index hétfőn indult szavazásán mi az arány!

  • Botka Endre úgy véli, a csapatnak azért van minden posztra két közel azonos tudású futballistája, hogy a sérülések esetén a hiányzókat pótolni tudják. A válogatott védő biztos benne, hogy azok, akik pályára lépnek, ugyanúgy tudnak majd teljesíteni, mint azok, akik kiestek.

    Sem feszültséget, sem túlzott várakozást nem érez a holnapi összecsapással kapcsolatban, mindenki a csapatnál erre a két meccsre koncentrált, maximálisan felkészültek arra, hogy jó eredményt érjenek el.

    S hogy elégedett lenne-e a két idénnyel ezelőtti csoportkörös leverkuseni eredménnyel?

    Nem lennék elégedett, hiszen nem nyertünk itt. Sokkal elégedettebb lennék az otthoni eredménnyel. Felkészültünk, videóztunk, mit lehet kihasználni, remélhetőleg sikerülni is fog

    – utalt a leverkuseni 2–1-es vereséget követően a hazai 1–0-s győzelemre.

    Véleménye szerint a 2021-esnél erősebb lett a csapat, a támadójátékot illetően mindenképpen, illetve azóta sokkal kompaktabb és céltudatosabb játékra képesek.

  • Laidouni győzelmet érő, alábbi gólja!

  • A 32 éves kapus egyértelműen döntő faktornak bizonyult, hogy az FTC tovább tudta verekedni magát, sőt megnyerte őszi csoportját. A 24-szeres válogatott játékos épp 24 védést regisztrált a csoportkörben, ami a negyedik legtöbb volt a mezőnyben – derül ki az UEFA adatbázisát böngészve. A legalább 180 percet pályán töltő hálóőrök közt pedig meccsenkénti négy hárításával a harmadik helyre lép fel. Csupán Alban Lafont (Nantes) és Conor Hazard (a HJK) avatkozott többször játékba.

    Dibusz 75 százalékos védési hatékonysága az FTC csoportjában szerepelt hálóőrök közt kiemelkedő volt: a trabzoni Ugurcan Cakir 72,7, a monacói Alexander Nübel 70, a belgrádi Milan Borjan a sorozat egyik legpocsékabb teljesítményét nyújtva 65,5 százalékon védett ősszel. A három kapus a PSxG alapján is sokkal rosszabbul szerepelt Dibusznál, Borjan például 3,6 góllal kapott többet, mint az ellenfelek próbálkozásaiból várható lett volna, ami azt mutatja, jó néhány potyában része volt. A magyar fiú ezzel szemben 0,7-tel kevesebb gólt kapott, mint a lövésminőség-mutatóból következne. Ez bravúros teljesítmény.

    A zöld-fehérek Európa-ligában nyújtott teljesítményéről készült teljes elemzésünk itt olvasható!

  • A játékosként világbajnoki címig jutó spanyol középpályás 2017-ben a Bayern Münchentől vonult vissza, ezt követően kezdett edzősködni, előbb a Real Madrid utánpótlásában, majd korábbi klubjánál, a Rea Sociedadnál idősebb korosztályokkal is dolgozhatott.

    Eddigi vezetőedzői pályája csúcssikereként feljuttatta a Sociedad tartalékcsapatát a spanyol másodosztályba, bár aztán kiestek onnan. Ami viszont imponálhatott még a leverkuseni vezetőknek, hogy San Sebastiánban egy abszolút korszerű sémát követve 4–3–3-as alapfelállásban, de a meccs eseményeihez igazodva 3–4–2–1/3–2–4–1-es alapfelállásban szerepeltette játékosait. Ez a séma pedig első ránézésre jól illeszkedik a Leverkusenben rendelkezésre álló játékosállományhoz is.

