Tech blog

Az Intel titkaival ment az AMD-hez

2008. szeptember 15., 07:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Engadget szerint egy korábbi Intel-alkalmazott megpróbált ipari titkokat átadni az AMD-nek. A blog úgy tudja, hogy a korábban a legnagyobb processzorgyártónál alkalmazásban álló mérnök, Biswahoman Pani száz oldalnyi titkos dokumentumot tartalmazó 13 fájlt akart kicsempészni korábbi munkahelyéről, hogy azokat átszállítsa új alkalmazójának, az AMD-nek. Az FBI azonban elkapta Panit, mert egy másik inteles dolgozó felfedezte a másolás nyomait a számítógépen és jelentette az esetet.

EU: csak hat hónap tároljon adatokat a Google

2008. szeptember 12., 14:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mint azt korábban megírtuk, a Google már csak 9 hónapig tárolja a felhasználók személyes adatait, ami az EU igazságügyi biztosa jó irány, de nem elegendő. Jacques Barrot azt szeretné, hogy a keresőóriás csak 6 hónapig tárolja az adatokat. Barrot a Google-nek a hozzá hasonló internetes cégeknek fokozottan kell figyelniük az alapvető emberi jogok betartására. A Google a nyilatkozatra adott válaszában arról biztosította az EU-t, hogy továbbra is együttműködik az uniós szakértőkkel, hogy megoldást találjanak a magánszféra kellő védelmére. A Microsoft jelenleg 18 hónapig tárolja az adatokat, a Yahoo 13 hónapig, írja a VNUnet.

Ötven éves a mikrocsip

2008. szeptember 12., 14:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Texas Instruments ötven évvel ezelőtt, 1958 szeptember 12-én mutatta be az első mikrocsipet, ami természetesen nagyon különbözik a mostaniaktól. A Jack Kilby által összerakott csip egyetlen tranzisztorból állt, ma már egy eletronikus játékban ennek a sokszorosát találjuk meg. A mikrocsip az élet minden területét forradalmian átalakította, el sem tudnánk képzelni az életünket nélküle.

A hangulatunkat is elemzik a call centerek

2008. szeptember 12., 07:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Nextent Informatika Zrt. világviszonylatban is egyedülálló technológiákon alapuló hangbányászati rendszerrel jelent meg a hazai piacon. A teljesen magyar fejlesztésű Voice Miner a telefonos ügyfélszolgálatokhoz befutó hívásokat tudja kategorizálni és analizálni úgy, hogy a tartalmi elemzés mellett figyeli a beszélgetés érzelmi változásait is. A magyar nyelvterületre szabott megoldás segít az elégedetlen ügyfelek megtalálásában és annak nyomon követésében, hogy az ügyintéző hogyan bánik az ügyféllel.

A szoftver kifejezetten a magyar nyelvre specializált fonéma-adatbázissal, valamint az idegen nyelvű kifejezések kezelésére több kiejtési opcióval és mesterségesintelligencia-alapú, tanulóképes motorral rendelkezik. A hasonló rendszerekkel szemben további előnye, hogy nem szúrópróbaszerű válogatást végez, hanem feldolgozza az összes tárolt beszélgetést – írja a fejlesztők közleménye.

„A Voice Miner kifejlesztése az Alkalmazott Intelligencia Kutató Kht.-vel közösen történt. A korábban a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kutatók európai uniós fejlesztései, valamint a természetesnyelv-feldolgozás, az információdetektálás és -kinyerés területén végzett munkái kitűnő szakmai hátteret jelentenek” – mondta el a bejelentés kapcsán Bódogh Attila, a Nextent Zrt. üzletfejlesztési igazgatója

