Ma izgalmas településmarketing-konferencia Budaörsön

2009. november 18., 07:44 Módosítva: 2014.06.30 15:55

telepmarIdén november 18-án negyedik alkalommal rendezik meg a Településmarketing Konferenciát. Az első két évben Szentendre, tavaly (Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével közösen szervezve, az önkormányzati miniszter védnöksége alatt) Budapest adott otthont a szakmai fórumnak. Idén Budaörs látja vendégül a városok képviselőit – polgármestereket, kommunikációs, turisztikai és kulturális szakembereket. A rendezvény részletes programja innen letölthető.

Sajnos tök kiment a fejemből, ezért csak most szólok. Ez azért is szomorú, mert én is előadok, és most rohamtempóban ki kell találjam, hogy miről és össze kell ütnöm egy prezit is hozzá. Hajrá! Majd elmesélem milyen volt.

Frissítés: na megvan, elindultam, közvetítem - www.twitter.com/urbanistablog

Eladó az év konyhája - fafaragással díszített historizáló konyhaszigettel

2009. november 17., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Lincoln konyhája

 

A konyhabútor 2008. év legszebb konyhája. - hirdeti az ingatlanos erről a Markusovszky téri luxuslakásról. Hogy ki adta a címet, azt nem tudni, de végül is lényegtelen - anélkül is elég érdekes lenne a kecó. Én ugyanis még ilyen fafaragással díszített, sütőlapos konyhaszigetet életemben nem láttam. Próbáltam eltalálni, hogy milyen stílusú lehet: ófelnémet vagy neobarokk? Szerencsére az ingatlanos ebben is támaszt nyújt: a lakás autentikus stílusban lett felújítva.

Hogy mennyire autentikus egy nagypolgári amerikai konyha, abba most ne menjünk bele (talán Lincolnék vagy Washingtonék háztartása lebeghetett a lakberendező szeme előtt?). De ha már ezt a beépített órás, faragott fabútoros, historizáló vonalat viszi, akkor miért nem bírták valahogy jobbak elrejteni azt a bazi nagy hűtőt, ahogy azt ilyen esetekben szokás? [Tipp: Anette Laboux, kösz! A hirdetés szövege alant, még több kép a linken.]

Tovább

Örs, Flórián, Határ út, Újpest Városkapu. Városközpontokat fejlesztenének a közlekedési csomópontokból

2009. november 16., 12:03 Módosítva: 2014.06.30 15:55

100 7815 2Van néhány nagy üres placc Budapesten, amelyeket a legnagyobb jóindulattal sem lehet térnek hívni. Jobb híján ezért közlekedési csomópontoknak nevezzük őket, bár annak sem felelnek meg igazán (némelyiküknél egyáltalán nem oylan könnyű elevickélni egyik járműtől a másikig, főleg nem kerekeken). Na most négy ilyen nagy kereszteződést megpróbálnak "kitalálni" és ötletpályázatot írnak ki az Örs vezér tér, a Flórián tér, Újpest városkapu és a Határ út városközponttá fejlesztésére.

Mint a Napi Gazdaság írja, több fordulós ötletpályázatot szeretne kiírni a főváros a négy csomópont fejlesztésére, amelyeken naponta félmillió ember fordul meg. Mondjuk ez a mondat nem túl biztató:

Tovább

Budapest-film: a Szabadság-szobor sétál egyet a városban

2009. november 15., 17:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

 

Az Index néhány napja (nagyjából, amikor a régi filmhíradók is nyilvános netre kerültek) felpakolt egy csomó filmet, amelyeket most legálisan lehet nézegetni, megosztani, beágyazni. Vannak egész estések, meg rövidfilmek is - na ez utóbbiból van itt egy jó pofa kis rövid etűd, sétáló Szabadság-szoborral, vicces művészeti utalásokkal, meg csöcsörészéssel. [Tipp: Sadia]

Videó a szentpétervári Müpáról. Ugyanazok tervezik és építik, mint a budapestit

2009. november 12., 09:22 Módosítva: 2014.06.30 15:55

House of Arts - St. Petersburg from aron lorincz on Vimeo.

