Bezár egy piac és eltűnt egy budapesti híd - hírek

2009. december 12., 07:58 Módosítva: 2014.06.30 15:55

[+tipp: Stop Smog, Tallon Karde, Sadia]

Auchan épülne a védett láp helyén. Lehazudták a térképről a védett területet, hogy megvalósulhasson a fejlesztés

2009. december 11., 11:35 Módosítva: 2014.06.29 12:23

Az Urbanista másfél éves fennállása alatt már annyi csúnya dolgot bemutattam, hogy azt hittem immúnis vagyok a pofátlan értékromboló fejlesztésekre. Ez a legsötétebb kommunista időket idéző valósághamisítás azonban még engem is mellbe vágott.

A lényeg: az Auchan terjeszkedni szeretne, amihez még több parkoló kellene, csak nincs hely, mert a fejlesztés útját állja egy védett láp. A védettséget ugye nem lehet megszüntetni, mert a lápok (csakúgy mint mondjuk a barlangok, források vagy a kunhalmok) alapból ("ex lege") védettek. A megoldás? Nem létezővé nyilvánítják a lápot és "szakértők" bebizonyítják, hogy a tőzeges láptó méteres vize tulajdonképpen egy száraz, homokos terület. Na ennyi röviden a történet. Kicsit bővebben a videóban (ahova még pár remek pént is volt ereje beszúrni a készítőknek), amúgy mindent megtaláltok a tozegto.freeweb.hu oldalon, rengeteg kifejtős cikkel, fotóval és a holnapi demonstráció részleteivel (pdf). [Tipp: Stop Smog]

Eladó a Várkert Kaszinó. Több mint 4 milliárdért hirdetik az Ingatlan.com-on a Duna-parti Ybl-villát

2009. december 10., 10:46 Módosítva: 2014.06.30 15:55
h3971968 7488379[1]

 

Néhány napja volt szó az Urbansitán a pusztulás szélén álló Várkert Bazárról, mely olvasóink szerint sajnos csak azért van felállványozva, mert egy filmforgatáson azon szökik majd egy szereplő. Most viszont a mellette álló gyönyörű villa hirdetésére lett figyelmes Zoltán:

Tovább

Kiteregetett ruhák a Gellért-hegy oldalán

2009. december 9., 17:42 Módosítva: 2014.06.30 15:55

 

Lassan "hajléktalanfigyelővé" kezd válni az Urbanista, de hát ha egyszer egymás után kapom az ilyen témájú leveleket, képeket - most épp Lesleytől, a 8ker bloggerétől, a Gellért-hegy oldalába teregetett ruhákról. Valódi barlanglakók. Ha azt állítom, hogy ezer vagy kétezer éve is ugyanitt, ugyanígy teregettek, talán akkor sem mondok hülyeséget.

Tovább

Budapest-klip: Péterfy Bori és Gyabronka József az Oktogon környékén

2009. december 8., 17:01 Módosítva: 2014.06.30 15:55

A Károlyi-kert, Chuck Norris, és egy félig letörölt óvodás-szépségverseny...
... avagy Péterfy Bori & Love Band - Bűvös vadász.

írta Orgyen, én meg gyanútlanul rákattintottam a linkre, de Ti ne tegyétek. Nézzétek meg inkább a beágyazott videót, ha másért nem hát Gyabronka József kedvéért (akinél jobban talán csak Szilágyi István forrt össze egykori szerepével).

Breaking news: felállványozták a Várbazár egyik épületét

2009. december 7., 17:43 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Várbazár3

 

Még egy hónapja sincs, hogy az Indexen megjelent a bezárt klubhelyszínek sorozatban a Várbazár is, ahol legfeljebb másfél évet jósoltak a létesítménynek. Ma azonban Dezsőtől egy reménykeltő levelet és néhány fotót kapott az Urbanista:

Tovább

Elárvereztek egy Temze-hidat, melyen ma is hídpénzt szednek - hírek

2009. december 7., 15:08 Módosítva: 2014.06.30 15:55

- Több mint egymillió fontért kelt el aukción egy 230 éves Temze-híd, amelyen még ma is hídpénzt szednek: autósoknak öt penny (15 forint), teherautóknak 50 penny (148 forint) a díj. A környék lakói és az ingázók azonban aláírást gyűjtenek a hídpénz eltörléséért.

