Judit
2 °C
7 °C

A britek szerint a Bioshock a legjobb játék

2007.10.24. 12:40
A British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), vagyis a brit filmakadémia kedden Londonban adta át a legjobb videojátékoknak alapított díját, a British Academy Video Game Awardot. A tizenöt kategóriából hatot besöpört a Wii Sports, de a legjobb játék a Bioshock lett.

A BAFTA 2003 óta díjazza a legjobb számítógépes és videojátékokat, az elismeréseket a közönségdíj kivételével szakmai zsűri ítéli oda. Az első években platformonként külön díjakat adtak, de tavaly és idén már összevontan, kevesebb kategóriában osztották az elismerést. Így fordulhatott elő, hogy a PlayStation 3 játékai közül egy sem váltotta díjra a jelölését, a Nintendo Wii nevű hadonászós konzumkonzol legsikeresebb játéka, a Wii Sports viszont hat díjat is besöpört.

A hardcore gamerek általános véleménye szerint túlértékelt alkotás a Wii irányítóhardverének, azaz kontrollerének kihasználásával dobott nagyot. A konzol képes arra, hogy a kontrollert markoló játékos térbeli mozdulatait kövesse, így a Wii Sportsban igazi fonákütésekkel lehet teniszezni, és a golfozást és a bowlingozást is a megfelelő mozdulatok imitálásával lehet irányítani. Az elsősorban az alkalmi játékosokat célzó program a legjobb innováció, legjobb játékélmény, legjobb sportjáték, legjobb stratégia és szimuláció, legjobb alkalmi játék és a legjobb többszemélyes játék díját vihette haza.

A Wii Sports nem a grafikájával hódít

Bioshock a legjobb

A legjobb játék címét azonban mégsem ez vitte el, hanem a pc-re és Xbox 360-ra megjelent Bioshock című shooter (lövöldözős játék), ami elsősorban zseniális környezetének köszönhette az elismerést. A víz alatti utópiában játszódó, nyomasztó horrorkaland minden idők egyik leghangulatosabb játéka, az Indexen a napokban közölünk róla kritikát.

A többi nyolc díj közül kettőt a God of War 2 című PS2-es, brutálisan véres akciójáték vihetett haza (legjobb történet és karakter, illetve legjobb technikai megvalósítás), és az Xbox 360 remek, kicsit GTA-szerű akciójátéka, a Crackdown alkotói is kétszer örülhettek (legjobb akció és kaland, legjobb hang). A legjobb zene díját a PS2-es Okami kapta, akárcsak a legjobb művészi megvalósításét. Az akció-kalandjátékban a japán mítoszok és népmesék elevenednek meg, és a játékos sokszor a "mennyei ecset" nevű opció használatával juthat tovább – ez annyit jelent, hogy a kontrollerrel rajzolni lehet a játéktérbe, átalakítva a tereptárgyakat.

A legjobb játék a britek szerint

Focibarát közönség

A figyelemreméltó újoncoknak alapított különdíjat öt egyetemista műve, a Ragnarawk nyerte el. A program a hagyományos akciójátékokat ötvözi a Guitar Hero 2 léggitáros játékélményével (a gitárral lehet harcolni). A közönségdíjat a Football Manager 2007 című focimenedzser-program nyerte, feleslegesen aggódott tehát a manchesteri katedrális esperese – a pap a Resistance: Fall of Man című shooter jelölését kritizálta, mivel a véres játék egyik pályája a katedrálisban játszódik.

A BAFTA tagságot (ami amolyan életműdíjnak felel meg) idén Will Wright kapta, aki több mint 20 éve készít játékokat. Wright alkotta többek között a Sim City című városépítő játékot és minden idők legsikeresebb pc-s játékát, a The Sims című szappanopera-szimulátort (kiegészítőkkel együtt több mint 70 millió fogyott a franchise-ból). A játékguru most újabb monstre vállalkozáson, a Spore-on dolgozik – a programban egy faj evolúcióját követhetjük végig az egysejtű állapottól a galaxist leigázó, értelmes civilizációkig.

Halált okozó testi sértés a God of War 2-ben

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?