Végre újra posztol a Lőrincz Áron a Solidfill blogon. Ezúttal azonban nem meghasadt utcába potyogó autókat, papírból kivágott közteret, meg az Erzsébet tér felett cikázó űrhajókat, hanem a Zoboki-Demeter & Társaik Építésziroda terveit. Például szentpétervári Müpát (fenn - a video HD felbontású, alapbeállításként így töltődik, ezért érdemes teljes képernyős nézetre váltani vagy kikapcsolni) vagy épp az esztergomi prímásszigetre tervezett hotelt (alant). Külön érdekesség, hogy a Művészetek Palotájánál a budapesti épület belső tereinek fotóit használta fel a modellezéshez. Csillagrombolók nélkül is gyönyörűen megkomponált filmek.

Tovább

Világsiker Szentendre új köztemetője

2009. november 11., 15:07 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Szentendre új köztemetője6

Épp a Váti Családbarát Város konferenciáján ülök és online közvetítek, de egy nagyon érdekes sajtóközlemény pottyant a postaládába egy világsikerről. A világsiker egy cégeknél általában óriási forgalmat jelent, mertem remélni, hogy ebben az esetben nem erről van szó, mert a hír a szentendrei új köztemetőről szól. Nos nem. Maradjunk annyiban, hogy nagyon jól néz ki, ami egy temető kapcsán lehet hogy furán hangzik, de mindenesetre talán ott lesz a helye a Táj-kert temetőgyűjteményében. A világsiker lényege, na meg egy csomó fotó alant:

Tovább

Konfencia a családbarát városokról - online közvetítés

2009. november 11., 08:53 Módosítva: 2014.06.30 15:55

babakocsi divat 1Na akkor a Kreatív város konferencia után most a VÁTI Családbarát város című konferenciájáról lesz 10-től online, twitteres közvetítést. Részletes program alant. Kérdéseket tegyetek fel nyugodtan kommentben vagy twitteren én meg továbbítom az előadóknak.

Az előadás véget ért, a dobozt kiveszem, az aktuális twitteket idekopizom, akit érdekel más is, az a www.twitter.com/urbanistablog oldalon követheti a dolgokat. (Gyakorlatlanabbak kedvéért: mint a blogoknál is felül van a legfrissebb bejegyzés, a konferenciakezdés meg alul)

Tovább

Budapesti koldusmaffia. Tényleg nem lehet tenni ellene semmit?

2009. november 10., 07:53 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Pethes Mária: Judea Rex

Az Urbanista aztán igazán széles témakörrel foglalkozik párnégyzetcentis falragaszoktól a világvárosok közigazgatásáig, de a koldusok eddig bizony eszembe sem jutottak. Egy kedves olvasónk azonban "talán érdekel, mint urbanistát" topikkal olyan levelet (vagyis inkább publicisztikát) írt, amit nem hagyhattam ki. Remélem Ti is így látjátok, íme:

Az ugye mindenkinek alap, hogy a bűnüldözésnek kompromisszumokat kell kötnie bizonyos körökkel, hogy az utcán megmaradjon ez a beteges egyensúly. Feljövök a metróból, kiszállok a taxiból, látom, tudom, de mindegy, otthon vár a Playstation, meg a cigi, meg a gyönyörű csajom, aki reggel még paradicsomot is szeletel. Biztonságban vagyok, tök jó.

Nem tudom, mennyi kox a kussolás ára a Keletinél cirkáló járőröknél vagy közülük hányat kell leszopnia hetente egy józsefes kurvának, de az ugye mindenkinek alap, hogy ezzel kapcsolatban a Palotában legalább megközelítő számadatok rendelkezésre állnak. És az is alap, hogy a tarhálásra alkalmas lépcsők GPS koordinátára pontosan le vannak osztva, és ha valami változik, kábé le is jelentik a Tevében, nehogy már egy zöldfülű kék elkezdjen terepen rugózni. Mindez oké, hiszen mindig is így volt, így is lesz, itt ez a rend, meg minden nyugati demokráciában ez megy.

