Budán tovább élnek az emberek mint Pesten. Legalábbis az ingatlanhirdetések szerint

2008. november 2., 09:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Eddig csak szépirodalmi gyöngyszemeket mutattunk be a magyar ingatlanhirdetésekből Habuczki Ilonától Matus Mariannig, ám most következzék egy népszerű-tudományos szerző. Pálóczi Antal elsősorban egészségügyi és tőzsdei tanácsokat rejt ingatlanhirdetéseibe. Kezdjük rögtön egy sokkoló kijelentésével:

a budai kerületekben, mint tudjuk a statisztikai kimutatások alapján, hosszabb a várható élettartam

Tovább

Jogellenes építkezés Újbudán? Tovább dagad a Dinnye utcai botrány - napi linkek

2008. november 1., 16:14 Módosítva: 2014.06.30 15:50

A képen látható ház a kedves olvasók szerint hatemeletes vagy négy? Az építtető Épkar Zrt. szerint négy (+két tetőszint), a környék lakói szerint viszont hat. (A kérdés megválaszolása elég fontos lenne, mert engedély állítólag csak az előbbire van.) De az ott élőknek nem csak az a baja, hogy nem látják a tetőteret, hanem az is, hogy a tervek alapján beépül az előkert is - ami pedig szerintük szintén jogellenes. Egy hónapja blogot indítottak az újbudai Dinnye utca és az Ulászló utca sarkán zajló építkezés ellen. Azt ígérik, hamarosan molinók kihelyezésével és sajtótájékoztatón adnak hangot nemtetszésüknek. Addig is további hírek a Dinnye utcáról a blogjukban (no meg az Urbanistán), alább pedig ingatlanos, építészeti és városos linkek mára.

Tovább

Átépítik a Nemzetit. Vajon az új is bordélykék színű lesz?

2008. november 1., 09:05 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ha valamelyik nyájas olvasónk már egy ideje külföldön él és még ott is marad egy darabig, esetleg évtizedes börtönbüntetésének derekán jár, ugyancsak meg fog lepődni, mikor pár év múlva ismét a Blaha Lujza térre téved. Ugyanis nem csak a Corvin és szomszédja, az Europaeum újul meg, de a Nemzeti Szálló is. Kaptunk egy sajtóközleményt, amely szerint a hotel ma bezár, és csak júniusban nyit kit, de akkor aztán megújulva kívülről-belülről, mint az Accorhoz tartozó MGallery szállodakollekció tagja. Egyébként már a megnyitásakor (1896-ban) is elég menő lehetett, hiszen olyan műszaki megoldások voltak benne, mint „központi gőzfűtés”, „hidraulikus villamos felhúzógépek”, „tűzálló ruha- és fehérneműraktár”, illetve "hideg-meleg vízvezetékre épülő angol mosdóasztalok”. Ami minket impotenciális vendégeket érdekel, az inkább a külseje.

Tovább

Kinek hogy tetszik az új Városháza Fórum terve? - napi linkek

2008. október 31., 21:57 Módosítva: 2014.06.30 15:50

http://index.hu/cikkepek/0810//kult//Egeraat4.jpg

Egeraaték nem csak tetőbe zuhant bálnát tudnak tervezni, hanem ilyen hogyishívjákot is. A Városháza Fórum egy olyan konferenciaközpontos zöld dolog lesz, a Városháza park, a tűzoltóság és a Merlin helyén, amiről egyelőre úgy tűnik a megrendelők sem tudják pontosan, hogy mi. "Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják." - írja róla az Index. Mindegy majd meglátjuk, maga az épület tetszik így madártávlatból. Még több mai link Budapesetről meg alább.