- A miskolci önkormányzat új rendelete szerint egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, s ha nincs mellékhelyiség, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni (ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas számával indokolják). Jelenleg van olyan lakótelepi lakás, amelybe 26-an vannak bejelentve és nem egyedi eset, hogy a bejelentkezők ott is élnek az ötven négyzetméteren. Eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan rendelet, ami ezt megakadályozta volna.

- Ismét állványok mögé bújik az Országház: előre láthatólag három évig tart és több mint hárommilliárdba kerül az északi homlokzat felújítása.

Ingatlanportálokat fenyeget a Google, bringaangyal Budapesten, újraindul a Váci1 építése - hírek

2009. december 6., 10:55 Módosítva: 2014.06.30 15:55

DEGER20091203004- Bár a Heves megyei Lőrinciben előbb valósult meg a kerékpárkölcsönzés, mint Budapesten, a fővárosban viszont elindult az első Bringaangyal szolgálat. Vagyis ha valaki lerobban valahol a városban, akkor nem kell azon gondolkodnia, hogy hova vigye a kerékpárját, csak kíhívja a biciklimentőt és kész. A témáról Hírbehozó már korábban is írt, most meg elindult egy szintén kapcsolódó blog is, de azt csak bennfenteseknek ajánlom.

- A Google azt tervezi, hogy jövőre Nagy-Britanniában lehetővé teszi, hogy ingatlanközvetítők, illetve magánszemélyek ingyen helyezhessenek el fotókat a térképen, amit a Street View-ban a hirdetés részleteivel is kiegészíthetnek. Az egyik legnagyobb brit online ingatlanközvetítő portál, a Rightmove részvényei 13 százalékot zuhantak a bejelentés után.

- Újraindult a Váci1 bevásárló galéria kivitelezése, miután az ORCO és a finanszírozó Unicredit Bank megállapodott a 46 milliós eurós hitel folyósításáról. A Zaha Hadid által tervezett Szervita téri irodaházat viszont már biztosan nem építi meg a fejlesztő.
 

Budapest-klip: Anima Sound System és a színesre krétázott Erzsébet híd

2009. december 5., 18:27 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Az itt látható klipet előbb Katácska, majd Orgyen is ajánlotta. Ő egyébként megfejtést is küldött a helyszínekről, akinek nem menne, alant elolvashatja:

Tovább

Új pláza az Etele téren, fenyegetés a Zsidónegyedből, közvilágítási hibabejelentő - hírek

2009. december 4., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

N6N7 fesztivál- N6N7- terjeszd! - címmel ijesztgetnek minket a Zsidónegyedből a Negyed 6 - Negyed 7 fesztivál szervezői. A dolog lényege, hogy a Hanuka nyolc napja alatt bevonják a városrész egy csomó helyszínét (szórakozóhelyek, éttermek, zsinagógák, múzeumok, kiállítóterek, múzeumok, kulturális és közösségi terek) egy nagy civilkedésre. Lesznek persze kulturális programok, meg mulatozás is, de ami minket leginkább érdekel majd az a Future City Game. Az ebből készült televíziós sorozatról már volt szó, remek városfejlesztős szerepjátéknak ígérkezik. A téma ezúttal a Rákóczi út lesz december 12-én 10-17 óra között a Sirályban. A részvétel természetesen ingyenes.

- Retekblog talált egy nem égő utcai lámpát és mit csinált? Kipróbálta az Elektromos Művek Közvilágítási Hibabejelentőjét. Működött! Bevallom, én sem tudtam, hogy van ilyen

- Üdvözli a főváros az ellene indult vizsgálatot: az ügyészség a Margit híd és a 4-es metró ügyében vizsgálódik egy politikus feljelentése alapján.