A Voice Miner először elkülöníti az ügyintéző és az ügyfél hangját, majd hozzáfog a kulcsszó- és érzelemdetektáláshoz, és összesen három (pozitív, semleges, negatív) alaphangulat, ún. valenciaszint, illetve további öt érzelmi szegmens (elégedetlen, szomorú, aggódik, örül, neutrális) alapján osztályozza a beszélgetést. Azaz a technológia információkat nyújt arról, hogy a partnerek milyen hangnemben, stílusban kommunikáltak egymással, illetve az ügyintéző mennyire tartotta be a beszélgetés elvárt struktúráját, protokollját, melyek fontos mutatók az ügyfélelégedettség meghatározásához. A programban lehetőség van jelentések készítésére, a problémás beszélgetések listázására, az ügyfélelvándorlás mérésére, teljesítményértékelésre, valamint a marketing- és értékesítési kampányok hatékonyságának mérésére.

A nagy feldolgozott adatmennyiség ellenére a Voice Minernek nincs komoly hardverigénye. Egy átlagos, kétmagos processzorral szerelt gépen egy beszélgetés feldolgozása az eredeti időtartam mintegy tizedét veszi igénybe, de hamarosan várható az algoritmus grafikus processzoron (GPU) futó változata, ami egyszerre több száz szálon párhuzamosítja a feladatot, így nagyságrendekkel felgyorsítja a működést. A digitálisan rögzített hanganyagot az algoritmus csak a feldolgozásig használja, a recorderek tárigénye mindössze néhány száz megabájt. (IT.café)

Duplázott az Xbox

2008. szeptember 11., 13:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Úgy tűnik, jót tett az Xbox 360-eladásoknak az árcsökkentés: amióta ez az amerikai piacon a legolcsóbb konzol, száz százalékkal

megugrottak

az eladások a Microsoft szerint. Bár a vállalat csak annyit mondott, hogy valamelyik modell forgalma hatszorosára nőtt, könnyen kikövetkeztethető, hogy ez a mostantól 200 dollárért megvehető Arcade lehet.

Letölthető az OpenOffice 3.0

2008. szeptember 11., 13:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A fejlesztők letölthetővé tették az OpenOffice.org 3.0 kiadásra jelölt első verzióját, az RC1-et. A tesztek során előjött hibák javítása mellett a program tartalmaz néhány új eszközt is. Az új indítóképernyővel ellátott szoftvercsomag különösen a Mac OS X-et használóknak szerezhet örömet, mivel ezen a támogatáson sokat javítottak.

Az OpenOffice.org 3.0 már támogatja az OpenDocument formátum még bevezetés előtt álló 1.2-es verzióját. A szoftver e változata kezeli ugyan a Microsoft Office 2007-fájlokat, tehát lehet importálni és olvasni őket, ám visszafelé nem kompatibilis, a változtatások után nem lehet Office-formátumban menteni őket (pontosabban az Office 2007-es formátumánál régebbiekbe lehet). (IT.café)

A Magyar Telekom befejezte a megrongálódott hálózat helyreállítását

2008. szeptember 11., 13:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Magyar Telekom szakemberei a tervezettnél korábban befejezték a hibaelhárítást a kábellopás miatt megrongálódott vezetékes hálózaton Budapest 19. kerületében, így ismét hibamentesen működnek a vezetékes távközlési szolgáltatások.

A kiemelt intézményi és vállalati ügyfeleket követően folyamatosan állították helyre a lakossági előfizetői vonalakat, így azok kétharmada már 3 napon belül ismét működött. Mostanra az utolsó megrongált vonalakon is újból elérhetők a vezetékes távközlési szolgáltatások. (IT.café)

Kémkedett a lánya gépén, elkapta a megrontóját

2008. szeptember 10., 16:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Négy és fél éves börtönbüntetésre ítélték a 38 éves, brit Nicholas Lovellt , akinek egy 15 éves lánnyal volt viszonya. A liliomtiprót a lány szülei kapták el úgy, hogy kémprogramot telepítettek gyerekük gépére – írja a The Register. Lovell hokitanárként ismerkedett meg a lánnyal, az edzője volt. Mivel már korábban is közeledett a lányhoz, távoltartási végzést hoztak ellene. A lány szülei azonban továbbra is aggódtak, különösen, amikor gyerekük elkezdett furcsán viselkedni és hazugságokon kapták. Ekkor telepítették a WebWatcher nevű kémprogramot a lány gépére és az így megszerzett logokból egyértelműen kiderült, hogy Lovell viszonyt folytat egykori tanítványával.