Tovább

Zsebkendőnyi lakás, idioszinkratikus angol nyelvű hirdetéssel

2009. november 9., 11:37 Módosítva: 2014.06.29 12:23

Harminc négyzetceniElütött mértékegységű lakáshirdetések elég gyakran landolnak az Urbanista postaládájában, de ott ugye egy netes űrlapok félregépeléséről van szó. Ez viszont egy szépen szövegszerkesztett, kinyomtatott, fénymásolt, kiragasztott hirdetés.

Sziasztok,

ezt a rekordárú, összehajtott zsebkendőnyi lakást az ELTÉ-n hirdetik, idioszinkratikus angol nyelvhasználattal. Gondoltam, nektek tetszeni fog, ha még nem jelent meg.

Üdv,

Linda

Irodaházat építenek az iskola udvarára - hírek

2009. november 9., 10:50 Módosítva: 2014.06.29 12:23

Nádor utca fotó: helyitéma.huMegújult Lipótváros önkoris térképe. Pár kattintással minden épületről van valami infó onnantól kezdve, hogy védett-e, meg lehet-e emeletet ráépíteni, egészen odáig, hogy mi a beceneve, meg hogy néz ki.

A Király utca 15. lakói megegyezést keresnek a kerület vezetésével. A bérlők nagyobbik hányada évekkel ezelőtt perelte be az önkormányzatot, mert az tudtukon kívül értékesítette az ingatlant.

A Nádor utca 6. szám alatti házban élő lakók nagy része megvenné önkormányzati bérleményét, ám a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) csak akkor engedélyezi az értékesítést, ha az önkormányzat előtte teljes körűen felújítja a műemlék épületet. Róka fogta csuka.

A Móra Ferenc Könyvkiadó székháza épülhet fel azon a 810 négyzetméteres XI. kerületi ingatlanon, amely korábban a Bocskai úti Általános Iskola játszó-pihenő kertje volt.

[+tippek: Sadia]

Mi épül a Tabánban? Hol lesz új lakópark Pesten? Lesz-e villamos a Thökölyn? - kérdések hétvégére

2009. november 7., 08:24 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Folyamatosan kapok az Urbanistára (költői és valós) kérdéseket, amelyeket ugyan nem tudok megválaszolni, viszont elég érdekesek ahhoz, hogy közzétegyem. Hátha Ti tudjátok a választ is. Íme:

Sadia:

Tovább

Hamarosan nyit a Párisi Nagyáruház - hírek

2009. november 6., 11:00 Módosítva: 2014.06.29 12:23

- Disneyland Sanghajban: megcsappant a Disney amerikai élményparkjainak forgalma, ezért öt éven belül újat nyitnak Kínában.

- Újabb látványtervek az A38 Hajó bővítéséről. (Már van rajta egy kis víz is.)

- Most már aztán tényleg megnyílik a Párisi Nagyáruház.

- A Zeneakadémiát két évre bezárják felújítás miatt, úgyhogy egész hetes rendezvénnyel búcsúznak az épülettől. Az erős hétvégi kínálat még hátra van (pdf).

- A Zoboki tervezte Pannon Ház reklámja kapott egy díjat. Mire odáig jutottam, hogy posztoljam, már shortlistes lett egy másik versenyben is (mint arra a tegnapi Nokia-film kapcsán figyelmeztettek a készítők)

[Tipp: BDZS, városképp]

Másfél ezer film a háború előtti Budapestről. Megnyílt a NAVA filmhíradó-adatbázisa

2009. november 6., 08:09 Módosítva: 2014.06.30 15:55

A NAVA tegnap tette nyilvánossá a harmincas-negyvenes évek magyar filmhíradóit online, amire egy rakás blog lecsapott. Ha valahova, hát az Urbanistára illik ez a téma (hiszen itt is pár régi film szerepelt már), ám tegnap csak a Hüttére tettem fel posztot a 32-es mátraházi síbajnokságról. Ennek legfőbb oka, hogy egész egyszerűen nem tudtam választani a bőség zavarában: Budapest helyszínnel 1572 film van fenn, míg Építészet, építkezések címkével 319. Végül böktem egyet, de azt hiszem nem volt rossz választás...