- Tervben van egy 40 ezer négyzetméteres szórakoztató és kereskedelmi központ építése az Etele téren, a négyes metró leendő végállomásánál. Ott azonban egyelőre kezdeti stádiumban van a tervezés, még a finanszírozásról sem kezdtek tárgyalni. A Futureal tervei szerint 2013-ra lehet kész ott a bevásárlóközpont

Zebrafutás a Rákóczin. Civilek tiltakoznak a túl rövid zöldjelzés miatt

2009. december 3., 17:16 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Gaben17: Élet az élettelen városbanHogy a budapesti zebrák többségén nem lehet időben átkelni, az szinte már közhely. Mondjuk életerős, kisportolt, kipihent férfiemberek, ha egy kicsit összeszedik magukat, akkor szinte már-már időben át tudnak haladni, de kerekesszékesnek, bicegőnek, babakocsisnak vagy kisgyereket kézen fogva közlekedőnek esélye sincs. Ráadásul pont ők azok, akik amúgy se nagyon (vagy nem egy könnyen) vehetik igénybe az aluljárókat. Direkt lassan átbotorkálós akció már volt egyszer a Bajcsyn a Radikális Gyalogosok (Ragya) részéről, a holnapi az békésebb és sportosabb lesz.

Tovább

Ezerfős koncertterem panorámával a város közepén - látványtervek és újabb infók a WestBalkánról

2009. december 3., 14:52 Módosítva: 2014.06.30 15:55
westbalkan

Az egész olyan mint egy profin felépített marketingstratégia: előbb egy olvasói levél, aztán másnap interjú a tulajjal. Hát egy fenéket. Nem kerestem sajnos semmit az ügyön, sőt ez az első poszt amelyért komoly költségekbe verem magam. A helyzet az ugyanis, hogy Lesley, a 8ker bloggere még nyáron készített egy anyagot a tulajjal, ha már ott működött egykor az ő felségvizein a WestBalkán, na meg kapott pár képet is. Csak mivel ebből kiderült, hogy nem marad a szórakozóhely a Józsefvárosban, hanem a Skála Metróba költözik, az egész poszt tárgytalanná vált. Úgyhogy most, amikor felröppent a téma, két sörért felajánlotta az anyagot az Urbanistának, amit örömmel elfogadtam (titokban remélve, hogy az egyik sört én ihatom meg). Íme:

Tovább

Mulató nyílik Radnóti szülőházában - a lakók tiltakoznak

2009. december 2., 11:39 Módosítva: 2014.06.30 15:55

@urbanistablog http://tiny.cc/radnoti Megbontották a Radnóti ház statikáját és a tiltakozások ellenére éjszakai mulatót akarnak nyitni.

- írta a twitter.com/radnoti1909, s mivel ő volt az első, aki Twitteren üzent az Urbanistának, megérdemli, hogy külön posztot kapjon a téma, még akkor is, ha alig néhány órája foglalkoztunk a budapesti szórakozóhelyekkel.

A rövidített link a Helyi Téma egyik cikkére mutat, melyből kiderül, hogy a XIII. kerületben a Kádár u. 8. pincéjében "diszkót" akarnak nyitni. felteszem, hogy a diszkó valójában egy zenés kocsmát takar, de ez tulajdonképpen mindegy. A fejlesztéssel három probléma van: 1. statikai, 2. félnek a zajtól, 3. mi lesz Radnóti emlékével?

Na akkor sorra szubjektíven:

