A fél országot beborította a hó

2013.01.14. 21:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Leállt a forgalom a 2-es számú főúton Rétság irányába, a Szendehely és a nőtincsi elágazó közötti útszakaszon, mert a havazás miatt csúszóssá vált úttesten nem tudnak közlekedni a járművek. A rendőrség azt kéri a járművezetőktől, hogy az út járhatatlansága miatt ne induljanak el Rétságról Vác, illetve Vácról Rétság felé.

  • Hiába lakik a miniszterelnök a Cinege utcában, a környékhez hasonlóan nehezen járható az út - jelentette kollégánk, akiben felbuzgott az aggodalom az ország sorsa iránt is. „Mi lenne, ha most el kéne indulnia? Nem kivételeznek vele, pedig kéne" - írja, bár más meg mást mondana, ha csak a Cinegére állítanának egy bevetésre váró hókotrót. Amúgy nem olyan nagy a baj, az utcán „nem lehetetlen vegigmenni, egy egyszerű személyautóval az emelkedő előtt lendületet véve el lehetett jutni a Csipke utcáig". És azért a TEK-es csak nem egy egyszerű személyautóval indulnának, ha arra van szükség.

  • Rövidített útvonalon közlekedik néhány buszjárat, mert megint havazik a budai hegyekben. A BKK tájékoztatása szerint a 21-es és 21A autóbuszok csak a Svábhegyig közlekednek, az Eötvös úton a Normafa és a KFKI felé nem tudnak továbbhaladni, a 29-es buszok pedig a Törökvész út és a Kolosy tér között nem járnak, az új Csatárka úti körforgalomban visszafordulnak Hűvösvölgy felé. Lelassult a közlekedés több más hegyi járat útvonalán is, nehézkés például a 128-asok közlekedése.

  • A BKV kelenföldi autóbuszgarázsában drifteltek egy régi Ikarusszal hétfőn. A SzanyiProjeckt nevű Youtube-felhasználó videóján az egyik sofőr élvezi a váratlan havazás szépségeit.

  • Olvasónk küldte a képet az egykori Roosevelt, mai nevén Széchenyi térről, ahol precízen letakarították a járdát egészen a buszmegállóig, majd azt értintetlenül hagyva folytatták a munkát.

  • Javulnak a közlekedés feltételei, de továbbra is téliesek az útviszonyok a Magyar Közút Nonprofit Kht. közlése szerint. Az ország északnyugati területén az lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter, de Lenti környékén 35 centmétert mértet - írják. Ezekben a térségekben az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell. A főutak a Dunántúl déli és keleti részén, továbbá az Alföldön és az Északi-középhegység területén nedvesek, vizesek, a Tiszántúlon pedig inkább szárazak. A mellékutakon viszont Fejér, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében latyakos, Nógrád megyében inkább havas, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak többsége.

    A cég a havazásban érintett helyeken továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a társaság, de az intenzív havazás és az elakadt, megcsúszott járművek sok helyen megnehezítik a hó eltakarítását. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon kaphatnak az autósok.

  • Szőcén, egy vas megyei kis faluban élő olvasónk írt a helyi hóhelyzetről. Mint minden évben, most is káoszt okozott az első havazása térségükben. Néhány évvel ezelőtt például több napig nem volt áram. „Tudom, hogy az alsóbbrendű utak csak sokadikak a közútkezelőnél, de a mi falunkba a busz módosított útvonalon jut csak el" - írja olvasónk. Édesapja, a falu falugondnoka hordja az önkormányzati kisbusszal az embereket a buszra és őket onnan haza. „A felháborító ebben az, hogy azt mondják, járhatók az utak a megyében. Ha járhatók, akkor hozzánk miért nem jön be a busz?!" - teszi fel a kérdést.

  • cikkünk a témában:

    Felpezsdült az élet a Normafánál

  • cikkünk a témában: HH

    Ingyen-BKV: törlik a jogtalan büntetéseket

    Törölni fogják a büntetését annak, akinek hétfőn 8 óra 45 perc után pótdíjat szabtak ki a Budapesti Közlekedési Központ járatain - közölte a központ a Facebook-oldalán hétfő délután.

  • Hétfőn a tél során először havazott Tokióban, a japán fővárost 8 centiméteres hóréteg lepte el, amire 2006 óta nem volt példa. A 90 kilométer/órás sebességet is elérő széllökések által kísért havazás miatt több mint 850 repülőjáratot töröltek, akadozott a vasúti közlekedés, időlegesen több autópályát le kellet zárni, az utakon pedig komoly dugók alakultak ki. Tokióban 267-en sérültek meg a nap folyamán az időjáráshoz köthető balesetekben.

  • Zágrábot hétfőre 40 centiméternyi hóréteg borította be, amely napközben tovább vastagodott. A szakadó hó fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben. Havazott a hegyvidékeken, Likában, Gorski Kotarban, valamint a tengermelléken, Rijekában is. A kedvezőtlen időjárás miatt késtek a tengerpart irányából a fővárosba tartó távolsági autóbuszok és vonatok, de korlátozták a kamionforgalmat is. A sűrű, hajnal óta tartó havazás Szlovákiában is országszerte gondokat okozott a közlekedésben hétfőn. A pozsonyi repülőtéren 11 gépet fogadtak, két menetrendszerinti londoni járat azonban Budapesten landolt.

  • A BKK Facebookjáról idézünk: "A 16 óra 10 perces helyzetkép szerint valamennyi tömegközlekedési járat a megszokott útvonalán közlekedik, azonban kisebb késések továbbra is előfordulnatnak."