Máris beázik a tető Kelenföldön (máv)
House-Theatre - Budapest VI., Izabella utca 75. (utazó)
Ejnye Főváros és Fővárosiak! (kihasználatlanul)
Önkormányzati magántulajdon? (korrektor hsz)
Köztéri órák Budapesten (katatones)
Átadták a katyni mártírok parkját (múlt-kor)
Száz évig ott fog rohadni a Tüskecsarnok (sportgéza)

Celebsorozatunk mélypontja: Szabó Győző szobra a Rákóczi úton

2008. október 31., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: 100 0807Ide süllyedt kérem a nagy reményekkel indult Celeb a falon sorozatunk. Ez az izé egyrészt nem szobor, másrészt nincs a falon, ami pedig a hasonlóságot illeti, nos... ha szembe jönne az utcán, nem az lenne az első reakciónk, hogy "né' má', ott a Szabó Győző!". Mindennek ellenére elfogadtuk, mert nekünk nagyon tetszik!

Testalkata, rőt szakálla, tengerészcsíkos pólója és a művész védjegyévé vált hamiskás mosolya egyértelművé teszi kiről is van szó. Arról nem is beszélve, hogy Szabó Győző is vizsgázott hajóskapitány, miként az az alábbi fotón látható. Kíváncsiak vagyunk, mikor kerül a mozikba vele a magyar Kincses sziget... 

Tovább

450 négyzetméteres Kós Károly-lakás paneláron?

2008. október 31., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ekkora Kós Károly tervezte lakása legfeljebb a madaraknak van az Állatkertben. (Persze a  Wekerletelep később róla elnevezett terének nem minden házát a mester tervezte, de az ő személyes irányításával dolgozott a többi kilenc építész is.) Igaz, a hirdetést olvasva kiderül, hogy a címben szereplő 450 az nettó 365 nm és a hat (máshol hat és fél) szobás lakásnak van némi hátulütője is. Szauna ugyan be van építve, de 165 nm nincs. Ha csak a jelenleg is hasznos részt nézzük, akkor már nem is olyan panelos az ára.

Tovább

Ford-oltár a VII. kerületben. Illusztráció a Szép új világhoz

2008. október 30., 18:30 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: Brand New World 2Miután tegnap bulváros ámokfutást tartottunk az Urbanistán falra került celebektől az állatos pornóig, egy szépirodalmi képpel szeretnénk helyrehozni a dolgot. Olvasta valaki a Szép új világot? Ez a pesti háztető nyugodtan lehetne a címlapján. Abban van ugyanis, hogy az Úr szerepét néhány száz év múlva Ford veszi át (persze ez angolul azért jobb: Lord-Ford). Ez meg itt épp olyan mint egy Ford-oltár. (A Károly körúton van, az ex-Filmmúzeum felett.) /Nagyban szebb. Katt!/ Na ezzel a mára rendelt kultúra megvolt, jöhetnek a celebek

Celebek a falon: Csányi Sándor egy Károly körúti domborművön

2008. október 30., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója

A közelgő világválság legbiztosabb jele, ha Csányi Sándorról előbb jut eszébe olvasóinknak a bankár, mint a színész. Az OTP-vezér ezen a műalkotáson rohamsisakban, vállán puskával védi a kisrészvényes magyar anyákat. Hetyke bajuszkája arra utal, hogy fiatalkori képét látjuk, de kerek feje, szűkvágású szemei és kérdőre vont szemöldöke elárulja ki is lehetett a modell. /további képek a domborműről és Csányi Sándorról alább/

Tovább

Piknik a rakparton. Épül a világ legferdébb tornya. A vidék WestEndje - napi linkek

2008. október 29., 21:20 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Nagyon klassz kollektív fagyoskodásra invitálunk mi is mindenkit november másodika, vasárnapra a Batthyány térre. 'Hajdanán köves volt, gyalogosok és lovak jártak rajta' - írja a demagóg szöveg - de nem baj, így kell ezt, hogy, ha nem is konkrétan az alsórakpart lovasforgalma miatt, de sírva menjen a tudatos magyar.

- kezdi Solaitid a városképp blogon arról a piknikről, amely ezúttal nem a körúton, hanem a rakparton lesz. (Gyalogosítási terveiről amúgy már mi is írtunk.) Az alábbiakban pedig további érdekes városos, építészetes, ingatlanos linkek mai adagja következik.