240 gigbájtos mini merevlemez a Toshibától

2008. szeptember 10., 12:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Toshiba bejelentette, hogy umpc- kbe való, 240 gigabájtos merevlemezt fog forgalomba hozni – írja a The Inquirer. A cég 120 gigabájtos, hordozható médialejátszókba való merevlemezéről is lerántotta a leplet. Mindkét hardver nagyjából 4,5 centiméter hosszú, párhuzamos ATA csatolós eszköz. A Toshiba azt reméli, még időben tette a bejelentését ahhoz, hogy már az idei karácsonyi piacra kerülő mobil pc-kben és más elektronikai kütyü kben az ő merevlemeze ketyegjen.

Netbook a Samsungtól

2008. szeptember 9., 16:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Most már csak azokról a cégekről lenne érdemes listát készíteni, amelyek még nem készítettek netbookot. A napokban a Samsung is csatlakozott az Atom-fogyasztó hardvergyártók táborához, a jól bevált receptet alkalmazva: 9 hüvelykes kijelző, 1,6 gigahertzes processzor, három usb, egy vga, webkamera, wifi, fehér műanyag ház. *ásít* Októberben, Koreában lesz kapható, 500 dollárért. Ébresszetek föl, ha valaki olcsó, könnyű, 12 hüvelykes, Atom-processzoros gépet készít, dvd-író nélkül, hsdpa modemmel, 24 órás üzemidővel.

 

Kevés az Atom

2008. szeptember 9., 15:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elavult processzorok használatára kényszerülnek a laptopgyártók, mert az Intel nem gyárt elég Atom processzort. Az Inquirer brit lap szerint az Eee gyártójának az Atom-hiány miatt kell az Intel 900 megahertzes Celeron M 353 processzorait használnia számos termékében. Az Intel úgy látszik nem számított rá, hogy az alacsony fogyasztású és olcsó csip ilyen népszerű lesz, de a cég állítólag mindent megtesz, hogy kielégítse a gyártók igényeit. Elemzők szerint a szilícium csipek tesztelése és összerakása munkaigényes folyamat, főleg akkor, ha sok csip nem felel meg a követelményeknek.

Elkészült a hajlékony elektronikus könyv

2008. szeptember 9., 13:05 Módosítva: 2009.06.08 10:16

A Plastic Logic bemutatta, és 2009 elején piacra dobja elektronikus könyvolvasó gépét, amely ugyanazt a megjelenítési technológiát használja, mint a Sony és az Amazon olvasója. Az E Ink technológiájának a lényege, hogy a kijelzőnek nincs háttérvilágítása, az olvasáshoz külső fényforrásra van szükség, mint amikor papírra nyomtatott könyvet olvasunk. A megjelenítő csak néhány centiméterrel kisebb egy A4-es lapnál - 21,59 x 27,94 centiméteres. Nemcsak sokkal nagyobb, mint a rivális termékek, hanem ráadásul még hajlékony is, mert a panel elé nem szereltek üveget.

A vállalat a héten mutatta be a technológiát, a könyvolvasót ujjmozdulatokkal lehetett irányítani, és a memóriájában több ezer könyv elfér. A Register szerint a kütyü a Microsoft Office dokumentumait és a pdf-et is kezeli. A készülék ára egyelőre ismeretlen, és a megjelenéséről is csupán annyi derült ki, hogy valamikor 2009 első félévében várható. A kütyüt Drezdában gyártják majd.