    A 40 esztendős szaki felnőttcsapatot most először irányít. S hogy mi szólt a kinevezése mellett? A Kicker szerint három érv! 1.: játékosként elért sikerei miatt kellően hitelesnek ígérkezett az öltöző számára, 2.: jól ismeri a ligát, valamint 3.: a spanyol mellett angolul és németül anyanyelvi szinten beszél, és meg tudja értetni magát franciául is.

  • Nem a Ferencváros a párharc esélyese, de a Leverkusen olyan ellenfél, amelyet bravúrral le lehet gyűrni – vallja Hajdu Attila, az FTC Bajnokok Ligáját is megjárt volt kapusa. No de a szerencsén kívül még miben reménykedhet a Fradi? Melyek a csapat erősségei és gyengéi? És mire számíthatunk a németektől az Európa-liga-nyolcaddöntős párharcban? Kibeszéltük a korábbi kiváló kapussal! 

  • Pontosabban egy igazán jó élménye van az UEFA-kupa korábbi küzdelmeiből: az 1994–1995-ös kiírásban a Honvédot idegenben 2–0-ra, Leverkusenben pedig 5–0-ra ütötték ki a gyógyszergyáriak...

    Ez a mostani párharc azért szorosabbnak ígérkezik!

  • Xabi Alonso, a német csapat vezetőedzője szerint a Ferencváros ugyanolyan játékerőt képvisel, mint az előző körben tizenegyesekkel felülmúlt AS Monaco.

    A franciák elleni párharc nagyszerű tapasztalatot adott számunkra, mert azonos szinten van a két riválisunk. Érdekes volt annak ellenére, hogy azért cserélődtek játékosok, de minőségileg nem változott a két csapat. Tisztelem a Ferencvárost, amely megérdemelten lett csoportgyőztes éppen a Monacót megelőzve. A legjobb teljesítményünket kell nyújtanunk ahhoz itt is és Budapesten is, hogy nyerjünk és jövő héten továbbjussunk

    – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a spanyol szakember, aki az MTI érdeklődésére elárulta: a két gárda másfél évvel ezelőtti két összecsapásából a leverkusenit nézte meg.

  • Stephan von Nocks, a Kicker publicistája szerint igazából csak idő kérdése volt, mikor „esik be egy gyengébb szezon” Leverkusenben, ahol az elmúlt években idényről idényre szivárogtak el a csapat gerincét adó német ajkú alapemberek. Utalt itt Rolfestől kezdve Kevin Vollandra, a 2021-ben visszavonult Bender ikrekre vagy az egyik utolsó mohikánra, Baumgartlingerre. A helyükre érkező, vezéregyéniségnek szánt játékosok eközben rendre nem váltak be. Amiri és Kerem Demirbay sem tudta megismételni a korábbi klubjainál nyújtott kiemelkedő teljesítményét. Előbb-utóbb törvényszerűen jött egy idény, amikor az utánpótlásból felkerült, esetleg a riválisoktól fillérekből elhozott fiatalok nem teljesítettek felül, ráadásul egy kisebb sérüléshullám is utolérte azokat, akik a gödörből kirángathatták volna az együttest (Florian Wirtz, Patrick Schick, Moussa Diaby).

  • Az előző szezonban csak egy csapat akadt Európában, méghozzá a Reims, amely a Leverkusennél is fiatalabb kerettel szállt harcba a topligákban. Míg a franciák átlaga 24 év és 168 nap volt, addig a Bayeré 24 év és 182 nap. A klub koncepciója pedig a 2022–2023-as idényre sem változott meg gyökeresen, igaz, a Transfermarkt friss adatai szerint odahaza a VfB Stuttgart és a VfL Wolfsburg is ifjabb keretet pakolt össze, mint a gyógyszergyáriak. No nem sokkal, a Leverkusen mostani csapata 24 éves és 220 napos átlaggal bír, a Stuttgart 23 évvel és 336 nappal a legfiatalabb Bundesliga-együttes.