Tovább

Huncut puttók. Állatos pornó egy Vörösmarty téri házon

2008. október 29., 16:55 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Annyira szerettem volna egy celebet fotózni valamelyik házfalon, hogy estére teljesen elzsibbadt a nyakam a sok felfelebámulástól, de sajnos nem találtam csak ezt. Tudom én kérem, hogy birkanyírás folyik ezen a remek Révész-Kollár házon a Vörösmarty téren. Az olló is ott van. Na de ebben a pozitúrában? Biztos, hogy ez a leghatékonyabb testhelyzet a gyapjúnyíráshoz?

Nálamnál kevésbé piszkosabb fantáziájú olvasóink értelmezhetnék mi is történik ezen az alkotáson. Vagy ez esetleg a Laokoón szoborcsoport ausztrál változata, kígyó helyett birkával? (Nagyításért katt a képre)

Valaki maga mos a Hotel Astoriában, azután kitereget az erkélyre

2008. október 29., 13:50 Módosítva: 2014.06.30 15:50

~dá~: 100 0784Nem az Astoria az első számú hotel Pesten, de azért azt sem gondolnám, hogy a szobákban szériafelszereltség a mosógép. Vajon ki lehet az, aki a négy csillagos hotel ötödikén teregeti ki a ruháit a kiskörúti jó levegőre? Egy mulató playboy, aki összehányta magát, és nem szerette volna, ha kiröhögi a szobaszemélyzet (így viszont a fél város látta, ahogy tereget)? Esetleg egy tisztes üzletember, aki a mosónőkre bukik, ezért megkérte a luxuslotyót, hogy öblögessen el valami színeset?

Akinek jobb ötlete van, az írja meg!

Celebek a falon. Százéves Váncsa István dombormű díszít egy pesti házat

2008. október 29., 07:40 Módosítva: 2014.06.30 15:50

- Ajánlhatom esetleg erre az üres falszakaszra ezt a bézsárnyalatú palmettastukkót?
- Nem is tudom... Én inkább valami Váncsa István-szerűségre gondoltam...

Lehet hogy így került helyére az a szép dombormű, amelyet Kambekk, a városjáró bloggere fotózott és levelet is küldött hozzá:

Tovább

A szemetesek energiája világítja meg az utcát - napi linkek

2008. október 28., 17:10 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Állítólag volt a Baross utcában egy presszó, ahol a csapos egy spongyával rendszeresen, kötelességtudóan letörölte a kifolyt löttyöket a pultról, majd azt egy pohárba csavarta belőle. Aztán esténként mindig beállított egy matematikatanár, aki megitta. Nagyjából ezen az elven működik az a szép közterületi világítási rendszer is, amelyet Koreában találtak ki. A már lemerült elemeket beledobáljuk a hulladékgyűjtőkbe, ahol maradék energiájuk (amely egyesével semmire sem elég) összeadódik, és szépen megvilágítja a sétányt. Hát nem gyönyörű? Ennél szebb szelektív hulladékgyűjtőt el sem tudunk képzelni. Még több fotó a dailybest.hu-n, még több érdekes városos, ingatlanos, építészetes link pedig alább.

 

 

Tovább

Rózsa Sándor Káposztásmegyeren. Ebben a lakásban nem fogták volna el a pandúrok

2008. október 28., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Lehet, hogy pszichológushoz kellene fordulnom, amiért lakáshirdetésekről folyton száz-százötven évvel ezelőtti sorozatgyilkosok jutnak az eszembe, de most mit csináljak? Ez a kétszintes, kétbejáratos, kertkapcsolatos káposztásmegyeri kégli szerintem ideális betyártanya lenne. Amíg a pandúrok (akik megszokták, hogy a panellakásoknak csak egy kijárata van) dühösen nyomnák a kaputelefon melletti Rózsa (vagy Sobri, Vidróczki, Bogár, Angyal stb.) feliratú csengőt, addig a betyár a kertkapcsolatos bejárat mellé kötött sárga szőrű lovára kapna és elszelelne. De ez még mind semmi!