Tovább

A Skála Metróba költözik a Westbalkán

2009. december 2., 08:50 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Szerintem egész Budapest legkreatívabb városfejlesztős nem tudom micsodái a szórakozóhelyek. Bárhol van egy kis kihasználatlan remek hely, ami a nagyok bénázása miatt üresen áll, oda gyorsan befészkeli magát egy szórakozóhely, hogy aztán hosszabb-rövidebb ideig megvesse ott a lábát. A teljesség igénye nélkül ilyen a Gödör a Nemzeti Színház mélygarázsában, a Corvintető, a Cinetrip a Tőzsdepalotában, a romkocsmák. Ha nagyon akarom már az Ifi Park is ilyen volt a Várkert Bazárban, hogy egy kis történelmi távlatot adjak a dolognak. Sőt a Dunát is csak ők használják normálisan. Ja és persze mint azt az Urbanista nem írta meg (de meg fogja, ha már egyszer ott voltam az építkezésen és megígértem) a Déli Pályaudvar restijébe beköltözött a Cha-Cha-Cha. Most meg tomi írt egy levelet, hogy a Skála Metró (mely nem is oylan rég nyílt elvileg újra) is hasonló sorsra jut:

Tovább

Kisorsolnak egy villát. Közben árulják egy hirdetési portálon is

2009. november 30., 13:00 Módosítva: 2014.06.30 15:55

egeraat

 

Egy eladó Eric van Egeraat-villa önmagában is érdekes lehet, mert nagyjából ő az egyetlen világsztár építész, akit idehaza is ismernek. Itt van egy Nagykovácsiban álló villája 520 ezer euróért. Persze ha valaki sokallja, megveheti 99 euróért is. Figyelem nagyon súlyosan Homáros téma következik!

Tovább

Budapest-klip: Sugarloaf és a Nemzeti Színház helye

2009. november 29., 11:30 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Hello, itt egy gyöngyszem, szerény személyem szereplésével. A klip a 90'es évek végén készült, sok, sok budapesti helyszínen forgatva. Van köztük olyan (a Nemzeti Színház hűlt helye), ami már azóta nem is létezik ilyen szempontból. A teljesség igénye nélkül: Margit-sziget, Orczy-kert, Budai-vár lépcsők, Mexikói út - Kacsóh Pongrácz gyalogos aluljáró, miegymás. Jó szórakozás volt a forgatás, a zenekar ma is aktív, ez még a mainstream előtti "szűz" időkből való. Hajrá, hajrá.

- írta Beastie és mindennel egyet értek. Egyébként mindenképpen érdemes megnéznie az 1998-as klipet azoknak, akik már csak a csajos felállásból ismerik a bandát és nem a Süsis időkből.

 

Lesz-e aquapark Kőbányán? Miket bontanak Józsefvárosban? Mi van az Allee-val? - kérdések hétvégére

2009. november 28., 15:35 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Íme egy újabb csokorra való, Urbanistához érkezett, megválaszolásra váró kérdés:

Sadia: Ezekről az üres telkekről illetve házbontásokról tudsz valamit?

Dezső: Olvastam a blogon a Bérc u-i Vida villáról és eszembe jutott, hogy nagyon régóta érdekelne, ki építette és ki lakott a Bérc u. másik felén magasodó, tornyos, várszerű, piros téglás villában. Tudtok erről valamit?

Tovább

Van nekünk ilyen szép aluljárónk? Már nincs

2009. november 28., 10:51 Módosítva: 2014.06.30 15:55
Szerémi aluljáró - közvetlenül a felújítás után2 Szerémi aluljáró - közvetlenül a felújítás után

 

Csatoltam néhány fotót a Szerémi út elején lévő aluljáróról. Hát van nekünk ilyen szép aluljárónk? Válasz: már nincs. A hajléktalan pár azonnal visszavette, a tagekre pedig egy hetet kellett várni.

- írta a levelet egy kedves olvasó, aki kérésemre küldött pár fotó a "helyreállott" állapotokról is. Az igazsághoz hozzátartozik, bő egy hetet lapultak a fényképek az Urbanista postaládájában, szóval lehet, hogy azóta minden szép és jó, de nem tartom valószínűnek.