    A fiatalság pedig nem bolondsággal, hanem néhol igencsak hullámzó teljesítménnyel jár együtt.

    Az ellenfelet bemutató írásunk és elemzésünkitt olvasható!

  • A felek nem is olyan régen ugyanebben a kupasorozatban már összemérték erejüket, hiszen a 2021–2022-es kiírásban azonos csoportba kerültek.

    Az első fordulóban, Leverkusenben a zöld-fehérek Ryan Mmaee 8. percben szerzett góljával előnybe kerültek, de a szünet előtt Exequiel Palacios egyenlített, majd a második játékrész derekán a csodagyerek Florian Wirtz fordított (2–1).

    A második összecsapásnak sajnos már a világon semmi tétje nem volt, a négy győzelemmel és egy döntetlennel érkező németek már fixen elsők voltak, a mind az öt meccsét elbukó zöld-fehérek pedig biztosan utolsók. A szépségtapasz azért összejött, Aissa Laidouni 82. perces góljával az FTC 1–0-ra győzött.

  • Az esélyekről előzetesen sokat elárul: míg az FTC keretértéke a Transfermarkt becslése szerint 43 millió euró körül alakul, addig a Bayer Leverkusené, amely a Bundesliga negyedik legértékesebb csapata, több mint 416 millió. Az Index erősorrendjében elfoglalt helyezésük szintén árulkodó, míg a magyar bajnok a 16 csapatból a 15. helyet kaparintotta meg, addig a német bronzérmes a hetedik.

  • A Ferencváros a csoportmeccsek alatt klasszikus kontracsapatként volt eredményes. Csercseszové volt az ősz harmadik legmélyebben védekező együttese, átlagosan a kapujától 36,3 méterre próbálkozva az első szereléssel/labdaszerzéssel. Ennél mélyebben csak – a már emlegetett – Omonia és a HJK húzta meg a védelmi vonalát, mindkét csapat 36 méter alatt vette fel általában a labdás ellenfelet.

    A csoportkörben az ötödik legtöbb, 15 lövésig vitt, saját térfélről indított klasszikus kontratámadása volt a csapatnak (az ilyen szempontból etalon Qarabag 19-ig jutott), miközben a labdát átlag 1,61 méter/szekundumos sebességgel juttatták előre támadásaik közben.

  • Hiába a 19 éves csodagyerek Florian Wirtz (70 millió euró) vagy a 11 góllal és hat gólpasszal álló Moussa Diaby (50), ha a pályán még finoman szólva sem mindig áll össze a német csikócsapat játéka.

    Az együttes a kifejezetten gyenge Porto, FC Bruges, Atlético Madrid trió mellett zárt harmadikként – előzetesen alighanem aláírták volna, hogy megelőzik a „matracosokat”, de aligha számoltak a portugálok és a belgák jobb teljesítményével.

    A bajnokságban sem remekelnek a leverkuseniek: 23 forduló alatt több a vereségük, mint a győzelmük (9, 4, 10), és csak a kilencedik helyen állnak.

    A Bayer a nyolcaddöntőért a Fradi mögött második Monacóval vívott nagy harcot, végül tizenegyespárbajban kerekedett felül.

  • A ferencvárosi szurkolóktól zúg a

    Mindent bele! Mindent bele!

    Egyelőre tőlük hangos a BayAréna.

  • Az Európa-liga főtáblájának 32 csapata közül csak kettő, az egyaránt nyeretlenül és csoportutolsóként záró ciprusi Omonia és a finn HJK engedett több fejest/lövőhelyzetet ellenfeleinek a Fradinál (101). Ezzel szemben Nguenék a nyolcadik legkevesebb gólszerzési kísérlettel próbálkoztak ősszel (56).