Budapest-klip: Nokia-reklám a Dunán

2009. november 5., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Az Urbanista kérem az a hely, ahol büntetlenül és tök ingyen be lehet mutatni reklámfilmeket - feltéve, hogy azok Budapesten játszódnak. A Pannon, az Unicum és a BBR után most itt a Nokia. [Tipp: Szilárd]

Szkrollozd végig a Kossuth Lajos utcát. Így nézne ki az Astoria és a Ferenciek tere közti szakasz formás kirakatokkal, portálokkal

2009. november 4., 18:43 Módosítva: 2014.06.30 15:55

kossuth-kirakat

 

Igen, persze jó lenne föld alá vinni a forgalmat, esetleg visszahozni a villamost, vagy legalább egy nyamvadt biciklisávot varázsolni a szélére, de úgy tűnik, már ennél kevesebb is sokat javítana a Kossuth Lajos utcán: elég lenne szebbé tenni a portálokat, kirakatokat. Fodor Gergely, a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasagának tagja ma reggel egy baromi jó linket küldött egy most nyíló kiállításuk kapcsán (aki türelmetlen elolvasni a levelet, kattintson a képre). Mint írja:

Tovább

Vajas-fok és a Principális-csatorna a Twitter trendtérképén

2009. november 3., 19:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55
trendsmap-kivagas

Tudjátok hol van a Principális-csatorna vagy a Vajas-fok? Nem? Pedig van olyan nagyítású Magyarország-térkép, ahol ezek a helyek szerepelnek, míg mondjuk Kecskemét vagy Békéscsaba nem. A térkép egyébként a Trendsmapról lett kiollózva, amely a világ twittelő aktivitását mutatja, és mi épp egy nagy fehér folt vagyunk rajta - na de ez legyen a Twitter baja. Amúgy meg vannak azért aktivitáscsírák, hogy csak a témába vágókat nézzük: urbanista (na jó igaz, csak a tumblrről átlőve, leszámítva a mai konferenciaközvetítést), városképp, koós.hu, építészfórum stb.

Kreatív Város - online konferenciaközvetítés

2009. november 3., 06:01 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Hölgyeim és uraim! Ma tartják a Ludwig Múzeumban a Kreatív Város Konferenciát, ahol hivatalból úgyis ott kell lennem, gondoltam akkor már írok is róla. Tapasztalatból tudom, hogy az utólagos beszámolóírással mindig el szoktam csúszni (legutóbb az építés alatt álló Cha-Cha-Chában jártam, amit közben rég átadtak és még mindig nincs beszámoló róla), szóval gondoltam, legegyszerűbb ha online közvetítek. Onnantól kezdve, hogy odaértem, egészen a végéig. Kivéve persze azt a pódiumbeszélgetést, amit nekem kell vezetni (bár megfordult a fejemben, hogy leverek egy ásványvizes palackot és amíg az asztal alatt keresgélek, gyorsan twittelek egyet). Egyelőre egy doboz kerül ide, a végén meg majd szépen idemásolom az összes vonatkozó hozzászólást.

Tovább

Döntőbe jutott az ék alakú 56-os emlékmű - hírek

2009. november 2., 12:00 Módosítva: 2014.06.29 12:23

- A Budapest Szíve Program részeként a belvárosi önkormányzat által tervezett Fő utca projekt ingatlanpiaci hatását egyelőre még csak találgatni lehet, de a szakértők tízszázalékos értéknövekedést is elképzelhetőnek tartanak.

