Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Ilyen az, amikor Varga Dénes tud játszani

2020.01.24. 21:54 Módosítva: 2020.01.24. 22:46

Csodálatos gólokkal, hősies védekezéssel, extázisban védő Nagy Viktorral és mindenek előtt hatalmas csapatmunkával a magyar férfi vízilabda-válogatott 10-8-ra nyert Montenegró ellen az Európa-bajnokság elődöntőjében. A győzelem nemcsak azt jelenti, hogy vasárnap hazai közönség előtt játszanak majd a spanyol válogatottal az Eb-címért, hanem azt is, hogy már biztosan olimpiai résztvevő is a csapat.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint egy óriási mérkőzésen egy nagyon jó Montenegrót győztek le.

Minden blokkra, minden labdaszerzésre, Viktor védéseire szükség volt, hogy hozzuk ezt a mérkőzést, aminek bizonyos szakaszában még extra támadójáték is kellett

– mondta Märcz, aki szerint a montenegrói egy nagyon jól összerakott csapat, és nem véletlenül verték ki a szintén jó olaszokat a negyeddöntőben.

A siker egyik kulcsát abban látta, hogy sikerült kikapcsolni Aleksandar Ivovicot, akinek hat lövéséből sem lett gól a meccsen. A tíz magyar gólt is azokból a pozíciókból sikerült belőni, ahonnan eltervezték.

Märcz arra számít, hogy vasárnap két, hasonlóan sokat harcolt csapat fog majd összecsapni a döntőben. Szombaton a regenerációé lesz a főszerep, de délután azért még edzenek egyet.

A csoportkörben már játszott egymással a két válogatott, akkor a magyar csapat szinte végig vezette a meccset, a vége viszont 11-11-es döntetlen lett. A kapitány elmondta, hogy ez, valamint a horvátok elleni elődöntőjük fogják adni az alapot az ellenük való felkészülésre. Az olimpiai kvóta megszerzésével egy komoly teher került le a csapat válláról. Ennek ellenére fontos, hogy a kellő feszültség a döntőre is megmaradjon.

„A kijutás akár már fél évvel korábban, a világbajnokságon is meglehetett volna, de akkor valamiért nem volt szerencséjük, például Varga Dénes sérülése esetében.

Most viszont láthattuk, hogy mit tud hozzáadni a csapat játékához”

– dicsérte a meccsen három, köztük egy elképesztő csavargólt szerző csapatkapitányát Märcz.

A meccs első magyar gólját szerző Pohl Zoltán elmondta, hogy főként a védekezésre készültek, mert tudták, hogy azzal lehet ezt a meccset megnyerni. Szerinte az olimpiai kvóta megszerzésével egy fokkal felszabadultabb lehet a csapat, viszont a döntő már egy teljesen más meccs lesz. Úgy gondolja, hogy vasárnap is a védekezés lehet majd a döntő faktor.

A magyar csapatban többen is nagyon magas színvonalon játszottak, de talán még közülük is kiemelkedett a kétgólos Zalánki Gergő, aki nagyon fontos pillanatokban talált a montenegróiak kapujába.

Zalánki a győzelem ellenére is kissé önkritikus volt magukkal szemben, szerinte a védekezésbe becsúszott néhány kritikus hiba, de összességében nagyon boldog, hogy ennyi ember, szinte telt ház előtt sikerült bejutniuk a döntőbe.

Ez egy jó csapat

– mondta Zalánki a magyar válogatottról, aki szerint ilyen az, amikor nem csak egy emberen múlnak a meccsek. Szemben a montenegróiakkal, akik érzése szerint eléggé Ivovic-függők voltak, és akit csapatként sikerült teljesen levédekezniük.

A döntőbeli ellenfél spanyolokról elmondta, hogy egy veszélyes csapat. Most már harmadik világeseményükön csinálják meg, hogy a csoportban még nem olyan jók, aztán pedig végigverik a legesélyesebb csapatokat, így már a sorozatban a harmadik döntőjükre készülhetnek a 2018-as Eb, valamint a tavalyi vb után.

Zalánki szerint ez annak is köszönhető, hogy a spanyol csapat nagy része együtt játszik a Barcelonában, és együtt nagy tapasztalatuk van. Reméli, hogy a vasárnapi meccs is a mostani elődöntőhöz fog majd hasonlítani.

A döntőt vasárnap 19 órakor rendezik a Duna Arénában. A magyar válogatott legutóbb 2014-ben, a szintén budapesti rendezésű Európa-bajnokságon játszott döntőt, akkor viszont nem sikerült nyernie a szerbek ellen. Az utolsó magyar Eb-győzelem pedig még régebben, 1999-ben, a firenzei tornán jött össze. Kemény Dénes akkori csapatának Märcz Tamás is a tagja volt.