Kilenc hónap után névteleníti adatainkat a Google

2008. szeptember 9., 12:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Európai Unió szabályozó hatóságának a nyomására újra módosította adattárolási alapelveit a Google. A keresőóriás bejelentette, hogy 9 hónap után névteleníti a felhasználók IP-címét. Egy évvel ezelőtt még csupán ennek a kétszeresére, 18 hónapra csökkentették a személy adatok tárolásának az idejét. A mérköknek sikerült megoldaniuk, hogy kilenc hónap alatt is használható adatok gyűljenek össze a szerverek log fájljaiban. A keresőcég még nem döntötte el, hogy miként anonimizálja a log fájlokat. Eddig az IP-címek néhány bitjének a megváltoztatásával oldották meg, hogy a tárolt adatot nehezebben lehessen egy adott számítógéppel vagy felhasználóval összefüggésbe hozni. A Register szerint a 9 hónapos határidő esetében nem ugyanezt a megoldást alkalmazza a cég.

 

Kevesebbet költenek a cégek informatikára

2008. szeptember 9., 11:52 Módosítva: 2009.03.03 15:48

A gazdasági növekedés lassulása miatt sok amerikai és európai nagyvállalat csökkenti információtechnológiai (it) beruházásait az idén. Az amerikai Forrester Research kutatóintézet felmérése szerint a megkérdezett nagy amerikai és európai vállalatok 43 százaléka fogta vissza it-fejlesztésre szánt költségvetését. Ennek ellenére a kutatóintézet most nem csökkentette tovább a technológiai kiadások idei növekedésére vonatkozó előrejelzését: legutóbb, idén februárban 2,8 százalékos növekedést jósolt, tavaly decemberben azonban még 4,6 százalékos éves növekedést várt.

A Forrester elemzésew szerint inkább az amerikai vállalatok fogják vissza magukat, az európaiak kevésbé. Elsősorban a pénzügyi szolgáltatásban, a közüzemi szférában, illetve a távközlésben tevékenykedő cégek költenek kevesebbet it-fejlesztésre. Ezzel szemben a médiában és a szórakoztató iparban bővülnek az it-beruházások.

Augusztusban a Gartner kutató intézet azt jósolta, hogy az idén világszerte meg fogják haladni a 3,4 ezer milliárd dollárt az információtechnológiai fejlesztések, ez - figyelembe véve a dollár gyengülését - 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, változatlan dollár árfolyamon a növekedés 4,5 százalék körüli lesz. (mti)

Jön a Nintendo DS II

2008. szeptember 9., 07:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Több iparági forrás is megerősítette, hogy a Nintendo rövidesen piacra dobhatja a legsikeresebb kézikonzol, a kétképernyős DS utódját. A pletykák szerint az lcd-panelek nagyobbak lesznek, de a legnagyobb változást nem ez jelenti majd, hanem hogy mindkét kijelző érintésérzékeny lesz, ami több lehetőséget biztosít majd a szoftverfejlesztőknek, meg nagyobb szórakozást a játékosoknak.

A rossz hír az, hogy idén már nem kerül piacra az új DS, de várhatóan 2009 elejétől már meg lehet vásárolni. A Nintendo persze nem erősítette meg a hírt, mert azzal be is tenne az első készülék karácsonyi forgalmának.

A jelenlegi generáció egyébként még mindig jól fogy, az első verzióból a Lite-modellel együtt eddig 77,5 milliót adtak el a 2004-es premier óta, de ebből harmincmillió tavaly óta jött össze, úgyhogy nem beszélhetünk az érdeklődés csökkenéséről, éppen ezért nem is létszükséglet, hogy jöjjön az utód. Főleg, hogy a riválisból, a Sony PSP-ből eddig csak 40 millió fogyott a 2004-es bevezetés óta.