Tovább

Demszky Gáborral az óvóhelyen. A távhő a legolcsóbb fűtési mód és takarékoskodni is lehet vele

2009. november 27., 13:04 Módosítva: 2014.06.30 15:55

FŐTÁV Zrt. - Sajtótájékoztató képekBár megígértem, hogy twitteres közvetítés lesz a mai Távhő-sajtótájékoztatóról, csak hogy az összes újságírót leterelték a föld alá egy óvóhelyre, ahol nem volt térerő. Igen, tudom, ennél egy általános iskolás is jobb kifogásokat talál ki a lecke meg nem írására, de ez az igazság. Itt van kárpótlásul egy beszámoló, melyből kiderül,hogy Demszky körül fogy az oxigén, hogy a Távhőt vezető Kovács Lajos jó csóka és hogy milyen az ÖKOPlusz.

Tovább

Főtávos referenciaház-bejárás, meg egy izgalmas bejelentés reménye - online közvetítés

2009. november 27., 07:02 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Mivel ma amúgy is ott kell lennem a Főtáv sajtótájékoztatóján az Attila utcában, gondoltam rittyentek mellé egy twitteres közvetítést is, ha már egyszer azt ígérik, nagy bejelentésre készülnek. Ha tényleg érdekes lesz, akkor írok belőle egy beszámolót is, addig is kövessétek figyelemmel az eseményeket itt.

Frissítés: na ez a közvetítés is elmaradt, de most nem én bénáztam el. Magyarázat itt.

Vadkempingezők a Tabánban. Hol van a tolerancia határa?

2009. november 26., 11:39 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Vadkemping a TabánbanMa már nem kerül sokba egy sátor, sőt akár ingyen is beszerezhető (és itt nem a "teherautóról leesés" esetére célzok, hanem arra, hogy van egy csomó külföldi, aki nem vesződik azzal, hogy hazavigye a filléres betyárbútort). Ez eléggé átalakította a hajléktalanok életét is, én kapásból 4-5 helyet tudok ahol a közelmúltban sátrat vertek (egy időben a Pillangó utcai metrómegállóval szembeni parkban volt egy kis tábor, aztán elég sokan tanyáznak a Szentmihályi út melletti erdőben és még sorolhatnám).

Bár az Urbanista-olvasók szavazatai alapján nem a legnépszerűbb szálláshely, azért sokan választanák a parkokat, ha hajléktalanok lennének. Na de a Tabánban egyelőre még nem találkoztam velük. Géza bácsi viszont igen:

Tovább

37 négyzetméteres telket árulnak a II. kerületben. Nem csak az elhelyezkedése különleges, de a beépíthetősége is

2009. november 25., 10:20 Módosítva: 2014.10.05 15:31
3

37Egy elég fura, apró telek hirdetésére hívta fel a figyelmemet Csokis, amely felvet pár kérdést. Mondjuk, hogy hogyan lehet 2x40 négyzetméteres házat építeni egy 37 négyzetméteres telekre? Vagy hogy ezek szerint mindenkinek, akinek a telke sarkában egy víz-, gáz-, villamos, miegyéb berendezés van, annak lehet, hogy egyszer csak egy lakóház épül a kertje végébe? Esetleg, hogy megbízna-e ön egy Doktor Steve nevű, Ingatlangyárnak dolgozó ingatlanosban? Na de mellébeszélés helyett jöjjön a lényeg a Törökvész útról, amiben minden benne van:

Tovább

Elindult az Urbanista-közösség az Indán

2009. november 24., 17:34 Módosítva: 2014.06.30 15:55
kozosseg.png

 

Hölgyeim is Uraim, amikor nem túl viccesen azt írtam a nap képe posztok végére, hogy "és egyből idekerültök a jobb hasábba. (Mármint a képetek.)", akkor még nem sejtettem, hogy hamarosan tényleg odakerülhettek. Ti magatok is.

Az inda.hu/blog.hu legújabb fejlesztését ugyanis többek közt épp az Urbanistán tesztelik, hogy vajon fertőz-e, nem okoz-e kiütéseket vagy nem válunk-e használatától zombivá. Hogy az esetlegese mellékhatásokon kívül valójában mire jó, azt még pontosan nem tudom, de könnyen lehet, hogy a bloggal kapcsolatos kérdéseket hatékonyabban lehet majd ott megtereferélni, ahelyett, hogy szétszpemelnénk vele a kommenteket. Vagyis ami engem illet, a szolgálati közlemények rovatot úgy ahogy van átpakolom majd oda (már ez is ott jelent volna meg, ha nem pont arról szólna).