Tovább

A titokzatos Magyar Nemzet-Népszava-Magyar Hírlap-Népszabadság tengely

2008. október 28., 08:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

mufracsek: Ferrari F430 spider 042Mindig is enyhe önelégültséggel töltött el bennünket, mennyire jó városrendezős-ingatlanos összeesküvés-elméleteket tudunk gyártani. Elég csak az őrült tudóst felfaló húsevő növényre, a belvárosi házfoglaló brit titkosszolgálatra vagy a hulláit az ágy alá rejtő lakástulajdonosra gondolni. Amit azonban négy esküvő és a kutya nevű olvasónktól kaptunk, az túltesz mindenen. Szerintünk sürgősen pártot kellene alapítania. Mint írja:

Tovább

Másfélmillió üres üvegből építettek templomot Thaiföldön - napi linkek

2008. október 27., 16:43 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Katolikus szerzetesek még megmagyarázhatnák a miseborral: egyszer csak azon kapták magukat, nem tudnak bemenni spájzba a hittanos teába citromért, mert másfélmillió üres üveg elállja az útjukat. Na de hogy gyűlik össze ennyi palack egy thai buddhista kolostorban? A "Wat Lan Kuad" - magyarul Millió Palack Temploma - története 1984-ben kezdődött, amikor pár üres üveggel díszítették hajlékukat a szerzetesek. Aztán egyre többet kezdtek kapni adományként, végül annyi gyűlt össze, hogy megépíthették belőle saját templomukat. További fotók az inhabitat.com postjában, még több mai link Budapestről és más városokról pedig alább:

Tovább

Újabb 7 négyzetméteres lakást találtunk, ezúttal 600 ezer feletti négyzetméteráron

2008. október 27., 14:47 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ha nem is dőlt meg, meginogni látszik annak az erzsébeti lakásnak az elsősége, amely közel két hónapja Urbanista-rekorder a budapesti mikroingatlan-piacon. A trónkövetelő szintén hét négyzetméteres, a Krisztina körúton található, és teljesen rendben van, kifejezetten jól karban tartott. Rejtett hibáktól sem kell tartani - hét négyzetméteren nem nagyon lehet hova rejteni őket. Egyedi fűtésű (feltételezem nem cirkó), az 1500 forintos közös költsége pedig nevetséges.

Tovább

Hova menjen úszni télen a budapesti polgár? Címek, árak, méretek, nyitvatartási idők

2008. október 27., 08:00 Módosítva: 2014.10.05 17:07

Ahogy végigböngésztem a régebbi "mit hol" típusú Urbanista-bejegyzéseket a legjobb tüntetőhelyektől a VHS-kölcsönzőkön át a budapesti hajléktalanszállásokig, felmerült bennem a kósza gyanú, hogy talán nem ez érdekli legjobban az itt élőket. Úgyhogy most valami (ingatlanvásárlás szempontjából is) nagyon praktikus kérdés következik: hová menjünk úszni ősztől tavaszig? Mivel az elmúlt években Woody Allen "az úszás nem sport, az ember azért úszik, hogy ne fulladjon meg" elvét követtem, első körben személyes tapasztalatok helyett összeszedtem a legfontosabb neten található infókat. (Röhej, hogy nincs egy oldal, ahonnan egy az egyben lelophattam volna az egészet, úgy kellett összebogarászni, főleg innen, innen, meg innen).

Tovább

Mitől lehet szebb egy panelház? Például a cseréptetőtől

2008. október 26., 08:13 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Mivel dobhatjuk fel egy panelház látványát? Szigeteléskori színezéssel, változatos erkélybeépítésekkel, ipari robbanóanyaggal vagy cseréptetővel? Lássuk először az utóbbit. Kérdés persze, hogy szép-e a cseréptető panelházon, vagy olyan, mint majolika a Rendőrpalotán, napelem a Halászbástyán. A képen látható soroksári modellen ráadásul farácsos erkély is van. De szerintem egyáltalán nem rossz, sőt. Ha tényleg létezik luxuspanel, akkor biztos ilyenben van.