- A World Architecture Community által meghirdetett építészeti pályázat ötödik fordulójában az egykori Felvonulási téren 2006-ban felavatott 56-os emlékmű a 20 legjobb pályamunka közé került.

- A világon elsőként betiltották a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását egy ausztráliai kisvárosban. A kétezer lakosú, festői szépségű városkában, Bundanoonban környezetvédő aktivisták kezdeményezték az intézkedést, a lakosság pedig melléjük állt.

- Hudec László emlékkiállítás lesz az Örökség Galériában (Budapest I., Táncsics Mihály u. 1.) 2009. november 4. és december 12. között hétköznap 9-17 órái. (Hudecről bővebben itt)

Ilyen volt a hétvégi töklámpás fesztivál a Hősök terén - a nap képe az Indafotóról

2009. november 2., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55
elpe: DSC03174

Még több kép elpe fotói közt. Töltsetek fel urbanista cimkével képeket az Indafotóra, és egyből idekerültök a jobb hasábba. (Mármint a képetek.)

Fegyverekkel hirdetett lakás

2009. november 2., 08:20 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Fegyverek

Talán a Huszár utca neve hozta ki a fénykép készítőjéből a militáns hangulatot? Vagy rókavadászatra indulnak? Esetleg ez olyan divat lesz az ingatlanhirdetésben, mint amikor szakadár csoportok vezetői két maszkos aknavetőssel a hátuk mögött olvassák be a híreket? A lézerpisztoly mondjuk játék (legalábbis remélem), a géppisztoly határeset, de a tonfa az mintha teljesen valódi lenne. Pedig a Rózsák tere egyáltalán nem olyan rossz környék (szemben mondjuk ezzel az utcával), hogy így kellene ijesztgetni a vevőket. [A tippért köszönet Eszternek!]

Európa legzajosabb fővárosa Pozsony

2009. október 31., 18:45 Módosítva: 2014.06.30 15:55

HighwayPontosabban az Európai Unióé. Az egész EU-ban mintegy 67 millióan szenvednek az egészségügyi határértéket elérő vagy meghaladó zajterheléstől - írja az EUbusiness cikkére hivatkozva a Resource. A fővárosok közül Pozsony a legzajosabb, a lakosság közel 55 százaléka szenved káros zajtól. A második helyezett Varsó, a harmadik Párizs az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint.

Budapest és környéke a közepes zajszennyezettségű (leginkább a közúti illetve a légi járművek okozzák a zajterhelést). Európai összehasonlításban azonban igen magas a már kifejezetten károsnak minősülő 70 decibel feletti zajártalom aránya (16 százalék). [Fotó:
jandudas]

Töklámpásfesztivál, óriásszobor, városkonferenciák

2009. október 30., 08:40 Módosítva: 2014.06.29 12:23
Töklámpásfesztivál
kreativ v-300x204[1]
metropoly-300x264[1]

- Elkészült Magyarország második legnagyobb szobra, de annyira jellegtelen, hogy szinte nem lehet észrevenni.

- Október 31-én szombat este 8 óra töklámpás fesztivál lesz a Hősök terén- mindenki hozzon otthon faragott tököt. Mint a szervező írja: "az esemény végén mindenki vigye haza a töklámpását. Ha jól sikerül a buli és 2000 ember otthagyja a tökét, mint felelős főszervező hétfőn reggel visznek a börtönbe :)))"

- A metropolisztérséggé formálódó Budapest új európai és regionális szerepéről rendeznek gazdasági konferenciákat a jövő héten. A Metropoly néven futó, több hónapos fórumsorozat két szakmai rendezvénnyel zárul: november 3-án, kedden a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban a kreatív gazdaság, a kultúra, a felsőoktatás és a közigazgatás résztvevői vitatják meg a Budapest-brand alapjait. November 4-én szerdán, a Magyar Telekom Székházban nemzetközi és hazai térségfejlesztők, nagyvállalatok és ipari szövetségek vezetői Budapest válság utáni szerepét elemzik. A 3-i konfereniára azért is érdemes ellátogatni, mert az egyik kerekasztal-beszélgetés fényét én is homályosítom majd.