15 másodperces bootolás a cél a Windows 7-tel

2008. szeptember 8., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Windows Vista (meg általában az összes Windows-verzió) egyik idegesítő, és sokat kritizált vonása, hogy lassan bootol; vagyis sok idő telik el a gép bekapcsolásától addig a pillanatig, amikor a rendszer felállt és használható a gép. A fejlesztőcsapat statisztikái szerint egy SP1-gyel felszerelt Vista most jellemzően 30-40 másodperc alatt éri ezt el. A Windows 7-tel a cél 15 másodperc lesz, ami kellemesen gyors, de legalább ennyire hihetetlen is, az eddigi verziókat elnézve. Mi mindenesetre drukkolunk a microsoftos programozóknak, akik szerint a legerősebb gépeken már most sikerült ezt az időt elérniük.

A cégek harmada megveszi a saját magát gyalázó domainneveket

2008. szeptember 8., 11:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Fairwinds elemzőcég tanulmányában azt vizsgálta, a nagy multicégek bejegyzik-e az őket gyalázó internetes címeket, mielőtt a cég gyűlölői lecsapnának rájuk. Összesen 1058 címet vizsgáltak meg, amik a Global 500 és a Fortune 500 listákon szereplő nagy cégek neveit tartalmazták, nem éppen hízelgő szövegkörnyezetben: a tipikus próbacím az XYsucks.com volt, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy “az XY szar”.

A cégek 35 százaléka figyelt arra, hogy megvegye ezeket a domainneveket, többek között a Wal-Mart és Toys R Us áruházláncok, vagy a Coca-Cola. 45 százalék még szabad, a maradék egyötödöt pedig lefoglalták, és vagy eladásra kínálják, vagy aktívan használják a tulajdonosaik.

Letölthető a Firefox 3.1 második alfája

2008. szeptember 8., 07:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Mozilla letölthetővé tette a Firefox következő változatának, a 3.1-esnek egy korai tesztverzióját, a fejlesztői terminológiával második alfának nevezett verziót, írta meg az IT.café.

A közzétételnek az ad különös ízt, hogy ez a bejelentés csak néhány nappal követte a nagy barát, mostantól nagy ellenfél Google bemutatóját, mert a múlt héten jelent meg a vállalat böngészője, a Chrome is.

A Firefox 3.1 az előzőhöz képest néhány új elemet tartalmaz: például a HTML 5 video elemének támogatását, és a fülek ablakok közötti áthúzási lehetőségét. Az új eszközök listája megtalálható a Firefox weboldalán.

A Chrome megjelenése kapcsán a Mozilla illetékesei meglehetősen visszafogottan nyilatkoztak eddig, ám az nem állták meg, hogy a Chrome JavaScript-kezelésén, illetve a Google böngészőjének sebességén ámuldozóknak ne üzenjék meg: a Firefox TraceMonkey nevű interpreterje 28 százalékkal gyorsabb lesz a Chrome hasonló megoldásánál, a V8-nál.

Ezt egyelőre még nem lehet ellenőrizni, mivel a TraceMonkey majd csak az ősszel megjelenő későbbi változatokba fog belekerülni. A szigorúan csak szakembereknek ajánlott Firefox Alpha 2 windowsos, linuxos és maces változatai letölthetők a Mozilla weboldaláról.

 

Wifit szereltek az űrállomásra

2008. szeptember 7., 10:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Még nem tudni, hogy az űrturisták kedvéért nyitnak-e Starbucks kávézót a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, de ingyenes wifi már van, nemrég ugyanis beüzemeltek egy Netgear AP-t. A hírekből nem derült ki, hogy mire lehet majd használni a vezeték nélküli hálózatot. Talán a húszmillió dolláros űrutazásra jelentkező milliárdosoknak próbálnak valami extra szolgáltatást nyújtani, de az is lehet, hogy az űrhajósok követelték, hogy könnyebb legyen deathmatch partikat rendezni.

Szívesen beszállok egy Föld vs. Űr mérkőzésbe. Elvégre az ISS csupán 350 kilométer magasan kering, és a wifis kapcsolattartási rekord jelenleg 382 kilométer.