Tovább

Kellenek-e nyilvános vécék? Lepukkant közvizeldéktől a fotocellás luxusig

2008. október 25., 09:39 Módosítva: 2015.07.22 17:44

A legtöbb budapesti nyilvános vécé köré már McDonald'sot építettek, amelyekbe a járókelő kénytelen (ahogy a költő mondja) "bűntudatát rosszul leplezve arcán" beosonni pisilni. Ha igaz, amit a Greenfo ír (egy tényleg mutatós, a képen is látható nyilvános illemhely nívódíja kapcsán), akkor Budapesten 35 ezer emberre jut egy működőképes állapotban lévő, nyilvános vécé. Kérdés persze, hogy kellenek-e egyáltalán, vagy ezek is eltűnnek lassan, mint a telefonfülkék.

Tovább

Mit tegyünk, ha túl tágas a panellakásunk? Ideális hálószoba sorozatgyilkosoknak

2008. október 24., 09:23 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Ennek az óbudai tízemeletesnek a kilencedikén tényleg kihozták a maximumot az adottságokból. Az üvegtéglafalas leválasztás például nagyot dob rajta. Csak ez a dobogó vagy mi rejtély nekem. Vajon miért készít valaki ilyen (ahogy az ingatlanos írja) "fából készült faemelvényt" a hálószobájába? Talán a szörnyű belmagasság szédítette vagy valami szexbarlanggá próbálta varázsolni a hálót?

Tovább

Hétméteres belmagasság Rákoscsabán és további mennyezetrekordok

2008. október 23., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Rabbit: galeria2

Aki megszokta, hogy otthon elég lábujjhegyre pipiskednie ahhoz, hogy becsavarjon egy izzót a csillárba, annak alighanem tériszonya van már egy négyméteres belmagasságú lakásban is. Pedig ez a méret annyira általános Budapest régi házaiban, hogy öt méter alatt be sem vettünk senkit a válogatásba. (Na jó kivéve ezt az egyet, de ezt is csak azért, mert tetszik a Foxi Maxi-ábra a fürdőszobában). Jöjjenek tehát felfele tágas terek, és néhány olyan lakás, amelyik jóval magasabb mint amilyen széles.

Tovább

Hol találják a következő budapesti bombát? Az Urbanista tippje: Újpesten

2008. október 22., 11:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

fotó: index.hu

A tegnapi Margit-híd alatti rombolóakna mellett szinte nem is volt hír a XII. kerületi repeszgránát kiemelése. Meg amúgy is kezdünk hozzászokni, hogy mostanában havonta van bombariadó és kiürítés a városban. De vajon melyik kerületben lesz a következő? A helyesen tippelők között egyéves Urbanista-előfizetést sorsolunk ki! Történész olvasóink bizonyára előnyösebb pozícióból indulnak, mint mi, akik csak a józan paraszti eszünkre hallgathatunk. A bomba szerintünk ott kerül elő, ahol 1. van bomba 2. van építkezés.

Tovább

Michelangelo-freskó és súrolószer-reklám díszíti a zuglói neobarokk villa kupoláját

2008. október 22., 07:00 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Komolyan nem gondoltam volna, hogy létezik ilyen. Egy neobarok villalakás, amelyik másfél szobás ugyan, de közben 85 négyzetméter. Tömör márványoszlopokkal elválasztott hálórészének kupolájában pedig Michelangelo- (és ha jól látom Rembrandt-) festmények utánzatai vannak, amelyeket ízlésesen egészítenek ki a mennyezetre tapétázott tisztítószer-reklámok. Az ingatlanos szerint egy márványból öntött (!) kandalló is van a lakásban, de ezen az apróságon most lendüljünk túl.

Tovább

Gerilla-útburkolók a városban

2008. október 21., 08:41 Módosítva: 2014.06.30 15:50

Milyenek is lehetnek a gerilla-útburkolók? Fekete símaszkban éjjelente kátyúkat javítanak a Rákóczi úton? Vagy amíg a csapat egyik fele eltereli az autópálya-rendőrség figyelmét, addig a másik suttyomban hozzáaszfaltoz egy sávot az M0-s déli szakaszához? Lehet hogy ilyen is van, de az elnevezést mi azokra a malmöi utcaművészekre akasztottuk rá, akik felszednek egy-egy díszburkolatkövet és a helyére valami mást tesznek. Több kép alább:

Tovább