26 szobás lakást árulnak az Üllői úton

2008. október 21., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Nem csalás, nem ámítás, nem kastély, nem iroda (még ha most épp az is működik benne). Ez kérem egy lakás a Józsefvárosban 26 szobával. Kényelmesen elférne benne Johann Sebastian Bach a húsz gyerekével, vagy két focicsapat cserejátékosokkal, esetleg egy egyfős olimpiai kalapácsvető-küldöttség 25 kísérő sportpolitikussal. Mindez a teljes első emeleten, 504 négyzetméteren, 130 millióért.

Tovább

Luxus a nyóckerben. A legszegényebb kerület legfényűzőbb lakásai

2008. október 20., 09:37 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Aki nem felvágásból akar luxuslakásba költözni (ööö van egyáltalán ilyen?), annak teljesen felesleges felkapott kerületek felárát megfizetnie. Ugyanazt a minőséget megkaphatja jóval olcsóbban a VIII. kerületben, amelynek a neve ugyan nem cseng még olyan jól, de luxus az itt is ugyanolyan luxus (nem úgy, mint a luxuspanelek esetében). Lássuk mit vehetünk kétszázmillióért az egy időben legszegényebbnek is mondott kerület Palotanegyedében (vagyis a Kis- és a Nagykörút közötti területén).

Tovább

Vegyünk kétgenerációs családi házat az V. kerületben!

2008. október 20., 07:43 Módosítva: 2014.06.30 15:50

El tudnak képzelni egy családi házat a Váci utca szomszédságában? Aki sem a belvárosi nyüzsgésről, sem a saját családi ház előnyeiről nem akar lemondani - és épp van felelsleges 370 milliója -, az vehet egy remek házat magának az V. kerületben. Két nagy lakás, de a padlástér is be van építve. Amúgy lehet, hogy a nyájas Urbanista olvasók is megfordultak már benne, mert az aljában egy étterem működött. Esetleg ráismer valaki?

Félrecsúszott lépcső a Nyugat-Magyarországi Egyetemen és további rémisztő képek

2008. október 19., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Koós Miklós 10 mondat, amit (nem) szeret hallani egy kivitelező című remek blogbejegyzését már olvastuk korábban is (amúgy érdemes végigfutni az egész tízmondatos sorozatot) és tetszett az illusztrációja is. Igaz, akkor még saját, javíthatatlan kleptomániánkból fakadóan feltételeztük, hogy a valahol Ingusföldön készült képet ő is a neten találta. Aztán a buheraajtókkal, -ablakokkal és -lépcsőkkel foglalkozó posztunkhoz odakommentelte a megfejtést: a lépcső a soproni egyetem területén található. (Nagyításért katt a képre, hogy lehessen látni, milyen szép szerves egységet alkot a lépcső, az ajtó beillesztése és a két szellőzőrács!) És ha már ilyen szépen coming outoltunk a kleptomániánkkal, akkor büsszkén idelopunk még pár fényképet a Dark Roasted Blend gyüjteményéből. Néhány kép alább és persze várjuk a további tippeket!

Tovább

Szórakoztassuk saját házunk fotójával kollégáinkat. Hatmilliós buhera

2008. október 18., 10:25 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Komolyan azt hittük, hogy ilyen csak az interneten keringő, "Nagyon vicces!" topic-kal céges levelező rendszerekre küldött, milliószor forwaldolt e-mailekhez csatolmányolt fényképeken van (mint amilyen ez is itt balra). De nem! Létezik ennyire bénán ablakkeretbe vágott ajtó, sőt meg is lehet venni 6,1 millióért a pesti agglomerációban. Vigyázat! Az ingatlant Habuczki Ilona árulja, úgyhogy senki ne lepődjék meg, hogy olyanok vannak a hirdetésben mint "kecske-legelészet" vagy hogy a friss levegő "hab a tortán". Következzék a gyömrői ház képe és leírása, na meg egy csomó ingatlantragédia fotója a Dark Roasted Blend gyűjteményéből, hogy mindenki értse, miről is beszélünk.

Tovább

Hol teleljünk át Budapesten, ha hajléktalanok leszünk?

2008. október 17., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Merlot: hajléktalanHa olyan lesz a világválság, mint nyolcvan éve, akkor a revolverboltok mellett a hajléktalanszállókban lesz a legnagyobb tülekedés. Nem árt eljátszani a gondolattal, hogy mit csinálunk, ha a főbérlő utcára tesz minket. Egy verőfényes nyári gazdasági összeomlás nem lenne rossz, de most épp a télbe gyalogolunk bele, szóval jó, ha fedél van a fejünk felett. Ingatlanblogunk felteszi a legingatlantalanabb kérdését: Ön hol telelne át ha hajléktalan lenne?