Megzuhant a Sony részvénye a visszahívástól

2008. szeptember 5., 13:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Négy százalékkal 35,9 dollárra csökkent csütörtökön a Sony részvényárfolyama, miután a japán cégnek világszerte majdnem félmillió laptopot kellett visszahívnia. A hordozható gépeket a túlmelegedés veszélye fenyegeti. A Sony nem először szív a felgyulladó akkuk miatt. Emlékezetes esemény volt 2006 nyarán a világ egyik legnagyobb visszahívási akciója, amikor a Sony akkumulátorai miatt az Apple kétmillió, a Dell négymillió, a Fujitsu Siemens negyedmillió laptopot hívott vissza.

50 milliárd forint a Vista népszerűsítésére

2008. szeptember 5., 12:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Microsoft 300 millió dollárt, azaz körülbelül 50 milliárd forintot költ a Windows Vista népszerűsítésére. A reklámkampány csütörtökön indult, és javarészt az Apple által indított Mac vs. Pc reklámkampányra reagál, amely főleg angol nyelvterületen ismert. Bár 2007 novembere óta 180 millió Windows Vista licensz elkelt, sokan még mindig úgy gondolják, hogy a Microsoft rendszere nehezebben használható, mint az Apple OS X-e. A Microsoftnak most mindenképpen lépnie kellett, az Apple ugyanis az elmúlt hónapokban nagyon megerősödött, sokkal gyorsabban nőttek az eladásai, mint a pc-ipar egészének. A Microsoft az átfogó reklámkampány mellett a Vista-élmény javításával is foglalkozik, például a pc-gyártókkal együttműködve csökkenteni akarja a rendszerbetöltés idejét.

Fejlesztőközpontot nyitott Szegeden a LogMeIn

2008. szeptember 5., 11:40 Módosítva: 2009.07.02 17:21

Budapest után Szegeden is kutató- és fejlesztőközpontot nyitott a piacvezető távelérési és távtámogatási megoldásokkal foglalkozó LogMeIn. A bostoni cég magyar leányvállalata céljai közt szerepel, hogy szorosan együttműködve a Szegedi Tudományegyetemmel, biztos kihívást jelentő munkahelyeket teremtsen a helyi informatikus réteg számára.

Budapesten már nehéz jó szakembereket találni, sok konkurens cég veszi el a munkaerőt, mondta Stephen Duzs, a cég helyettes vezérigazgatója, a vállalat európai részlegének vezetője. Korábban úgy gondolták, hogy még keletebbre, például Ukrajnában nyitnak új kirendeltséget, de végül úgy döntöttek, hogy maradnak Magyarországon, mert itt már több éves tapasztalatuk van. Ekkor kezdtek érdeklődni a magyar egyetemek nyújtotta képzési lehetőségek iránt, illetve a kibocsátott szakemberek tudását is vizsgálni kezdték. Végül Szeged mellett döntöttek, mert a dél-alföldi városban például több, a PHD fokozat megszerzésére készülő szakembert is tudnak foglalkoztatni, ami Pesten már szinte lehetetlen.

Ajánlatukra egyébként ötven pályázat érkezett, amelyből körülbelül tízen a tervek szerint az év végére alkalmazottá is válnak. A LogMeIn Kft. 2007-ben már valamivel több mint 26 millió dollár bevétellel zárt, Magyarországon piacvezető.A cég távelérési és távtámogatási megoldásokat kínál pc-re, Mac-re és okostelefonokra, előre telepített szoftver nélkül. A LogMeIn szolgáltatásához már több mint ötvenmillió számítógép és egyéb internet kapcsolattal rendelkező készülék csatlakozott.