  • Míg idehaza nagyítóval kell keresni az olyan bajnokikat, amelyeken nem a Ferencváros irányít, és birtokolja nagyságrenddel többet a labdát ellenfelénél, az Európa-liga csoportkörében egészen más harcmodorra kényszerültek Csercseszov tanítványai. A sorozat nyolcaddöntője előtt kissé sem biztató, hogy egyetlen csapat sincs már harcban, amely az FTC-nél rosszabb támadóstatisztikákat tudhatna magáénak. A magyar rekordbajnok volt az egyetlen csoportgyőztes, amelynek negatív volt a gólkülönbsége. A továbbjutó tizenhat klub közül is csak egy, a francia Nantes lépett tovább a tavaszi folytatásba úgy, hogy kevesebb gólt lőtt, mint kapott!

    Nem csoda, hogy a szerda sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov is arról beszélt, nincs más út, csakis célfutballal reménykedhet jó eredményben csapata a Bayer otthonában.

  • A magyar bajnok sorozatban a negyedik idényben jutott be egy nemzetközi kupa csoportkörébe (a 2020–2021-es idényben a BL is összejött), de először jött össze a továbbjutás, mivel a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát is megelőzte Sztanyiszlav Csercseszov csapata.

    A budapesti alakulatnál az ötmillió euróra értékelt Adama Traoré viszi a prímet, aki az idényben már 18 gólnál és hat gólpassznál jár, de ki kell emelni a nemzetközi porondon ötször, az évadban 12-szer eredményes Kristoffer Zachariassent, a tétmeccseken ugyancsak 12 találatnál járó Ryan Mmaeét vagy a kilenc gólpasszt kiosztó Marquinhost is.

    Az NB I-ben a bajnokság kétharmadához érve 14 pont az előny a második Kecskeméttel szemben (50–36), a Magyar Kupából kiesett az együttes, így igazából minden adott arra, hogy az El-re koncentrálhassanak a játékosok.

  • Mutatjuk, milyen meccseket rendeznek még ma este a második számú európai kupasorozatban:

    EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
    TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK:

    • 18.45: Union Berlin (német) – Union Saint-Gilloise (belga)
    • 18.45: Sporting CP (portugál) – Arsenal (angol) (Tv: RTL Három)
    • 18.45: Roma (olasz) – Real Sociedad (spanyol)
    • 21.00: Sevilla (spanyol) – Fenerbahce (török)
    • 21.00: Juventus (olasz) – Freiburg (német)
    • 21.00: Manchester United (angol) – Betis (spanyol) (Tv: RTL Három)
    • 21.00: Sahtar Doneck (ukrán) – Feyenoord (holland)
  • A Ferencváros először az 1962–1963-as Vásárvárosok Kupájában csapott össze német csapattal, akkor Albert Flóriánék idegenben 4:3-ra kikaptak a Viktoria Kölntől, otthon viszont 4:1-re legyőzték riválisukat, így továbbmentek (7:5).

    Ezt leszámítva azonban csak egy párharcot tudott megnyerni a budapesti gárda, az 1971–1972-es UEFA-kupában a 3. fordulójában Braunschweigben az Eintracht a végjátékban még tudott felelni Kű Lajos korai góljára (1–1), otthon viszont Bálint László és Branikovits László is duplázott Juhász István harmadik perces gólját követően, így simán nyert (5–2), és továbbment (6–3) a Ferencváros.

    A másik hat alkalommal alulmaradt a magyar rekordbajnok...

  • Legutóbb 2004 tavaszán volt érdekelt magyar klubcsapat az európai futballtavaszban: akkor a DVSC az El elődjének számító UEFA-kupában – a maitól alaposan eltérő lebonyolítás mellett – élte meg a 3. fordulót, és találkozott a Club Brugge-zsel. A belgák február 26-án 1–0-s hazai sikerrel kezdték meg a párharcot, majd az egy héttel későbbi visszavágó 0–0-ra végződött, így szoros párharcban a 18-szoros (akkor még csak 12-szeres) bajnok kék-feketék mentek tovább.