Tovább

Graffitik a világválságról. Street art és az Októberi Sajnálatos Események 2.

2008. október 16., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Bár meg voltunk győződve, hogy éjjelente banki középvezetők tag-elik tele a Nagykörutat, elméletünk most megdőlni látszik. Egyelőre nagyon lanyhán reagálnak a graffitisek a világválságra. A legszebb rajzot ClaireZ lőtte az összeomlott Washington Mutuel egyik fiókjánál. Az csak a nagyításon látható, hogy a piros vonal a járdán is folytatódik, bele a kanálisba. Nem rossz az a rögtönzött címlap sem, amit az USA Today utcai automatájára firkáltak fel (lásd alább).

Tovább

A Birodalom visszavág. Olvasóink szerint ezek az épületek illenének leginkább a Star Warsba

2008. október 16., 07:10 Módosítva: 2014.06.30 15:50

b0mb: MüPa messziről

Lágymányosi híd, Művészetek Palotája, Rendőrpalota és még egy csomó minden más Százhalombattától Bécsig, de persze főleg Budapestről. Többek közt ezek a válaszok érkeztek e-mailben, kommentben és más blogokban az egy héttel ezelőtti kérdésünkre, mely így szólt: Önök szerint melyik épületünk szerepelhetne a Csillagok háborújában? Lássuk, hogy az ott bemutatott helyszíneken kívül hol tudnánk elképzelni jeleneteket a Csillagok háborújából! 

Tovább

Street-art és a gazdasági világválság

2008. október 15., 09:55 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Bár azt már tudjuk, hogy a világválság nem kímélte meg a művészetet sem, arra nem számítottunk, hogy a street-artba is ilyen hamar belopja magát. A wooster collective-en megjelent síremlék az elhunyt gazdasági boomot gyászolja, melyet a koszorúk számából ítélve sokan szerettek. Természetesen az Urbanista egész szerkesztősége nevében ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket, bár személyesen sajnos nem volt szerencsénk ismerni az elhunytat. (Olvasható felbontásért katt a képre!)

"Hogy tovább szőjük egymás szekerének beindulását." Ingatlanirodalmi állócsillagok 2.

2008. október 15., 08:24 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Azt hittük, ha hülyén fogalmazott ingatlanhirdetésekről van szó, senki nem érhet Matus Mariann nyomába. Hanna szerint vele egyenesen "Parti Nagy Lajos teszteli az életben egy új regényszereplőjét". Ám a katona fehérben csak ennyit fűzött hozzá: "Ez ipari tanuló Habuczki Ilonához képest!" Belenéztünk hát, mit tud a versenytárs, és rá kellett döbbenünk, hogy van ingatlanos széppróza és líra Matuson túl is! A több mint hétszáz művet felölelő életmű feldolgozása még várat magára, mi csak szemezgettünk belőle. Jöjjön hát a "kétéltű fűtés", a "bővítés vizuális látással" és a "munkalehetőséggel tarkított közlekedés".

Tovább

Reklámháló, homlokzatfelújítás, felelősség. Ismét a párducmintás házakról

2008. október 15., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: IMG 2880Tegnap megjelent az Urbanistán egy rövid szösszenet a felállványozás/reklámhálózás után is rondán maradt házakról. Azóta megszólalt a témában egy érintett is: BDzsH, aki nem csak egyik kedvenc blogunknak, a Városképpnek a bloggere, de épp ezen a területen is dolgozik. A teljesség kedvéért bemutatjuk az ő véleményét is a témáról, ami egy kicsit más. Íme:

Bocsánat, de szólnék! Én történetesen egy ilyen típusú homlokzatfelújításokkal is foglalkozó reklámipari cégnél dolgozom. Így van alkalmam rálátni ezekre.

Tovább

New Yorkban még van VHS-kölcsönző. És Budapesten?