  • A havazást országszerte eső, ónos eső váltotta fel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelentése szerint még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs. A Dunántúlon már csak Lenti környékén havazik. Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Bács-kiskun megyében eleredt az eső, Veszprém térségében pedig ónos eső esik. Az ország északnyugati területén a lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter, de Lenti környékén 35 centmétert mértek.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat napközben némileg módosította az egész napra kiadott figyelmeztető előrejelzését. E szerint másodfokú figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Nógrád megyében. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Veszprém, Somogy, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 10 centiméternyi friss hóra lehet számítani a nap végéig.

  • cikkünk a témában:

    Hókotró és szánkó Dél-Budán

  • Váratlanul érte a leesett hó a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot című képét már tavaly novemberben posztolta mikroblogján a vátesz művész, tinemezeketarobotokatkeresitek.

  • "Egy viszonylag nagyobb arasznyi hó, farkasordító hideg és szélvihar nélkül, teljes közlekedési káoszt okozott az országban. Gratulálok!" - írta Twitteren a fideszes politikus.

  • cikkünk a témában: HH

    Az FKF sokkal kevesebb hóra számított

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat centi havat jelzett előre a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek húsz helyett, így csak a fél géppark állt fel.

  • A Kisalföld Volán járatain rövidebbek a késések, mint délelőtt; a GYSEV néhány perces csúszásokkal számol - közölték a két társaságnál hétfő délután. A Győr megyei busztársaságnál azt a tájékoztatást adták, hogy akárcsak reggel, félórás késések is előfordulhatnak helyközi járataikon, nem kell azonban már a napközbeni, akár egyórás késésekkel is számolni. A csúszások várhatóan hétfőn üzemzárásig megmaradnak. Rázó László GYSEV-szóvivő arról számolt be: vonalaikon öt-tíz perces késéseket okozott csupán a havas idő hétfőn. (MTI)

  • A Dunántúl északi részén és Budapesten is sok helyen szemetel valami csapadék és közben 0 fok körüli a hőmérséklet. Ilyenkor szokott jelentkezni az ónos eső, ez egyenes út a csúszós utak felé.

  • Celebek hava

    Szabó Zsófi reméli, hogy mindenki beért, Bálint Antónia nem tudja, mi a teendő, Schobert Norbi kiborult, Rubint Réka a gyerekekkel játszik, Lányi Lala pedig új autót szeretne vásárolni. Mindezt a reggeli hó miatt. A Velvet összeállítása.

  • Egy szemléletes képpel hívja fel egy fontos kérdésre a Facebookon a BKV egykori közkedvelt ikonja (akit tavaly novemberben kirúgtak): "Angyalkáim! Segítsetek leszállni a bácsiknak, néniknek!".

    734784 538676436157556 1045707546 n
  • cikkünk a témában:

    Fő utcai hóhelyzet

  • Egy hónap alatt több mint 12 ezren kérték a Magyar Vöröskereszt segítségét a téli időjárással összefüggésben - írják közleményükben. Több mint 55 főt mentettek meg a kihűléstől, többségüket az utcáról hozták be valamelyik szociális ellátó intézménybe, de sokan kerültek bajba saját fűtetlen otthonukban is. Volt olyan család, aki egy fűtés nélküli fészerben húzta meg magát. A Magyar Vöröskereszt a főváros mellett több megyében is – Zala, Borsod, Veszprém - teajáratot üzemeltet. Napi több alkalommal járják be a hajléktalanok által lakott területeket és osztanak forró italt, szükség esetén takarót. Nappali és éjszakai melegedőjükben megnövelt kapacitással várja a hajlék nélkül élő rászorulókat. "A kihűléses halálesetek megelőzésében mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcán élő hajléktalanokra – hívta fel a figyelmet Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Az elmúlt egy hónapban több ezer élelmiszercsomagot, meleg téli ruhákat, cipőket és tűzifát is osztottak a nehéz körülmények között élőknek.

  • Összesen tíz árokba borult járművet kellett a katasztrófavédelmiseknek a délig Pest megyében kihúzniuk, volt köztük busz és teherautó is.

  • Pest megyében egész jól lehet már közlekedni. Dabas, Monor és Cegléd környékén korábban ónos eső hullott, ami a 15-20 centiméternyi hóval együtt komoly gondokat és baleseteket is okozott az utakon. De most már arrafelé eső esik. Solymárnál pedig egy félig árokba csúszott teherautó okozott gondot a 10-es úton. A Pilisben még rosszak az utak.

  • A 83-as főutat már a 8-as számú főúttól kezdődően lezárták. A rendőrök a forgalmat a 8401-es és 8402-es út felé, Bakonygyepes-Noszlop-Kúp-Pápakovácsi-Pápa útvonalra terelik el.

  • Olvasónk szerint egy Bécsi úton dolgozó hókotró több parkoló autó tükrét is összetörte az út mentén.

    a Bécsi úton 70-nel végigszáguld, nem veszi észre, hogy a parkoló kocsik tükrét sorra hajtja ki, töri be a kirepülő hótömeg... Jópofa..

    318079 4649053298550 203408131 n
    Fotó: Szép Attila / olvasónk
  • Kedves olvasók, a hajnali ügyeletes most távozik, így további érdekes észrevételeiket, képeiket, szpotolt hókotrókról szóló beszámolóikat küldjék az ugyelet@mail.index.hu cimre! Köszönjük!

  • cikkünk a témában:

    Ma díjtalan a tömegközlekedés, persze ha van

  • Bakondi: sikerült rendbe tenni az utakat

    A katasztrófavédelem sajtótájékoztatóján kiderült: 340 gép dolgozik, 100 kilométer útszakaszra jut egy munkagép, és minden település megközelíthető, uralják a helyzetet.