A LogMeIn központja Bostonban van, az európai értékesítési és marketing központ Amsterdamban, a fejlesztő központ pedig Budapesten. A magyar fővárosban 104-en dolgoznak, jelenleg a LogMeIn 254 dolgozót alkalmaz világszerte. A 2003-ban alakult vállalat alapítója és egyben fejlesztési igazgatója magyar szakember, Anka Márton, aki a LogMeIn jogelődjének, a 3AM Labs Kft.-nek is alapító tagja volt. Az ő nevéhez fűződik a RemotelyAnywhere szoftver fejlesztése.(mti)

440 ezer laptopot hív vissza a Sony

2008. szeptember 4., 16:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Sony japán elektronikai cég 440 ezer laptopot hív vissza világszerte, mert kiderült, hogy egy hibás alkatrész miatt túlmelegedhetnek - jelentette be a cég csütörtökön. A probléma miatt hét ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett - közölte a Sony.

A vállalat ingyen megjavítja a hibás darabokat, de a terméket nem veszik le a boltok polcairól.A Sonyhoz 209 bejelentés érkezett túlmelegedő laptopokról, 83 esetet Japánban, a többit más országokban jelezték. A hiba miatt hét vásárló könnyebben megsérült, amikor megégette őket a forró számítógép. A hibás alkatrész a 2007 májusa és 2008 júliusa között készült laptopokba került, köztük a Vaio TZ sorozat modelljébe.

A japán vállalat arra kérte a 440 ezer hibás laptop tulajdonosát, mielőbb küldjék vissza a gyártónak, ahol ingyen megjavítják azokat. Az elektronikai cég szerint a laptop fő részét és a kijelzőt összekötő drótoknál van a probléma. A számítógépek a hálózati csatlakozó közelében vagy a képernyő szélénél annyira túlmelegedhetnek, hogy akár el is deformálódhat a gép.

A vállalat azonban nem hívja vissza a termékeket a boltokból, mert nem tűzveszélyes, és súlyos sérülést sem okozhat - mondta a Sony egy szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

Olcsó lesz a Dell minije

2008. szeptember 4., 11:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bejelentette netbookjainak árait és specifikációit a Dell. Az Inspiron Mini 9 alapára 349 dollár lesz, ebben a modellben 8 gigabájt háttértár, egy gigabájt memória és 1,3 megapixeles kamera lesz, az operációs rendszer meg Ubuntu. A legjobban felszerelt modellhez már Windows XP-t adnak, viszont ez többe, 449 dollárba fog kerülni. A forgalmazás szeptember 16-án indul, a gépet kétféle színben, feketében és fehérben lehet majd kapni, utóbbi 25 dolcsival drágább lesz.

Négyszeres erejű a zombigéphadsereg

2008. szeptember 4., 10:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A megfertőzött, majd illegálisan külső irányítás alá vont számítógépek – a bothálózatokat alkotó zombigépek – száma az elmúlt három hónapban megnégyszereződött – állítja az önkéntes szakértők munkájával az internetes bűnözést vizsgáló Shadowserver Alapítvány.

Az alapítvány különféle módszerekkel folyamatosan igyekszik nyomon követni a bothálózatok állapotát, majd a mérési eredményeket 15 perces frissítésekkel teszik közzé honlapjukon, s ezekből a grafikonokból az látszik, hogy a nyáron négyszeresére nőtt az aktív zombigépek száma.

A jelenséget szakértők egyelőre még nem tudják pontosan megmagyarázni; lehet, hogy a meglévő fertőzött gépek kihasználtsága emelkedett meg, de az is lehet, hogy bővült a zombik száma. A fertőző e-mailek hatásának vizsgálatára nincs módszer, de az is elképzelhető, hogy ezek számának megnövekedése áll a háttérben, de a bűnözők sebezhető, nem kellően védett SQL-szervereket is megfertőzhettek, ám erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. A szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a megfertőzött, a felhasználók gépére a háttérben észrevétlenül kártékony programot küldő egyéni weboldalak száma növekedhetett meg. (IT.café)

25 éves a GNU

2008. szeptember 4., 10:19 Módosítva: 2009.03.11 10:08

A híradások szerint a Free Software Foundation (FSF) azt tervezi, hogy egy hónapos eseménysorozattal ünneplik meg a GNU operációs rendszer 25. születésnapját.