2008. október 14., 09:57 Módosítva: 2014.06.30 15:50

VHS Lives! by .michael.newman.Több New York-i város- és ingatlanblog átvette ezt a posztot. Igazából semmi különös nincs benne, csak egy videotéka. Ami érdekessé teszi, az az, hogy a bejegyzés tegnap (vagyis 2008 októberében) készült és ez a kis kölcsönző csak VHS-t kínál, DVD-t nem! Úgy látszik New Yorkban erre még van kereslet. És Budapesten? Igazából hosszas tanakodás után sem jutott eszünkbe egyetlen, csak VHS-t tartó kölcsönző sem. Pedig biztos van. Tudja valaki, hogy hol?

Rút bőrbetegség fertőzi a pesti házakat?

2008. október 14., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: IMG 2875Ha én lennék az Andrássy út 3., valószínűleg egyik éjszaka megszöknék a helyemről és átsétálnék mondjuk a Bazilika elé. Itt ugyan a Bajcsy forgalmának elzárásával elég nagy esélyem lenne, hogy rövid időn belül lebontsanak, viszont nem kapnám el azt a ronda bőr- (ne adj Isten nemi) betegséget, amit az Andrássy 1. Hogy fertőző, az tuti, mert nem ez az egyetlen foltos ház a környéken (lásd kép). Vagy más oka van a randaságnak?

Tovább

Szép józsefvárosi utca baromi ronda világítással

2008. október 13., 14:30 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: krúdy utca 115Egyik kedves utcánkról a VIII. kerületi Palotanegyedben fekvő Krúdy Gyuláról írt levelet nekünk patt anni. Kérdésére a válaszunk röviden annyi, hogy: de igen.

sziasztok! van egy utca, amit nagyon szeretek. ez a krúdy utca ami a nyóckerben van, de nem nyóckeres, sőt nagyon szép. ami viszont nagyon csúnya neki, az a világítása. egyszerűen ronda minden falra szerelet lámpa. pedig egyik ház szebb mint a másik. egyébként ezek a lámpák folytatódnak a körúton is azon a részen, haol az a csirkelopó gyerek szobor van, meg az a másik, amit csak úgy hívunk, hogy a pedofil álma. na de a lényeg. nem akartok írni róla??? pusziii patt anni

Tovább

Villamosmegálló mint a város ékessége

2008. október 13., 12:30 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Külön posztot érdemelne, milyen műalkotásokkal próbálták már díszíteni az önkormányzatok a körforgalmak közepén fekvő holt teret a szobroktól a szökőkutakig. Villamosmegálló tudtommal még nem szerepelt köztük. Pedig a Subarquitectura építménye az, és történetesen gyönyörű. Teljesen feldobja a négyszázezres spanyol Alicante - a fotók tanúsága szerint a szép sétány ellenére is elég randa - negyedét. 800 lyuk 5 méretben, 25 tonna acél és jó sok kép alább.

Tovább

Merre megy az ötös metró? És a hatos? Ja és a hármas? Földalattivasút-tervek Budapesten

2008. október 13., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Leküzdve, hogy helyenként a felháborodás, helyenként röhögőgörcs kerítsen minket hatalmába, tökéletes pókerarccal bemutatjuk az összes általunk ismert eddigi metróelképzelést - se kritika, se vélemény. Bár elsősorban mi is a felszíni tömegközlekedés fejlesztésének vagyunk a hívei, de gondoltuk az autóalagutakhoz hasonlóan elég sokakat érdekel, hogy milyen tervek születtek a főváros földalatti vasúthálózatának fejlesztésére. Jöjjön tehát múlt, jövő, egy csomó térkép és ráadásnak egy hatos metró közelében hirdetett albérlet.

Tovább

Megválasztották a legszebb utcai szemetest

2008. október 12., 17:59 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Keszei István képen látható műve nyert az Öko-Kord és a MOME közös szelektívhulladékgyűjtő-pályázatán, melyről már többször is írtunk. Hogy az internetes szavazásra mennyire hatott, hogy pont ez a modell szerepelt a felhívás illusztrációjaként is, azt nem tudjuk, mindenesetre jól néz ki. Gratulálunk! Bízunk benne, hogy hamarosan megjelennek a közterületeken is az új gyűjtők. A pályaművek és az azok alapján készült makettek megtekinthetők a Desidea Studioban „A hulladék helye” című kiállításon (1061 Budapest, Paulay Ede u. 25-27. H–P 10.00–18.00, Szo 10.00–14.00), és egyelőre az Öko-Kord honlapján is. Reméljük a makett is újrahasznosítható anyagból készült, és ha a kiállitás után már nem kell, szelektíven dobják majd ki. Bővebben: greenfo.hu