Kertes ház a Belvárosban

2009. október 29., 10:35 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Belvárosi kertes ház5

 

Régóta ismerek egy kertes házat a Kálvin tér közelében, de azt Nemzeti Múzeumnak hívják. Viszont amint Baint talált és fotózott, az egy igazi gyöngyszem, valódi családi ház. Ráadásul a szigorú értelemben vett Belvárosban, vagyis az V. kerület déli részén található.  Kis kertes házikó gyeppel, fákkal, kerti székes kiülővel.

Tovább

Világító zebrát nyert pókeren Eger alpolgármestere - hírek

2009. október 29., 09:45 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Sydney piknikVilágító zebrát nyert pókeren Eger alpolgármestere - és ezt a frankó címet sajnos nem én találtam ki. Állítólag a zalakarosi polgármesternapok jótékonysági pókerversenyén nyertek pénzt az egriek a világító zebrára. Ez lesz az ország első ilyen létesítménye, a lámpák energiáját napelemek adják majd.

Budapesti épületek, építmények világon fellelhető hasonmásairól, kis és nagy testvéreiről indított sorozatot a Budapest jövője. Az első részben az Erzsébet híd párját mutatja be Fidó.

Sydneyben ezrek reggeliztek zeneszóra a fűszőnyeggel beborított Harbour Bridge-en, amely máskor a szilveszter éji hangos, tömeges visszaszámlálás helyszíneként szokott feltűnni a világ híradóiban.

A Blogparódiák legfrissebb posztjának témája az Urbanista.

 

A családi házaknál nem működik az APEH rendszere. A kiszámítás a több száz milliós rózsadombi villáknak kedvez

2009. október 26., 12:00 Módosítva: 2014.06.29 12:23

A lakások még okésak, de a családi házaknál, lesz pár probléma a vagyonadó kiszámításánál - írja a Napi Gazdaság. Ugyanis "az APEH tranzakciós adatokon alapuló adatbázisára támaszkodhatnak jövőre a forgalmi érték megállapításakor az ingatlantulajdonosok", na de ez nem mindenhol reális. Lássuk sorra a gondokat a családi házakkal:

Tovább

Ismerjük meg Budapest kortárs építészetét. Séták bármikor

2009. október 25., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

artur.org.huTeljesen elfelejtettem szólni, hogy elindult az Artur, amely Budapest kortárs (rendszerváltás óta emelt) épületeit bemutató sétákat illetve kerékpárútvonalakat ajánl. Remek kezdeményezés, marha jó merítés. Nekem mondjuk a honlap túl dizájnos. Jól nézni, jól néz ki, de az ember inkább azt várja egy térképtől, hogy használni lehessen (ha Google Maps-ra felhordták volna az információkat, akkor talán nem tűnne akkor a fejlesztésnek az egész, de hasznosabb lenne). Na de ne fanyalogjunk, tök jó, hogy ilyen is van és nem kell megvárni, míg a kortárs épületeink romhalmazzá válnak - mert általában csak akkor szoktuk elkezdeni szeretni őket. Járjatok végig minél több útvonalat, hajrá Artur!

Csömörön a helyzet változatlan. Az M0 véderdője ugyanolyan csenevész, mint tavaly volt

2009. október 24., 09:07 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Csömöri hídavatás2Kevés médium engedheti magának, hogy kiküldött tudósítót tartson egzotikus településeken, ezért nagy szerencse, hogy Csiró Géza, szálkablogger, folyton küldi jelentéseit Csömörről. A községet az M0 választja el Budapesttől és egy hírhedté vált alumíniumhíd köti össze azzal. Mint arról, mi is írtunk, egy hete demonstrációt tartottak "civil hídavatás" néven. Hogy hogy sikerült?

Tovább