A GNU-t (melyet jellemző módon gyakran így emlegetnek: „a GNU nem Unix”) Richard Stallman és társai fejlesztették ki, és céljuk az volt, hogy egy teljesen szabad szoftvert hozzanak létre a szabadalommal védett programokkal szemben.

Peter Brown, az FSF vezérigazgatója azt nyilatkozta az évforduló kapcsán, hogy egyszerű megemlékezésnél többet akarnak, az eredeti szándékot kívánják újra felidézni egy kampánnyal, mivel szerinte még mindig túl sokan használnak olyan szoftvereket, platformokat, alkalmazásokat, melyek egy-egy cég tulajdonában vannak.

 

 

A kampány első lépése, hogy elhelyeztek a GNU weboldalára egy videót (Happy Birthday to GNU!), ahol a népszerű polihisztor Stephen Fry magasztalja a szabad szoftvereket. Az biztos, hogy szeptember 20-án, a nemzetközi Szabad Szoftver Napon (Software Freedom Day – SFD) lesznek események, és a csúcspont szeptember 27-én, a GNU hivatalos születésnapján lesz. (It.café)

Csökken a fájlcsere népszerűsége, jön fel az online videó

2008. szeptember 3., 11:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A PlusNet brit internetszolgáltató érdekes statisztikát tett közzé az előfizetői szokások változásáról.

A fájlcserélő hálózatok, bár még mindig a teljes adatforgalom 26 százalékáért felelnek, veszítenek népszerűségükből, a tavalyi átlag napi 13400 gigabájtról idén 12200-ra esett vissza a forgalmuk.

Jön viszont fel a video streaming, egy év alatt 170 százalékkal nőtt a videómegosztók és online tévék forgalma, köszönhetően elsősorban a YouTube-nak (a PlusNet adatforgalmának 6,6 százalékáért felel egymaga), és a briteknél rendkívül népszerű BBC iPlayernek.

Celebek készítenek lényeket a Spore-hoz

2008. szeptember 3., 11:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Lassan célegyenesbe fordul az év legjobban várt játékának, a Spore-nak a felvezető marketingkampánya. A kiadó több mint ötven hírességet keresett meg, hogy tervezzenek egy-egy saját lényt a játékhoz, többek között Carlos Santana, Stan Lee, David Lynch, és Elijah Wood is Creature Creatort fogott, hogy részt vegyen a mókában. Ezen az oldalon lehet szavazni a celebek műveire.

 

Jön a 200 hertzes LCD

2008. szeptember 3., 07:37 Módosítva: 2009.09.02 21:24

Több gyártó is bejelentette az IFA-n 200 hertzes LCD tévét, a Samsung például egyenesen a világ első 200 hertzesének nevezte a saját készülékét. Az Engadget szerint valóban a koreai cégé az első prototípus, de a tömeggyártás elsősége a Sony-é, aminek a Bravia Z4500-ra keresztelt tévéje rövidesen piacra kerülhet. Miközben Európában a 200 hertzet nevezték világújdonságnak, Japánban már bemutatták a 240 hertzes modelleket is, az eltérés persze csak az 50/60 hertzes, ntsc-pal-rendszerek különbségéből fakad. Az Engadget szerint egyébként a Samsung és a Sony tévéje is igen meggyőző képet produkál.

iPodos hűtőt dobott piacra a Gorenje

2008. szeptember 2., 13:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ez az első hűtő, amibe beépítettek egy iPod tartót és egy iPodot. A zenelejátszót gyártó Apple hozzájárulásával készült el a termék, és az az igazán jó benne, hogy nemcsak iPoddal működik, hanem mindenfajta más, drótnélküli internetkapcsolatra képes eszközzel, például okostelefonokkal is. Milyen jó már, hogy az ember az iPhonját töltheti a hűtőn, amikor lecsót készít, vagy az iGorenje szoftverről leolvasott receptből alkot?