Megfejtettük a Google-titkát: megvan a Szurmay sétány

2008. október 12., 07:40 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Mint arról korábban hírt adtunk, a Google Maps tervezett egy új budapesti utcát és még el is nevezte. Hétvégén kiderült, hogy erős jóstehetsége van a cégnek, mert szombaton valóban átadták a Szurmay Sándor sétányt. Sőt még domborműves emléktáblát is avattak a bárónak, aki nem csak hadvezér meg háborús hős volt, hanem hadászati művek mellett könyvet írt a hüllőkről, az okkultizmusról és a horgászatról is. Az útvonal persze nem arra vezet, amerre a GM mutatja (vagyis keresztülvágva egy színházon meg egy főiskolán), hanem, ahogy mi gondoltuk, arra merőlegesen. (A hóesős éjszakai kép feltételezem nem az átadáson készült, de nem találtunk mást hirtelen.) Amúgy tud még valaki olyan nem létező utcát, amely rajta van a Google Mapson? Az Urbanista-olvasók már küldtek párat, lásd alább:

Tovább

Hárommillióért irodaház vagy üzletközpont. Árulják az ipolysági zsinagógát

2008. október 11., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Na persze aki kicsit is járatos földrajzban, az tudhatja, hogy Ipolyság közvetlenül a határ túloldalán fekszik. Vagyis a szenzációhajhász címünkben (és az ingatlan.com-os hirdetésben) szereplő, 3.032.000-es összeg szlovák koronában értendő. Igaz, átszámolva a 24,5 millió forint sem tűnik soknak a város központjában épült kétszintes, közel nyolcszáz négyzetméter alapterületű épületért. (A wikipédia szerint városnak egykor három zsinagógaépülete volt, ma kettő van - a másikban múzeum működik.) Itthon ugyan nincs eladásra hirdetett zsinagóga, de ígéretünkhöz híven (igaz, kicsit késve de) bemutatjuk azokat az átalakítási, újrahasznosítási példákat, amelyeket az Urbanista-olvasók ajánlottak figyelmünkbe egy korábbi cikkünk nyomán. Könyvraktárak, tévéstúdiók, kultúrközpontok.

Tovább

Tovább lobbizik nálunk a világ egyik leggazdagabb kitalált embere

2008. október 10., 18:20 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Természetesen a Star Wars-os postunk után sem csillapodott a Batman-láz az Urbanistán. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen nagyon befolyásos személyről van szó! A Forbes magazin által összeállított leggazdagabb kitalált személyek listáján Bruce Wayne (vagyis a Denevérember) a nyolcadik helyen áll. (Nem kamu. A nagynevű gazdasági lap tényleg összeállított tavaly egy ilyen top15-öt, az első helyen Dagobert bácsi van.) Engedve lobbistái nyomásának, tovább folytatjuk gothamos-horroros sorazatunkat: Batman-hangulatú budapesti épületek mellett ezúttal egy szentendrei is helyet kap. Vegyük őket sorra.

Tovább

Lánclevelekkel és borzalmas szóviccel a rakpartért

2008. október 10., 11:27 Módosítva: 2014.06.30 15:50

darthwalk: DSC 2948 RakpartA fenti megjegyzéssel jutott el hozzánk az az aláírásra váró nyilt levél, amelynek címében körülbelül 35 "efvé kettőspont" szerepelt. Így aztán mire ideért, az ékezetes magánhangzók elenyésztek belőle, és olyan szavakkal volt tele, mint bszkk, mkdtetst, nhn. Ennek ellenére sikerült rekonstruálnunk az üzenetet, amit véleményünk szerint Demszky Gábornak címeztek, és a budai alsórakpart sétálósításáról szól. Ha rosszul dekódoltuk, és közben hadüzenet az USA-nak, akkor bocs. A levél alant olvasható:

Tovább

Melyik Budapest legklasszabb irodája? Kezdjük egy tetőbe zuhant cethallal

2008. október 10., 10:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: A felállványozott bálnaMélyen tisztelt Hölgyeink és Uraink! Új sorozatot indítunk az Urbanistán, ezúttal érdekes irodákról. Olyanokról, amelyek valamilyen szempontból különlegesek: nagyok, kicsik, furcsák, díszesek, nagyon régiek, nagyon modernek, elegánsak, minimalisták vagy épp egy bazi nagy cethal zuhant a padlásterükbe. Kezdjük mondjuk az utóbbi kategóriával: ilyen például a Grey Budapest irodája az Andrássy Palace-ban
 

Tovább