Na tehát indaközösségre fel! Tessenek kérem csatlakozni.

Miért mászik Páty Telki nyakára? Hiába a tudatos településfejlesztés, ha a szomszéd belerondít a terveinkbe

2009. november 23., 09:28 Módosítva: 2014.06.30 15:55

http://kep.index.hu/1/0/120/1207/12079/1207989_df68318077379db5761575f49fd1f926_wm.jpgA magyar kaszinóváros ügye kezd olyan lenni mint valami atomhulladék-temetőé - egymás után bukkannak fel újabb helyszínek, a helyiek pedig mindenhol tiltakoznak, pedig úgy tűnik, tetszik nem tetszik, egy ilyennek épülnie kell. Mint az az Indexen megjelent elemzésből is látszik, a legújabb helyszínen - Pátyon - még az elhelyezés is olyan nukleáris létesítményre emlékeztető lett: jól nekinyomva határhoz, a szomszéd (jelen esetben Telki) nyakába telepítve.

Mivel a terület sportövezeti besorolással szerepel, nagyon sokáig golfpálya fedőnéven ment a dolog, de ennek csak annyi köze volt a valósághoz, mintha valaki Pietro Bono névre keresztelt volna tavaly egy tarlórépa-betakarító gépet, csak hogy támogatást nyerhessen a Reneszánsz év keretében. Ez ugyanis nem golfpálya, hanem egy gigantikus ingatlanprojekt szállodákkal, konferencia-központtal, éttermekkel, bevásárlóutcával, aminek lehet hogy valamelyik végében hagynak egy kis pázsitot is pár lyukkal.

Tovább

Mikor újítják fel a Városligeti-tavat? Miért nincs rendes neve a Bazinagy körútnak? Hol lakott az SS-vezér? - kérdések hétvégére

2009. november 21., 11:27 Módosítva: 2014.06.29 12:23

Hölgyeim és Uraim, folytatjuk az "olvasó kérdez és aztán meg is válaszoltatjuk vele a kérdést" rovatunkat. Vagyis lássuk mivel fordultatok az Urbanistához, amelyre sajnos nem volt időm/erőm/intelligenciám válaszolni. Úgyhogy most Titeket kérlek, ha tudjátok a megfejtést, kommenteljétek ide.

Tovább

Izgalmas fények a Róbert Károly körúton

2009. november 19., 20:52 Módosítva: 2014.06.30 15:55

Miközben mindenki az Erzsébet híd díszkivilágításával van elfoglalva joggal, egy másik építmény is új fényeket kapott a közelmúltban. A Róbert Károly körúton, nagyjából szemben kedvenc törpe-felhőkarcolómmal és a furán ablakozott Domus-szal épült fel az Uniqa új székháza. Elsőre semmi különös nincs, az irodaháznak arra járó ismerőseim legfeljebb foszöld színét és "szocreál mintázatú" burkolatát említették. Hanem Nak felfedezte, hogy éjszaka egész különös arcát mutatja és átmegy színváltósba - és csinált róla pár fotót.

Tovább

Szaladjatok Erzsébet hidat fotózni!

2009. november 18., 20:07 Módosítva: 2014.06.30 15:55
retekblog: Mátrix a pilléren

Akinek az Indexen vagy az Indafotó blogjában nem jött volna szembe az Erzsébet híd, az most kapja a gépét és rohanjon fotózni! Az új díszkivilágítást kapott Bözsinél nincs is jobb fotótéma per pillanat a városban, ennek ellenére úgy tűnik még csak Retek ismerte fel (újra) a benne rejlő lehetőségeket. Szóval irány fényképezni, feltölteni és a fotókra tegyetek erzsébet_híd, díszkivilágítás és urbanista címkét is! Péntek reggel válogatnak az Indafotósok, úgy hogy még másfél éjszakátok van, hajrá!